torsdag, juli 26, 2007

Men in black


I helgen gick jag och maken M på stan och kollade på folk och i affärer. Självklart ville M in i Apple Store butiken som ligger i korsningen 5th Avenue 59th street. Han skulle köpa en adaptor till sin nyinköpta iPhone. Jag orkade inte riktigt trängas med folk där nere i affären (det är alltid knökfullt där!) så jag stannade kvar ute. De har ett litet ”torg” där, eller ”plaza” som det heter på lite tjusigare språk. Intressant att spana in folk här. Särskilt vakterna som ju måste var anställda av Apple, är mycket intressanta att spana in. Jag tror knappt jag sett så många vakter stå eller strosa runt på en så pass liten yta någon annanstans. Densiteten vakt/kvadratmeter närmar sig det skrattretande faktiskt. Som svartmyror runt en sockerbit. Ja, här snackar vi kostymklädda män med öronsnäckor och viktig uppsyn!
Men de verkar ha ganska tråkigt faktiskt. Kanske är det därför de är som ettriga myror på var och en som har det minsta lilla ”underliga” beteende. Med underligt beteende menar jag naturligtvis sådana suspekta saker som att man t ex flyttar på en av de utställda stolarna från sin ursprungliga plats vid borden till en plats närmare fontänen. Ett avstånd på säkert 2-3 meter. Detta är inte okej! Eller att man ställer sig upp på den lilla knähöga muren som omger ”plazan” för att den person man väntar på lättare ska få syn på en i folkmassan. Inte okej! De är dessutom väldigt snabba varje gång de tvingas rycka ut. Och självklart har de en mycket allvarlig och seriös uppsyn. De tar minsann sitt arbete på fullaste allvar. Och jag menar, vem skulle inte göra det?!

När de inte anfaller glassätare som flyttat en stol från sin korrekta plats, eller personer som gud förbjude gör sig huvudet högre genom att beträda muren, pratar de med varandra i sina walkie talkies också. Det senare är ganska roligt att studera faktiskt. Tänk er scenen:

- Ett ganska litet torg, eller mer ”öppen plats”, med en stor glaskub i mitten. På vardera sidan av denna glaskub kan man se en fontän samt ett par bord och stolar där folk sitter och pratar i telefon, surfar eller bar äter glass och tittar på folk. Runt denna glaskub står det ca 5-6 vakter. De rör sig ett par steg åt höger sedan ett par åt vänster. De har full koll på allt som händer runt kuben. Plötsligt tar en av vakterna, låt oss säga på den på södra sidan, upp sin walkie-talkie och anropar vakten på norra sidan. Man kan se att det är just dessa två vakter som pratar med varandra eftersom man faktiskt ser igenom glasfönstren som utgör kubens sidor… Står man tillräckligt nära kan man även höra den pågående konversationen. Den är mycket seriös. Vakt 1 frågar vakt 2 om han har sett något av intresse på sin sida kuben. Det har han inte. Inget mystiskt på gång där inte. Vakt 1 har inte heller sett något misstänkt. Roger that! De avslutar och fortsätter lugnt att med bister uppsyn studera folk. Så mycket allvar.

Jag får ett fnissanfall! Om vakt 1 hade velat så hade han bara kunnat vrida huvudet och tittat genom glaskuben till andra sidan. Då hade han ju själv kunnat konstatera att inget skumt var i görningen där. Detta eftersom glaskuben verkligen är gjord av glas och därmed genomskinlig! Så man kan faktiskt ganska lätt se vad som händer runt kuben trots att man själv befinner sig bakom en av de fyra sidorna. Fast det har de nog inte tänkt på att man kan göra? Eller så tycker de bara att det är mycket roligare att prata i sina walkie-talkies. Och jag förstår dem faktiskt. Det skulle jag också ha tyckt! Har man fått en svart kostym, en bister uppsyn, ett viktigt uppdrag och dessutom en walkie-talkie så är det ju liksom självklart att man tar det hela på fullaste allvar. Och därmed använder sin walkie-talkie. Leksaker är till för att lekas med... Själv ringer jag ju till och med ibland från sovrummet ut till M som sitter i vardagsrummet. Haha! Eller skypar honom ibland när vi sitter med varsin dator, trots att vi sitter i samma rum. Bara för att det är lite roligare.

Jaja, det känns i vilket fall väldigt tryggt att sitta och äta glass i solen utanför Apples glaskub. För om det är någonstans här i stan som det lär vara svårt, ja näst intill omöjligt, för några terrorister att försöka sig på något lurt så är det här! Men kanske är det inte alls så konstigt med all denna säkerhetskontroll just här om man tänker efter? Egentligen. Med ett ständigt överhängande terrorhot. Och tänk på själva symboliken! För vad vore en bättre symbolisk måltavla för NYC om inte en glaskub med världens mest kända äpple?!

2 kommentarer:

Ann sa...

Men inte visste jag att du hade en blogg. Dock en rätt anonym blogg. Skoj! Nu ska jag börja hålla utkik här...speciellt efter Simpsons.

Saltistjejen sa...

Japp den är nog rätt anonym. I början var den mest ett "experiment" för att kolla ifall bloggandet var något för mig eller ej. Men det är skoj!

Kul om du tittar förbi ibland!