måndag, november 12, 2007

Svenska Dagbladets Miljöfyra

Vad är det egentligen som hänt med journalistiken i Sverige???
Det har ju de senaste åren mer och mer gått över från att handla om välskrivna och väl underbyggda artiklar till att handla om skandaler av olika kaliber. Nästan veckotidningsnivå på vissa artiklar. Även de större tidningarna tycker jag tyvärr har följt denna trend. Man har även kunnat hitta stavfel och felsyftningar om man varit petig och gnetig.

Men detta tar nog ändå priset!
Surfade in på SvD's hemsida sent igårkväll (lokal tid här i NY) och möttes av detta! Haha! Ska man skratta eller gråta?!?! En av huvudrubrikerna överst på sidan... ja vad ska man säga...? Kanske behövde nattskiftet en extra stark esspresso för att vakna till??
I morse hade de iallafall rättat till det hela.

9 kommentarer:

Petra H sa...

Ha ha, det tog mig ett tag innan jag fattade vad som menades... Jag tycker också att det har blivit alldeles för mycket sensationsjournalistik över dagstidningarna.
Själv läser jag en svensk kriminalare om Lund, Blocket av Karin Wahlberg och undrar om boken överhuvudtaget har blivit korrekturläst... flera stavfel i texten, dvs sådana där fel som inte kan avslöjas av stavningskontroll för de ÄR rättstavade men likson FEL ord, tex att istället för ett osv.

Saltistjejen sa...

Petra,
oj jag tror till och med jag har hört talas om just den boken och att srpåket skulle vara extremt dåligt i den!!!
Man tycker att vissa saker som typ rättstavning borde vara enkelt att fixa nu såhär i datorernas tid?

aurorabuddha sa...

Jag maste ju saga att jag ar forfarad nar jag laser svenska tidningar pa natet. Kvallstidningarna ids jag inte ens hitta... och jag brukade lasa bade DN och SvD dagligen - men inte langre. Av och till surfar jag forbi, man vill ju veta vem som har dott. :oD

Dom pratar ju *illa* om andra manniskor och det verkar som om dom *vill* att det ska ga at helvete for dom. Jag forstar inte det. :o(

Annika sa...

Bedrövligt. Reagerar ofta över stavfel och skrivfel.
Det du visar från SVD tar ju ändå priset, ha, ha...

Susanna B. sa...

Jag håller fullständigt med dig. Ser ofta stavfel i nätbilagorna...speciellt i kvällstidningarna. Och javisst, journalistiken är ofta urkass. DN är nog min absoluta favorit med bra reportage men även på deras websida har stavfel skett. Trist!

Saltistjejen sa...

aurorabuddha,
ja visst är det trist att det handlar mer om att "kasta skit" på folk än att rapportera sådant som faktiskt är viktigt och relevant.

Annika,
Ja visst var detta det värsta hittills! Iallafall vad jag har sett. Annars brukar det kunna vara stavfel inne i texten eller så, men i en av deras huvudrubriker!!! Man häpnar...


Susanna b.,
ja jag brukar oftast kolla SvD och DNs hemsidor varje dag för attt hålla mig någorlunda uppdaterad. Kvällstidningarna har jag i stort sett också slutat att kolla.

Fia sa...

Jag helt och hållet med dig!! Men det värsta är väl ändå när de anser att "nyheter" kan citeras ur allt från perezhilton.com till The Natinional Enquirer??? Ibland är de t o m endast nödtorftigt översatta...suck.

Ja och allt ska vara skandaler. Jag läste Svenskan på nätet imorse och tänkte för mig själv kan de inte komma på något annat att skriva än "skandal-det" och "skandal-det"??

Desiree sa...

Verkligen dax att ta fram spell check.

Saltistjejen sa...

Fia,
ja det känns rätt så B att massmedia inte kan "blanda" längre. Förr fanns det ju en del mer "skandalinriktade" skriverier då med, men det fanns mer seriösa, djupgående analyserande artiklar OCKSÅ! Eller bara hederlig "rapporting" av händelser som inte behöver presenteras på ett sådant sätt att man smutskastar någon person.

Desiree,
haha! Jag hittar stavfel och felslag i mina blogginlägg också... Men jag anser ju iallafall inte att jag är "proffs" på detta med att skriva. Om jag skulle skriva till en tidning eller liknande skulle jag verkligen köra stavningsprogrammet både två och tre gånger.