onsdag, juni 27, 2007

Hur blev det då?

Jo midsommaraftonen blev precis som jag trodde - inte alls så “jättemidsomrig”. Fast vi gick ut ganska hårt ändå tycker jag. Gick tidigt från jobbet och handlade sill och gräslök på vägen hem. Fixade sedan iordning den sena sillunchen hemma med diverse sillar från Abbas. Det blev både matjes samt en del inlagda varianter. Och självklart både en och två, tre snapsar. Klassikerna OP Andersson samt Skåne. Mmmmm. Fick även ett skypesamtal från Sverige vilket var roligt!

Efter lunchen drog vi förstås ner till Battery Park och spanade in alla svenskar. Det är ganska lustigt egentligen men vi har verkligen insett att vi inte alls har något som helst umgänge med någon svensk “community” här. Det blir ännu mer uppenbart just en dag som Midsommarafton, som ju är det svenskaste av det svenskaste på något vis. Väl nere i parken fullkomligt kryllade det av svenskar. Knappt ett grässtrå syntes på gräsmattan för alla picknickfiltar med tillhörande picknickätare. Och man hörde svenska överallt. Plötsligt var man tvungen att börja tänka på att folk faktiskt förstår vad man säger, vilket innebär att man inte kan slänga ur sig vad som helst om vem som helst hur som helst. Detta är en ovana som man ganska snabbt började lägga sig till med här måste jag erkänna. Som att ha ett hemligt språk som man kan ta till i stort sett när det passar. Otroligt användbart och bekvämt i många sammanhang. Men kan som sagt vara förrädiskt i en stad där det ändå faktiskt finns ganska många svenskar som rör sig på gatorna.

Jaja, vi tillbringade en stund i parken med att kolla in folk och lyssna till spelmanslaget som åkt hela vägen från Minneapolis och Minnesota för att spela hambo och polska iförda svenska folkdräkter. Just spelmanslaget tycker jag var rätt imponerande faktiskt! Men när kvällsolen började försvinna ner bakom husen i New Jersey kände vi att det var dags att dra vidare. Till en träff med några vänner på en resturang på Upper East Side. Amerikaner. Ingen snaps där utan istället lite färglada drinkar. Och därmed var årets officiella Midsommaraftonsfirande definitivt över. Inget regn, inga små grodor, inga direkta överraskningar. Och min åsikt om att midsommarfirande utomlands är och förblir ett surrogat kvarstår. Lite nostalgi, lite lagom trevligt sådär - men ett surrogat. Tror att den allra största behållningen från Battery park var våra godisinköp som vi gjorde i ett av stånden utanför parken. Men det var å andra sidan en riktig höjdare! Svenskt godis. Punchpraliner, peps samt salta fiskar. Ett surrogatfirande kan inte få en bättre avslutning!

2 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Tur du fick godis på slutet! ;)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
:-)