onsdag, juni 11, 2014

Uppvisning

Det är ju snart slut på skolåret och nu är det avslutningar och uppvisningar var och varannan dag känns det som. Förra veckan hade ena "after school programmet" uppvisning. Storasyster går där två dagar i veckan. Musik, Konst, simning och ibland data har hon dessa dagar. Hon var därför med på två av de sånger som sjöngs. Temat barnen haft sedan hon började här i januari har varit olika delar av NYC. Den första sången som sjöngs handlade därför om Chelsea Piers och det var endast kindergarteners samt 1st graders som sjöng den. Andra sångnumret var själva finalen och då var alla med och sjöng. Sången som framfördes var Sinatras "New York New York". Jag slås av hur duktiga barnen är. Olika åldersgrupper gör ju självklart olika komplicerade nummer, men både de små och de äldre barnen är verkligen bra.

Sången om Chelsea Piers handlar om hur just Chelsea förvandlats under åren

Kazoo

I finalen användes trapporna upp till scenen som en del av scenografin

I wanna wake up in a city that never sleeps...

Ett annat projekt var att skriva en bok om en kompis. Den baserades på intervjufrågor som barnen själva fått komma på. Storasysters bok handlade om bästa kompisen C.

Ikväll ska vi till skolan för en "Art reception" där man kommer att visa barnens konst som de arbetat med under skolåret. I kindergarten har de konst en gång i veckan med en bildlärare. Jag tycker just detta är lyxigt, i skolan där Storasyster går. Att de har utbildade speciallärare i de olika ämnena Art (vilket väl är ungefär som ämnet "bild" var på min skoltid), Technology (vilket i stort sett är att vänja sig vid och lära sig använda en dator), Gymnastik, Sång och Musik (de två sistnämnda är faktiskt olika ämnen här med olika lärare, och på musiken har de redan börjat lära sig noter). Med tanke på att Kindergarten inte är "riktiga skolan" än så är det väldigt ambitiöst att det satsas så mycket på barnen redan i såpass tidig ålder (i Sverige går väl barnen fortfarande på dagis i den här åldern 5-6 år?). De har faktiskt även en speciallärare i schack, men jag har inte riktigt koll på när i veckan de har schacklektioner. Men innan det blir Konstvisningen i skolan ikväll ska jag på ett informationsmöte om det Summer Camp Program som Storasyster ska gå på i sommar. Det kommer också bli intressant att se vad de säger där.


*) Om ni tycker att vissa bilder här ser konstiga ut så är det kanske för att jag har "suddat ut" ansiktena på de barn där jag inte vet ifall föräldrarna är ok med att bilderna visas på nätet.

6 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

Vad roligt att de gör så mycket! Som sagt, i Sverige går ju barnen inte i skolan vid 5-6 år även om förskoleklassen är från sex år (och den är väl mer lik K men ändå mer förskola). Men vill betona att det egentligen heter förskola och inte dagis och förskolan har läroplan som gäller från ett år och uppåt, detta sedan 90-taket. Folk får väl säga dagis men jag kan ändå tycka att nu var det ett tag sedan det hette daghem. Vi säger ju liksom inte Televerket och realskolan även om det hette det förut :)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja i Sverige är det väl 6-årsverksamheten eller vad det heter som barnen går i innan de börjar första klass? Och det är väl lite förberedande inför skolstarten.
Haha jag säger dagis fortfarande och inte förskola... ;-)

Desiree sa...

Vad kul både för barnen och för er föräldrar att få ta del av allt detta. Jättekul att de satsar mycket på framträdanden och på olika kreativa aktiviteter som barnens egen konst. Kul för de små att få visa upp vad de lärt sig under skolåret samt bra träning att framträda inför publik på det här sättet.
Kramar!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är rolig att få se vad de jobbat med under året. Och jag tror det är roligt för barnen också att få visa det för sina familjer. Samt att de får lite träning i att vara mer "public" :-)
Kram!!

Kattas Betraktelser sa...

Vad högtidligt med avslutning och vilka kreativa aktiviteter. Det verkar som att E. gått i en mycket bra och aktiv skola. Ha de gott! Kram

Suzesan sa...

SÅ SÖT. Stora Lill- Skruttan. Min son började när han var fem och det var förberedande men de gjorde vanliga grejor som matte och svenska. Första dan sen på riktiga skolan satt ju det gänget och var "världsvana" när de skulle slås ihop med "ettorna" Rätt roligt att se.

Kram
/Susanne