torsdag, oktober 09, 2008

Flingor?

Idag var vi med Ella till läkaren för ny "check-up".
Vägas, mätas, kollas....
Allt var bara finfint med henne. Hon var till och med på ett strålande humör. Ända tills sprutorna kom fram. Nya vaccinationer.
Inte roligt alls. Vare sig för henne eller för oss föräldrar. Men man vet ju att det är nödvändigt. Och som tur var gick det över rätt snabbt.
Hon väger nu 14,2 lb vilket är lite drygt 6,4 kg och hon är nästan exakt 61 cm lång (24 inches). Enligt tillväxtkurvan ligger hon precis i mitten när man ser till hennes längd, men är en liten knubbis eftersom hon är "topp 25" i vikt. Men det kunde vi ju nästan gissat med tanke på hennes knubbvalkiga goslår och runda mjuka klotmage...!

Hennes läkare ville gärna kolla henne igen om en månad. Då ska vi även prata lite mer om "solid foods". Alltså att börja introducera fast mat så attt Ella inte uteslutande får bröstmjölk.
Men något varken jag eller M riktigt förstod var att man här först tydligen brukar börja med att ge bebisar "cereal".
Vadå??
Ska vi ge Ella flingor????
Mjölk och flingor fick plötsligt en ny betydelse, haha!
Men hon har ju inte ens tänder.
Kanske betyder cereal något annat också? Typ gröt?
Annars förstår jag inte riktigt hur det ska gå till. För att ställa fram en skål med Kellog's Cornflakes, eller så känns ju inte direkt optimalt. Hemma i Sverige brukar man väl ofta börja med typ fruktpuréer eller så??

Så om någon av er som läser detta kan förklara för mig vad "cereal" betyder i detta sammanhanget vore jag väldigt tacksam. För jag har fortfarande svårt att tro att jag ska börja ge Ella flingor.

19 kommentarer:

Jenny sa...

Hej!

Man har verkligen sett på bilderna på senaste tiden att Ella har fått såna där härliga knubbiga ben och kinder! Jättefin är hon :-)

Om jag inte minns helt fel så tror jag att cereal är ett annat ord för grain, typ... Alltså kanske vad vi på svenska skulle kalla sädesslag? Jag är inte helt säker på ordets innebörd men jag tror att det är ett samlingsnamn för en viss typ av föda som är baserad på olika sädesslag. Andra har säkert bättre koll!

Kram från Jenny

Anonym sa...

Jenny har rätt. :-) Cereal betyder sädesslag eller mat gjort på någon slags sädesslag.

Åretruntparadiset sa...

Hej, har hittat din trevliga blogg av en slump! Cereal betyder precis som nämnts ovan sädesslag, men mer precist i detta sammanhang spannmål. Jag tror att det läkaren är ute efter är att din dotter ska börja få i sig gluten, lite vetekex eller välling kanske, gröt?

Detta rekommenderar man ju även i Sverige att man introducerar till de små medan man fortfarande ammar, om jag inte minns fel - mina flickor är lite större nu så det var några år sedan.

Anonym sa...

Hej!

Vad söt och go Ella är!!!
Och vad hon växer, kul!

Jag har börjat med smakisar på gröt till båda mina pojkar när de blev 4 mån. Andra börjar med grönsakspuréer eller fruktpuré.

Du kanske kan kolla runt med andra mammor runt dig hur de har gjort.

Lycka till!
Kram Mrs B

Anonym sa...

Ha,ha... vet du att jag tänkte precis likadant när jag läste om cereal här på en bebis sida. Men jag tror att de kanske kan liknas med den svenska vällingen...fast jag kan ha fel. Frosties är det då inte..ha,ha..

Jag har tänkt att vänta med att introducera solids till Leon tills dess att han är 6 mån eftersom det är rekommenderat särskilt för att unvika allergier. Nu lär han ju redan ha det men man kan ju försöka att inte göra det värre.
Fast jag måste säga att han är VÄLDIGT intresserad av vad vi äter och dricker så kanske han är "mogen"?

Jag har faktiskt inte varit på checkup sen Leon var 6 veckor. Här är det ingen som kallar en.
Kanske man ska gå och väga honom i a f på den öppna kliniken.
Ella kan väl inte väga mer än honom? :D


Prinsen skickar en massa pussar och kramar till prinsessan på andra sidan pölen.

Kram!

Lullun sa...

Vad härligt att Ella har det så bra! Och ja det med flingorna fick du ju rett ut. I Danmark, där jag ju bodde när Aaju var i den åldern, var det gröt som gällde från 4 månader. Ja kombinerade dock med fruktpuréer också. Lycka till med det nya, om än det ligger någon månad in i framtiden ännu. ;-)

aussiekicki sa...

Ja Ella ser verkligen så där knubbig och bebisgo ut!
Vi gav potatis, fruktpureer och barngröt som smakisar. Välling är nog ett svenskt fenomen och jag har helt ärligt glömt bort när vi introducerade det!
kram!

Annika sa...

Det är rice cereal är det man ger till barnen här. Det är som en gröt som du kan blanda hur tjock eller tunn du vill. Det är som ett mjöl. Inga flingor alltså.
Välling ÄR ett svenskt fenomen och många menar på att man kanske inte alls borde introducera det hela pga framtida allergier.
Jag tror jag började ge K "solids" när hon var runt 5 mån. Potatis, morötter etc...
KRAMISAR!!

Petra H sa...

Ha ha, jag förstår att du blev lite förvirrad av doktorns matråd. Cereal är som sagt gröt, Os syster köpte Nestlés Nestum 5 Cereals till sin 2-åriga dotter - vi har fortfarande en halv burk kvar (O har sagt att han ska äta upp det eftersom han gillar det!). Det står på förpackningen att det passar för barn 6-8 månader och man ska ge dem gröten 1-2 ggr per dag + 3-4 andra måltider (dvs annan mat).
Trevlig helg!
Kram!

aurorabuddha sa...

Mjolk och flingor. Jag sitter har och skrockar. :o) Det ar ju sa mycket som ar konstigt i det har landet, sa det skulle da inte alls forvana mig...

Och tank att hon har sana dar lar som jag gar igang pa. :oD Med veck och allt. Jag ser ju det pa nak*nbilderna har nedan. :o)

Annika sa...

Fnissar åt Petras O...;.)
Jag kan se O sitta och sleva i sig den där barngröten...

Jenny sa...

Om du går till barnmatsavdelningen i din mataffär kommer du att hitta massor av cereals -dvs barngröt. De brukar rekommendera att man börjar med ricecereal, eftersom det är milt mot magen, men sedan finns det även havre- och barleycereal också, samt, när barnen blir större, nu också en massa blandversioner. Det är viktigt att man ger den köpta versionen och inte gör egen gröt, för den köpa är berikad med bl.a. järn och andra vitaminer, som barnet annars kan få brist på om man gör den själv. Sedan kan du ge #1 foods i burk också, dvs morötter, ärtor, katrinplommon, sweet potato etc. Fast det kan du såklart göra eget av istället :-)! //kram

Desiree sa...

Gröt kallas ju här för "hot cereal" det kanske var det läkaren menade. Det finns ju ingen välling i det här landet. Jag tror dock att man ganska lätt kan fixa egen välling genom att koka gröt på mjölk och sedan späda den lite extra och köra den slät med en stavmixer eller likande. Man kan ju göra en lite större batch som sedan klarar sig några dagar i kylen som man sedan micrar till lätt och smidigt. Hade jag barn skulle jag inte imporetera in välling från Sverige utan jag skulle göra min egen variant precis som ovan och även ge olika typer av gröt.

Anne sa...

Haha, jo man ser framför sig en tallrik Kellog's och lite mjölk...Det är ju den naturliga och direkta kopplingen man gör till ordet cereal.
Jag har också försått det som att det är gröt på olika sädesslag. Precis som Annika skrev började även min kompis med rice cereal, sen gick kompis över till havre och även majsgröt (majsen gjorde dock ungen förstoppad, majs kan tydligen ha den effekten). Gröten är oerhört finmalen, den ser inte alls ut som de havregryn vi vuxna äter. Babygröten är som ett superfint pulver. Min kompis brukar alltid ha med sig en termosflaska med hett vatten i samt en burk med gröten/pulvret. Sen är det enkelt när man är på språng att bara blanda lite gröt med vatten från termosen.
Vad spännande att det börjar vankas annan mat än mjölk, det går så fort... Det känns som nyss du skrev om dramtatik på t-banan och nu har Ella redan varit hos er flera månader. Jag kan bara instämma i de andra kommentarer, hon är för bedårande söt!!! Hon blir bara goare ju äldre hon blir :)
Har era gäster åkt hem nu?

Anne sa...

....oooops. såg inte ditt äldre inlägg först, men nu ser jag det och att du skriver att gästerna åkt hem.

Junibacken sa...

Så sööööt lilla Ella är....har lagt upp en bild på kotten på min blogg idag och jag tycker att dem är VÄLDIGT lika varandra... Vad tycker du???
Vi ska med börja med lite annan mat snart, men vi börjar med gröt...
Vad kul det måste ha varit att träffa Nenne och hennes man...hon är ju så rolig...hon skulle med starta en blogg som hon kan skriva ner alla sina galenheter :-)

Marianne sa...

Hehe, Fruit Loops hade jag valt : D

Du har ju fått frågan utredd, så jag tror inte jag behöver tillägga någonting om någonting jag inte vet : )

Anna, Fair and True sa...

Skönt att höra att Ella mår så bra! Det är nog bara bra att hon är knubbig så att det finns lite att ta av om hon blir sjuk. En rejäl förkylning och feber i en vecka till exempel kan väl göra att de tappar aptitet helt.

SweFlo sa...

Ja den första "maten" för baen ca 6 mån i USA brukar vara rice cereal, små "flingor" som ser ut lite som fiskmatsflingor. De blandas med lite bröstmjölk och blir en tunn gröt. Till en början blir det att det mesta hamnar i bebisens ansikte, men det tar sig snabbt! Vanligtvis är det gansks små mängder det rör sig om i början, typ någon matsked. Senare kan man prova andra sädesslag, typ "oat cereal". Och senare kan man börja blanda i lite frukpuree i flingröten. Den största anledningen till att bebisar behöver dessa "flingor" är att deras förråd av ämnet järn inte räcker till, de får inte nog genom bara bröstmjölk. Jag tror kommersiell välling har järn tillsatt. Järnet är oerhört viktigt i hjärnans utveckling, så därför funkar dessa "flingor" bra som tillsats, och introducerar bebisen till "vanlig" mat, i ett sädesslag som anses vara milt och minst allergiframkalalnde. Nu kan ni se fram emot många roliga och KLADDIGA matningar! :-)