tisdag, januari 06, 2015

Första skoldagen

Idag är första "riktiga" dagen för oss här. Efter vår två veckors julledighet. Detta var alltså även Första Skoldagen för Storasyster. Hon var så nervös igår att hon inte kunde somna förrän klockan var över 23. Men hoppade som en raket ur sängen i morse då jag väckte henne vid 6-tiden. Vilket visar att hon helt klart var spänd inför dagen. Men innan hon satte sig i bilen förkunnade hon att hon var "lite nervös, men jätte-excited" vilket ju lät bra. En av anledningarna till att hon trots magpirret ändå kände sig hyfsat okej denna morgon var att hennes lärare ringt oss igår (söndag) och "bjudit in oss" till skolan en stund för att visa Storasyster hennes klassrum och för att få träffa henne innan skolstarten. Otroligt fint tycker jag och det hjälpte mycket, även om nervositeten såklart ändå var stor inför denna viktiga dag.

I motsats till Storasysters skola i NYC så kallas skolorna här vid "namn". I NYC kallar man alla Public Schools för PS och så numret på skolan

Det hela gick dock så bra man kan tänka sig. Vi följde båda med i morse och lämnade henne. Här samlas förstaklassarna vid lunchborden (vilka är picknickbord ute på den delen av skolgården som ligger intill byggnaderna) vid halv åtta och tio minuter senare går de i samlad tropp till andra delen av skolgården där de har 20 minuter "morgongymnastik" i form av en "hinderbana" där det springs, hoppas, balanseras och skuttas fram. Helt suveränt tycker jag eftersom jag tror detta medverkar till att barnen sedan kan sitta still och lyssna bättre på förmiddagslektionerna. Redan från första början kom flera av tjejerna i hennes nya klass fram till Storasyster och gav henne kramar. Gulligt. Jag stannade ett tag och tittade på när de skuttade fram på hinderbanan och såg då att hon hade två till tre tjejer ned sig i stort sett hela tiden. Jag sade sedan hejdå när de alla tog sina väskor och gick till sina respektive klassrum.

Efter "hinderbanan" gick alla elever till sina respektive klassrum och skolgården låg strax öde

På eftermiddagen var det hämtning klockan 14. Utanför hennes klassrumsdörr. Det kommer helt klart ta ett tag innan jag vant mig vid synen av att alla hänger sina ryggsäckar (och ytterkläder) på krokar utanför dörrarna längs med ytterväggarna. Det är som sagt ett annat klimat här...

Storasyster verkade glad när jag kom och hon berättade att hon haft en bra dag även om mycket såklart var annorlunda. Hennes lärare sa att allt gått jättefint och under tidiga kvällen fick jag även ett email från henne där hon berättade att hon tyckte att Storasyster klarat dagen galant. Just nu känns det som om vår magkänsla inför skolan verkar varit rätt och jag tror det kommer kunna bli riktigt bra.

Dagen här har avslutats med vårt allra första besök. Det var släktingar till Olgakatt som vi träffat hemma hos just henne själv nu i somras och som nu är här på semester. Det blev en enkel middag här hemma med mycket prat och skratt, en fotboll i pastan och flygande minions. Ungarna hade hur roligt som helst ihop och eftersom familjen stannar ända till lördag har vi redan bokat in att gå på Sea World tillsammans nu på torsdag då Storasyster slutar skolan redan klockan 12. Det kändes riktigt roligt att ha besök här även om vi fick äta i omgångar eftersom vi endast äger 4 stolar....

10 kommentarer:

Sahra sa...

Åh så skönt att höra. Det verkar vara en helt suverän lärare som verkligen förstår hur hon ska ta emot en nyanländ och få den att känna sig välkommen. Ska bli jätteroligt att läsa hur ni alla acklimatiserar er. Stor kram

Gretas Gotland sa...

Skönt att första dagen gick så bra! Och att börja dagen med hinderbana - får goda vibbar av skolan ändå hit till andra sidan Atlanten.

olgakatt sa...

Jag tycker ungarna kan räkna sig som kusiner även om de kommer från var sin sida av familjen!
Skoldagen låter som en utmärkt början. Trevligare med namn på skolan än nummer. Numrerade skolor är för mig litet sovjetunionen, faktiskt, och det har förvånat mig att NY har det systemet.

Monica sa...

Vilken bra och pedagogisk lärare, man blir riktigt glad. Lycka till med allt i ert nya liv!

eastcoastmom sa...

Bra lärare, har varit samma här i Connecticut, även på Middle School när vi flyttade tillbaka hit för ett år sen.

Steel City Anna sa...

Dessa lärare, man undrar ju om de någonsin inte tänker på jobbet och har tid med ett eget liv liksom. Vilka eldsjälar verkligen. Och så skönt att det gick bra!

Desiree sa...

Förstår att första skoldagen måste ha varit jättepirrig för E. Det hade det varit för mig också. Men vad skönt att det gick så bra och att hela dagen flöt på bra. Underbart att klasskompisarna verkar snälla och väldigt gulliga som ser till att hon kommer in i gemenskapen. Hon får säkert nya kompisar ganska snabbt. Hoppas hon hittar några goa nya bästisar inom kort. Vad snällt och omtänktsamt av läraren att ta sig till på en söndag att bjuda in E och visa henne runt lite så att hon inte skulle känna sig så vilsen under sin första dag. Jättegulligt.
Kram!

Eva i Tyresö sa...

Väldigt positivt! vilken klimatskillnad! hoppas nu att allt annat ordnar sig bra för er alla. Stolar är ju inte så viktiga.

Anonym sa...

Snälla se dokumentären Blackfish och gå INTE till Sea World och stöd djurplågeriet de håller på med!

Suzesan sa...

En sån underbar lärare..... och att skicka mail efter åt och berätta hur det gått. VILKEN start. Jag blev så rörd av inlägget och så glad. Tårögd som ofta när du skriver. Men på ett bra sätt och så är det så spännande att få följa er i det nya livet. också så roligt att få lite besök av "kusinerna" och att hon fick bra bemötande av tjejerna. Viktigt.

För tjejer är ju som tjejer är. Liksom !!Bra att hon får dem med sig från början och inte, så att säga, emot sig. Nyfikna och vill kolla vem hon är. Det kommer gå bra.

Jag tror det är jättebra att springa av sig som morgongymnastik. Så blir det lättare att sitt still sen och jag tror de focuserar bättre med sån hinderbana så de får igång -tankarna.-

Lycka till med allt.

Kram
/Susanne