tisdag, december 04, 2007

Fika på Manhattan

I söndags gick M och jag ut för att ta en adventsfika. Vi hade fått tipset om ett litet svenskt fik här på Manhattan som heter just Fika. Eftersom det snöat under natten och även under dagen så var det lätt att komma i adventsstämning. Jag kan verkligen rekommendera Fika för alla er som är på Manhattan och längtar efter svenskt fika!!!! De hade lunchmat också som verkade supergod, samt smarriga mackor! Väldigt svenska såg de ut. Iallafall i jämförelse med de typiska amerikanska "deli-smörgåsar" man kan få här där de ofta har 2 kg kött (kyckling, rostbiff, kalkon, skinka) mellan bröden, och så självklart majonäs eller senap... Så att se dessa "svenska" smörgåsar i disken gjorde att man ångrade att man just ätit lunch.
Vi kommer definitivt gå dit för lunch också så småningom.

Denna gången blev det enbart en fika dock. Kaffe latte (som var suveränt god!) och så dagen till ära Lussebulle! Mmmmm! Så otroligt gott. De sålde även en del svenska varor som t ex julmust (vi köpte två flaskor) och glöggessens, köpte en sådan till oss och en som present till en kollega som älskar glögg. Där fanns även pepparkakor och svenska kryddblandningar att köpa. Samt kaffe.

Ja, det var ett riktigt mysigt ställe om än litet. Men det lustigaste var att det var så många som pratade svenska där! Både bland kunder och i personalen. Jag tror faktiskt att alla som jbbade där var svenskar, men det var även många kunder som var svenskar. Såklart. En liten svensk oas mitt på Manhattan.

På vägen hem gick vi genom södra delen av Central Park (Parken kallad i dagligt tal) och jag älskar verkligen parken när det har snöat! Det är så otroligt härlig stämning där då. Nästan lite sagolik med gatlyktorna tända och nu innan julen är det en hel del ljusslingor i träden också. Till och med hästarna som kör turister är rikigt mysigt såhär i vintertid med lite snö och julstämning runtomkring.

20 kommentarer:

Petchie75 sa...

Härligt med svensk fika på Manhattan. Jag har faktiskt också hört talas om caféet Fika och det roliga är att O (som inte hade hört talas om det) tycker att vi ska öppna ett café med namnet Fika om/när vi flyttar till Spanien. Han har hela businessidéen uttänkt, hur det ska inredas, vad som ska serveras etc... Han älskar ordet och begreppet FIKA! Jag tycker att det är jättegulligt, och vem vet, det kanske blir ett café i Spanien en vacker dag! (I Italien hade det ju inte funkat med det namnet, det låter ju som ett fult ord...)
Det låter härligt med ett snötäckt Central Park, lite avis blir jag allt på riktig julstämning med snö och kyla..

Fröken fräken sa...

Ja va härligt det låter med ett svenskt fik mitt på Manhattan. Min dröm är att åka till NY vintertid, det ska vara så vackert där och jag bara älskar snö.

Millan sa...

Ah vad harligt det later med en prommis igenom ett snoigt central park. Lite Sex and the City nastan :-) (fast det ar val typiskt nagon som inte varit dar att tanka sa kanske...). Later som en himla god adventsfika forresten! Lustigt nog pratade jag och en kompis har om att man borde oppna ett svenskt kafe, just med namnet Fika, har ocksa. Det ar ett sa suverant ord som fattas det engelska spraket!! :-)

Saltistjejen sa...

Petra,
låter som en jättemysig idé tycker jag! OM ni gör det så lovar jag att komma till Spanien och hälsa på och ta en fika! :-)


Fröken Fräken,
Jo New York KAN vara otroligt mysigt och romantiskt vintertid, MEN det kan även vara hemskt ruggigt, blåsigt fuktigt och råkyligt! Jag skulle rekommendera att komma i maj eller juni tror jag. Eller september, oktober. Då är det varmt och skönt men inte superhett och fuktigt som på sommaren.


Millan,
Finns det inga svenska kaféer där du bor?? Jag trodde att England var fullt med svenskar så det borde verkligen finnas en marknad. men de kanske alla är samlade i London?? ;-)

Anonym sa...

Det stället har jag läst om (& vet att Muggles oxå gjort det!) - det var ett längre reportage i GP's lördagsbilaga för ngt halvår/år sen! Handlade just om killarna som drog igång det etc. Visst ligger det nära Central Park, in bakom/brevid det där stora kända hotellet (vars namn jag glömt) i hörnet av Central Park? Tror tom jag nämnde fiket för Å när vi traskade i de krokarna i somras - typ pekade att in på den gatan därborta ligger ett svenskt fik :-)
Vad mysigt med snö förresten, här i Gbg är det grått, grått, grått... Fast jag har det mysigt med lilla tjejen ändå om dagarna :-)

Fia sa...

Härligt med en riktig fika!! Undrar om de har ngn hemsida, måste GENAST kolla eftersom du nämner att de hade svenska kryddblandingar...off to google! Kram!

Desiree sa...

Vilken supermysig första advent ni fick. Bilden på hästdroskan i parken med snön ser så vacker ut. LIte som ett julkort nästan. Jag förstår att det var en sagolik stämning. Vilket mysgit fik ni hittade. jag förstår att ni kommer gå dit igen och äta lunch.

Saltistjejen sa...

Magdalena,
japp det är just det stället!
Det ligger på 58:e gatan lite västerut från 5th avenue. Så du hade rätt!
Tyvärr har den mesta snön smält bort nu, men det ska tydligen komma mer i dagarna.

Saltistjejen sa...

Fia,
ja de har en hemsida. jag tror jag länkade till den i mitt inlägg ovan. Just i början. Du kan kanske klicka där.


Desiree,
ja det var mysigt. och som sagt lite snö i parken är något jag bara älskar så här års!!!!
Den blir verkligen trolsk då! :-)

Annika sa...

Min kompis var där nyligen på FIKA. Hon sa att det var "ett hål i väggen" men väldigt mysigt och med väldigt goda mackor.
Låter som en oas i mina öron. Här hos oss finns inte det allra minsta lilla svenska cafe. DET kan man glömma. När jag åker upp till NYC nästa ggn ska jag absolut gå dit!
Och snö i NYC...Jamen SÅ romantiskt! Underbart!! Älskar snö. NU vräker snön ner här i DC...och jag ska snart ge mig ut i bilen---vill inte!!! Är rädd för att köra i snö och modd...

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det är verkligen bara "ett hål i väggen", men väldigt mysigt sådant! :-)
Och ett rätt designat sådant också... ;-)

Nej köra bil i snömodd är inte särksilt kul så jag förstår dig. Här har folk heller aldrig vinterdäck vilket gör det ännu mer riskabelt vintertid. Men kanske är det annorlunda i DC? Hoppas du kör försiktigt.

Anne sa...

Åhhhh, vilken mysig bild med all snö och häst och vagn i Central Park. Mysigt. En vacker dag SKA jag besöka New York. Finns väl nåt berömt citat som säger är man trött på New York så är man trött på livet...
I alla fall, jag ska kolla in länkan direkt. Fika, perfekt namn. Ibland kan jag också fundera/drömma om att ha ett svenskt café och om det skulle funka utomlands. Av kommentarerna att döma verkar fler ha liknande funderingar....
De där amerikanska deli mackorna du nämner, håller så med. De är trista och har ett ton med rostbiff/kalkon eller vad man nu väljer. Inte alls så förtjust i dem.

Saltistjejen sa...

Anne,
ja du och den dagen du bestämmer dig för att komma hit så säg till! Så får vi ta en fika!!!! :-)
Jag tror att det svenska konceptet fika går hem i de flesta länder och kulturer. Nackdelen med just NYC är väl det att många är rätt stressade så det är väldigt vanligt med "to go". Å andra sidan vimlar ju stan av turister och de brukar ha mer tid för kaffeintagen. PLUS att på t ex Starbucks är det ofta omöjligt att få ett bord eftersom folk som sitter kvar där alltid har sina laptops med sig och surfar. en kompis till mig sa att det är vanligt att man sitter och jobbar eller pluggar på Starbucks eftersom många ofta bor väldigt trångt och har room mates här, pga de höga hyrorna.

Anne sa...

Så du har samma erfarenhet av Stabucks. Jag har funderat på det där, det är inte så ofta jag sitter och tar det lugnt på stabucks (blir ofta to go) men man ser ju alltid folk sitta där med sina laptops eller djupt försjunken i nån bok. De har ju inte så enormt många bord heller, de som paxat en plats verkar sitta där i timmar, ensamma. Inte så man direkt ser sällskap som sitter och fikar och pratar vid borden.

Millan sa...

Det finns faktiskt inget svenskt fik eller affar har i Bristol. Konstigt nog med tanke pa att det verkar krylla av svenskar i den har staden! I London finns det dock en Svensk resturang - Great Garbo - och en Swedish Shop ocksa som ar otroligt dyr!! En pase bilar kostar nog ca 50 kr.. da ar det ju battre att handla pa Ikea!!
Hur som helst sa alskar jag att baka och saknar ett ordentlig fik har sa har ibland lekt med ideen att starta eget.. men jag vet inte!. Jag gillar starbucks men det ar inte samma sak som ett riktigt svenskt fik.

Saltistjejen sa...

Ane,
nej ibland när man kommer in på ett Starbucks och vill ta en fika så ser man hur alla som har bord sitter en och en med sin laptop eller sin bok! Och det är knäpptyst! Som ett bibliotek. Så även OM man skulle råka få ett bord så känner man nästan att man skulle störa ifall man skulle prata o skratta. Lite knasigt faktiskt.


Millan,
ett svenskt fik skulle säkert gå bra i Bristol isåfall!
:-)

Sporty Spice sa...

Jag har gått förbi Fika en gång men då var det stänt. Jag brukar slinka in på Svenska Kyrkan och fika ibland. Ska förövrigt på deras Luciafirnade den 15:onde. Det blir nog mysigt.

Anonym sa...

Tack för din kommentar på min blogg! Den värmde verkligen och gjorde mig glad.

Kram,
Helga

Saltistjejen sa...

Sporty Spice,
Å jag missar ju deras Lucisfirande iår tyvärr. Jag var på det förra året och tyckte det var helt fantastiskt!!!!! Men i¨r ska jag ju hem till Sverige, så jag får väl fira Lucia "hemma" iår vilket inte är fel det heller såklart.


Helga,
jag menade verkligen vad jag skrev! Bra att det gjorde dig glad. Kram!

Anonym sa...

jag landade helt slumpmässigt på din blog - tack för FIKA tipset! skall ta och kolla upp det. kan bli ett nytt lunchställe för mig - promenadavstånd! jag brukar annars gå till f+b gudtfood på 52:a och 3:e när jag blir sugen på köttbullar men FIKA låter onekligen bättre.