måndag, september 28, 2009

Bebisar, öl och tyska korvar

Lördagmorgonen var "min" morgon med Lill-Skruttan och eftersom hon vaknade redan vid 7-snåret blev det en rätt tidig helgmorgon. Vädret var fint så jag bestämde mig för att ta med henne ut och promenera till en av de närliggande lekplatserna. Passerade ett Starbucks på vägen och inhandlade en "Awake Tazo tea latte" att smutta på medan Lill-Skruttan bekantade sig med sandlådan, klätterställningar och andra barn. Det kändes faktiskt lite New Yorkigt att promenera genom den nyvakna staden och nicka lite förstrött åt andra förbipasserande medan man smuttade sin tea latte. Jag kan meddela att vid denna tiden en helgmorgon är 9 av 10 av de man ser ute på gatorna antingen ute med barn hund eller både och.... På lekplatsen kunde man även roa sig med att se vilket kaffeställe de flesta föräldrar handlat på. De flesta var från Dunkin Donuts samt Le Pain Quotidien, men det tror jag kan bero på att båda dessa ställen ligger alldeles initll lekplatsen.

Vi hade även bestämt med några vänner att under eftermiddagen ta oss till en av stadens olika Beer Gardens. M och jag har tidigare endast varit i den tjeckiska Bohemian Hall som ligger i Astoria i Queens. Nu har man tydligen öppnat ytterligare en som heter Studio Square. Denna har jag förstått är relativt nyöppnad och ett par av våra vänner har varit där tidigare i år. För de som är intresserade hittade jag en blogg där de båda ställenas positiva och negativa sidor jämfördes med varandra.

I lördags bar det i vilket fall av mot Studio Square. Det var en något annorlunda sammansättning på ölsällskapet som träffades nere i lobbyn på vårt hus och sedan begav sig mot tunnelbanan jämfört med den gången vi var till Bohemian Hall. Denna gången bestod de öltörstande av fyra par med varsitt barn. Det yngsta är C som föddes nu i augusti, sedan M som föddes nästan på årsdagen efter Lill-Skruttan, så 6 månader gamla G och så äldst vår egen lilla Skrutta då. Alltså tre bebisar och en toddler med sina föräldrar. Vädret blev tyvärr inte lika fint som prognosen utlovat men vi slapp iallafall regn. Det blev dock rätt mycket kyligare än vad åtminstone jag räknat med. Men det gjorde ändå inte så mycket eftersom hela turen blev så lyckad.

Här är bebismammorna samlade med sina guldklimpar numer hängande utanpå magen.


Det var en stor gård med många bord och gott om plats. Det syns inte på denna bilden men i mitten av det fyrkantiga kubliknande "bordet" brann en eld. Det fanns ett par sådana "bord" här vilket var smart för under kvällen blev det rätt kyligt och fler valde att hänga vid eldarna för att värma sig.


Gott sällskap, god öl och tyska korvar med sauerkraut. Det är väl ungefär så man vill att ett besök på en Beer Garden ska vara!?
Studio Square skyltade med att alla korvar de serverar är inköpta från den tyska affären Schaller & Weber vilken faktiskt ligger endast ca 25 block från oss på Upper East Side. Vi har varit där ett par gånger och handlat eftersom de även säljer en del skandinaviska varor som svensk lingonsylt och norska fiskbullar.


Lill-Skruttan drack som vanligt en "latte". Ingen öl här inte. Iallafall inte än på några år.


Två av papporna med sina småbebbar i samspråk.


Här syns en engelsman, en österrikare och en amerikan i bild. Eller nej förlåt de är ju två amerikaner....

Ytterligare en av papporna.

Att som småbarnsförälder gå ut med andra småbarnsföräldrar är helt klart en lite speciell upplevelse. Det blir lätt så att man halkar in på prat om nattsömn (eller snarare bristen på sådan), mat, tänder och viktuppgång. Dock är jag glad att vi faktiskt lyckades undvika att ramla ner i det mest klassiska småbarnsföräldrasamtalsämnet - bajs. Efter en mycket kort liten blixtvisit i detta ämne lämnade vi det ändå såpass snabbt att man nästan kan räkna det som ett icke-behandlat ämne under kvällen.

Förutom valet av samtalsämnen så blir det även rätt många avbrott under samtalen. Amning, tupplurar, gråt blandades här med prat, skratt, tyska korvar och olika ölsorter. Vi som dessutom har en självgående liten Pärla fick även ha lite koll på henne så att hon inte skulle mingla iväg alltför långt bort bland de andra öldrickande och korvätande gästerna. För mingla iväg gör hon så gärna så gärna. När det egna sällskapet blir alltför trist så finns det ju en chans att man kan hitta ett roligare sällskap något bord bort. Och när man väl hittat ett kan man stå där och stortitta på dem tills de bara måste vända sig om och då avfyrar man såklart sitt mest charmiga leende och vinkar lite fint. Självklart vinkar de då tillbaks och på det viset har man plötsligt etablerat nya bekantskaper.

Som småbarnsförälder får man även ett något annorlunda tidsperspektiv. På tunnelbanan tillbaks sa kompisen D till mig "There are so many people on the train. Do you think there is something special going on today?" varpå jag frågade henne vad klockan var. Hon svarade att den var runt halv åtta och då tittade vi på varandra och sade nästan unisont "But of course!!! It is Saturday night and everyone is going in to the city for having a great night out!" Själva hade vi redan hunnit med vår "afternoon out" och vid åttatiden var vi hemma igen. Vi hann sedan med att avsluta säsong 3 på The Wire efter att Lill-Skruttan somnat.
En riktigt social och mysig lördag men nu känner man definitivt att hösten är här.

18 kommentarer:

Emmama sa...

VAD ÄR en lördag kväll på stan mot en hemma i soffan med en liten loppa sovandes i rummet brevid? Va, va, va? :) Alltid så kul att läsa om vad ni hittar på och roligt att vara med och få lite NYC-tips för jag hoppas kunna åka dit nån gång mer såklart. Roligt att se hur mammorna hade olika bärselar, jag använde min babybjörn jämt och kan inte tänka mig ett bättre sätt att bära bebisar på - kommer så nära. Känner igen det där om vad småbarnsföräldrar pratar om och det är bra att man är ett gäng som kan tipsa varann osv. När jag fick Gustav var vi några tappra få som fick barn samtidigt så jag älskade tiden i Göteborg där vi var ett STORT gäng mammor som umgicks mycket. Ha nu en skön tisdag! Kram!

Annika sa...

Dina NYC tips är ovärdeliga! Så kul att läsa om alla ställen i stan, och jag har verkligen fått tips genom din blogg.
Visst blir det speciellt med småbarnsfldrar i grupp :-)
Been there...
Men så är det ju under ngtra år, man snackar barn. Ja, det gör man väl hela tiden också när barnet blir äldre, men snacket blir mindre barnkoncentrerat, trots allt :-)
KRAMAR!!

Taina sa...

Vad härligt och GOTT det lät då!

Jag kan se lilla Skruttan framför mig när hon avfyrar sitt smile! Hahahaha, vem vill inte bekanta sig med en sådant charmtroll?

Hur går det med pratet? Några nya "ord"?

Kram och fortsatt trevlig tisdag !

Saltistjejen sa...

Emmama,
hahaha nej visst. Vad är en lördagkväll på stan?!? ;-)
Jo de hade alla olika bärselar. Till viss del beroende på att barnen var olika i ålder. Den yngsta fortfarande i Babybjörn de äldre i selen för lite äldre och tyngre barn. Vår tjej var inte superglad i sele. Hade babybjörn tills hon växte ur den men endast kortare sträckor som till o från dagis, samt hemma ibland. Men när vi var på stan hade vi nästan alltid vagnen. Hon gillade sin vagn. :-)
Hoppas ni får tillfälle att komma hit någongång eftersom du så gärna vill se staden!
Ang attt umgås med andra föräldrar m barn så ÄR det väldigt bra! man får tips och råd. Man kan ventilera en massa.Särskilt skönt eftersom ingen av oss har så nära till föräldrar. De amerikanska tjejerna som var med (nu menar jag inga av barnen då!) har även de långt till sina familjer även om de bor i samma land. Ena s familj bor i Kalifornien och den andras lite utanför Seattle. Så det är ju inte så att deras familjer kvistar över för en helg så ofta heller direkt.
Stor kram!!!


Annika,
tack vad roligt att du tycker du får lite tips! :-)
Kanske blir det inte Beer Garden nu i november dock...?! Att avnjuta en god öl där är nog som allra bäst vår, försommar eller tidig höst när det är varmt men inte föööör varmt och inte fuktigt.
Och barnsnack jodå det blir en hel del sådant. MEN vi pratar även annat måste jag säga. Som vadå? Jo jobb, livet, vsium, green cards, Europa vs USA och skvaller.... Tja det vanliga om man är några utlandsboende här.
Hoppas du får en riktigt fin tisdag!
Kram!

Saltistjejen sa...

Taina,
nej snart kanske hon kommer försöka smila in sig hos dig också! Om du nu kommer hit i november?!? :-)
Och pratet jo det har börjat komma igång lite mer nu. Inte bara "babbel"utan ord. Än har hon itne så jättemånga men ordförrådet växer.
Kraaam!

Desiree sa...

Kul med lite Oktoberfest och öl. Ser ut som en mysig lördagseftermiddag trots att ni inte hade det bästa väder. Gillade bilden där alla har sina babys hängande på magen. Det där med annorlunda perspektiv på en lördagkväll som småbarnsförälder tror jag faktiskt snarare hör ihop med åldern. Även om vi inte har barn så kan jag säga att jag otroligt sällan är ute någon lördagkväll. Vi lagar god mat ihop, njuter av en trevlig middag och sedan går vi och lägger oss ofta vid 22-23. Då är jag slut och det jag längtar mest efter är sängen och inte något annat. Det är bara inse att man inte är 20 något längre och på sätt och vis är det faktiskt ganska skönt eller hur?

Saltistjejen sa...

Desiree,
haha jo åldern har säkert en del att med det hela att göra också. MEN inte enbart. Inte för mig iallafall. När jag vara solokvist här och Mvar i Sverige med Lill-Skruttan så var det faktiskt väääldigt roligt att göra saker på kvällarna. Och utekvällen med bl a Anna Fair and True samt mina andra vänner här var såååå kul! Det kändes så länge sedan och jag njöt verkligen den kvällen. Framförallt av att veta att jag itne skulle behöva gå upp klockan 7 morgonen därpå. För visst kan man fortfarande vara ute om man vill. Men itne ihop med M då, men med vänner. Det som gör att man ofta ändå drar sig för detta är för mn del att jag är trött av att inte svoit så bra rent generellt p g a lilltjejen eller för att man vet att om man blir se så måste man ändå upp "i ottan". och DET känns oftast jobbigt. Men jag hade väldigt gärna gått ut tillsammans med M och varit ute sent en lördagnatt om jag vetat att jag kunde sova hur länge jag ville dagen därpå.... :-)
Men visst. Rent generellt är även jag tröttare nu än för 10 år sedan. Kanske också det att man jobbar mer nu??? Det tar också energi.
Kram!!!

Stef sa...

Härligt med tidig morgon utomhus, det gillar jag! Låter som att ni hade det riktigt trevligt dessutom på square gardens....jättefina bilder och tur att det inte blev regn!

kram

helen(USA) sa...

I can see that you had a nice Saturday with other parents of young children. It is understandable that your little girl will get a lot of attention when she comes over to someones table. She knows how to charm people.

Saltistjejen sa...

Stef,
ja det var riktigt mysigt att vara ute såpass "tidigt" på lördagmorgonen. Fast man ösnkar ju ibland att man kunde välja haha... ;-)
Sedan var det supertrevligt på beer garden också.
Kramar!


Helen,
yes it was a really great Saturday even though the weather was not as good as we had hoped. Haha, well maybe she does know how to charm other people, Or at least she tries. :-)

Marianne sa...

Mysigt! Haha, Ella-Gull blir mingelexpert, hon kommer att bli stjärna på alla mingelpartyn i framtiden. Sorry, det är hon ju redan, men du fattar vad jag menar : D

KRAM!

Saltistjejen sa...

Marianne,
hahaha ja vi får väl se. Just nu verkar hon iallafall älska uppmärksamhet och att "prata" med andra.
Kram!

Västmanländskan sa...

Din lilla skrutta är så fin i den där Pippi-klänningen. Vi gav bort en likadan (fast några storlekar större) till lilla T:s kusin.

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
tack!! ja jag tycker den är så himla fin! Både färger och så är jag en sucker på randigt.... ;-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Skönt att det inte bara blev barnsnack fast att ni alla hade barn (med er), en del ganska nyanlända också vilket brukar göra föräldrar ännu mer benägna att prata blöjor och matning (naturligtvis). När ni ändå måste anpassa aktiviteterna till barnen kan det vara skönt att prata om något annat också.

Men om man ska prata lite barn så såg jag en jättesmart bärpryl för större barn. Googla på "child hip seat". Du kanske redan har sett ett sådant men jag hade inte det förrän nyligen. Avlastar stackars ryggar när barnen är större (upp till 3 år) och ändå vill bli buren (på höften) ibland.

Saltistjejen sa...

Ana Fair and True,
ja det var inte enbart barnprat även om det självklart blir rät mycket sådant också. Ska kolla den där bärsaken. Å andra sidan har vi en sling som man också kan ha på höften men just nu tror jag inte att Lill-Skruttan alls kan tänka sig att "sitta fast". Hon hatar det. ;-)
Kram!

Suddrik sa...

Här sitter man med ett förstående leende, i Sverige var det ännu värre, då gick kidsen ut och festade framåt 22-23. Och om sanningen ska fram; visst är det skönt att slippa. :-)

Saltistjejen sa...

Suddrik,
jag ahr aldrig varit ngn stor festare, men jag kan definitvt sakna att gå ut senare på kvällen och äta middag eller ta några drinkar med kompisar. Fast det senare kan jag ju göra fortfarande såklart, Om M är hemma med Lill-Skruttan. Men att gå ut tillsammans med enbart honom en kväll, det går knappat nu. Men jag hoppas att vi snart ska kunna fråga vännerna/grannarna om hjälp med barnpassning och DÅ minsann!!!! :-)
Kram!