onsdag, november 12, 2014

Att hitta sitt nya hem

Vår tripp till San Diego förra veckan har jag knappt hunnit smälta än. Den var kort och otroligt intensiv. Vi åkte från JFK klockan 9 på onsdagmorgonen. Landade i San Diego kl 12 lokal tid (3 timmar efter NY-tid). Hämtade hyrbilen och åkte och åt lunch. Sedan första lägenhetsbesöket. Vi kände oss efter detta såpass säkra att "this is it" så vi ansökte och betalade en deposition. För att "hålla" lägenheten. Sedan blev det middag och tidig sänggång eftersom vi båda var rätt slut. Torsdagmorgon klockan 8 hade vi möte på skolan som "hörde till" bostadsområdet där vi lagt en deposition dagen innan. Vi fick en rundtur av vice rektornBesöket kändes ganska blandat. Vi insåg att det kommer bli väldigt annorlunda mot vad vi varit vana här. Bland annat har man i Kalifornien inte alls musik och konst i skolorna. Något som kändes otroligt negativt för oss som varit vana med att Storasyster haft just dessa ämnen ända sedan dagis. Och då av specialutbildade lärare (musik och rörelse sedan hon var strax över 1 år, och konst sedan hon var 5 år). Här på östkusten är ju både konst och musik väldigt stort inom skolan. Vi fick dessutom veta att skolan hela tiden hade barn som började och slutade (eftersom upptagningsområdet till stor del var bland familjer på universitetet) och det gjorde att mottagandet inte kändes så personligt. Vice rektorn berättade att förra läsåret hade de haft endast 3 dagar då inget barn vare sig börjat eller lämnat skolan. Så en oerhört hög turn-over-rate med andra ord. Och något som verkligen inte kändes bra var att vi fick veta att man inte på något vis förberedda nya barn innan de började i skolan. Istället  blev de hänvisade till sin klass redan samma dag som de registrerades. Direkt efter registreringen. Alltså fanns det noll chans till att förbereda vare sig barnet själv, läraren eller blivande klasskamrater inför den nystarten. Något man som förälder inte tycker känns sådär vidare bra. Alls.

Efter detta besöket var det sedan  dags för nästa lägenhetskoll. Denna gång kände vi att det inte alls var något för oss, så det hela gick ganska fort och vi hann med en fika. När vi satt med våra kaffemuggar diskuterade vi om vi helt krasst skulle avboka den tredje och sista lägenhetsvisningen. I ett område som heter Mira Mesa. Detta eftersom den låg i ett område mycket längre bort och vi ju kände oss mer eller mindre säkra över den lägenhet vi tittat på i UTC-området dagen innan. Men vi beslöt ändå att köra och se lägenheten eftersom vi hade tid för det. Det kan ju aldrig skada? Vi lämnade nu kusten och körde inåtMot bergen. En helt annorlunda natur. Inte alls den typen av natur jag sporadiskt tänker på och associerar till San Diego. För då tänker jag nog mest på stränder och hav. Jag tycker framförallt att det var otroligt fascinerande att så olika natur finns inom samma område. Säg ca 20-30 minuters bilkörning. Dramatiskt och vackert men på så olika vis.

Vi lämnar kusten och kör mot bergen

Vägarna omges av berg

Det var lite grönare här även om det inte syns eftersom vi kom i skymningen

Här blev vi visade en lägenhet som kändes så rätt på alla vis. Men vi var fortfarande så inställda på att vi inte skulle bo här att vi båda gick runt och tänkte att "synd att vi inte kommer bo här eftersom det var den klart bästa lägenheten vi sett både till ytan och planeringen". För som sagt, lägenheten var överlägset bäst av de vi tittat på. Större, med eget garage i anslutning till lägenheten och med en relativt stor patio (inbyggd uteplats). Plus billigare hyra.

Vi var som sagt fortfarande inställda på att vi inte skulle ta denna ändå. Trots att den var såpass mycket mer tilltalande. Främst på grund av att området ligger mycket längre bort från M´s jobb. Men vi ville ändå besöka skolan i området så det gjorde vi. Helt oannonserat faktiskt. Vi steg helt enkelt bara in på expeditionen för att ställa lite frågor. Och trots att vi inte alls förvarnat eller bokat någon tid så fick vi ett otroligt bra mottagande. Sekreteraren tog sig genast an oss. Och visade oss runt. Engagerat. Berättade om skolan, filosofin. Visade klassrum och och skolgård. Dessutom fick vi veta att man hade en otroligt stark community här vilket innebar att föräldraföreningen satsade mycket på fundraising. Detta hade bl a lett till att man hade pengar till just konstundervisning. Samt att man i de högre klasserna (från 3rd grade) hade musik och även simskola för alla barn som inte kunde simma. M hade dessutom tidigare läst lite om denna skolan och det hade då stått mycket om rektorn som verkar vara en riktig eldsjäl. När vi lämnade skolan visade det sig att det var sant. Han stod då och dirigerade trafiken (föräldrar som skulle hämta sina barn med bil) och pratade med både barn och föräldrar. Så fort han fick syn på oss ropade han och hälsade. Presenterade sig och sa att vi mer än gärna fick kontakta honom när vi ville ifall vi hade fler frågor. Inte bara om "hans" skola utan även om de andra i området eftersom han kände alla rektorer där och därmed kände till skolorna väldigt väl. Vilket mottagande vi fått.personligt och helt annorlunda mot den första skolan!

Efter det besöket kände vi båda två att valet plötsligt blivit betydligt svårareEller snarare att vi nu faktiskt HADE ett VAL. I och med att lägenheten var såpass mycket bättre för oss men framförallt att skolan kändes riktigt bra fick vi nu börja fundera på detta som ett alternativ till lägenheten vi varit så inställda på i UTC-området. Vi körde tillbaks till kusten för att äta lunch och diskuterade hit och dit. Skrev plus- och minuslistor. Vred och vände. Men landade hela tiden i just detta att skolan kändes så otroligt mycket bättre än den vi besökt på morgonen, samt att vårt boende skulle bli bättre. Så mycket att tänka på. Känna efter. Medan vi funderade tog vi även en tur till la Jolla. Promenerade längs kusten. Njöt av solen. Havet. Vyerna. Fantastiskt!

Vem kan tröttna på något såhär vackert?!

Det kändes extra exotiskt att se pelikaner på klipporna

Och solande sälar


På eftermiddagen hade vi bestämt oss såpass mycket att vi körde tillbaka och betalade en deposition även på denna lägenheten. Vi hade nu tre dagar på oss att helt bestämma oss. Sedan körde vi direkt till flygplatsen för att flyga tillbaka hem till NYC. Med 21-planet. Landade efter ca 5 timmars flygning återigen på JFK vid 5 på morgonen. Helt slut. På mindre än 48 timmar hade vi hunnit med flyg till och från Kalifornien samt att besöka både lägenheter och skolor.

Efter att ha funderat vidare ytterligare en dag bestämde vi oss. Det blir den lägenheten som ligger i Mira Mesa, alltså området längst bort, men med den helt klart bästa skolan av de två vi besökte. Och att lägenheten själv dessutom är större och med en bättre planlösning är ju ytterligare plus. Att det även är nära till ett naturreservat med vandrings- och cykelleder är ytterligare något vi tyckte om. Efter att ha bott på Manhattan i mer än nio år lockar outdoor-livet igen. Men visst, detta boende kommer innebära längre pendling för M samt att vi MÅSTE ha två bilar. Något som en f.d Stockholmsbo och sedan NYC-bo tycker känns helt galet! Men visst, flera har påpekat för oss att två bilar är det många som måste ha även i Sverige (om man inte råkar bo så att båda kan pendla till sina respektive arbeten med kommunala färdmedel). 

Här är poolen som hör till bostadsområdet

Nu är det packning och organisering som gäller. Vår plan är att flyttlasset ska gå veckan efter Thanksgiving så att våra saker ska hinna anlända i vårt nya hem innan jag och barnen kommer dit. M åker redan i början av december och börjar jobba. Så ja, nu börjar det helt klart brinna lite i knutarna. Och overklighetskänslan stiger. Men det känns skönt att veta var vårt nya hem kommer att finnas och hur det kommer att se ut. Ett steg närmare vårt nya liv.

20 kommentarer:

Sahra sa...

Åh det kommer bli så bra. Ni gjorde helt rätt. Jag tror att det extra pebdlubgdavståndet är värt det. Absolut. Att veta att kidsen har det bra är livsnödvändigt för att ni ska komma in det nya livet. Och med en engagerad föräldraförening får ni snabbt nya vänner. Och vi skulle inte klara oss utan två bilar. Merkostnad ja. Men å andra sidan blir boendet billigare
Kram

Kattas Betraktelser sa...

Det är arbetssamt att leta bostad, speciellt då man inte kan områdena. Jag minns att vi bodde 6 månader på ett hotell inann vi hittade huset, som var rätt. Men å andra sidan gillar jag spänningar och hr efter några flyttar börjat tycka om pirret imagen. Lycka till! Kram

Lena ( smint) sa...

Åh jag tycker det låter som ni gjort helt rätt val, en bra skola är ju a och o, och boendet ser ju fantastiskt mysigt ut. Och med föräldraföreningen så kommer ni nog snabbt in i den nya världen och lär känna nya vänner.

Stort lycka till !

Cecilia/svengland sa...

Grattis och ni gjorde helt klart rätt!!!! Att ha en skola man trivs med betyder oerhört mycket och att man får en bra feeling om personalen! Vi håller själva på att byta skola till vår tonåring, inte alls kul men ett nödvändigt drag! Kram!

Pia sa...

Det ar inte latt att leta bostad och skola och det ska ju stamma pa sa manga satt men det later som ni verkligen hittat ratt! Det ser jattefint ut och mysigt med pool. Vi akte ju tag fran San Diego till Los Angeles langs med kusten och det ar sa otroligt vackert! Verkligen skiftande natur ocksa och att ni har nara till vandringsliv ar ju ytterligare plus! Battre kan det nog knappast bli!
Ska bli spannande att folja med er till San Diego!
Kram!!

Mopedvin (sara) sa...

Vad roligt och spännande att få se och följa er resa!! Tror nog att ni tog helt rätt beslut!! Hur lång pendlingstid blir det? Ska du jobba?

Lena/Meltingpot sa...

Ser jättefint ut och det blir säkert superbra. Känns som att ni gjort ett väldigt genomtänkt och mycket bra val. Så spännande att följa er! Kramar

Anna, Fair and True sa...

Nu kanske du skrev lite vinklat eftersom ni redan tagit beslutet ;) men när man läser känns det ju som ni tog det ändå rätta beslutet. Skolan är ju viktig nu också och dessutom är ju den lägenheten bättre. Och, ni kan alltid flytta/byta om det skulle bli så att pendlingen blir för mycket. Visst, för många flyttar är kanske inte bra för barnen särskilt, men möjligheten finns. Hur lång är pendligen? Jag tror förresten att man nästan överallt i USA behöver bil och ofta två bilar, om man verkligen inte bor mitt i en stad.

Petra och jag tänkte ta med oss familjerna och hälsa på sedan någon gång! :)

Millan sa...

Oj vad skoj att fa hora om era funderingar och tankar infor valet. Och ja det later ju som ett jattebra val ni gjort! Men jag forstar att det inte var latt. Sa bra att ni bada kunde aka dit och kika pa hem och skolor. Skolan ar ju valdigt viktig och den ni valt later fantastisk. Men hur funkar det I USA. Finns det platser utan att man behover fundera pa det? Har I England ar det inte helt latt att komma in pa skolor. Ibland far man temporart ga i en annan skola an den onskade och sedan sta i ko till den man egentligen vill in pa.

Kram
Millan

Annika sa...

DET där lät helt och hållet rätt, Saltis!
Jag tror det blir toppen. Skolan är så viktig, och att man känner för området.
SD, och CA fö, är ju så speciellt eftersom man har all natur tillgänglig.
Genom hela inlägget känner man din beslutsångest, och hur svårt det var att välja.
Men, rätt val har ni alla gånger gjort. Två bilar ja, jo det är nog ett måste på de flesta håll in da US.
This is going to be SO fine!!
Kramar!!

Anonym sa...

Låter som ett riktigt bra val! Skolan är jätteviktig och att även boendet får en hel massa plus låter toppen. Så härligt ni kommer att få det!
KRAM //
Ewa. ( det stora i det lilla numera ewasdrivkraft)

Anonym sa...

Grattis till nya bostaden! Låter ju väldigt bra med skolområdet och ni kan nog ta er runt rätt bra ändå.

Skolområden har jag förstått är svåra i San Diego därför att de bra skolorna ligger i utkanten av stan och ofta med väldigt dyra fastighetspriser. Jag bor i North Park/Normal Heights, ett område där man är väldigt connectad och klarar sig rätt bra med cykel och med allmänna transportmedel men där skolorna inte alls hör till de bättre.

Igen välkommen hit! :)
Annika

Mala sa...

Det ser jättehärligt ut. Det ser ut som en fin lägenhet från utsidan. Låter ju bra med den skolan och om lägenheten också kändes bättre så gjorde ni säkert rätt val.Hoppas att ni kommer att trivas. Kram

Desiree sa...

Åh så spännande med allt. Först och främst grattis till nya boendet. Jag tycker ni fattade helt rätt beslut även om det innebär en lite längre pendling och att ni kommer att behöva två bilar. Man ska gå på sin magkänsla och om både boendet och även skolan kändes så mycket bättre här så tror jag att ni kommer bli lyckligare och nöjdare här på alla sätt. Det är ju viktigt att E kommer att trivas i skolan, att du kommer att känna att det är en bra skola. Det är ju inget vidare med väldigt hög omsättning som det var på den första skolan, svårt att få ett bra flöde på kontinuitet på många sätt.
Tycker lägenhetsbyggnaden ser jättefin ut och poolen ser väldigt inbjudande ut. Jag och C besökta La JOlla då vi gjorde vår Cali road trip 2012, jättefint och vackert.
Intensiva tider med packande och allt annat ni ska hinna med här innan Thanksgivning. Stort grattis igen och så skönt att ni verkligen fick hitta något som kändes bra.
Kram!

Pratglad sa...

Heja er!! Spännande att få följa med på er resa, om än via cybern. Och två bilar, det tar tid att acceptera men det går. Som fd miljömupp känns det ofta galet att titta på den röda Saaben och mörkgrå Kian som står på vår uppfart. Men så blev livet, just nu. Tänker att vi på lång sikt kan flytta vidare och då kanske helt utan bil. Men nu och i den här fasen i livet så är det villa, två bilar och totalt svenssonliv som råder. Och det är båda smidigt och helt ok! Så - heja heja!!!

Anne sa...

Låter som helt rätt beslut, vila i det och känn lugn över att det blev rätt och bra. Att kunna bocka av det här så viktiga beslutet på listan, även om det är tusen och en saker till och kommer vara kaos tills ni är på plats så är det i alla fall en viktig sak som kan bockas av listan. Jag tycker det låter som det överlägset bästa beslutet, just det där med skolan, att det ska KÄNNAS rätt är så viktigt och gör att man är beredd att göra en hel del uppoffringar (som längre jobbväg). Jag ska ärligt säga att det du skrev om första skolan inte alls lät bra, den där höga omsättningen också, njae... Det känns som andra skolan var rena drömskolan, precis sådär man vill och önskar det ska kännas. Tänk vilken tur att ni inte avbokade visningen utan åkte OCH helt oannonserat gick in på skolan och så blev det som det blev. Meant to be!
Det där med två bilar, ja tyvärr är det nog verklighet på nästan alla platser i USA. Vi har klarat oss med en bil ända tills nu, men nu när vi ska flytta (förvisso inom samma stad) så går det inte längre. Speciellt inte med barn heller. Så tänk inte på det, förstår det känns lite skumt efter alla New York år, men två bilar är ett nödvändigt ont. Parkeringen blir inget problem heller, enkelt och snabbt parkera för er direkt utanför bostaden på nya stället. Förstår till fullo tillvaron är väldigt speciell just nu, så mycket som snurrar runt och pågår.Massor med lycka till!
kramar!

eastcoastmom sa...

Låter som ett bra beslut. Och eftersom ni hyr, är det ju faktiskt möjligt att flytta till ett annat skoldisttrikt om ni mot förmodan inte skulle trivas!

Steel City Anna sa...

Skönt att ni vet hur ni ska bo. Imponerad av att ni kunde bestämma er på så kort tid och att det blev ett bra beslut. Jag hade nog resonerat likadant. Bra skola och nära till natur är bland det viktigaste här i livet faktiskt :)

Liz sa...

Grattis till boendet! Sa roligt att ni hittade och kunde bestamma er for nagot som kanns bra!

Jag maste saga, vi har ju flyttat nagra ganger och for oss var alltid forsta googlingen pa den nya staden, skoldistriktens hemsidor. Lasa pa om vilka olika som finns, ga in pa olika sidor och jamfora, kolla och lasa pa hur dom rankas i tester och hur bra/daligt klasserna och barnen preseterat pa de statliga proven. Det sager en hel del om skolan. Sen nar jag har haft ett par att valja pa, oftast bara tva som ligger hogt pa listan, har vi helt enkelt kollat in skolorna nar vi kommit till var nya stad.

Nar vi vet vilket skoldistrikt vi vill att Cassie ska ga i, darefter vet vi i vilket omrade vi maste leta boende, da man ju maste bo i visst omrade for att ha behorighet till skolorna.

Later kanske bakvant, men for oss har det varit den viktigaste detaljen, speciellt nar vi flyttade till Yuma, dar skillanderna i kvaliteten pa skolorna ar som natt och dag, och jag kan tanka mig att det ar liknande i SD.

Vi bor ocksa ca 30 minuter utanfor min mans jobb, och till narmsta mall, och det kanns inte sa farligt langt. Visst, det blir manga turer fram och tillbaka till "stan", men har flyter trafiken pa anda, sa det ar inte sa farligt. Det som jag kan tanka ar, hur kommer det bli med trafiken for din man? Nu namner ni ca 20-30 minuter, vilket inte alls ar farligt, men jag har ju sett och upplevt trafiken och hur det stockar sig i SD och det kan ta en timma att ta sig fran ett stalle till nasta...suck. Och all dessa 6 och mer filer pa motorvagen ger mig rysningar och ingen som blinkar! Jag gissar starkt dock att ni forhoppningsvis inte har lika hetsig trafik inat landet som soder och norrover just pga trafiken! Hoppas hoppas att sa ar fallet, det kommer ju underlatta mycket.

Sa skont att det kandes sa ratt! Skolan ar sa viktig och da ni ju har haft sa bra skola sa kan jag verkligen forsta att det inte lockade med den forsta. Harligt att det blev sa bra och att community ar stark pa mindre ort och pa skolan kanns ju som laddat for involvering pa skolan, darav latt att fa vanner till bade barnen och till er! Jag antar (?)att du kommer vara hemma ett tag till, och det kommer sakert bli jattebra!! Sen finns det ju SA mycket att gora i SD, vi alskar staden! La Jolla ar underbart, dock rader jag inte att ga ner in the cave som man kan gora dar. Slippriga sten trappor, lagt i tak for den langre och morkt och fuktigt. Var riktigt laskigt att ga ner och bara pa barnen nar dom var mindre, angrade mig halvvags med tankte att nu ar vi nastan nere..och sa var det inte sa speciellt nar vi val var dar...och da var det bara att ga upp igen i samma slippriga trappa!

Men underbart vackert utanfor, salarna var ju roliga, barnen stod lange och tittade pa dom nar dom solade. Mycket fina restauranger dar med, dock var vi inte och at dar, men vackert lage!

Men framforallt, sa skont att ni nu VET vart ni ska, ni vet hur det ser ut, ni kan redan planera vad ni kan ta med, behover kopa, moblera i tanken..Ni vet skolan, ni vet omradet! Sa skont och vilket lugn det anda inger, eller hur!

Har kommer det mesta vara oklart tyvarr tills vi landar pa Okinawa...det kanns mindre lugnt, men inte nagot vi kan gora nagot at sa det ar bara att gilla laget. Dom har tva Middle School's pa basen, sa vi har kollat in bada lite, sa Cassie vet lite hur det ser ut, men vi vet ju inte var vi far boende annu. Tackochlov vet vi att DoD's skolor ar BRA!

Ser sa fram emot att folja med pa er flytt!

Stor kram!

Suzesan sa...

Grattis. Jag är säker på att ni gjort rätt val. Så underbart hurra. När Storasyster Lill- Skrutta ska göra en sån stor förändring så är det nog klokt beslut det med skolan. Oj så fin natur ni har runt er. Fantastiskt. Ni kommer ju bli semesterort för alla era nära och Kära och .....

Men så skönt att skola och boende är färdigt. Ser så fint ut. Det kommer bli superduperbra.

Kram
/Susanne