söndag, december 02, 2007

Juldekorationer

Här i USA så är det ju väldigt vanligt att man juldekorerar sitt hus (fasad, tak, på och runt fönster och dörrar) samt i trädgården (ofta upplysta renar, uppblåsbara figurer som tomtar, snögubbar etc) ungefär som på bilden här intill. De flesta har ljusslingor i träden och på sitt hus. En del är riktigt mysigt och ser väldigt fint ut tycker jag, medan vissa drar mer åt det riktigt kitchiga hållet. Första året vi bodde här i NYC så promenerade vi runt i bostadsområdet kring mitt jobb eftersom det är många där som har juldekorerat. Det är färre juldekorationer på Manhattan eftersom de flesta bor i flerbostadshus, men just runt mitt arbete i Bronx så är det många hus som liknar "engelska radhus" där varje familj har egen trädgård och en trappa som leder upp till en liten veranda. Här brukar de flesta dekorera ganska friskt. Vi såg allt från hus där man hade mer sparsamma dekorationer (liknande sådana man ser även i Sverige) med ljusslingor i träden samt kanske någon på sin veranda och lite i fönstren, till de som hade ljusslingor längs med alla husets "hörn" och tak så att hela huset såg ut som det lyste. Ett hus hade till och med klätt in hela ena långsidan i röda ljusslingor så att det såg randigt ut! Dessa liknade verkligen Coca Cola reklamen. En del hade ljusslingor runt fönstren så att de såg ut som paket och vissa hade ganska cheesy statyer med Maria och Jesusbarnet i sin trädgård som någon slags jättekrubba. Ofta med lite upplysta renar och kanske någon tomte också. Hm, en väldig blandning. Som svensk är det väldigt roligt att gå runt och titta på allt detta. Man blir ofta lite stum av förvåning över att ens smak skiljer sig så dramatiskt från mycket av det man ser!

Det finns dock ett särskilt hus som ligger i närheten av min arbetsplats i Bronx. Detta hus är välkänt och folk kommer i strida strömmar för att titta. Ofta är det t o m en liten bilkö med förbipasserande bilar som stannar upp för att titta. Här snackar vi inte några ljusslingor, eller upplysta Rudolfar. Nejdå! Sådant är för amatörer!!!! Här är det fråga om Disneyland i miniatyr!!! Jag har åkt förbi huset med bil förra vintern när vi passerade det efter vår jobb-jullunch och berättade då om det för M. Halvt "chockad" över att det finns någon som "dekorerar" sitt hus och sin trädgård så! En privatperson!!!
Igår tog jag med mig M dit eftersom han inte sett huset tidigare, och vi promenerade dit i bitande kyla. Kändes verkligen vintrigt. Huset ligger längs Pelham Parkway en rätt stor väg som går genom denna delen av Bronx, och redan på långt håll kunde man se ett starkt sken från ett av husen. Jag pekade ut det för M och sa att "Jag tror det är där det är" men han sa, "Är du verkligen säker? Det där ser ju ut som en affär eller resturang så, det är ju så otroligt starkt upplyst." Men när vi närmade oss så visade det sig såklart att det var rätt hus.

Jag har hört att det är en tant som bor där och som har detta som sin hobby. Hon börjar tydligen att sätta ut alla dockor ganska tidigt på hösten och fortsätter sedan att fylla på fram till jul. Jag och M diskuterade att hon ändå måste få hjälp på något vis. Ekonomisk? Särskilda tillstånd? För så mycket el som det krävs för att ha detta igång måste man ha specialkopplingar i trädgården gissar jag. Hela trädgården runt huset är fyllt med dockor. I skyltdockestorlek! I år verkade hon ha tema som "bal och fest". Vi kunde även se Askungen som kom i sin vagn efter vita hästar. troligtvis var det "Askungen på bal" som var hennes tema?? I bakgrunden längs med ena kortsidan av huset ser man en tomte med värsta "benspratteldansarna" runt sig, och på "framsidan" av huset fortsätter balgästerna att dansa, spela, sjunga och mingla. Ovanför detta har hon förvandlat sin "balkong" till en gigantisk julkrubba med Jesus, Maria, Josef, vise män samt några djur som bla kameler och lamm. Alla även här i skyltdockestorlek!
Detta är verkligen kitch! Eller inte bara kitch. Det är fullkomligt galet! Insane! Ofattbart! Och väldigt väldigt roligt att titta på!! Självklart spelas det även smörig amerikansk julmusik högt ur högtalare i trädgården, vilket hörs en bra bit från huset, och många av dockorna rör sig. Antingen huvuden som nickar eller vrider på sig, armar som höjer glas till munnen eller som i vissa fall där ett par kvinnliga fiolspelare spelade fiol med stråkar som rörde sig. Vissa av de dansande paren stod även på "snurrskivor" så att de såg ut som de dansade eftersom de snurrade runt. Stora spot lights är uppsatta runt omkring för att lysa upp hela sceneriet, och självklart är det staket samt bevakningskameror också. Vi tog en del bilder men eftersom det var nätstaket runt så är en del bilder kanske inte superbra, men det kan iallafall ge en liten blick för hur otroligt galet detta hus verkligen är! Ja, jag säger det igen. Detta är verkligen Disneyland i miniatyr!

Jag måste säga att jag är oerhört glad att jag inte bor granne med denna dam! Det måste vara oerhört jobbigt att bo i huset intill. Särskilt som det ligger väldigt nära. Grannarna måste verkligen stå ut med att ha en ständig ström av folk och bilar som stannar här och tittar. Men också att höra denna julmusik i timtal från trädgården samt se allt detta så fort de tittar ut från sitt hus. I Svergie tror jag inte ens det är tillåtet att ha det så. Men här verkar det ju vara okej.

Ja, en bit av Amerika, Disneys förlovade land. Här proudly presented to you. Titta på bilderna nedan. Förfasas eller njut.
Och ha en fortsatt skön första advent!
16 kommentarer:

min stora lilla värld sa...

Rubbat! Det måste vara trångt i hennes trädgård - hur många dockor är det??? Och hur mycket pengar lägger hon ner på detta? Man upphör aldrig att förundras ... Man skakar på huvudet och säger: "... det är bara i Amerika!"
:-)

Anne sa...

Oj, oj det var inte lite det. Dina bilder var bra! Jag kan helt klart förstå din M som var lite tveksam på avstånd och trodde att det där som lyser måste vara nån restaurang eller nåt. Vilken elräkning har inte den tanten den här månaden.??? Som du säger, kanske hon får hjälp och stöd av nån som sponsrar... Helt galet och extremt, men kul titta på och jag kan tänka mig det lockar besökare just för att det är så extremt.

Saltistjejen sa...

min stora lila värld,
javisst är det heeelt galet!!!!! Hon har ingen jätteträdgård, men den ytan som finns verkar hon helhjärtat ha "donerat" till sin dockdekorationshobby! Nästan lite sjukt. Men som sagt, känns otroligt amerikanskt och som förbipasserande ÄR det verkligen en upplevelse att se. Allt detta inne i ett helt vanligt villaområde!!


Anne,
ja elräknignen måste bli enorm. Kanske inte det bästa såhär i den allt hetare debatten om "global uppvärmning", men somliga lägger energin på att resa (flyga eller köra bil) till andra orter och länder, andra lägger energin på andra hobbies. Men denna är nog lite udda ändå?!

Anne sa...

Haha, helt klart en udda hobby :)

Pirr! sa...

Oj!!!
Det var det sjukaste! Vilken elförbrukning!

HÄrligt att läsa din blogg, tycker jag!
Kram

Saltistjejen sa...

Pirr,
ja visst är det galet!
Kul att du läser bloggen också! :-) Jag blir glad.

Magdalena sa...

Underbart!! KUL att se bilderna!
Det finns ett hus här i Götet (eller om det är Mölndal), som folk brukar vallfärda förbi just pga alla dekorationerna/lamporna/figurerna etc, men det är ju en västanvind jämfört med denna dams trädgård :-)
Alltid lika kul & intressant att läsa din inlägg!!

Desiree sa...

Shit vad mycket dockor och prydnader tanten hade. Men visst är det kul att åka runt i bostadsområdena och kolla på julpynt. Ett hus vi åkte förbi förra året hade till och med julmusik spelandes i trädgården. Tur att man inte är granne med dem tänkte jag för det hade drivit mig till vansinne att höra Jinglebells ständigt.

Saltistjejen sa...

Magdalena,
ja i Sverige har väl inte juldekorationshysterin nått riktigt samma höjder som här i USa gissar jag. Men detta måste nog räknas som exceptionellt mycket även med amerikanska mått mätt...! ;-)


Desiree,
Ja även i denna dams trädgård spelades det ju glatt på hög volym. Så jag är som du glad att man itne ahr en sådan granne.

Annika sa...

Saltis! Det där är för mkt även för mig...JEEEZ!!! Det blir bara tacky! MEN ändå lite kul på ngt sätt. Jag förstår att folk vallfärdar! Här hos oss finns också ett hus som är enormt vad gäller pynt, men på ett tjusigare sätt. Ska åka dit och plåta så att du får se!
Visst är det väl ändå himla mysigt nu när folk pyntar upp det så mkt. Jag trivs verkligen!
Och man kan väl lugnt säga att amerikanska julfilmer är en perfekt bild av verkligheten...

Annika sa...

Förresten, var fövaras allt detta när det INTE är jul? Det är ju ingen jättevilla eller hur?
Och vilket JOBB med att få upp och ner det hela---pust!!

Saltistjejen sa...

Annika,
jadu inte är det vackert eller stämningsfullt. Men det har klart nöjesvärde tycker jag! Men var hon förvarar sakerna resten av året har jag ingen aning om! Hm, kasnke har hon hela huset fullt med dessa dcokor? Hu!!!!

Det finns ju annars betydligt vackrare och mysigare utsmyckade hus såklart. Och det är mysigt att se hur det lyser upp i mörkret.

Petra H sa...

OMG, det är ju verkligen over the top, ha ha! Jag undrar precis som du hur man har råd att betala sin elräkning (det gäller även mindre installationer som folk har här i PR i sina trädgårder/på sina tak).
Jag skämtade lite med O igår på Home Depot och tyckte att vi skulle köpa en sådan där stor uppblåsbar bubbla med Musse Pigg och tomten, tyvärr har vi ju ingen trädgård, ha ha!
Och stackars grannar, att behöva lyssna på julsånger hela månaden utanför sitt hus...

Saltistjejen sa...

Petra,
ja visst undrar man!
Hm, det finns verkligen sååå himla mycket konstiga julprydnader och dekorationer här så man börjar ofta skratta!!! Jag udnrar över hur personerna är som skaffar en del av dessa väldigt kitchiga prylar och om de verkligen tycker det är vackert??

Millan sa...

Josses, vilka dekorationer. Helt otroliga!! Jag undrar var sjutton manniskan har alla dessa dockor resten av aret? Eller koper hon nya varje ar da? Lite laskigt nastan.. fast haftigt samtidigt. Men jag haller med om att jag absolut inte skulle vilja bo granne med henne!

Saltistjejen sa...

Millan,
Ja jag undrar också var hon förvarr dockorna?? Men kanske hyr hon ngn lagerlokal eller så? Hm?
Jag tycker också att just dockor kan vara rätt kusligt. Särskilt sådana här skyltdockor som rör på sig men ändå är så "döda" i blicken. Men som sagt, det var skoj att se ändå! Bara för att det är så galet! :-)