måndag, oktober 27, 2008

Måndag igen

Oj nu är det ett bra tag sedan jag bloggade. Men den här senaste veckan har liksom varit helt fullfullfull så det har inte funnits tid eller ork för bloggen. Som jag skrev för ett tag sedan så kommer nog mina inlägg att komma lite nu och då och med en del "avbrott" iband när vardagen tar mer tid och kraft. Och detta är även en av anledningarna till att jag inte svarat på alla era kommentarer heller. Tidsbrist. Men jag har läst dem!

Nu vill jag bara skriva helt kort att Ella kom ur sin svacka. Hon sover fortfarande lite "sämre" om nätterna. Vaknar väldigt ofta och äter äter äter. Jag har fått tipset att testa att ge formula (bröstmjölksersättning) på kvällarna och nätterna för det ska tydligen vara något emr mättande än bröstmjölk, så kanske ska vi testa det ikväll. Hoppas då att hon kan sova längre än 1,5-2 timmar i sträck då. För det är ganska tröttande att vakan ungefär varannan timme eller med ännu kortare intervaller om nätterna.

Igår hade vi dock en riktigt "duktig dag". Det blev storstädning samt stortvättning eftersom hela vårt hem liksom levt sitt egna liv ett tag nu. Hade inte tvättat eller städat sedan någon vecka innan vi for på vår stughelg. Och då blir det snabbt ett kaos. Det var verkligen så himla skönt att få detta gjort! Mmmmm....
För en ovan ser vårt hem antagligen fortfarande helt kaotiskt ut, men för oss som numer är vana att leva med barnvagn i den minimala hallen eller i vardagsrummet, bassinetten på golvet i sovrummet tillsammans med de leksaker vi fick av en kompis till mig men som Ella är för liten för än, samt pappershögar på skrivbordet och en del bebiskläder hängandes på stolsryggarna så kan man ändå se en stor skillnad. Och efter dammsugning och dammtorkning så är det åtminstone inte en massa sand från Liptons låda på golvet eller en massa hårstrån på mattan längre. Puh!

Vi fick även lite tid till att ha fotosession med Lill-Skruttan. Detta för att försöka få till ett passfoto. Vi ska nämligen ansöka om ett pass och eftersom det ska ta ca 3-4 veckor så tänkte vi göra det denna veckan. Ett amerikanskt sådant. För ett par veckor sedan var jag med henne till Svenska Konsulatet här i New York och ansökte om ett svenskt personnummer. Så när hon fått detta kan vi ansöka om ett svenskt pass också. Det var inte helt lätt att försöka fota en liten tjej som inte kan sitta själv och som just börjat försöka hålla huvudet stadigt. Vi testade lite olika varianter. Till slut lyckades vi få till ett par foton och M satt uppe inatt och fixade med bakgrunden så att något av dem skulle bli okej. Jag såg ett imorse på köksbordet utskrivet. Så nu är det bara att gå till posten och skicka in ansökan.

M ringde även till SAS igår för att se ifall vi kunde boka om våra icke-avbokningbara flygbiljetter i jul. Vi hade nämligen varit så urbota korkade att vi, troligen av gammal inrotad vana, bokat tur-och-retur-biljetter New York-Stockholm. Men eftersom vi kommer vara nere i Skåne mellan jul och nyår så blev det superknasigt att försöka ta sig upp till Arlanda igen efter nyårshelgen. Vi ville istället försöka flyga tillbaks från Kastrup, men var rädda att detta skulle kosta oss skjortan eftersom vi då skulle behöva köpa nya biljetter därifrån då vi bokat billigigaste biljetterna som ej går att boka om.
Men till vår stora glädje så blev det inte lika dyrt som vi befarat. Att ändra våra urspurngliga biljetter och flyga hem från Kastrup istället för Stockholm kostade oss 300 dollar per person extra. Plus att vi fick betala 57 dollar var för att dessa biljetter nu var något dyrare. Så visst, det blev ju plötsligt 700 dollar extra vilket kanske inte var superskoj, men å andra sidan skulle en ev bilhyra (vilket var det vi kollat upp för att ta oss från Malmö till Arlanda) gått på nästan samma konstnad. Och då skulle vi dessutom måstat köra mitt i natten hela vägen från Skåne till Stockholm vilket inte kändes optimalt. Eller kört redan tidigare på kvällen och tagit in på hotell en natt vid Arlanda. Inte heller det optimalt.
Så denna lösning kändes verkligen bra!

Nu är det ny vecka, och vi får se hur mycket eller lite bloggande det kommer bli framöver. Allt beror på hur pass aktiva dagar och nätter det kommer bli. Till helgen får vi iallaflal ställa om klockan och sova en timme extra! Det ska bli skönt. Och innan dess är det ju Halloween vilket redan märks en hel del här.
Hoppas alla ni där ute får en riktigt bra vecka!

21 kommentarer:

Anne sa...

Vad skönt Ella kommit ur sin svacka, hoppas sömnen blir i längre perioder igen än bara någon timme. Det kommer säkert utvecklings-och förändringsfaser hela tiden som gör att rutiner och mönster man så smått börjat vänja sig vid, ruckas helt och så är det som bortblåst och man får försöka hitta nya rutiner och lära sig förstå den nya fas som lilltjejen är i. Jag kommer att tänka på en scen ur en serie, där mamman trött och sliten efter en lång dag på jobbet kommer hem och hon ska ge middag till sonen som bara skriker, spottar och är otröstligt. "Imorse och igår älskade du gröna ärtor men nu är det tydligen det värsta du vet. Hur ska man veta vad som gäller när det förändras så snabbt....".
Vad bra ni lyckades ändra flygbiljetterna, det låter ju som det klart bästa alternativet att flyga från Kastrup. Men surt med extra utgifter, men som du säger, det hade blivit dyrt och krångligt bila upp till Sthlm igen också.
Julen ja, den är ju faktiskt inte så långt borta nu....
Är det alltså inkommande helg som vi i USA ställer om klockan? Det är rätt skönt ur telefonsynpunkt med folk där hemma att ha den här extra timmen till godo man fick nu när Sverige ändrade tid redan i helgen. Det hade gärna fått fortsätta vara en extra timme till godo ett tag till.
Passfoto för en bebis måste vara jättesvårt, de är så gulliga de små passfoton (ser lite komiskt ut med ett pass som har ett bebisfoto). Tur att man kan fota själv och med egen digitalkamera, då kan man ju hålla på hur länge som helst och försöka.
Ha en riktigt bra vecka, hoppas det blir mycket sömn och bra dagar på alla sätt och vis! Kram!

Petchie75 sa...

Jag förstår att det inte blir mycket bloggtid över med lilla Ella, och ditt jobb! Känner du att ni har fått in bra rutiner nu med dagiset och jobben? Hoppas att Ella kommer att sova bättre med lite mer i magen - jag beundrar dig som orkar upp och jobba efter att ha ammat flera ggr per natt.

Hi hi, röra får man väl lov att ha om man bor i en liten lägenhet på Manhattan med både barn och katt ;-) men jag förstår att det kan kännas lite för rörigt ibland!

Skönt att ni slipper köra upp till Sthlm igen efter nyår - jag tyckte inte först att det verkade så himla billigt att ändra biljetterna men om ni ändå hade fått betala ungefär lika mycket för bilhyra och hotellövernattning så är det ju jättebra. Tid är också pengar när man är hemma på besök i Sverige!
Stor kram

Desiree sa...

Jag har full förståelse för att du inte hinner blogga och svara på kommentarer. Känn igen press. Hoppas du får sova lite mer om du ger ersättning på kvällarna. Vad bra att ni lyckades fixa biljetterna på någorlunda smidigt sätt och att Ella nu har ett passfoto! Va är det redan nu till helgen som man ställer om klockan. Våran granne sa att det skulle vara två veckor efter halloween??

Annika sa...

Nej, jag förstår att bloggandet får stå tillbaka lite nu.
BRA att Ella kom ur svackan, skönt för alla.
HAHA, passfoton ja...Jösses, Karolina var nog tre veckor när vi tog hennes passbild. SÅ komiskt. Sen åkte hon med det passet tills hon fyllde fem :-)
Japp, det är på lördag vi ställer om tiden, lördag mot söndag. Desirees granne är ute och cyklar lite, tror jag.
BRA att ni kunde boka om era biljetter!
Kramar från ett 8 gradigt DC..Just DET ÅTTA grader :-)))

Jenny sa...

Nu har ni kanske redan fixat fotot, men ett tips som jag fick när vi skulle ta till Sven nu sist (här tog de faktiskt passfotona direkt på posten, kanske de gör det i NY också numera?), var att typ lägga ett vitt lakan över sig själv och så hålla upp barnet i armhålorna framför sig, så blir bakgrunden faktiskt vit. Lite sent tipsat kanske, men ändå :-). Formula (mjölkersättning) mättar nog lite mer än bröstmjölk, men pröva också att ge lite gröt på kvällen, här har det funkat väldigt bra för att få längre sömnstunder! //kramar från södern

Saltistjejen sa...

Anne,
ja det är skönt. Men fortfarande är hon lite svår att få att somna på kvällarna. Som om hon är "övertrött" och då har svårt att varva ned.
Och flygbiljettsändringen känns väldigt bra. Vi har gruvat oss lite över det där med resan tillbaks från Skåne till flyget på Arlanda. Nu slipper vi ju det! Och prisskillnaden mellan biljettändringen och bilhyra var inte så stor. Så det var det helt klart värt!


Petra,
jodå vi har fått in vardagsrutiner nu. Det fungerar faktiskt riktigt bra tycker jag. men man blir lite trött. Särskilt deperioder då man itne får tillräckligt med sömn på nätterna. Det märks verkligen.
Kram!

Desiree,
ja ikväll har vi testat ersättning för första gången. Haha, hon slurpade i sig den fort som fasen! Nu får vi se ifall hon "håller sig" lite längre med den i magen.
Och du, din granne har nog inte riktigt koll på daylight saving time. För den är nu till helgen. Glöm inte ställ om klockan!!! :-)

Annika,
javisst är det lustigt det att de får ha passet tills de är 5 år! Jag fattar inte riktigt det. Man kan ju ha vilken bebis som helst på bilden då. Det är ju jättesvårt att se hur en 5-åring såg ut som bebis!
Ännu en lite lustig sak var att när vi skulle fylla i ansökan sp ska man ju säga hår- samt ögonfärg. Men det är ju såååå svårt när de är så små!!! Det ändrar sig dessutom ofta hela tiden fram tills de är lite äldre. Nu skrev i dock brun på både hår och ögon, men som sagt, vi är inte helt säkra på att det är den färgen det slutligen kommer bli på Ellas hår och ögon.
Kram!!


Jenny,
tack för tipset! Vi tog bilder med lite olika bakgrund. Några med soffans ryggstöd som bakgrund då jag höll henne så hon satt upp. Andra lade vi henne ner på en bit vitt "pappkartongark". Vi får väl se ifall bilden blir godkänd.
Till svenska passet är det lite enklare för då tar man ju fotot "på plats" på konsulatet. Alltså det är de som gör det. Men jag tror att man här skulle ha med sig foton. Jaja, vi får se. Kanske tar de på posten iallafall. Det lär vi få se när vi går dit vilket nog blir på lördag.
Vi testade formula ikväll. Gröt har vi inte börjat ge än utan väntar nog in nästa beök hos hennes pediatrician för då ska vi tydligen prata om "solids". Men det ta besök är snart så vi får se. Jag tror hon är redo för lite gröt. :-)
Kramar!!

Och du, jag gissar du trivs i kylan! :-)

Eleonora sa...

Oj vad du har att stå i! Tur att ni fick dagarna i stugan att börja med. Det där att hinna med tvätt, städ och plockning när man hela tiden har en baby att kolla in - det är inte det lättaste. Du får väl sänka kraven på dig själv och så får det bli som´det blir, bara lilla Ella får sin tid. I takt med att hon växer och äter bättre, blir det nog lättare också.

Skönt att Sverige-biljetterna gick att ändra. Det blev ju till det bättre. Bor du i Saltis när du kommer hem till Sverige? Kanske man i så fall kan få träffa lilla Ella och se underverket? Jag bor i Neglinge.

Hoppas du får en fin vecka och att ni alla tre får må bra. Ha det så gott och stor kram

Eleonora sa...

Oj vad du har att stå i! Tur att ni fick dagarna i stugan att börja med. Det där att hinna med tvätt, städ och plockning när man hela tiden har en baby att kolla in - det är inte det lättaste. Du får väl sänka kraven på dig själv och så får det bli som´det blir, bara lilla Ella får sin tid. I takt med att hon växer och äter bättre, blir det nog lättare också.

Skönt att Sverige-biljetterna gick att ändra. Det blev ju till det bättre. Bor du i Saltis när du kommer hem till Sverige? Kanske man i så fall kan få träffa lilla Ella och se underverket? Jag bor i Neglinge.

Hoppas du får en fin vecka och att ni alla tre får må bra. Ha det så gott och stor kram

Karin sa...

Jag förstår inte att du orkar skriva något alls. Du måste vara i konstant sömnkoma... Jag hoppas att du kan sova på tåget till jobbet och att cellerna är snälla mot dig och att din KO blir lättanalyserad!!!!

Saltistjejen sa...

Eleonora,
haha, ja kraven har definitvt sänkts! Men ibland går det t o m så långt att man känner att nej nu går det inte längre, för man bara MÅSTE plocka iordning och få rent och snyggt omkring sig, :-)
Och visst är det annorlunda att fixa med saker nu när man ahr en liten bebis. Som tur är så är vi ju två och kan turas om och hjälpas åt.
Jag kommer inte att vara i Saltis om du med det menar Saltsjöbaden. Jag har faktiskt ingen anknytning dit även om vissa frågat det p g a min mitt bloggnamn. men saltistjejen kommer helt från det faktum att jag älsakr saltlakrits och att det var en av de sakerna jag saknade mest när vi flyttade hit.
Men ev komme vi vara lite inne i stan (= Stockholm centrum) och om du gärna vill ses då så kasnke det ka gå att ordna en fika eller så! :-)
Kram!!


Karin,
haha, nej det är ju så att man ibland känner sig lite komaaktig.... Fast jag känner också att det är sant det där uttrycket att man klarar av det man msåte på något underligt vis.
Men visst jag krashlandar ibland och måste lägga mig och sova redan vid 21-tiden ibland...
Just nu har jag mest problem med min Southern Blot och funderar på att kanske byta karriär så småningom. Du har inga jobberbjudanden i bakfickan???? ;-)
Förresten, är ni hemma i S-holm över jul eller åker ni bort? Vore superkul att ses tycker jag!
Men jag lovar inget eftersom jag vet att vi har endast 1 vecka i S-holm och det är alltid superhektiskt ändå att vara i Sverige. Men om ni har tid och lust kanske ni kan komma förbi mamma och ta en fika hela familjen??? Vore kul att få se barnen också!
:-)
Stora kramar!!!

Suzesan sa...

Hej hi hallau Saltis.
Vilken tur ni fick bokat om biljetterna. Ibland kan den tiden man sparar nästan vara värt "lite" pengar. Dock!:)
Vet du vad jag har inga små bebisar och ändå har jag börjat städa nuuuu ikväll och här var som ett ras. Men jag har stor lägenhet så jag kan förstå hur det är med småbarn och två vuxna...och en katt.
Första tiden när min dotter var nyfödd, så hade jag en etta och då var jag så ung och skulle ha plats med allt. Barn och vänner och mig själv och möbler.
Jag tror lilla Ella säkert kommer sova lite bättre nu när hon får vant sig vid nya maten. Kanske din bröstmjölk är för tunn. Mina barn krävde mycket mat och åt också tätt. Då fick jag byta för min mat hade inte så mycket näring det sista.
Det är säkert en invänjingsperiod nu när hon börjat på dagis. Åhhh jag tyckte så synd om henne då hon var otröstlig lillan. Hennes vakentider kanske inte stämmer ännu med jobbrytmen.
Vad fint att ni fick en sån härlig helg på landet.
Det är ok för mig att du ibland inte hinner blogga så ofta för då hinner jag läsa ikapp;) Alltid så härliga inlägg. Intressant. Åhhh så gulligt med pass till så små bebisar. My oh my. Sköt om er och hälsa din man.
Ha en bra kväll
Kram
Susanne

Eleonora sa...

Du har en utmaning att hämta hos mig. Lycka till! Kram kram

Marianne sa...

Så skönt att svackan har gått över! Har ni provat med ersättning? Jag har också hört att de blir mättare av det och sover bättre då.

Och vilken tur med flygbiljetterna.

Blogga du i din egen takt, vi andra finns kvar när du tittar ut!

Kram!

Saltistjejen sa...

Suzesan,
jo hon verkar vara sitt vanliga gamla jag igen nu Ella. Så det känns skönt. Tror det var en fas ett tag. Hon börjar väl inse lite mer vad som är "hon själv" och vilka som är personer runtomkring henne nu gissar jag. Sådana upptäckter tar ju både kraft och energi.
Kram!


Eleonora,
jag ska kolla det när jag får tid! Kanske till helgen!
:-)


Marianne,
jo vi har testat med ersättning två nätter nu. Hm, vet inte ifalld et blev jättestor skillnad men kanske lite ändå. Vi får se. Vi fortsätter ett tag till för att se ifall hon sover längre på detta. Sedan sak vi kasnke börja ge lite mer "fast mat" snart också och det kan ju också göra att bebisarna känner sig lite mättare och sover bättre.
kram!

Saltistjejen sa...

Eleonora,
nu har jag sett! Ska anta utmaningen när jag har mer tid!
Kram!
:-)

aussiekicki sa...

Hoppas det fungerade men ersättningen och att ni fick sova lite längre. Jag är imponerad att du orkar jobba trots att du/ni inte får sova så mycket. Jag var ju mammaledig men vat ändå ett vrak på dagarna när killarna var små.
Vilken härlig resa ni fick!
Många kramar!!

Saltistjejen sa...

Kicki,
tja jag vet inte. Tycker fortfarande hon vaknar väldigt ofta för att äta. Kanske är det nu med ca 3 tinnars mellanrum istället för 2 iallafall den första halvan av natten. Men andra halvan så tror jag det är 2-timmarsintervaller igen...
Haha, kasnke har vi fått en oerhört glupsk dotter? Hm, kanske brås hon bara väääldigt mycket på sina föräldrar, särksilt sin mamma som äter som ett helt kompani....!!!???!!! ;-)
jaja, hon verkar iallafall itne alls ledsen längre och det är ju huvudsaken. Nu är hon sitt vanliga jag och de är så skönt att hon är glad och nöjd igen!
Kramar!!!!

Anna, Fair and True sa...

Skönt att lilltjejen är på lite bättre humör. Det kan ju inte vara så lätt att vara så liten och inte riktigt förstå vad som händer runt omkring en.

Det blir fort stökigt i vår lägenhet och då är den mycket större än er och vi har varken bebis eller katt! Så jag förstår er. Lev i röran ett tag, det gör ju ingenting! Men visst är det skönt att få gjort lite storstädning då och då!

Får vi se ett smakprov på passfotot?!!

Kram!

Saltistjejen sa...

Anna,
ja kasnke kommer ett smakprov på passfotot så småningom. Ska försöka hinna blogga lite i helgen.
kram!

Anonym sa...

Hello!
Har en fråga till dig: Vet du/har du skickat större saker från Sverige till NY? Hur i så fall? Har för mig du att du skrivit ngt om detta. Verkar hopplöst att hitta en bra, hyfsat billig lösning på detta om man tex vill få över en möbel tex.
Ha det gott!
Christina i Götet

Saltistjejen sa...

Christina,
hm, vi skickade en del saker hit från Sverige när vi flyttade hit. Då skickade vi ett par flyttkartonger med SAS Cargo. Minns dock ej vad det kostade, men det var inte helt billigt. En möble har jag ingen aning om hur man skcikar. Är det ngt stort??
Jag vet inte als vad som kan bli billigast där. Kanske kan du kolla med olika flygbolag och även båtar???
Lycka till!!