söndag, juli 22, 2007

Film är bäst.... hemma?

Oj det var länge sedan jag skrev något här nu. Men det har hänt så mycket på sista tiden att jag liksom inte haft tid. Mannen åkte hem till Sverige i 10 dagar och plötsligt hade jag fullt upp med en massa saker! Låter kanske konstigt och mest var det väl en slump att det råkade bli så, men lite beror det säkert också på att man var ”ensam kvar i stan”. Det är ju tyvärr så att det är alldeles för lätt att bli bekväm och lat när man är tillsammans med någon man älskar och trivs att bara "vara" med. Det är inte alltid man tar alla tillfällen i akt att hitta på något särskilt. Men under de 10 dagarna han var borta lyckades jag hinna med två grillkvällar, en liten tur på ett par dagar till en hyrd stuga utanför sta’n med några vänner, en pubkväll samt en "all-around-the-world-fest". Ja, och så jobbet också då såklart. Puh, det var nästan skönt när han kom tillbaks så man fick ta det lite lugnt igen.

Igår bestämde vi oss iallafall för att gå och se nya Harry Potter filmen. Jag kan meddela att jag under denna filmvisning slog nytt rekord i ”irritation-över-personer-som-inte-fattat-att-de-är-på-bio-bland-folk”. Under filmens gång sprang folk in och ut så många gånger att man inte kunde förstå vad det var de gjorde där ute egentligen. Jag menar, hur kissnödiga kan folk bli?? Eftersom salongen inte var så stor märkte man ju självklart varenda gång dörren öppnades och stängdes också. Detta eftersom det var väldigt ljust utanför salongen, och detta ljus letade sig ju in varje gång någon gick in eller ut.
Men det absolut värsta var ändå den småbarnsfamilj, ja ni ser rätt småbarnsfamilj, som bestämt sig för att ta med sina båda barn för att se nya Potter-filmen. Jag har verkligen inget emot barn, men jag tycker att man som vuxen individ måste förstå att man inte kan ta med hur små barn som helst på bio! Här handlade det om en liten kille på kanske 4-5 år och en liten bebis (!) som kanske var några månader eller så. Den senare började dessutom gnälla, gny och till sist skrika under filmen. Till slut gick mamman ut med barnet. Men självklart kom hon tillbaka igen. Och så började det hela om igen….
Helt otroligt! Jag förstår mig verkligen inte på folk! Hur kan man bara få för sig att ta med sig två små barn varav ett är ett litet spädbarn - på bio?!?!?

I min drömvärld skulle det finnas speciella filmvisningar på några biografer, som riktade sig till "folk som vill se film på bio". Inte nödvändigtvis några "super-cineaster" utan enbart folk som vill kunna njuta av en film på en stor bioduk och med bra ljud. Utan att för den skull behöva stå ut med folk som pratar (antingen med varandra eller i sina mobiltelefoner), folk som springer in och ut minst 3 gånger under 2 timmar, folk som äter godis ur cellofanpåsar…
Och det skulle även vara en åldersgräns på dessa filmvisningar oavsett vilken åldersgräns själva filmen har. För min del skulle det gärna få vara en 25-årsgräns!!!!! Inga små kids som sparkar på ens stolsrygg eller pladdrar genom hela filmen, eller gud bevars måste få filmen förklarad för sig av sina medföljande föräldrar! Inga störiga teens som skickar sms eller pratar i sina mobiler. OCH framförallt inga bebisar som plötsligt får för sig att börja bli hungriga, törstiga eller allmänt olyckliga.

Men med fler och fler biostolar som gapar tomma så lär det kanske vara svårt att få till något sådant. Det är väl lite i biobranschen som i flygbranschen nu. Man vill gärna fylla upp alla tomma stolar så gott det går inför varje "körning". Utgifterna är ju desamma oavsett om det är en eller 100 biljetter sålda. Men för min del skulle jag t o m kunna tänka mig att betala lite extra för en föreställning där jag vet att jag kan få se filmen utan irriterande och störande ”avbrott”. Kanske något för SF därhemma i Sverige att fundera över? Fast det kanske redan finns. Jag har ju inte varit på bio i Sverige på ett par år, så mycket kan ju ha förändrats.

Jaja, nog klagat. Filmen var helt okej annars. Det är ju den 5:e filmen och eftersom den självklart bygger på den 5:e boken som jag tycker är en av de "sämre" och lite "tråkigare" i serien så var filmen inte heller någon stor överraskning. Men självklart underhållande. Nu ser jag mest av allt fram emot att sätta tänderna i den nya boken!

2 kommentarer:

Anna sa...

Jag har slutat gå på vissa biografer pga samma orsaker som du nämnde. När vi var och såg Pajrejts ov de karabijen satt en pappa bakom oss och översatte för hans barn som inte förstod vad som pågick. Då får man faktiskt vänta till att filmen kommer på DVD. Dessutom så svarar folk när det ringer på deras mobiler samt att alla sockerhöga barn måste kissa eller köpa mer godis. Barn behöver inte en balja coca cola och en hink popcorn bara för att de är på bio, de kommer att älska mamma och pappa lika mycket utan baljan och hinken. I promise!

Saltistjejen sa...

Haha Anna!
Ja, och visst har folks biovanor blivit "värre" de senare åren också?? Kanske för att folk är så vana att kolla film hemma i soffan nuförtiden att de tror att de sitter i sitt eget vardagsrum även när de är i biosalong??