fredag, februari 15, 2008

"Wrong position"

Okej, igår pratade jag med en kollega här på labbet. Hon är gynekolog eller som man säger här i Amerikat "OB-GYN", man bokstaverar - alltså uttalar alla bokstäverna! Vilket jag tycker är lite krångligt. För det tar längre tid att bokstavera än att som i Sverige bara säga t ex "gyn". Och ibland tycker jag att bokstäverna liksom hoppar runt i munnen på mig och kommer ut i fel ordning. Men, men...

Hon frågade i vilket fall när jag skulle göra nästa ultraljud och jag berättade att jag skulle göra det om knappt 2 veckor samt att jag hoppades vi skulle få veta könet på barnet då, men att jag hade hört att det ibland inte går att säga p g a att barnet ligger i fel position och liksom "döljer" könet.
Hon sa då direkt att man kan se om det är en kille eller tjej när man gör ultraljud såpass sent (vecka 20), och det där med "wrong position" väldigt väldigt väldigt sällan uppkom "i verkligheten" (även om det KAN göra det någon enstaka gång). Hon avslöjade för mig att vad som ofta döljer sig bakom "Oh, we are sorry but we were not able to detect the sex of the baby clearly since it was in a wrong position" oftast bara var den sminkade versionen man ger mamman/föräldrarna. Den sanna Sanningen bakom denna något modifierade version var tydligen oftast att mamman helt enkelt hade för mycket fettvävnad runt magen. Ett litet bildäck i vägen med andra ord. Men detta säger man inte till mamman, eftersom anses som förolämpande, utan skyller på "wrong position".
Där ser man!!

Man lär så länge man lever.

Och jag kommer genast att bli mycket misstänksam ifall de (när vi gör ultraljudet) säger att "barnet är i fel position". Hm, då blir det nog inga mer doughnuts på ett tag...

13 kommentarer:

Desiree sa...

Ha ha ja man lär så länge man lever. Detta hade jag inte en susning över. Ja det är nog inte så kul att få reda på att de inte kan bedömma barnets kön för att man själv är för fläskig. Bra att du har en kollega som är gyn som du kan ta upp och fråga extra frågor till. Ha en skön helg och hoppas att NY har tinat upp lite efter förra helgens kyla.

Desiree sa...

By the way, jag ser att du just avslutat "To kill a Mockingbird". Jag läste den för något halvår sedan och älskade den också. Jag hade läst den en gång tidigare i skolan då jag gick i amerikansk skola i Nicaragua men jag kom inte ihåg så mycket. Det är ju en helt underbar bok. Eftersom jag bor här i södern vill jag extra gärna passa på att läsa sådana böcker. Jag har dock inte sett filmen. Är det relativt ny film eller är det en äldre filmversion som finns?

Millan sa...

Haha o vilken grej. Jag tycker alltid att man hor folk saga just att det inte gick att se eftersom barnet lat i fel postion. Sa lustigt!! Du maste vara jatte spand nu nar ni snart vet!! Trevlig helg!

Annika sa...

DÄR ser man...
PUST, vilken tur att dom inte sa så till mig då...där var det tydligt i vecka 18!! A girl!
Mkt intressant det du säger, och det verkar ju vettigt också.
Ja, tänk snart får ni veta...
I think it's going to be a girl!!! tralalala!!
Håller så med dig om det där med ob-gyn...retar mig faktiskt lite på det...
Ha en jättefin helg!!!!!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är bra att ha en kollega som är specialist inom just gyn nu. Kruxet är bara att jag inte gillar henne så mycket som person. Men visst, har man frågor eller så kan man alltid fråga henne. Men jag frågar nog hellre min egen gyn.

Ang "Mockingbird" så tror jag det är en äldre film, men jag vet faktiskt inte riktigt. Blev bara så nyfiken på filmatiseringen nu när jag läst och verkligen tyckt oerhört mycket om boken!Millan,
hehe, ja så nu kan du ju sitta och småle för dig själv om någon säger det igen...! ;-)
Ja det känns spännande, men jag tycker att tiden går sååååå långsamt. Känns som om det aldrig ska bli dags. ;-)

aurorabuddha sa...

Sa du har en bild pa ett av mina favoritkonstverk! Jag alskar konstnarer som satter myror i huvudet pa folk!

Dom visar 'To kill a Mockingbird' av och till pa TV. Det ar en gammal film, men den ar verkligen bra. Klart sevard!

Anonym sa...

Men visst kan det vara så att dom inte ser i v.20. Det beror ju oftast på att navelsträngen ligger mellan benen o då är det ju helt omöjligt att se!!!
Sen har jag fått höra att innan v.24 ung så kan det faktiskt vara så att dom ser fel, flickors könsorgan kan se ut precis som en liten liten penis så tidigt.
Jag skulle inte våga lite helt på ett köns ul innan v24.
Vadå för mycket fett förresten?! skulle bilden bli suddig då eller? tycker det låter lite konstigt. Men det är bara mina tankar o jag är inte utbildad eller så (men har fött tre barn :-))

Anonym sa...

Intressant att veta om UL nu när det inte är länge kvar.. 3 dagar...Ahh, spännande! JAG om någon lär väl få ett "babyn ligger i fel position". Men om jag det "utlåtandet" så ska jag fråga om det är för att jag är för fet..ha,ha..
Förresten, geten på bilden, eller vad det nu är, måste vara nån släkting till mig.. Har också bilring runt magen. :)

Kram!

Saltistjejen sa...

aurorabuddha,
Japp den där geten är ju rätt välkänd vid det här laget. Men jag gillar den faktiskt. Just för att den är något man minns!
Så filmen är verkligen bra den med. Skoj. Jag har den på min Netflixlista.


Anonym,
Jag har själv ingen aning faktiskt, men min kollega är ultraljudsspecialist och enligt henne så var det endast två faktorer som avgjorde om man kunde upptäcka könet.
Det ena var att mamman hade mycket fett (kunde även vara om hon hade väldigt stora och kraftiga ärrbildningar) ungefär runt "livmodern".
Det andra var att barnet faktiskt låg i fel position, dvs enligt henne väldigt långt ner i livmodern och med rumpan "utåt".

Navelsträngen nämnde hon inte alls. Kanske beror det på hur erfarna de som gör ULet är?? Om man är mycket erfaren kanske man kan "trixa till" barnet så det rör sig och vrider sig så att man kan se könet trots allt. Typ att en ev navelsträng mellan benen flyttar sig?? Men jag har ingen aning.

Ang fettet så förklarade hon att ultraljudsvågorna "sprids" olika i olika typer av vävnad, och de kräver vätska för att ge en klar och tydlig bild. Fett är en av de vävnader i kroppen som innehåller minst vätska och därför kan just fett göra att man inte får en tillräckligt "upplöst" bild p g a att ljudvågorna inte sprids på rätt sätt. Detta är nog fysik på högre nivå och jag vet inte mer än vad hon förklarade, men eftersom jag vet att hon är en "ultraljudsexpert" så litar jag på hennes förklaringar.

Detta med att vara 100% säker på könet är nog även det en erfarenhetsgrej gissar jag. Enligt henne så kan hon med nästan exakt het säga könet redan i vecka 18, men i vecka 20 är det tydligen superklart.

Men jag har också hört att om man får veta att det är en tjej så är det större risk att det är "fel" än om det är en kille. Just för att snoppen KAN vara "gömd".

I vilket fall så kommer jag inte lkänna mig helt "säker" förrän barnet är fött. Men det är ändå spännande att få reda på vad det "med största sannolikhet" är för något. Vi får se som sagt.

Och jag vet inte alls hur erfarna de är p det sjukhus vi ska göra ULet, men enligt min kollega är det en av de bästa "UL-ställena" i NY, så de kan ju inte vara helt oerfarna gissar jag?

Saltistjejen sa...

Jess,
så ditt UL är om 3 dagar bara!! Häftigt!! :-)
Du är väl mer än 20 v också så det lär nog inte vara några som helst problem?
Ska bli kul att se i din blogg sedan om det är en liten tjej!
:-)

Saltistjejen sa...

Annika,
sorry! Såg inte din kommentar förrän nu. Måste ha scrollat lite hastigt..
Så du fick veta i vecka 18. Och det stämde. Bra! :-)
Du och Desiree är nu de här som tror på tjej då!
Skoj.

Thy sa...

Det hade jag inte en aning om! Jag fick höra att om de säger att det är osäkert så är det nästan alltid en flicka. Och det har stämt hittills i min bekantskapskrets. Nu när jag tänker på det så har de kanske också varit lite rundare mammor... Hmm detta tål att undersökas.

När det gäller ob-gyn så säger jag "ohbee-jyn" alltså jag bokstaverar bara de första bokstäverna. Eller så struntar jag i gyn-biten. Eller så säger jag cooter doctor :-)

Saltistjejen sa...

Thy,
ja nu när folk i min omgivning här vet att jag är gravid så räcker det oftast att säga att man ska till sin doctor. De fattar ändå att det är gyn då. :-)

och detta med bilringarna opch obestämdheten. Alltså detta är säkert inte en "lag", utan det beror som jag skrev ovan även på hur bra ultraljudsteknik sjukhuset har, hur erfarna de är etc etc...
Jag vet att tekniken utvecklas i en rasande fart och att det är stor skillnad i upplösning på nyare och äldre apparater också. Så sådant spelar givetvis också en roll.

Men jag tyckte mest det var lite lustigt att min kollega berättade att i "hennes" fall på hennes arbetsplats så var detta med fett en betydande faktor i de fall man sa attdet inte gick att se könet pga av fel position. :-)