onsdag, april 30, 2014

En månad sedan

Ja, nu är det som sagt en månad sedan han kom hem från sjukhuset Lillebror. En månad som varit fylld av nya rutiner, sömnbrist och oändligt mycket kärlek. Däremot har det inte funnits så mycket tid eller ork till bloggande och jag hittade de här bilderna i ett påbörjat inlägg som sedan aldrig blev färdigt. De är från sista mars. Dagen vi väntat så otåligt på. Dagen då vi fick hämta hem vår lilla Drakunge. Så eftersom det är en månad sedan idag så tänkte jag att det kunde passa fint att visa dem ändå. Tidigare har jag ju skrivit lite kort om denna dagen här.

I famnen hos pappa på NICU medan vi väntar på att Lillebror ska bli utskriven

Och såklart även hos mig

Klädbyte

Här sägs det hejdå till fina sköterskan Cynthia. Henne måste vi komma tillbaka och hälsa på lite senare. Det vet vi att hon skulle uppskatta!

Äntligen på väg

Rejält omstoppad i vagnen

Bara ett övergångsställe kvar...
Vad vi inte visste var att Olgakatt just då stod och såg oss från ett fönster i vår byggnad och tog ett foto på oss  när vi korsade gatan. Om ni vill kan ni kolla in det här.

Så liten

Även detta fotot togs av Olgakatt. Hon (och vi) hade sådan tur att vi hann komma hem precis innan hon skulle ta en taxi till flygplatsen för att resa tillbaka hem till Sverige. Det var därför hon som fick den äran att köra in Lillebror över tröskeln för första gången. Sedan tog hon denna bilden på oss tre.

Hemma!

Lipton kollar in den nya familjemedlemmen. Tazo låg dock hellre och värmde sig på elementet.

När Storasyster slutat skolan gick vi tillsammans och hämtade henne. Här fick hon se Lillebror för allra första gången!

Stolt körde hon vagnen


Såhär glad blir man när man äntligen får träffa sin Lillebror efter en lång månad

Snart hemma

Den fina färgglada Nallen gjorde Storasyster till Lillebror tillsammans med en "familjeterapeut" på NICU, och Nallen fick vara med Lillebror inne i hans kuvös där

Stor & Liten

Tupplur

Storasyster läser sina böcker från hennes tid på dagis med bilder från hennes tid där och eftersom hon började redan som bebis var det främst de tidiga böckerna vi tittade i och pratade om

Dagen D

Idag är dagen då Lillebror egentligen skulle ha fötts. Om han kommit enligt "schemat". Sista april. I Sverige även Valborgsmässoafton och kungens födelsedag. Men istället har vår lilla Drakunge varit ute i världen i nära två månader nu. Och hemma hos oss i nästan en.

Lilla och lilla förresten. Han är minsann inte särskilt liten längre. Rediga kinder. Benen har fått hull. Och de senaste dygnen verkar han dessutom ha gett sig den på att han ska växa ännu fortare. För han äter i stort sett konstant. Faktum är att jag nästan börjar känna mig smått desperat. Jag räcker inte till. Mjölken som jag fram tills nu haft i överflöd känns nu i minsta laget. Inte så att volymen minskat men efterfrågan har ju ökat explosionsartat vilket gör att raketbränslet inte riktigt finns i samma mängd som efterfrågan.

Igår såg mitt dygn ut ungefär såhär:
Varannan timme flaskmatning med utpumpad mjölk. Av dessa är 3x120 ml "fortified" dvs vi har tillsatt lite mjölkersättning allt enligt sjukhusets instruktioner. Man gör tydligen så att man "toppar upp" med lite förstärkt bröstmjölk till bebisar som är under 37 veckor då de sänds hem. Detta om de helammas. Det här är för att garantera att de får i sig tillräckligt med kalorier. Att vi dessutom flaskmatar Lillebror fler gånger per dygn än de är tre beror på att han inte äter tillräckligt (lika effektivt) då jag ammar honom. Oftast äter han bra de första minuterna men sedan somnar han nästan alltid eller ligger bara och myser vid bröstet. Det kan såklart vara jättemysigt men med tanke på att vi vill vara säkra på att han får i sig den näring han behöver flaskmatar vi alltså ibland och eventuellt ammar jag lite efter flaskan också. Om jag enbart skulle amma och inte pumpa och ge honom flaska skulle jag alltså få sitta med honom vid bröstet i stort sett hela tiden för att han skulle få i sig den mängd han behöver. Och det varken orkar, kan eller vill jag göra.

Mellan flaskmatningarna igår ammade jag eftersom han återigen var hungrig. Man behöver inte vara så jätteduktig på matte för att kunna räkna ut att varannan timme flaska och varannan amning innebär att han vill äta en gång i timmen. Alltså åts det i stort sett varje timme!!!!! Lägg sedan till att jag även mellan amning och flaskmatning pumpade mjölk samt att Lillebror ju kräks i tid och otid. Så det byttes en del kläder och torkades uppkräkt mjölk också.

Jag var rätt slut kan jag erkänna. Stal mig till sömn mellan de matningar jag kunde. Någon timme hit och en annan dit. Inte förrän vid halv tolvtiden på dagen var jag något sånär okej. Men de här täta matningarna fortsatte som sagt resten av dagen. Igårkväll fasade jag lite inför ytterligare en sådan natt. Jag och M pratade om den här galna ätfrekvensen. Att äta varje timme i nästan ett dygns tid. Lillebror måste helt klart vara inne i någon enorm tillväxtfas just nu.  Som tur var fick jag en riktigt bra natt med tre timmars sömn i stöten. Så jag kände mig rätt utsövd i morse. Så skönt! Har vi tur så lugnar han ner sig lite även under dagen.

Men nu ska jag sluta gnälla. Självklart är det jobbigt med sådana här perioder. Men jag vet ju att det handlar om just detta. PERIODER. De är alltså övergående. Och igår pendlade jag mellan att vilja både gråta och skratta åt det hela. Det positiva med det här ätandet är ju ändå att vår lilla Drakunge inte längre är en liten spinkis med spretiga små ben utan numera har fått tyngd i kroppen och runda goa kinder att gosa med. Och tanken på att han i den här storleken egentligen fortfarande skulle varit i min mage är nästan lika svindlande och omöjlig att förstå som känslan av litenhet då han kom. Ni kan ju själva se hur mycket som hänt på ungefär två månader.

Ungefär en vecka gammal. Fortfarande i kuvös, med andningsstöd i sin lilla draknos och med små spinkiga ben

Tre veckor senare. Sista dagen på NICU. Kinderna har börjat få lite form men han är långt ifrån en knubbig liten bebis.

En av de första dagarna hemma. Så liten.

Ytterligare någon vecka senare

Två veckor efter hemkomst i Storasysters knä

Och så nu. En liten rund knubbis!

tisdag, april 29, 2014

Påsken - Påskaftonens Egg Hunt

Här kommer ytterligare ett inlägg från påskhelgen. Vi har sedan ett par år tillbaka en tradition här att arrangera en Easter Egg Hunt tillsammans med några av våra vänner som också bor i området. En del familjer har under årens lopp flyttat och nya kommit till. Vi brukar gömma äggen inne på universitetets campus och sedan får barnen fritt springa runt och leta rätt på dem. Förutom äggjakten har vi också haft brunchknytis så att vi vuxna kan dricka kaffe och äta allt från bagels till mer söta saker och göra vad vuxna gör, prata prata prata. Detta har blivit en väldigt uppskattad tradition både hos barnen och hos oss föräldrar. Så även i år. Nedan är bilder från årets Easter Egg Hunt.

På väg tillbaka hem igen med korgen full av ägg

Här tillsammans med en av vännerna från dagiset

Jakten i full gång


Här kanske det gömmer sig ett litet ägg??

Korgarna börjar bli fulla


Mycket nöjda efter årets Påskäggsjakt


Glada och sockerhöga


Och så en pose!


Som en sockerbit på en myrstig...


Men han brydde sig väldigt lite om all uppmärksamhet han fick

Efter ett antal timmar ute var vi alla lite småtrötta, men vi var bjudna till våra svenska vänner på sen påsklunch så vi gick i stort sett hem och packade med oss det vi skulle ta med oss och tog sedan en promenad genom Central Park. Våra vänner på på Upper West Side så att gå genom Parken är det bästa sättet att ta sig till dem. Men mer om det senare.

måndag, april 28, 2014

Påsken - Långfredag

Jag har ju inte alls hunnit skriva något om påsken som ju ganska nyligen var här. Vi hade inget direkt planerat i förväg, men det blev ändå en rätt innehållsrik påskhelg. På Långfredagen var vi bjudna till våra vänner Herr Österrike och Fru Madrid. Det var 1-årskalas där för deras lille son. Tänk om ett år kommer vår lilla Drakunge att vara ungefär så stor. Det känns galet. Det händer så otroligt mycket under det där första året att det känns helt overkligt!


Vackert färgade påskägg

De här två filurerna härjade runt och hade lika roligt som alltid då vi ses

De var inte still ens en minut

Mina fina vänner Fru Wien och Fru Madrid

Och här var tydligen "manshörnan" med M, Herr Wien och Herr Österrike samt de små pojkarna

Snack i soffan

Födelsedagsbarnet med sin mamma

Tårta

I väntan på tårtan

Jag och Drakungen

"Vår fyr" i påskfärger påsken till ära 
(kvaliteten är inte så bra pga av inzoomning av iPhone foto)

Från våra vänners vardagsrum och balkong har man en fantastisk vy över Manhattan. Här skymtar Chrystler samt Empire State building i bakgrunden och Queensboro Bridge i förgrunden

Vi hade en väldigt trevlig långfredag tillsammans. Det är alltid lika roligt att träffas och denna gången var det första gången de fick se lilla Drakungen också. Vi fick med oss presenter hem också i form av kläder från Herr och Fru Wien samt en Babybjorn bärsele, en "babysitter sits" och en Boppykudde som varit Födelsedagsbarnets från Herr Österrike & Fru Madrid. Tack!! Som vanligt blev det rätt sent så vi åkte inte hemåt förrän vid 21-tiden. Då lyste både Empire State samt "vår fyr" i påskfärger. Det är ändå lite småmagiskt att ta linbanan hem över East River och mötas av stadens ljus.