torsdag, november 01, 2007

Bloggläsare i stapelform

När jag startade denna blogg så hade jag inte någon direkt tanke på att nå många läsare. Det var mest ett sätt för mig att få skriva ner tankar och funderingar (därav titeln på bloggen) samt även en del händelser och situationer man är med om här. Allt för att vänner och familj där hemma i Sverige skulle kunna ha möjlighet att ta del av mitt liv här borta på andra sidan Atlanten. Men allteftersom tiden gick så har det tillkommit fler och fler läsare. När jag insåg att jag hade en ny läsarkrets så var det plötsligt intressant att få lite statistik över hur många som verkligen läser min blogg. Jag googlade lite och hittade snart en s.k "räknare" Easy Counter (den kan ni se längre ner på sidan) som håller koll på antalet besökare. Det fiffiga med den var att man gör ett eget "konto" hos dem på deras webbsida, och sedan kan man logga in där och få ta del av lite mer statistik. Som t ex hur många läsare man har varje månad. Det kommer fram ett fint stapeldiagram så man kan lätt överblicka hur många besökare man har per dag. Både unika (vilket egentligen är det intressanta) samt totalt. Här är statistiken över de senaste 30 dagarna. Blå staplar är unika besökare och gula staplar är totala antalet. Man kan följa dag för dag och det var jätteskoj att få se detta i "bildform".

Om man tittar på alla månader jag bloggat kan man också se en stor förändring i antalet läsare. Jag kan helt klart se ett sk "genombrott" när jag började läsa Annikas blogg och därmed klickade mig vidare till flera av hennes bloggtips. Plötsligt öppnades en ny värld för mig och jag tyckte det kändes helt fantastiskt kul att få läsa om andra svenskar som lämnat Sverige och flyttat utomlands. Så hög igenkänningsfaktor. Roligt! Man blev fast. Sedan gick resten av bara farten. Efter att ha börjat läsa och kommentera dessa bloggar fick flera av Annikas trogna läsare upp ögonen även för min blogg. Och så sattes bollen i rullning. Det kan man lätt se om man tittar på stapeldiagrammet som visar antalet läsare över året. Jag började blogga i april och de första månadernas bloggande är det pinsamt få läsare. Men så plötsligt skjuter antalet läsare i höjden. Detta sammanfaller med när jag hittade Annikas blogg.

Men det absolut roligaste tyckte jag nästan ändå var att se i vilka länder flest läsare bor i. Det var en funktion jag inte alls hade förväntat mig skulle finnas, men det var jätteroligt att se! Och överraskande. Jag förstår ju självklart att jag har läsare i Sverige och även här i USA. Jag känner även till att ett par av de bloggskribenter som är utlandssvenskar bor i andra länder än USA. Så det var inte så förvånande att se att dessa länder kom upp in digagrammet. Men till min förvåning såg jag att jag även har läsare i t ex Japan, Grönland, Australien och Tyskland!!!!! Visserligen en försvinnande liten del i de flesta fall, men ändå! Jag blev ändå förvånad. Och glad. Och kände att detta var ju spännande.

Eftersom jag skriver på svenska så inser jag självklart att jag begränsar min läsekrets enormt. Svenskan är ju inte direkt något världsspråk. Men jag valde ändå att blogga på svenska. Dels för att mitt syfte med bloggen i första hand var att låta mina svenska familjemedlemmar och vänner kunna följa mitt liv, och dels även för att jag känner att svenskan ligger mig närmast hjärtat. Såklart. Jag tycker jag behärskar engelska väldigt bra nu. I stort sett utan problem. Iallafall i vardagen och på jobbet. Men jag känner ändå att jag kan uttrycka mig på svenska på tusen fler nyanserade sätt jämfört med engelskan. På grund av min svenska blogg så inser jag ju att de läsare jag har, oavsett land, alltså måste vara svenskspråkiga. Och just på grund av att svenskan inte är något stort språk drar jag helt enkelt slutsatsen att det förmodligen är svenskar som läser. Kanske svenskar som också bor "utomlands"?

Detta är ju superkul!
Eftersom jag nu känner mig väldigt nymornat nyfiken över alla er läsare där ute i världen så vore det självklart superroligt ifall en del av er (jag förstår att alla absolut inte vare sig vill, kan eller har lust) kunde lägga in en kommentar på bloggen. Det vore självklart jätteskoj ifall ni vill skriva något litet meddelande, men om ni inte vill det så kanske ni ändå bara kunde skriva in vilket land ni bor i. Då kan jag kanske lyckas få en uppfattning om ifall min "Easycounter-statistik" verkar stämma! Som en alldeles egen liten undersökning.
Helt för mitt eget stora nöjes skull såklart.

24 kommentarer:

SweFlo sa...

Alltså, ditt inlägg kunde i princip varit skrivet av mig! Fast jag använder statcounter.com. Ja Grönland förvånade mig med, men sedan fick jag reda på att det finns en utlandssvensk där med, och då fattade jag hur Grönland hade kommit med i det hela... Fast jag förvånar mig verkligen över det stora antal länder jag ser i min statistik, fast jag skriver ju mest på engelska förstås. Ha en bra dag! (Ska själv försöka att INTE äta allt överblivet Halloween-godis...)

Desiree sa...

Håller verkligen med om att detta är jättekul. Jag har samma typ av counter som du har så jag får ta och gå in och kolla lite statestik. Det har jag ännu inte gjort. Håller med om att det är lite extra kul att se vilka länder som man har läsare i. Jag tycker att det är helt otroligt att jag har fått över hundra läsare varje dag. Det känns verkligen superkul.

Saltistjejen sa...

Sweflo, kul!
Aha, då är det kanske samma Grönslandsläsare jag har???


Desiree,
Oj över hundra per dag! Där ligger jag i lä...! ;-)

Page sa...

Vad häftigt att bli "läst" av människor från hela världen! Det blir så mycket mer spännande...

Saltistjejen sa...

Page,
ja det känns verkligen kul! Fast det kan kännas lite "konstigt" att folk där ute är intresserade av man själv skriver... Men som sagt, det är väldigt roligt! :-)

Malin sa...

Karlskoga är väl ett exotiskt ställe att ha bloggläsare i?!?! *fnissar*

Själv har jag en ganska konstant läsarskara, i min blogg finns det inbyggd besöksstatistik. Jag har knappt 20 unika besökare till varje inlägg... hi hi... precis lagom lite...

Saltistjejen sa...

Malin,

Japp! Karlskoga är definitivt ett exotiskt ställe att ha en (eller flera) bloggläsare i! :-)
Och som du vet så är jag jätteglad att du är en av dem!!!!

Millan sa...

Det har ar lite lustigt. Nar jag laste det har inlagget tankte jag att det hade kunnat varit skrivet av mig. Jag har till och med funderat over att skriva ett likadant. Liksom du borjade jag skriva for att halla kontakten med de i Sverige, laste lite bloggar sporadiskt tills jag hittade Annikas sida dar jag aven hittade en massa andra sidor (jag kommer inte ens ihag hur jag hittade Annikas sida nu). Jag skriver pa svenska eftersom det kanns mest 'ratt' och aven jag undrar vilka de ar som laser pa min sida fran tex Japan :-). Sedan laste jag din kommentar fran Sweflo och insag att jag inte ens var ensam om att tanka att ditt inlagg kunde ha varit skrivet av mig :-).

Skoj lasning!!

Petra H sa...

Jag är minst lika nyfiken på mina läsare - jag har bla 10 läsare från Dubai! Jag har en fransk kompis som bor där som jag vet läser min blogg och som har tipsat ett belgiskt par om min blogg, kanske de sedan har tipsat andra om den, vem vet!?
Jag undrar alltid hur tillförlitlig de här räknarna är när det gäller "unique visitors", kan det verkligen vara så många olika personer som läser bloggarna? Men om samma person läser från både tex jobbdator och hemdator så blir det ju helt plötsligt två unika besökare som egentligen är EN person.
Jag funderade väldigt länge på vem alla från Luxembourg var, tills jag kom på att Europeiska Kommissionens servrar befinner sig i Luxembourg, vilket innebär att bla när jag själv läste min blogg från jobbet i Bryssel så såg det väl ut som jag satt i Lux.
Jag tycker iaf att det är så spännande med statistiken och det skulle vara kul att få fler kommentarer från folk man inte "känner" antingen personligen eller från bloggsfären!

Victoria sa...

Håller med, det är alltid kul att titta på statistiken och försöka gissa vem som varit på besök!
/Victoria i Florida

Saltistjejen sa...

Millan,
ja visst är det lustigt! Men det kanske är vissa faser man som bloggare går igenom. Och detta är nu en "förundran över statistiken och undran över läsare - var när hur"-fasen....!!??


Petra,
ja du har ätt. Om samma person loggar in på flera ställen så kommer detta ju att ses som unika besökare såklart. Men det känns ändå som om de flesta som läser bloggen kasnke bara gör det från ett ställe. Jag tror att åtminstone jag inte har så många superfanatiska bloggläsare att de loggar in flera gånger per dag för att se om jag skrivit något nytt. Särskilt som jag inte ens uppdaterar min blogg varje dag... ;-)
Men visst, man blir ju nyfiken!
Kul med dina Dubailäsare! :-)


Victoria,
hej och välkommen! Jag vet att jag kollat in din blogg också för länge sedan, men minns inte alls ifall du kommenterat på min tidigare?? kanske har du det, och då ber jag så mycket om ursäkt för mitt korta minne...!
Nu ska jag kolla in din blogg igen!

Annika sa...

Annika här!!! Roten till Allt, fniss!!!
SÅ kul att du hittade mig tycker jag!
Vet inte hUR du hittade mig, var det på Bloggportalen???
Jag har både stat-counter och sitemeter på min blogg. Tycker mkt om framförallt site meter! MINNS när Grönland dök upp, och nu vet vi att det var Lollo!!! KUL!!!
Man får ju en massa google-hits och man ser vilka konstiga sökord folk har som kommer till ens blogg...
Håller iallafall med om att statisktiken är MKT intressant!!!

Louise sa...

Halloj! Så har jag visst blivit omtalad tillräckligt många gånger för att jag kanske hellre får ge mig till känna! :-) Det är alltså jag som är "grönlänningen". Och mycket riktigt en svensk sådan, som också bloggar på svenska.
Och visst är det super med statistik, även om det för en som mig gör det svårt att hålla sig anonym som surfare... *hihi*
Och sedan jag kommit in i "klanen" av "amerikabloggare" har också antalet kommentarer på min blogg ökat rejält. Den interaktionen gör det bara än roligare att blogga. Mina gamla läsare börjar också att lära sig hur man (/ att man ska) kommenterar, och det är verkligen super! :-)
Fast först och främst skriver jag ändå för min kära lilla pappa, så att han kan hänga med i min vardag här på isflaket. Och han lär inte komma att lära sig att kommentera i första taget. Han har en dator, som han nöd och näppe klarara att slå på, bara för att läsa min blogg. SÅ sött! (Och nej, han är inte megagammal, bara totalt ointresserad av teknik ;-) )

Saltistjejen sa...

Annika,
japp! det är du som är ROTEN!!! ;-D
Jag minns faktiskt inte just nu hur jag hamnade på din blogg... Låter kasnke underligt men jag tror att jag surfade runt och på ngt vis hamnade jag hos dig. Och det var så kul att läsa din blogg att jag fortsatte. och sedan blev det ju flera av "dina" bloggvänners bloggar...
Skoj!!!


Louise,
aha!!!!!!!! KUUUUL att Grönlänningen har gett sig till känna!! Jag blev ju så himla nyfiken! :-)
Nu ska jag börja kolla in din blogg också!
Välkommen till min blogg förresten! det är verkligen superroligt att ha läsare spridda över hela världen!

min stora lilla värld sa...

Hej Söt-Saltis! Tack för räknartips! Nu har även jag en räknare - ofta efterfrågad av nära och kära.
Kul!

Kram
Anna

Saltistjejen sa...

Hej Min stora lilla värld!!
Visst är det kul! Jag tycker verkligen det är skoj :-)
Såg förresten att ni ska träffas o luncha på måndag. Avis....

Hoppas att ni får det jättemysigt! Fast det vet jag ju redan att ni kommer att få.

Naranja sa...

hej! Du har en läsare i Karlstad också, nämligen mig! Ska nu fixa en räknare till min egen blogg.

Saltistjejen sa...

Heeej Naranja!!
Superskoj att du kollar min blogg! jag ska kolla din med.
:-)

Anne sa...

Här har du en till trogen läsare! Jag hittade dig via Annikas blogg och sen har det bara rullat på att läsa hos dig. Jag gillar dina inlägg och stil, du känns så pigg och glad och som utlandssvensk är det väldigt givande följa med andra i liknande samma situation. Jag känner så igen det du skriver om hur bloggen uppkom, precis som du var mitt syfte att rapportera "hem" och på ett enkelt och smidigt sätt låta familj och kompisar ta del av vårt liv här.
Jag har aldrig kollat nån sån där counter, men jag ska alltså gå in på google och leta efter easy counter bara?!?! Ska genast testa!

Liz sa...

Hej!
Jag har bara varit en lasare i nagon manad, men alskar att lasa vad du har att saga. Jag hittade hit genom Jacalicas blog. Jag bor tyvarr inte pa nagot spannande stalle, namligen bara 28 miles norr om dig i Westchester. Kan du forresten se var i lander folk bor? T.ex. enligt post nummer eller sa dar? tack for trevlig lasning!
Liz

Saltistjejen sa...

Anne,
Ja visst är det skoj att läsa om andra utlandssvenskar. Jag tycker det är helt otroligt hur mycket man faktiskt känner igen oavsett i vilket land, eller som i USA dela av land, folk flyttar till. Många tankar är ändå desamma.

Saltistjejen sa...

Hej Liz!
Coolt!!!! Att du bor så nära menar jag!!!! Jätteroligt. Kanske kan vi t o m ses på en fika någonstans. Jag jobbar ju i Bronx så det är ju hyfsat "nära" Westchester...! :-)
Jättevälkommen till min blogg också såklart! Jag ska kolla din med.

Anonym sa...

Hej! Känner dig inte, men gillar din blogg och läser den sporadiskt. Är finlandssvensk (finländare med svenska som modersmål) men bor i Spanien :)

Saltistjejen sa...

Aha!
Hahaha! Å vad roligt. Ytterligare ett "land" som jag kan föra upp på min imaginära lista!
Jättekul att höra att du gillar min blogg! Völkommen hit och hoppas du fortsätter läsa. :-)