söndag, februari 10, 2008

Temperatursvängningar

Sedan vi flyttade hit har jag lärt mig att inte längre bli förvånad över hur snabbt temperaturen kan skifta. Jag tyckte att Sverige var ett land med väldigt snabba väderskiftningar. Iallafall jämfört med en del andra länder där man har ett mer jämnt klimat. Särskilt vår- och sommarårstiderna kan ju vädret där hemma skifta på några timmar. Det klassiska typexemplet är väl just vår allra mest älskade högtid Midsommar. Hur många midsommaraftnar har man inte dukat upp utomhus för att inta sill och snaps eftersom solen lyst och det varit hyfsade temperaturer. Men när man hunnit halvvägs genom måltiden så har himlen plötsligt förmörkats av moln och de första regndropparna börjar droppa ner och späda ut gräddfilen. Sedan öppnas himlen och man springer in för att rädda det som räddas kan medan man tänker att "varför skulle vi prompt testa detta iår igen när det var likadant förra året?!"

Här i New York skiftar vädret inte lika ofta. Och på sommaren så har vi åtminstone en period i juli-augusti som är riktigt varm. Alldeles för varm egentligen för min smak eftersom det då är hög luftfuktighet vilket gör att en annars skön temperatur som t ex 28-30 grader känns oerhört jobbig. Klibbig, klistrig, kladdig. Det brukar dock braka igång riktiga dunderåskväder då och då vilket oftast är skönt eftersom det rensar luften åtminstone tillfälligt.

Däremot kan temperaturen svänga väldigt fort. Och jag har nog ännu inte riktigt vant mig vid dessa stora temperatursvängningar.
Idag är en typisk sådan dag. Enligt prognosen ska dygnets högsta temperatur idag vara 8 plusgrader (Celsius) men den kommer att sjunka till 11 minusgrader (Celsius)!! Ett hopp på hela 19 (!) grader. Under ett och samma dygn! Det är ganska mycket det. Och framförallt så är det ju verkligen stor skillnad på hur 8 grader plus känns jämfört med 11 grader minus! Vilka kläder ska man ta på sig? Det finns ju inga kläder som är bekväma inom hela detta temperaturintervall. Antagligen kommer det inte bli såpass kallt som 11 minus förrän inatt gissar jag. Men jag tror att det handlar om att kylig luftmassa kommer att strömma in över New York området under dygnet, och ibland kan det verkligen vara otroligt stora skillnader i temperatur från t ex förmiddag till eftermiddag här. Man kan verkligen känna hur den kyligare luften kommer inblåsande om man råkar vara ute just när det händer.

Jaja, innan vi går ut idag får vi väl helt enkelt ta med oss mössor och vantar så man är åtminstone lite förberedd. Än så länge ser det iallafall ut att vara vackert väder. Blå himmel med några ulliga moln som skymtar mellan skyskraporna utanför fönstret. Härligt!

En annan sak jag ännu inte vant mig vid angående temperaturer är Farenheitskalan. Jag vet. Jag borde verkligen kunna detta nu efter mina 2,5 år här. Fy & skäms på mig! Men fortfarande sitter det inte alls i ryggmärgen. Inte det minsta. Eller jo, jag vet att om de säger att det ska bli ca 70-80 grader F så är det en temperatur jag gillar och trivs med. Men går man utanför detta intervallet är jag snabbt "lost". Och detta med ugnstemperaturer ska vi inte tala om. Jag har numer en temperatur på runt 400 F som jag vet fungerar för det mesta. Så i stort sett allt jag gör i ugnen gör jag i 400 F. Oftast blir det faktiskt bra, tro det eller ej.

Vad gäller temperaturen på tvättmaskinerna så är de otroligt mycket enklare än i Sverige, eller svårare, beroende på hur man ser det. Det finns nämligen inga temperaturer på dem! Iallafall inte de amerikanska tvättmaskiner jag kommit i kontakt med hittills. På våra står det bara cold, warm och hot. Så i början när vi flyttade hit och man var van att tvätta det mesta i 40 eller 60 grader försökte vi lista ut ungefär vad warm och hot var för temperaturer. Jag vet inte om vi lyckades så bra. Numer tvättar vi det mesta i warm, och det blir ju rent iallafall så det är nog okej.

Nej nu ska jag väl försöka ta mig samman och få något mer gjort denna söndag. En promenad utomhus tänkte jag. För närvarande är temperaturen +6 C, eller +43 F om man nu föredrar den skalan. Sedan ska vi väl även köra ett par tvättmaskiner också. Denna gång blir det nog några som körs på hot också gissar jag. Iallafall M's mosters sängkläder...

Hoppas nu ni alla får en riktigt skön söndag!
Och för er i Sverige där det redan är söndagkväll så önskar jag er en härlig ny vecka!

14 kommentarer:

Anita sa...

Hej Saltistjejen. Har aldrig kommenterat nagot pa din blog tidigare, men jag maste saja att du beskrev det dar bra med att ata ute i tradgarden pa midsommar nar molnen hopar sej och regndropparna borjar falla. Det har nog varje svensk varit med om :) Gjorde mej nastan lite hemsjuk. Jag tror nog aldrig att man som svensk kommer att fa det dar med Farenheit och ungstemeraturer i ryggraden pa samma satt som Celcius. Jag har varit har i USA i snart 30 ar, men jag upplever det precis som du, att det gar pa kansla. 400 i ugnen ar vad jag kor med ocksa :) och 70-80 ute ar skont - men sen far jag ta till tabellerna :)

Desiree sa...

Jo du här skiftar och temperaturen galet mycket ibland. Iallfall från en dag till en annan. Speciellt under våren och hösten blir det snabba skiftningar. 20 graders skillnad inom en och samma dag är ju verkligen mycket. Som du säger blir det svårt med kläder och att klä sig rätt. Jag brukar räkna om farenheit till celcius enligt formeln temperturen i farenheit minus 30 grader och sedan delat i hälften. Alltså är det 70 farenheit minus 30 blir 40 och sedan 40 delat i 2 blir 20 celcius. Detta funkar så länge det inte går under 32 farenheit som är 0 celcius. Men annars funkar snabb formeln rätt bra. Funkar kanske inte heller på högre ungstemperaturer. Ha en skön promenad.

Saltistjejen sa...

Anita,
hej och jättevälkommen till bloggen! Oj, så du känner fortfarande så efter hela 30 år här?? Det är ju tyvärr likadant med flera andra enheter också som inch, gallons, miles och ounce till exempel.


Desiree,
vilken bra formel! Den ska jag börja köra med. :-) Men det lär nog som sagt ändå dröja innan jag får någon riktig "känsla" för dessa nya enheter. Jag gör redan nu så med t ex lb (pounds) där jag delar med två ungefär för att få ett hum om vad det är i kg. Men det är ändå inget som sitter rent "automatiskt". Jag måste liksom alltid "tänka mig fram" för att förstå vad det väger. Likaså med temperaturen då.

Promenaden var förresten bra men hu vad det blåste kallt på tillbakavägen. Tydlig skillnad mot då vi gick hemifrån. Vintern är defintivt tillbaka här igen. Brrrr!

Petra H sa...

Ha ha, jag är precis likadan med fahrenheit-skalan - helt hopplös! Problemet är att vänner och familj är så nyfikna alltid och frågar hur varmt det är här - och jag kan aldrig svara på det! Brukar säga att det är VARMT!
När det gäller ugnen så är det extra förvirrande eftersom man ska välja vad man ska göra - bake, broil, roast etc... vad väljer man när man ska ugnsbaka fisk tex? Jag har en engelsk kokbok med en tabell längst bak med fahrenheit och celsius, så jag tar fram den varje gång jag ska välja temperatur på ugnen!
Jag hävdar alltid att midsommar borde flyttas till juli, juni är inte en bra vädermånad - maj och juli brukar vara mycket bättre väder (i Sverige iaf)! Tur att man har kräftskivorna i augusti, då är det oftast lite varmare tycker jag!

aurorabuddha sa...

Jag har mastat lara om mig helt nar det galler bade temperatur och avstand. Och hastighet oxa. Jag har liksom en ny forstelse. Och 25 svenska grader ar i alla fall inte likadana som 25 grader i Texas.

Jag har ocksa upptackt att vadret kan vara valdigt *lokalt*. En gang hade vi varsta ovadret har hemma pa gatan. Det var nog en liten tornado som svepte forbi, for det var hela trad som blaste omkull. Maken trodde inte sina ogon nar han kom hemkorandes genom n-hooden. Han hade haft soligt och fint hela eftermiddagen. Inte mista tecken pa ovader ens.

Saltistjejen sa...

Petra,
Oj vilken avancerad ugn du verkar ha! Vi har bara en vanlig enkel med ett vanligt "vred" som man vrider till rätt temp. Vilket i mitt fall nsätan alltid är 400 grader då... ;-)

Håller med om att kräftskivorna i augusti är klart mycket skönare vädermässigt än midsommar, men jag gillar annars de ljus sommarnätterna som är just vid midsommar.
Aurorabuddha,
ja det är verkligen skillnad på temperaturer här och i Sverige. Alltså utomhustemperaturer. Det har man insett. Iallafall under sommarhälvåret när den fuktiga luften slår till.

Och lokala väderskillnader har vi också här uppe. Jag jobbar ju i Bronx, och ibland kand et vara störtskurar och åska här under dagen men när jag kommer hem är det torrt som fnöske på Manhattan. Lite lustigt.

Anonym sa...

Oj, det där med Farenheit tycker jag är krångligt. Samma sak med brittiska pounds and ounces. Kan inte alla köra med det metriska systemet för att underlätta för oss osmarta? :)

Här på Irland har de just sakta men säkert börjat anamma det metriska systemet. Vägarna visar km istöllet för miles och vikt har börjat anges i kg. Perfekt för oss med detta i ryggraden.

Förresten, har mailat dig från er personliga sida. Hoppas att du fått mailet.

Kram!

Saltistjejen sa...

HEj Jess!
Ja jag såg mailet igårkväll! Tack!!! Jag tänkte maila tillbaka nu i veckan, men har inte hunnit än.
Jättekul att du hörde av dig!

Skoj att du läser min blogg också. Nu ska jag lägga till din blogg här och även till min google reader så jag ser när du skrivit nya inlägg.

Ja jag har förstått att det är en del ändringar på gång med enheterna hos er. Trodde det gällde även England men kasnke är det endast Irland?? Jag har även förstått att många där inte gillar ändrignen dock. Av precis samma anledning som vi som är vana med metric system skulle tycka att det vore superjobbigt om man skulle måsta ändra till andra enbhetssystem.

Annika sa...

Fahrenheitskalan har jag lärt mig. Däremot är feet, miles etc rena rama grekiskan!
Och JA!! Jösses vilka temperatursvängningar det är här. Svårt för alla därhemma att förstå, tror jag. Ibland kan det vara 24 grader varmt på förmiddagen för att sedan sjunka till noll grader på eftermiddagen. Schizat.
Har hört att det åtminstone hos oss beror på att vi befinner oss totalt mellan syd och nord, att vädersystemen då blir underliga. OCH det kan man ju skriva under på.
Somrarna är HETA och fuktiga och SÅ klibbiga, som att bo i en bastu. Inte trevligt ALLS.
Och tvättmaskinerna...ja, om dom kan man skriva mkt, haha! Men inte är dom lika bra som maskinerna i sverige, det är då säkert!


OCH idag har det varit kallt hos oss..-4 och blååsigt...Equals 20 on the F scale :-)

Anne sa...

Det där med Fahrenheit/Celsius och alla måttenheter är verkligen en historia för sig. Det metriska systemet är ju överlägset bäst, jag antar att du på ditt jobb och i forskningsvärlden bara använder det metriska systemet? Maken har inom sin bransch alltid använt det metriska (såväl inom den akademiska forskningen som nu inom industrin i USA) och jag antar det ser ut så i alla vetenskapliga områden. Amerikanerna har ju inte detta i ryggmärgen på det sätt som vi har, men ska de jobba inom områden där det internationella "språket", koderna och användandet alltid använder det metriska så får de allt lära sig det ändå. Hihi, skönt för oss att vi kan det sen födseln, typ...

Saltistjejen sa...

Annika,
nej visst är det ännu krångligare med måttenheter än med temperaturer. Fast jag har faktiskt lärt mig vad jag väger (ungefär) i pounds nu. Särskilt efter att jag gått på flera gynkontroller där de alltid väger en. Men min längd säger jag fortfarande i cm eftersom jag inte fått kläm på den i feet och inches än.


Anne,
jo i forskarvärlden gäller metriska systemt. Därför är mina amerikanska kollegor mycket bättre på att omvandla t ex gallons eller fluid ounce till liter eller ml, än vad jag är på att göra tvärtom.
Jag är evigt tacksam över att lla protokoll etc är skrivna just med liter, ml, gram etc eftersom det annars varit urjobbigt att ändra sådant här Det räcker när man ska försöka översätta recept till något mer "fattbart. Typ hur många dl är en cup, etc etc... :-)

Millan sa...

Oj vad lustigt med tvattmaskiner utan gradantal pa dem. Jag var pa en gammal tvatteria i Bristol innan vi fatt var nya tvattmaskin (vidrigt satt att tvatta pa for ovrigt!) och dar hade de ocksa just cold och warm wash som alternativ. Kommer inte ens i hag vad jag valde men minns att det kandes lite smatt gammeldags.

Jag har for ovrigt inte heller lart mig farenheit systemet. Vet inte om jag tanker gora det heller med tanke pa hur ologiskt det verkar... ;-). De flesta har kan nog bade systemen trots allt sa det brukar funka bra bara man kan ett av dem!

Visst ar det lustigt med de stora temperaturskillnaderna. Vi har det nastan lika galet har! Mycket pga atlanten dar hastiga vadervaxlingar sker som sedan kommer in over oss. Vi har haft minusgrader pa natten och plus 15 pa dagarna de senaste dagarna. Urskumt! Och de stackarns blommorna vet inte om de ska vaga borja sla ut eller inte...

Saltistjejen sa...

millan,
ja i början tyckte jag att det kändes jättekonstig att tvätta i maskinerna eftersom man inte visste gradantalet. Men nu har jag vant mig. Och jag vet att om jag tvättar i warm så blir kläderna rena.


Just nu har vi en köldknäpp här vilket jag tycker är tråkigt för jag fryser så lätt. Och nu vill jag ju ha vår.

JaCal sa...

Jag må ha varit här i nästan 9 år - men gaah vad jag blir galen på att lära om!! Och det totalt ologiska i inch och miles och f. Och varför får man inte veta gradantalet på tvätten - suck... DET lockar med att bo i Sverige (eller Europa för den delen) - att alla enheter är logiska... ;-)