tisdag, december 16, 2008

Lucia och Glöggfest

Lite sent kommer här några bilder från Luciafirandet vi var på i Svenska Kyrkan här i NYC i lördags, samt även en del bilder från fredagskvällens glöggfest. Både glöggfesten och Luciakonserten var riktigt mysiga var och en på sitt sätt. Till Glöggfesten bakade jag lussebullar vilket kändes riktigt juligt. De blev faktsikt helt okej även om jag fortfarande inte riktigt är kompis med vare sig gasugn eller torrjäst. Men, men det spred sig iallafall en underbart julig doft i lägenheten under fredagseftermiddagen - saffran och glögg....!
Äntligen har väl lite julstämning infunnit sig även hos mig. Det var sannerligen på tiden!!!

Och här nedan är några bilder från Glöggfesten. Den blev väldigt lyckad även om vår lilla lägenhet ett tag var helt fullpackad med folk! Kändes nästan som tunnelbanan i rusningstid. Men det var varmt och mysigt precis som det ska vara. Ella var med ända till 22-tiden vilket är länge för henne. Hon hängde med i Babybjörnen på mig, och dansade till och med med en av mina kompisars man...!

Resultatet av lussebaket. 


Hann till och med snabbpynta lägenheten lite med ljusslingor. Haha, jag virade dem bara runt "Liptons vägghyllor" eftersom jag inte hann göra något mer stilfullt.


Avslutade med att stopa resten av slingan i en vas i bokhyllan.


Här är min fina ljusstake som jag fick i disputationspresent av min handledare. Den tycker jag jättemycket om. Men jag har inte hittat några smala ljus till den så nu får den pryda Liptons ena vägghylla istället.


Och detta är min lilla installation.... Inte så julig kanske, men jättebra förvaring av Ellas små insektsstrumpor!



Ingen gran i år....



Här dricks det glögg!


Flera världsdelar var representerade under kvällen. Här ses Sydamerika och Kina.


Även Lipton stortrivdes under kvällen. Här med två riktiga kattälskare.


Jag och min kompis D.


Grabbarna i köket. Om ni undrar varför i herrans namn killen står med hörsnäcka på så kah jag berätta att det inte handlar om Secret Sevice eller någon asocial person som helre lyssnar på sin ipod... Utan det är helt enkelt "iphone-barnvakten". Jodå, eftersom han bor våningen ovanför oss så hade han helt enkelt lagt sin frus iphone intill dotterns säng och ringt upp, sedan kunde han lyssna på henne under hela kvällen för att ha koll på ifall hon vaknade. Smart! Tidigare har de använt "Skype-barnvakten" vilket jag skrivit om här.


Bilden tagen från vårt lilla fönster i köket.


Och detta är efter att alla gått hem. Lipton botaniserar bland tomflaskorna såväl som de oöppnade.


Så till lördagen och Luciakonserten:

Vi promenerade genom Central Park eftersom den kyrka där Luciakonserten är ligger på West Side. Det var en klar och kylig eftermiddag, men tyvärr ingen snö.


M med Ella ordentligt nedstoppad i sin varma åkpåse i vagnen.


Inne i kyrkar var det fullt med folk. Vi fick plats lite längre bak. Det är en rätt häftig kyrka tycker jag, rent arkitekturmässigt. Mycket valv och pelare.


Här är Lill-Snorpan väntandes på sitt livs första Luciatåg.


Här hos mamma. 


Så äntligen kom de. Och kyrkan fylldes av härlig sång. Här har man dock plockat bort stjärngossarna. Iallafall "kostymmässigt". Kanske har man insett att män iklädda vita fotsida särkar och med vita höga strutar på huvudet inte är sådär jättesmart att ha här eftersom det väldigt lätt ger associationer till en helt annan eldälskande grupp... 
Istället är männen i tåget iförda röda slipsar och vita skjortor.


Mmmm doften av stearin tillsammans med de där gamla traditionella julsångerna får håret att resa sig på armarna. Detta trots att detta tåget inte var fullt så stämningsfullt som den konserten vi var på för ett par år sedan. Detta år gick vi ju på eftermiddagskonserten vilken är "barn- och familjekonserten" vilket gör att det blir en hel del barnskrik etc under hela framträdandet. Men det var ändå mysigt och kändes juligt.


Här tågar Lucian ut. Det var lite svårt att få bra bilder eftersom det ju var så mörkt. Ni får ursäkta den suddiga kvalitetenn, men jag ville ändå visa några från tåget.

Nu är det bara EN ENDA DAG kvar innan vi ska resa till Sverige! Det är inte klokt!!!
och egentligen är både M och jag jättestressade tror jag. Men det har liksom kommit till en punkt när det känns som att vad vi än gör kommer det inte att hinnas med att göra allt vi borde hinna. och då blir man istället helt lugn... Konstigt.
Jaja, nu ska jag slå in min Secret Santa-julklapp som jag ska ge till en jobbarkompis imorgon då vi har jullunch. Sedan ska jag gå och lägga mig för morgondagen lär bli rätt hektisk.









18 kommentarer:

Anonym sa...

Jag önskar er en riktigt god jul i Sverige! Hoppas att den langa resan med Ella gar smidigt.

Tack för alla fina ljusglimtarna du gett mig under den mörka och regniga hösten här i Tyskland!

Eva

Annika sa...

Vad kul med alla mingelbilder från glöggfesten!
Förstår att det var mysigt.
Du hann ju med lite julpyntning express också.
Jag såg att stjärngossemössorna inte ens fanns med bland stjärngossarna i SVT's luciatåg. DÅ har det gått lite långt kanske. Jag förstår om man absolut INTE låter killarna använda stjärngossemössor här pga det du säger i ditt inlägg..Det ser ju onekligen liiiite skumt ut.
Nu önskar jag er en riktigt, riktigt, riktigt BRA hemresa imorrn!!
Kommer du att blogga i sverige? Kanske inte?
KRAMAR i massor!!!

Victoria sa...

Åh, vad mysigt med julkonsert i en riktig kyrka!! Jag hoppas att ni får en kanonfin vistelse i Sverige - fota mycket och blogga och visa oss när ni är hemma igen. Många kramar/Vic

Millan sa...

Vilken mysig julig helg ni fick! Jag hade garna velat ga pa lucia konsert kanner jag for det ar nagot jag saknar har och som liksom behovs for att man ska fa ratt julstamning! Det ar inte samms sak att sitta framfor datorn och titta pa svt.se..... ;-). Vad sot hon ar Ella dar hon vantar pa luciataget!!
Det dar med stjargossarna ar nastan lite lustigt pa ett galet satt...
Ha det nu sa bra i Sverige over jul! Gissar att det blir ratt tyst pa bloggarna over jul och nyar sa jag passar pa att onska god jul och gott nytt ar till dig och din lilla familj idag. Kram!

Petchie75 sa...

Vad mysigt, det behövs ju egentligen inte så mycket för att man ska få julstämning i ett hem - iaf när det är mörkt ;-) Några levande ljus (som vi skippade i år, det blev varmt nog ändå) och ljusslingor så är det mysbelysning!
Det var åratal sedan jag var i kyrkan och såg ett luciatåg men jag vet precis vad du menar med stearinljusdoften och julsånger - ryser!!
Trevlig resa och god jul & gott nytt år! Hoppas att ni får en skön julledighet och stressa inte runt en massa - tänk Muhammed och berget!
Stor kram till er alla 3

Suzesan sa...

Åhh redan dags att åka. Kul för er!!
Så fina bilder. Det har man inte en tanke på det där med strutarna på killarna att det kan associeras till dem. Men tänker man efter så stämmer det ju att det finns viss likhet.
Vad gillar amrisarna luciatåg då???Det är väl såna i kyrkan också inte bara svenskar??!

Jag skrattade åt dina installationer med slingan. Mest roligt det där med vasen:)
Så fina bullarn blev. Jag har haft svårt med torrjäst men bestämde mig för att den ska inte vinna över mig. Nu funkar den bra. Man ska högre värme bara ...än med vanlig. Så fint ni bor och Utsikten är ju som en tavla. Ella är som vanligt en sötnos. Väldigt fin bild på dig och Ella.

Tack för bilderna och ha en underbar resa till Sverige. Hoppas ni ska få en bra Jul och ett gott nytt år. GodJul i förskott om du inte bloggar när du är LEDIG och hemma i Sverige.
Kram
Susanne

Fröken Anki sa...

Ser ut som en jättemysig helg. Luciatåg är nåt som jag faktiskt saknar från Sverige så det är lite synd att vi inte fick se nåt i år heller. Det på tv:n var inte alls som jag skulle önskat. Lite petig efter alla jag gjort själv ;)

Lussebullarna ser jättefina ut! Men du vet väl att det finns färsk jäst också va? Och vad gäller gasugnen så tog det ett tag att vänja sig men när jag väl fick tipset att man måste göra degen lite lösare (torrt i ugnen så vätskan behövs) alternativt spreja in vatten emellanåt så blir det bättre resultat.

Din ljusstake gillar jag också. Visst är det konstigt att det inte finns så mycket olika stearinljus att välja på här? Bara IKEA har riktiga vita kronljus, i alla fall här i PA.

Hoppas ni får en riktigt skön jul i Sverige. Och en lugn resa över!

God Jul och Gott Nytt År!
kramar

Eleonora sa...

Så fint och sååå långt du skrivit om ert Luciafirande och glöggparty. Nu vill jag hoppas att jag hinner med att önska dig "älkommen till Sverige" igen! innan du stänger ner datan före resan. Ha det så gott"

Saltistjejen sa...

Eva,
hej vad skoj att jag har en läsare i Tyskland! Hm, tror att jag sett dig här inne förut men är inte säker. I vilket fall så hopas jag att du fortsätter läsa och att du kommer vilja följa bloggen även nästa år!
:-)
Jätteroligt att du tyckt att jag kunnat lysa upp lite i det tyska höstmörkret!
Ha en jättefin jul och nyår!!
kram



Annika,
va!!!! Är stjärngossarna borttagna även i Sverige?!?!?!?!!? Men hallå!!!!! Nu går det väl lite väl långt med PC-sjukan eller??
Ja jag kommer nog försöka blogga lite från Sverige också, men jag har ingen aning om ifall det kommer finnas tillräckligt med tid. Vi får se helt enkelt. Men någopt inlägg hoppas jag iallafalll det blir.
Jättebamsekramar till dig och hoppas du får en underbar jul och nyår!!!


Vic,
ja jag ska ta foton. Inte glömma kameran inte glömma kameran inte glömma kameran.....försöker minnas detta så jag tragglar mitt mantra... ;-)
Hoppas ni också får en härlig jul och nyårshelg!
Kramar!


Millan,
ja jag tycker det är fantastiskt kul och mysigt att få lite elvande Lucia. DET är verkligen något som höjer min julstämning!
Ni åker väl också till Sverige snart eller??
Hoppas att ni får en härlig jul nu och att Sofia kommer att bli ordentligt omhuldad nu denna hennes första jul!
Kraaam!


Petra,
hahaha! Ja sska försöka tänka på Muhammed och berget!!! :-)
Och den största stressen just när vi kommer till Sverige kommer vara vårt visa. Vi ska ju till ambassaden och innan dess hinna fixa foto och ha alla papper i ordning. Hu! Jag ahtar detta. men förhoppningsvis går det bra.
Ni får också ha en riktigt skön jul nu. Och försök njuuuut av den underbara värmen, stranden, havet och solen nu! Snart är det europeisk mrk vinter igen... Så även om jag kan tänka mig attt det kan vara svårt att hitta julkänslan i PR´s värme så passa ändå på att njuta! Kanske en julmiddagspicknick på stranden???!! :-)
Kramar till dig och O!


Suzesan,
ja nu bär det snart av. Inatt är vi itne sova mycket för vi har fortfarande mycket kvar att fixa. Har ine ens börjat packa än men hoppas att få det klart till imorgonbitti iallafall.
Det var en del amrisar i kyrkan på Lucia men alla hade ngn svensk anknytning (familj eller vänner) så jag gissar att de redan kände till detta med Luciatåg. Fast de flesta brukar tycka att det är stämningsfullt och vackert, om än en lite underlig tradition. Att vi svenakar firar ett sicilanskt helgon... ;-)
Ha en underbar jul du med! Tillsammans med barn och faktiskt barnbarn också haha även om det sistnämnda fortfarande simmar runt i magen!
Men du får klappa magen då!
Kramar!


Fröken Anki,
ja här har de ju en hel uppsö av doftljus i tusen och en färger, former och lukter. MEN inte mer "vanliga ljus". Tidigare har jag hittat ljus som passar denna ljusstaken på Svenska Kyrkans julbasar, men iår glömde jag kolla efter det.
Jaja, den är fin även utan ljus tycker jag.
Och har du hittat färsk jäst???!?!?!??! Jag har letat i flera affärer här utan resultat. Så jag gav upp och använde torrjäst istället. Gasugnen har ja lärt mig och jag accepterar den numer, MEN vi är inte helt best friends än....
Hoppas du får en skön och mysig jul!!!!
kramar!!


Eleonora,
tack!
ja det blir nog lite mindre datortid i Sverige....
men jag komemr säkerligen att kolla bloggar lite ibland oc även försöka skriva något inlägg eller åtmnistone visa ngt foto. men jag lovar inget. Vi får se vad som hinns med. Första prio är ju självklart att umgås med familj och vänner nu.
Hoppas du får en jätteskön jul!!
Kram!!!

Desiree sa...

Oj bara en dag kvar. Hoppas att allt går bra och att ni får en bra flight. Själva flyger vi på fredag, jippi! Jättefina bilder. Jag tycker att dina lussekatter ser hur fina, lyckade och goda ut som helst. Helt perfekta! Vilket trevligt glöggfirande ni fick ihop. Även jättefina bilder från Svenska kyrkan. Det måste varit en helt underbar upplevelse att få uppleva ett traditionellt svenskt luciatåg där. Jag hade nog blivit rörd till tårar om jag hade suttit där. Det var så länge sedan jag upplevt ett riktigt luciatåg och i en sådan lokal måste det som sagt blivit väldigt vackert, stämningfullt och maffigt. Ha en bra resa nu och en riktigt god jul och gott nytt år om vi inte hörs innan dess.

Kram
Desiree

Anna, Fair and True sa...

iPod-barnvakt låter lite dyrt dock. Eller?

Ella ser verkligen förväntansfull där hon väntar på Luciatåget!

Ha så jättehärligt i Sverige! Stor kram!

Saltistjejen sa...

Desire,
så ni flyger på fredag. Ja det kommer bli så skoj att komma hem men jag känner mig lite småstressad inför resan. Hoppas att Ella kommer sova en del.
Nu har vi fullt upp här med packning och tvätt och städ... Blir en lång natt tror jag.
Ha en superhärlig jul och nyår i Sverige nu!
Kraaam!



Anna Fai and True,
tja, att köpa en iphone BARA för barnvaktandet är ju såklart dyrt. men om man ändå har en, eller en mobil överhuvudtaget det måste ju itne vara just en iphone, så fungerar det ju bra. Här i USA iallafall. Här är abonnemangen ofta sk "family plans" och då ringer man oftast gratis mellan abonnemang i familjen. Eller har ett visst antal fria minuter varje månad vilket oftast är helt sjuuukt många som man typ aldrig ringer upp om man itne normalt pratar flera timmar om dagen i telefonen. Så då kostr ju sådana där "barnvaktssamtal" ingenting alls. Men visst, i Sverige blir det nog dyrt eftersom mobilsamtal väl fortfarande kosntar rätt mycket där per minut eller??
Kram till er!

Anne sa...

åååååh, vad mysigt. Vad juligt och mysigt det blev i lägenheten. Smart med ljusslingor i en vas, jag gillar din improviserade snabba pyntvariant. Mycket. Jag tycker ni har har mysfaktor i ert hem, det har jag nog skrivit tidigare. Vad mycket julstämning ni fick i helgen, lucia och kyrkan (vad fin kyrkan ser ut förresten, gammal och fin).
Hoppas nu att ni får det toppen toppen i Sverige och kan njuta av julledigheten och att det inte känns alltför stressigt med allt ni ska hinna göra/hälsa på.
MAssor med god jul till dig Saltis!

Saltistjejen sa...

Anne,
tack! Vad gullig du är! Ja ibland vet jag itne ifall mysfaktorn är så hög men man gör sitt bästa. Fast ofta ärd et lite för stökigt för att jag ska trivas helt. Iallafall nu sedan Ella kom för vi har ju en massa saker framme som är hennes och som tar plats. Som t ex vagnen.
Ja jag hoppas det blir en bra semester i Sverige även om jag vet att det kommer bli både roligt och jobbigt på en gång för så är det alltid. Men just nu ser jag jättemycket fram emot att få komma dit och att Ella ska få träffa våra familjer och vänner. De flesta för allra första gången!
Hoppas ni får en riktigt skön och myssig jul ni också! Snö har ni ju iallafalll så stämningen finns väl där!! :-)
KRAMAR!

Junibacken sa...

Hej

Vilken mysig helg ni verkar ha haft...tyvärr så missade vi Luciafirandet i lördags, så lilla kotten få se sitt första nästa år!!
Vilken "fin" julinstallation av ljusslingan :-) Lipton tycker säkert om den!!
Vi ska inte heller ha någon gran i år!!!
Hoppas att jag kan komma till Tinga nu när du kommer hem....vet inte än om jag kan...då alla helt plötsligt ska komma och hälsa på!!!

Kalaskramar till dig och Ella

Marianne sa...

Så härligt med Ellas första jul och luciatåg och glöggfest och allt. Och nu är ni på väg eller redan framme i Sverige! Hoppas att ni får hjälp någon natt så att ni båda två får sova åtta timmar i sträck, det verkar ni behöva!

HA NU EN RIKTIGT GOD JUL OCH GOTT NYTT ÅR! Och hade helt fantastiskt underbart skönt i Sverige med familj och vänner!

STORA KRAMAR!!!

cecilia sa...

Jag har inte kunnat läsa på en vecka, men tittar äntligen in - önskar dig och familjen en riktigt god jul från SF!!

Kram

Anna, Fair and True sa...

Sent svar på din fråga: jo, man kan ha sådana där "family plans" i Sverige också, dvs gratis samtal till vissa nummer eller t ex inom familjen. Så den barnvaktsgrejen skulle ju teoretiskt sett funkar i Sverige också :)