Restauranger

WD50
(molecular gastronomy)
En otrolig matupplevelse!!! Helt annorlunda mot allt jag tidigare ätit och upplevt på en restaurang. Inte enbart nya smaksensationer utan även spännande för ögonen och faktiskt hjärnan eftersom många av rätterna "vänder upp och ner" på de traditionella koncepten och tankegångarna. Jag älskade det! Vi tog smakmenyn när vi var där och vi åt i 3,5 timmar! Underbart hela vägen!!!
Det är den kända kocken Wylie Dufresnes restaurang och han kan verkligen trolla med maten. 
Rekommenderas trots att det är rätt dyrt. Men man får verkligen en speciell upplevelse!
Mitt blogginlägg om resturangen och vårt besök där kan läsas här.
Till deras hemsida.
Spice Market 
(crossover asiatiskt)
En av våra definitiva favoriter här i staden!
Otroligt god mat. Härlig inredning och atmosfär. Mycket bra service.
Restaurangen har två våningsplan. Det är nog allra mysigast på nedre plan tycker jag, men även övre plan är riktigt bra. Där kan man vid vissa bord se in i köket vilket kan vara lite kul. Ett av våra besök på Spice Market kan man läsa om här.
Till deras egen hemsida.


The Boathouse
Här har jag endast varit på helgbrunch samt druckit cocktails på deras utebar. Men det är en otroligt härlig atmosfär och brunchen är väldigt god. Miljön är som tagen ur en bra New York-film och jag rekommenderar verkligen varmt att antingen prova brunchen eller att vila benen i utebarne. Helst både och. Man ska dock veta att man inte kan boka bord här utan måste köa. Ett tips är alltså att vara ute i ganska god tid. Gärna redan från 10-tiden. Då är kön oftast inte så lång.
Till deras hemsida.


Devi
(indiskt)
Mycket god mat och otroligt bra service. Mysig atmosfär. Har varit här endast två gånger men båda gångerna var vi väldigt nöjda. Första gången tog vi deras smakmeny inklusive vin vilket var vädligt roligt och gott. Andra gången blev det endast 3-rätters. Mitt inlägg från vårt senaste besök på Devi kan ni läsa här.
Till deras hemsida.


Keens Steakhose
(kött)
Detta är ett måste för en köttälskare. Det absolut bästa kött jag någonsin ätit har jag ätit här! Det är dessutom en mysig atmosfär och servicen är bra.
Restaurangen har två våningar och jag har ätit både på över- och nedervåningen. om man vill ha en något mer intim och "finare" miljö kanske övervåningen är att rekommendera. Medan det på nedervåningen är något mer "casual" och här finns även baren. Men även här nere är det en mysig miljö tycker jag. Vårt senaste besök på Keens kan man läsa om här. Vi satt då på nedervåningen.
Till deras hemsida.


JoJo
(franskt)
Denna restaurang ägs av samme oerhört berömde stjärnkock som också har "Spice Market" samt "Mercer Kitchen" nämligen Jean-Georges Vongerichten. Det roliga med denna restaurang förutom den goda maten, är att den ligger i något som känns som en "vanlig lägenhet". Man går alltså in genom en ytterdörr som man skulle tro hörde till en privatpersons bostad. Restaurangen består alltså av flera små rum vilket gör att atmosfären blir väldigt lugn och intim. God mat. Bra service. Här kan man läsa om vårt besök på JoJo.
När vi var där tog vi deras varma chokladkaka och detta var nog absoluta himmelriket för en chokladälskare! Rekommenderas varmt!
Till deras hemsida. (klicka på JoJo)


Mercer Kitchen
(blandat amerikanst(franskt/asiatiskt)
Även denna restaurang ägs av Jean-Georges Vongerichten. Denna ligger dock i hippa SoHo och lokalen ligger under marknivån. Det är en stor lokal och ljudnivån är lite väl hög för min smak. Men det är den å andra sidan på de flesta ställen här i NYC. Detta är ett sådant ställe där severingspersonalen kommer fram och viker om servetten var gång man reser sig och lämnar bordet. Maten var god om än lite "fantasilös för det priset". Men det var ett par år sedan vi var där så menyn kan ju vara omgjord. En av våra vänner som var med åt dock deras ostron och tyckte de var helt fantastiska så kanske är detta något för en ostronälskare?!
Till deras hemsida. (klicka på Mercer Kitchen)


Republic
(crossover asiatiskt)
Ännu ett av våra absoluta favoritställen för lunch. Ligger vid Union Square och jag har aldrig någonsin ätit något från deras meny som jag inte tyckt väldigt bra om. Basen i det mesta de serverar är nudlar men rätterna är så olika att man knappt ens tänker på att det ofta är just nudlarna som är den minsta gemensamma nämnaren. Otroligt gott! Och mycket prisvärt. Äter man inomhus är lokaen ett enda stort öppet rum. Detta gör att ljudnivån är på gränsen så om vädret tillåter och man kan rekommenderas att sitta utomhus. De har dock inte rum för fler än två personer per bord så är man ett större sällskap måste man äta inomhus. Servicen är mycket bra och som sagt jag älskar denna typ av asiatiskt mat. Mina favoriter är Spicy Beef (som är en soppa med nudlar, biffkött samt grönsaker) och deras sauteed beef noodle salad. Men som sagt jag har nog ätit det mesta från menyn och allt har varit gott!
Till deras hemsida.


Yuka
(japanskt/sushi)
Detta är min klara favoritrestaurang om man vill äta god sushi till ett bra pris. Förr gick vi dit då och då och kunde då njuta av deras "ät-så-mycket-sushi-du-vill-för-20-dollar-meny". Men nu sedan vi har Lill-Skruttan har vi mest tagit hem mat därifrån. Alltid sushi. Men det är riktigt god sushi! Senast vi var på själva restaurangen hade de tyvärr tagit ner alla otroligt fina små papperstranor som hängde ner i små tunna snören från taket. Det var annars en dekor som jag verkligen älskade. Men kanske har de satt upp dem igen nu. Det är som sagt ett par år sedan vi sist besökte själva restaurangen. lokalen är annars ganska liten men mysig. Personalen otroligt trevlig inklusive kockarna som står innan för dörren och skör fisk och rullar sjögräs för glatta livet. De hälsar en alltid mycket glatt både då man kommer och då man går. Detta var en restaurang vi åt så mycket på och från att jag aldrig tvekade att äta sushin härifrån även då jag var gravid. Risken att få något dåligt härifrån kändes så minimal att den var i stort sett obevfintlig. Det är dock en mycket populär restaurang och inte heller här kan man boka bord i förväg. Så går man en fredag- eller lördagkväll får man räkan med väntetid. Ett tips är dock att gå dit, skriva upp sig på väntelistan och sedan gå till något närbeläget ställe och ta en drink i väntan på att få bord. Sushin är i vilket fall väl värd att vänta på! Kommer man en vardagkväll är det inte ens säkert att man behöver vänta.
Här kan man läsa lite mer om restaurangen. De har tyvärr ingen egen hemsida.


Bistro 61
(franskt)
Vår "favoritkvarterskrog". Oerhört trevlig personal. God mat. De har även ett par bord om man vill sitta utomhus när vädret är fint. Deras crèpes är jättegoda!! Lokalen är ganska liten men mysig. Vi har även med lätthet tagit med oss Lill-Skruttan dit både som bebis och som lite äldre med mer spring i benen. Personalen har alltid varit otroligt vänlig och hjälpsam med att hitta bord där man ryms med barnvagn etc...
Till deras hemsida.


Fig & Olive
(medelhavsmat)
Ett mysigt litet ställe som serverar italiensk mat. Här har vi endast varit en gång och det var en sen lunch. Då åt vi lite olika smårätter vilka var otroligt goda. Vi slogs dock av en känsla att vi inte riktigt passade in. Plötsligt gled det in folk uppklädda till tusen och vackra som filmstjärnor. Jag har dock ingen aning om ifall det var en tillfällighet eller om det är mest "fint folk" som besöker denna restaurang. Den är iallafall väl värd ett besök om man tycker om medelhavsmat! Vårt besök kan man läsa här.
Till deras hemsida.


AQ Café
(svenskt/Skandinaviskt)
Om man vill äta eller fika svenskt/skandinaviskt ska man gå hit! Som utlandsboende svensk är detta helt klart en oas där man kan festa på allt från gravlax till prinsesstårta.
Det är den berömde svenska stjärnkocken Marcus Samuelsson som även startade lyxrestaurangen Aqvavit här i staden som har öppnat denna enklare restaurang/kafé.
Servicen är dock mycket dålig. Den varierar mellan dålig, usel till under all kritik. Men ibland får man stå ut med det när man får t ex semmel-cravings* eller sug på något annat som inte går att få tag på  på andra ställen i staden.
Lokalen är dock väldigt trevlig tycker jag. Lite lik "Le Pain Quotidien" i stilen med ett par "långbord" i mitten av rummet, en del mindre bord längs väggarna samt öppet och luftigt.
Ett av våra "semmelbesök" här kan man läsa om här.
Till deras hemsida.

*) Säsongen för semlor är dock begränsad. Här brukar de servera semlor från Fettisdagsveckan fram till påsk vilket jämfört med FIKA är en lång säsong.
FIKA
(svenskt/skandinaviskt)
Ännu ett kafé. Mycket mycket liten lokal! Här är det väldigt ofta trångt eftersom rummet är mycket litet och borden få. Men man kan få tag på svenska godsaker här som t ex lussebullar, glögg, kanelbullar och chokladbollar. Även smörgåsarna är goda har jag hört men jag har själv endast fikat på FIKA.
Semlorna har vi endast testat här två år* och i brist på annat (då fanns inte AQ Café) fick de godkänt. Men efter att ha provat de på AQ Café gick vi inte tillbaks till FIKA. Jag ahr dock fått veta att de fått en ny pastry chef sedan något år eller så tillbaka och att semlorna tydligen nu ska hålla en bra klass. Än har vi inte testat men jag tror det får bli ett nytt test där igen nu iår.

*) De tidigare åren när vi köpte semlor här var deras semmelsäsong oerhört kort. Då sålde de endast semlor under 2 veckor med start Fettisdagsveckan. Kanske har den nya pastrychefen lyckats att utöka säsongen något liknande den på AQ Café? Detta har vi dock inte kollat upp än.Café Mingala
(burmesiskt)
namnet till trots så är detta inte bara ett café utan en restaurang. 
Jag har hittills endast varit där en gång, men M och jag har även tagit hem mat härifrån en gång.
Båda gångerna valde jag dock deras version av "dumplings". De har flera olika dumplingsrätter och jag har provat två av dem. Båda var otroligt goda och rekommenderas varmt!
Lokalen är liten och "avlång". Personalen mycket vänlig.Fatty Fish
(crossover asiatiskt)
Ganska nyöppnad ett stenkast från vårt hem. God mat. Jag har endast ätit där på lunchtid men de rätter jag fått har varit mycket goda. Mycket trevlig personal och bra service.
Fin och fräsch lokal.


Lure Fishbar
(seafood)
Om man gillar fisk och skaldjur är detta ett väldigt bra val av restaurang. Inredningen är dessutom lite speciell eftersom hela stället är inrett lite som en båt. Servicen var sådär när jag var där, men jag vet inte om det alltid är så. Maten var dock utsökt!

Mitt inlägg om besöket kan läsas här.

Deras egen hemsida finns här.Java girl
(kafé)
Ett kafé med mycket gott (läs starkt) kaffe!
Mysigt men litet.
Det finns dock även en soffa/fåröljer utmed väggen utanför där man nästan alltid ser en eller ett par som njuter av sitt kaffe eller te.


Nespresso
(kafé)
Otroligt posh lokal på Upper East Side. Första gången jag kom dit trodde jag ärligt talat att det var dress code för att kunna komma in. Men när jag tittat in genom dörren en lite längre stund insåg jag att så itne var fallet. Det fanns faktiskt personer där som var klädda i jeans, shorts och tröja. Men visst var många av gästerna klädda upp till tänderna... Lite roligt att titta på "det fina folket" dock. Och kaffet är otroligt gott. Tilltugget likaså. Jag drack här bl a en kaffedryck som var otroligt god!


Le pain Quotidien
(kafé)
Detta är en belgisk kedja som har ett par ställen på manhattan. Ett av deras kaféer ligger i närhetn av vårt hem. Jag älskar miljön här. Luftigt och öppet. De har även ett långbord i mitten av rummet vilket jag tycker inger en sådan härlig känsla. Men det finns även mindre bord att sitta vid om man vill ha det lite mer privat. Mycket gott kaffe samt bakverk, ja deras bröd är överhuvudtaget mycket gott. De serverar även luncher som är väldigt goda.


B-Café
(belgiskt)
Liten restaurang som även har en liten innergård där man kan ät på sommaren. Jag har själv endast varit här vintertid och då ätit inne. Har endast varit här och ätit brunch. Gott och vällagat. Deras Eggs Benedict med rökt lax är mycket god!


Bohemian Hall
(beer garden)
Denna ligger i Queens. det är som en stor innegård där bord och stolar står och atmosfären är otroligt avslappnad. Goda ölsorter och till detta kan man köpa olika korvar och självklart sauerkraut. 
Ett bra ställe att gå till med sina väner om man vill sitta utomhus en skön sommarkväll och njuta av öl.


Studio Square
(beer garden)
även detta en beer garden i Queens. Nyare än The Bohemian Hall. Har varit här en gång och tyckte om stället. Även här sitter man såklart utomhus och det finns gott om olika ölsorter för de som vill prova.
Jag skrev om vårt besök på denna beer garden här om man vill läsa mer. I detta inlägget finns även en länk till en blogg som har jämfört för- respektive nackdelar med denna beer garden och ovanstående Bohemian Hall.


Shake Shack
(hamburgare och milk shakes)
Detta är kändiskocken Danny Meyer´s mycket "enkla" restaurang. Konceptet är helt enkelt mycket goda burgare och milk shakes till ett okej pris. Detta är ett ställe där de flesta handlar och tar med sig maten. Så gjorde även vi. Det ligger hyfsat nära Central park så det är ett perfekt ställe att köpa med sig en hamburgare och en shake och sedan promenera till parken och ha "picknick" på den medköpta maten.
Mitt inlägg från vårt besök där finns här.
(hamburgare och milk shakes)
Inte alls samma klass som Shake Shack (ovan) men ändå helt klart goda burgare. Rejält med pommes eller friterade lökringar om man beställer detta. Man kan lätt dela någoan av dessa "sides" på 2-3 personer beroende på hur hungrig man är.
Mitt inlägg om ett besök här finns här.
Till deras hemsida.