tisdag, juni 03, 2014

Kalasdags

Okej, idag är det dags för kalas. Och i år kände vi att vi inte hade vare sig energin eller ekonomin till ett större kalas så som vi haft tidigare år. Med ny bebis vilket innebär få sömntimmar, och med mig utan inkomst vilket resulterar i mindre i plånboken, samt även med den nya "problematiken"; vilka man ska bjuda (hela klassen, enbart tjejerna, vissa utvalda, och hur blir det med gamla vänner som inte går i nuvarande klassen...?) så blir det helt enkelt ett annat slags kalas.

I år sa vi till Storasyster att hon skulle få bjuda sina 5 bästa vänner. Vi kommer att ta dem och henne på bio och sedan efter det blir det tårta här hemma hos oss. Filmen hon valde att se var Rio 2. Så i eftermiddag hämtar vi alla barnen (utom en som går i en annan skola och därmed möter oss på biografen) och åker ner till Times Square där biografen ligger. För jo, det är endast en enda biograf som fortfarande visar Rio 2 i staden. Eller iallafall här på Manhattan. Efter filmen tar vi oss tillbaka hem hit och så blir det tårta med Frozentema.

Jag hoppas att det kommer bli bra och att hon kommer att bli nöjd trots att hon först nog kände sig lite besviken över att inte ha något större kalas. Men i och med biobesöket tror jag att hon kommer att tycka att det känns roligt och speciellt ändå. Och M och jag är glada över att slippa fundera över hur många som kommer (föräldrar? syskon?) samt fixa pyssel till alla barnen, oroa oss över vädret ifall man inte kan vara ute (vi har ju haft utomhuskalas alla år utom då hon fyllde tre och regnet öste ner) samt åka och handla dekorationer och tilltugg, beräkna samt beställa en himmelens massa pizza, och fundera över eventuell "underhållning" (vilket verkar vara nytt för året på de flesta kalas) så som trollkarl, ansiktsmålning etc etc... För jo, nu märks det tydligt att man bor i NYC. Trenden är att barnkalasen blir allt "större" och dyrare. Det räcker liksom inte med tårta och fiskdamm i en park någonstans. Nej, nu har många fixat "event" på speciella "kalasställen" för barn, eller på museum, eller något annat ställe i staden (som ett gym eller kanske pool party). Och de som "bara" hyrt lokal kommer dragandes med trollkarlar och annan underhållning. Puh! Man blir så trött! Personligen tycker jag det är helt GALET och jag vill helst att man ska kunna hålla emot det hela. Att folk betalar mellan $500 till $1000 (ibland ännu mer) för 5- och 6-åringars kalas tycker jag är rätt skrämmande faktiskt!

Samtidigt vill man ju inte att ens barn ska känna sig utanför. Att de ska få känna sig speciella och nu när barnen är äldre vet man ju hur mycket det pratar och jämför. Att det blir allt viktigare vad kompisarna gör och tycker. Så vi hoppas att det här kalaset ska bli lyckat även om hon nu inte firar med hela klassen eller så. Förresten firade vi henne redan i söndags tillsammans med våra allra bästa vänner (bilden ovan) så egentligen har hon ju redan i nuläget fått två kalas...


*) Rio 2-bilden är lånad från nätet: http://enablemagazine.co.uk/index.php/2014/04/rio-2-exclusive-preview-opens-first-ever-dedicated-week-of-autism-friendly-screenings/

12 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Låter som en bra idé tycker jag! Bio är ju kul! Det verkar vara inflation i kalas i Sverige också men det är säkert många gånger värre i USA eller i NYC i alla fall.

Pia sa...

Att ta med de narmaste pa bio ar ju en jattebra ide och nagot vi ska anamma. Det blir otroligt kostsamt nar alla ska bjudas och har rader samma hysteri med olika partyevent, limousine (!) och battturer. Helt galet! Dessutom har vi markt att aven om hela klassen ar bjuden sa leker de bara med nagra fa, visst ska det vara rattvist men ibland far man dra en grans ocksa. Hoppas det blir en underbar dag for Lill-Skruttan och grattis pa fodelsedagen!! Frozentema verkar vara populart, Joli alskar allt som har med Frozen att gora!
Kramar!!!!

Mala sa...

Tycker att ni verkar ta ett bra beslut. Blev helt plötsligt glad över att R kommer fylla år i Sverige:-). Sådana kalas ligger inte i vår budget heller. Bio låter väl jättebra. Hoppas att hon får en bra dag.

En lantis i Shanghai sa...

Blir utmattad bara av att läsa detta! Det kommer vi aldrig ha varken råd eller lust till när vi flyttar till US. Här i expatcommunityn ligger nivån någonstans mitt emellan. Vi firade Isa väldigt svenskt (tacos, glutenfri fika, inte för barnsliga lekar, goodie bags med prylar) med några få vänner. Eftersom flera flyttar härifrån kändes det viktigt att de fick rå om varandra! Grattis i efterskott, förresten. Skäms som en gris för jag har nog missat att gratulera 4/6 av hennes födelsedagar.

Desiree sa...

Stort grattis till E. Det där tycker jag låter som en väldigt bra idé och jag tror säkert att E blir nöjd. Förstår er helt och fullt över att ni varken orkar eller tycker att det känns praktiskt med något större kalas just nu.
Kram!

Annika sa...

Klokt av er att göra så!!
Ibland gjorde vi liknande med K. För det mesta la vi ut kalasen på annan plats. PUST!
Jag saknar inte de där kalasdagarna.
OCH Anna FT har rätt, det har gått inflation i kalas. Iaf i de rika städerna i USA. Jag menar, när K fyllde 10 var det en kompis till henne som hyrt en stretch-limo för x-antal kompisar, tur i Dc, och sen gjorde de naglarna och gick på restaurang. De var 9-10 år då. Hur toppar man det?
Inte konstigt att kiddsen blir lite "jaded".
Nej, back to basic, säger jag, som just nu planerar examensfest...GAAAHHH!
Ella fyller imorrn vill jag minnas? Men jag vet inte om du skriver här då så jag skriver GRATTIS idag!!!
Kramar!!!

Anonym sa...

Jag föstår helt vad du säger! Jag tycker barnkalas kan vara hemska, det tävlas om vem som har det mest fantastiska kalas, bjuder flest kompisar osv. Vi har haft kalas hemma dom flesta gångerna och det är jättejobbigt när 10 x 7 åringar stirrar på en och och typ säger "OK entertain me". En gång hade vi kalas på Builder a bear. Jag hatar det stället, det var svindyrt men samtidigt skönt när någon annan skötte allt entertainandet. Tack och lov börjar mina tjejer bli så pass gamla (13 och 10) att jag hoppas det inte är många kalas kvar!!

Sofia i Aberdeenshire

Anne sa...

Jag tycker det låter superbra! Jag är säker på att Ella kommer tycker det blir jättelyckat och kul när det väl är dags. Tjejerna kommer få det kul. Jag har hört talas om liknande, från andra föräldrar med barn i hennes ålder som gjort just så att de gått på bio med några få kompisar och sen ätit efteråt. Det har varit, såvitt jag förstår, mycket lyckat.
Och jaaaa, att stå emot den där hysterin som verkar finnas kring kalas för små barn vill man gärna göra. Det är verkligen sjukt.
I delar av NYC, där du bor, har det säkert alltid förekommit men överlag verkar den här trenden slagit fäste överallt. Vet t.om. på lilla Åland, det lilla samhället, hur galn barnkalasen blivit för barn i den där åldern, hur folk hyr badhus och spenderar typ lika mycket pengar på en 7-åringskalas som vi gjorde för vårt bröllop... Ja, lite överdrivet förstås men du förstår.
KRAM!!

Anne sa...

Jag tycker det låter superbra! Jag är säker på att Ella kommer tycker det blir jättelyckat och kul när det väl är dags. Tjejerna kommer få det kul. Jag har hört talas om liknande, från andra föräldrar med barn i hennes ålder som gjort just så att de gått på bio med några få kompisar och sen ätit efteråt. Det har varit, såvitt jag förstår, mycket lyckat.
Och jaaaa, att stå emot den där hysterin som verkar finnas kring kalas för små barn vill man gärna göra. Det är verkligen sjukt.
I delar av NYC, där du bor, har det säkert alltid förekommit men överlag verkar den här trenden slagit fäste överallt. Vet t.om. på lilla Åland, det lilla samhället, hur galn barnkalasen blivit för barn i den där åldern, hur folk hyr badhus och spenderar typ lika mycket pengar på en 7-åringskalas som vi gjorde för vårt bröllop... Ja, lite överdrivet förstås men du förstår.
KRAM!!

Millan sa...

Alltsa det dar med kalasen borjar ga lite overstyr har ocksa. Det blir ju svindyrt om man ska fira med familjen, sedan med kompisarna med nagot event av nagot slag och aven kopa presenter. For nagra ar sedan lat vi Nils ha ett stort kalas pa ett sk softplay. Bara det kalaset gick pa over tva tusen kronor. Lagg sen till presenter osv... Inte helt ok! Sa sedan dess har vi faktiskt gjort nagot som précis det du skriver om. Dvs ett biobesok med vannerna eller forra aret korde vi pa film och pizzakvall hemma hos oss. Och egentligen tror jag att de tyckte det var lika roligt som att vara pa ett stort softplay med hundratals andra barn.

Hoppas att Ella hade en riktigt rolig kvall! Jag kan inte riktigt fatta att det ar 6 ar sedan redan for jag kommer ihag det dar inlagget valdigt val nar ditt vatten gatt pa tunnelbanan.

Kram!

Josefine sa...

Åh, det där är så svårt! Man vill ju inte att barnen ska känna sig utanför. Jag känner lite så med tv-spel. Alla ungar på dagis har tv-spel och datorspel. Utom mina. Här hemma har vi leksaker! En gång i veckan eller mindre, får Gibson spela på datorn. Å andra sidan vet jag att tv-spel och datorspel finns i överflöd hos hans pappa, så jag behöver kanske inte oroa mig över att han blir utanför?

Västmanländskan sa...

Låter som ett helmysigt kalas! Lilla T vill gärna ha kalas på ett lekland, men det tycker jag är urtråkigt. Nu är det ett "vattenkalas" beställt i år, men kan tänka mig att köra filmidén en annan gång.