torsdag, augusti 02, 2007

The Lost Looser


Gick häromveckan förbi ett stort leksaksvaruhus som ligger mellan 5th och Madison avenue på 58th street: F.A.O Schwarz (http://www.nyctourist.com/faoschwarz1.htm).

Har gått förbi där många gånger förut men aldrig gått in. Utifrån ser det ut som en gigantisk ”mjukdjursaffär”. Hela nedervåningen är i stort sett fylld av mer eller mindre verklighetstrogna mjukdjur i alla former, färger och storlekar. Allt från igelkottar till stora djur som älg och myskoxe. För att inte tala om rockorna och drakarna. Allt i ponnystorlek ungefär. Det är lätt att bli lite förundrad över utbudet av gosedjur. Men det roligaste var nog ändå övervåningen. Efter att ha passerat en stor legoskulptur av Hagrid tog man rulltrappan upp till det som kan betecknas som paradiset för alla oss som fortfarande har barnasinnet kvar! Här fanns allt från dockor av allehanda storlekar och raser till lego, spel och självklart fanns även Diagon Alley här. Roligt, men det mest fascinerande var alla de prylar som såldes till samlare. Himmel, jag vet ju sedan länge att folk kan samla på de mest underliga ting och jag vet att framförallt leksaker är en av de saker som folk kan spendera hur mycket tid och pengar som helst för att få tag på till sina samlingar. Men man blir ändå förundrad över ATT folk faktiskt gör det! Det fanns allt från otroligt fula små figurer som föreställde Gollum, till olika barbiedockor och ja även Scarface. Allt för en liten nätt summa från ca 200 USD och uppåt. Jaja, vill man ha Gollums huvud i metall i storlek av en halv tennisboll eller så, och är villig att punga ut ca 250 dollar för det så är detta ett säkert shoppingställe i NYC.

I en av hörnorna fanns hyllorna med saker ”on sale”. Här hittade man diverse prylar som folk tydligen inte riktigt tyckt varit värt att spendera pengar på. Bl a fanns en av karaktärerna i serien Lost här. Närmare bestämt Shannon. I form av en docka i Barbiestorlek ungefär. Självklart iförd bikini! http://tviv.org/Lost/Shannon_Rutherford

Ni som följt serien känner ju till att just Shannon var en rätt trist, gnällig och otroligt bortskämd egotrippad blondin som i början av serien enbart går omkring lättklädd och tjafsar och bråkar med sin bror Boone innan han dör. Då blir hon plötsligt ångerfull en stund, och i tillbakablickarna får man se deras mystiska syskonförhållande. Man får veta att de inte är biologiska syskon men vuxit upp tillsammans och att de haft ett mycket komplicerat, nästintill incestuöst förhållande. Efter Boones död återgår hon ändå rätt snart till att vara bitchig, hysterisk, neurotisk och allmänt otrevlig igen. Men detta till trots faller så småningom den starka Sayid för henne och de inleder ett förhållande innan hon blir nerskjuten i djungeln. På detta sätt vandrar Shannon ut ur serien och jag tror de flesta tyckte det var rätt skönt att ”bli av med henne”. Så kanske är det inte konstigt att just Shannon-dockan finns på rea? M är dock ändå lite sugen på att slå till, detta trots att han under hela serien verkligen avskydde Shannon. Jag hävdar bestämt att den enda Lost-docka jag överhuvudtaget skulle kunna tänka mig att slösa pengar på är Charlie. Men M är ändå fundersam. Shannon-dockan är ju trots allt iklädd bikini, vilket såklart innebär ett antal gratispoäng enligt honom. Och han tycker den verkligen vore ett lyft för vår bokhylla. Medan vi står där och fingrar på dockan kommer en man i 30-årsåldern fram till oss och frågar ifall vi har sett några andra Lost-dockor. Han är ute efter Charlie eller Jack. Absolut inte Shannon. Jag informerar honom om att de andra troligen är slutsålda och att endast Shannon finns kvar. Hon är dessutom på rea, vilket innebär att ingen velat köpa henne, så det verkar vara därför hon finns kvar medan de andra dockorna är slutsålda. Han skrattar då och säger att det måste kännas jättetrist att spela en karaktär som alla tycker så illa om att trots att man ”reas ut” vill folk ändå inte köpa. Och han hoppas för guds skull att Maggie Grace som spelar Shannon inte ska komma till varuhuset och få syn på ”sin” docka eftersom det säkert skulle kännas otroligt deprimerande. Å andra sidan kontrar jag med att det ändå är ett bevis på att man verkligen lyckats spela sin karaktär på ett mycket övertygande sätt. Men visst, vi kommer gemensamt fram till att det helt klart måste kännas betydligt roligare och mer tillfredsställande att få vara den eftertraktade hjälten än den trista loosern som alla bara vill ska dö.

Hm, blev det någon bikini-Shannon för vår del då? Nej, det hela slutade med att vi lämnade kvar Shannon på hyllan bland sina klonade kopior och vandrade vidare i leksaksmecka. För inte vill man ha någon looser i bokhyllan. Särskilt inte en Lost Looser. Som dessutom var på rea. Men vem vet. Kanske gjorde vi vårt livs investeringsmiss just där och då? Kanske kommer Shannons bikinidocka att inbringa 6-siffriga belopp i framtiden? Hon kommer kanske ha ett ovärderligt samlarvärde. En riktig dyrgrip. Den enda Lost-dockan som är värd att ha. Detta eftersom i stort sett alla exemplar hamnat i återvinningen, vilket innebär att endast ett fåtal finns bevarade och är i omlopp. Och är det något man känner till om samlarobjekt så är det ju att ”ju färre exemplar som finns att få tag på desto högre värde”. Så då sitter man kanske där och tittar uppgivet på sin Charlie-docka värd ca 20 dollar, förbannar sin dumhet och inser att den enda loosern är man själv.

4 kommentarer:

Anna sa...

Är det New York du bor i?

Saltistjejen sa...

Japp! New York City, NY, U.S.A, Världen, Vintergatan, Universum.

Även kallad:
"Äppelstaden", "helvetet på jorden", "shoppingparadiset", "Världens huvudstad", "Smältdegeln" etc etc...

Anna sa...

Tack för tipset, ska kolla in sidan noggrant! Roligt att du har pluggat i Umeå..vi flyttade hit för ett år sedan så vi är fortfarande ganska nya här men trivs bra.
Just nu är det nog New York som toppar listan faktiskt, har massvis med drömresemål men det hade vart häftigt att vara i NY över nyår tänker jag mig :)

Saltistjejen sa...

Ja det är ju en rätt stor skillnad på Umeå och Skåne. Men det är kul att ni trivs bra. Jag trivdes också superbra i Umeå! Kul stad att plugga i!!!!

New York är ju ännu mer annorlunda då'rå... Jag trivs verkligen otroligt bra här!!