måndag, maj 23, 2011

Hello päntis!

Fy vad vädret är trist här nu. Riktigt riktigt deppigt tycker jag. Maj denna vår har verkligen varit den sämsta rent vädermässigt sedan vi flyttade hit. Kyligt, grått och regnigt. Jag inser att jag är ovan att dåligt väder håller i sig såhär länge också. Minns att det kunde vara grått i Sverige i veckor ibland, men här brukar det sällan vara mer en ett par dagar innan det vänder. Men nu har det hållit i sig länge. Med undantag för i lördags då solen faktiskt tittade fram och temperaturerna låg runt 25 grader. Nu är det dock återigen under 20 grader och grått grått grått utanför fönstren.

Själv häckar jag mest framför datorn just nu. Försöker vara flitig och plöja igenom vetenskapliga artiklar. Det går långsamt men det går. Sedan får man se hur långt det räcker. Tyvärr har jag fortfarande kvar den nackspärr jag vaknade med i lördags. Otroligt irriterande, och jag tror att även den bidrar till att mitt humör är lite lågt just nu. Nackspärr och två veckors grå-dis-regn är ingen humörhöjare direkt. Jag känner att jag förvandlas till en gnällig tjurig gnatmaja. Inte skoj. Inte alls. Måste skärpa mig till kvällen när M och Lill-Skruttan kommer hem. Skärp Skärp.

Ska iallafall visa gårdagens inköp.
Ett 7-pack underbyxor. Eller panties som man ju säger här. Dock inte till mig. Utan det är Lill-Skruttan som begärt att sådana skulle inhandlas. För två av hennes kompisar i Orange Room har nämligen "päntis" så nu vill hon också ha det. Vi har förklarat att hon inte kommer kunna ha dem på sig på dagis förrän hon klarat av att inte kissa i blöjan, utan istället gå på pottan, minst ett par dagar i sträck. Helst en vecka. Men att hon kan få prova att ha dem på sig här hemma under kvällstid Och på helgen. Om hon vill. Det muttrades en del över detta, men nu hoppas vi såklart att hennes nyväckta nyfikenhet och önskan om att få ha "päntis" kommer att motivera henne att sluta med blöjor.

Vi får se hur det går. Hittills tycker jag det hoppat fram och tillbaka en del. Just nu hänger det dock mer på vilja än på kunskap, vilket gör att jag tror att en bra motivation eventuellt skulle kunna göra små underverk. Iallafall hoppas vi på det. Nattblöjan är i stort sett torr sedan 2 månader tillbaka eller så. Och hon kan säga till i tillräckligt god tid för att hinna få av sig byxor och blöja och komma tillrätta på pottan. Men det är inte alltid hon gör det. Så det är som sagt snarare vilja än att hon inte längre kan känna efter, kontrollera sig eller förmedla detta.
Nu får vi försöka ta vara på den motivation som uppenbarat sig. Det blir till att vara beredd på hussanering ett tag framöver. Av med blöjor på kvällstid och bort med mattor samt ut med handdukar och annat för att skydda det som skyddas måste. Idag har jag även inhandlat en del madrasskydd. Nu hoppas vi på "Hello Päntis-effekten"!

17 kommentarer:

Västmanländskan sa...

Vi håller också på att potträna lite. Trosor är ganska spännande, men att sitta på pottan/toaletten är inte lika intressant. Men vi vet också att hon kan om hon vill för det funkar fint när hon är bar eller har trosor att hon känner att hon behöver gå och hinner dit. Men det är bekvämare med blöja. Det är sommarens projekt för vår del. Till hösten ska lilla T byta avdelning och gå med de större barnen så då hade det varit praktiskt med bjölfritt.

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
ja jag tror inte på att pusha för mycket heller utan snarare på att öka deras egen motivation. Tids nog lär de ju ha tillräckligt med vilja att bli av med sina blöjor. ;-)
Lycka till med era försök!
Kram!

anna's kitchen sa...

Vår erfarenhet som ju bara kommer från två barn är att det är bättre att ha tålamod. Vår äldsta hade blöjor tills han var tre, tog av sig både på dagtid och nattetid och hade en olycka. Vår minsting ville släppa blöjan väldigt tidigt, tror att hon var runt 1.5 år och hon hade så många olyckor upp till skolåldern att det inte liknande någonting. Självklart är de helt olika människor men jag önskar så här i efterhand att vi väntat lite.

Tror starkt på Päntis-effekten och att hon har något att sträva emot.
Lycka till!

Saltistjejen sa...

anna´s kitchen,
tack för dina råd! Kul att se dig här också. Tror inte jag sett dig här förut men det är alltid roligt att få "syn" på nya läsare.
:-)

Charlie sa ... sa...

Men eller hur? Hur grått och regnigt kan det vara här i stan? Känner också att jag är ovan vid det. Suck.

Så gulligt med päntis ;) Min äldsta dotter hade jättesvårt att sluta med blöja på nätterna. Vi fick tejpa för att det skulle hålla ihop tillslut. Men så en dag gick det bra utan. Mormor hade något trix där ;) Så skönt när blöjperioden är över!


Kram!

Saltistjejen sa...

Lotta,
ja vädret är sååååå trist! Blir låg av det måste jag säga.
Och jag ser fram emot tiden då blöjorna ska vara ett minne blott.... Mn är inställd på att det nog lär dröja ett tag.
Kram!

Trillingnöten sa...

Vet du, sånt där väder kan verkligen få ner ens humör! Och om det bara fortsätter och fortsätter också...jag håller tummarna att det blir bättre snart!
Kul med Es nyfikenhet för trosor nu! Jag hoppas det ger en boost i potträningen. Plötsligt händer det, brukar det ju heta :) Och så kan det vara. Hon verkar ju kunna klara av att hålla sig, så det kommer att gå finfint!Lycka till!
Kram

Saltistjejen sa...

Trillingnöten,
ja vädret är verkligen inte kul här just nu. :-(
Vi får se hur det går med potträningen men vi hoppas att det ska gå med något större steg framåt snart.
Kram!

Äventyret framtiden sa...

Du har rätt inställning Saltistjejen!
Bra tanke bakom "päntisen".
Goseungar, är vad de är Lillskruttan och hennes kompisar.

Lycka till!

Kram!

Saltistjejen sa...

Pettas,
tack! Ja nu får vi se om "päntisen" kommer hjälpa. :-)
Kram!

Annika sa...

Det är den kallaste och regnigaste vår jag kan minnas på 18 år, Saltis. Så hör brukar det inte vara. Det börjar fan känns ordentligt depp!
Det ösregnar här när jag skriver deta och jag hade planerat att ta en tur till en botanisk trädgård idag, det går jag völ glömma nu...

Päntis ja, du får ta det i den tid det kommer. Jag minns att K var torr på dagen runt tre år, men inte på natten.
Det kommer det, det kommer...
Men fina päntis är det iaf!! OCH de kan säkert inspirera!!
KRAM!!!

Taina sa...

Vilka gulliga päntis! Klart att hon kommer att bli triggad att ha dem och slippa blöjorna. Till slut märker hon skillnaden och vad skönt och lätt det är. Men det är nog bara viljan och samtidigt så mycket annat som upptar ens hjärnkapacitet än att behöva känna efter om man är kissnödig eller eller inte.

Har en kompis vars dotter hade blöja länge. Men inte för att kissa i utan enbart för att bajsa i! Hahahahaha. Jag tyckte det var lite kul för dottern ville INTE se bajset och då var det lättare att göra det i blöjan...

Kram kram

Saltistjejen sa...

Annika,
ja denna våren har verkligen varit helt annorlunda än alla mina vårar här. Just nu idag har vi inte kyligt. Det ska bli 27 grader under dagen. just nu på morgonen var det 21. MEN det är åska i luften. Fuktigt och de säger regn regn regn på prognosen. SÅÅÅ tråkigt!!! Imorgon såg det dock ngt bättre ut.
Och detta med blöjorna ja. Det ska bli skönt att slippa. Men just nu hänger det mer på viljan än att inte kunna för hennes del. Vi får se. Hoppas att "grupptrycket" ska göra så att även hon vill så småningom. Och att ha underbyxor verkr vara en del av detta. :-)
Kramar!


Taina,
visst var de söta! Ja just nu tror jag det handlar om att hon inte är så sugen på att sluta emd blöja. Det är ju" bekvämt" att kunna kissa i den utan att sluta leka eller vad det nu är man gör.... ;-)
Det där att barn använder blöja för att bajsa i har jag förstått är rätt vanligt. Låter lite lustigt men som sagt har jag förstått att det inte alls är ovanligt.
Kram!!

Petchie75 sa...

Ha ha, först förstod jag inte alls vad då nytt med trosor - tänkte inte på att man inte har trosor om man har blöja... Snacka om att ha noll koll, hur ska detta gå??
Håller tummarna för päntis-effekten men glöm inte att ha ombyte med om ni ska iväg någonstans (när hon har slutat med blöjor). En kompis kom med sin son och fikade med O och mig på Kastrup när vi var på väg tillbaka till PR för några år sedan och där hände en olycka med en blöt fläck på golvet. Eller när jag var au-pair och vi sprang runt i halva Genève och letade febrilt efter en offentlig toalett till 5-åringen... vi hann inte :-( Som tur var hade hon kjol på sig som klarade sig (hon fick dock gå utan trosor).
Kram!!

Saltistjejen sa...

Petra,
hahaha nej det är sådant man inte alltid tänker på.... Men du kommer lära dig så var inte orolig. ;-)
Ja vi får se hur det går. Vi tänker inte pusha hårt, utan mer försöka att visa att det finns panties om hon vill ha dem och sedan de vart det hela leder.
Och ombyte har vi ofta med oss ändå just för att blöjorna också kan läcka ibland. Sådant man också lär sig via trial and error ;-)
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Läste preci i Vi föräldrar idag att forskning visar att oavsett när man börjar blir de flesta barn inte torra förrän i 2-3-årsåldern. Fast i Asien blir de ju torra tidigare så det måste vara om västerländska barn enbart? Blöjorna är ju så bra nu för tiden så man förstår ju att de inte tycker det är obekvämt tidigare.

På tal om Hello Kitty tycker jag det är så kommersiellt men kan tänka mig att "falla" för det just i ett sådant här fall när man måste motivera.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
jaså där ser man. Men det måste bero på vilken sorts blöja och vilken kultur gissar jag?
Hello Kitty ÄR väldigt kommersiellt men jag bryr mig inte så mycket om det tror jag. Särskilt inte på underkläder som ändå inte syns... ;-)