måndag, augusti 27, 2007

Bredbandsbarnvakt


För ett par dagar sedan hade vi ett par kompisar över på middag. Inget märkvärdigt utan bara en ursäkt för att få träffas. De bor i samma hus som oss fast på våningen under och har en liten dotter som är drygt 1 år. Eftersom de är de enda kompisar vi umgås med här som har barn så har vi inte varit så vana vid detta med nattningar och barnvakter. Men de nattar lilltjejen varje kväll runt åttatiden och vill inte gärna bryta den rutinen.

Frågan var ju då bara om de skulle kunna skaffa barnvakt så att vi kunde ses. När vi frågade dem om detta så visade sig att barnvakt var det minsta problemet. De använde nämligen i stort sett alltid Skype som barnvakt! Så strax innan åtta ringde M’s dator och när vi ”svarade” kopplade de upp sin webbkamera så att vi kunde se täcket på den sovande lilla tjejen. Ungefär 5 minuter senare ringde de på dörren. Under hela kvällen hade vi alltså koll på tjejen via Skype. Inte så mycket webbkameran som det faktum att om hon vaknat och börjat gråta så hade vi hört detta och de skulle då lätt och snabbt kunna ta hissen (eller trappen) ner till sig.

De berättade även att de ganska ofta får barnvaktshjälp av andra kompisar i huset när de själva ska göra något borta, dvs längre bort än 5 minuters gångavstånd från hemmet. Men även i dessa fall så brukar de använda Skype. De barnvaktande vännerna har helt enkelt sin dator uppkopplad och har på detta sätt koll på barnet via Skype. De kan då vara hemma i sitt eget hem, men ändå samtidigt ha full kontroll över vad som händer i barnkammaren. Genialt! Och detta har, enligt våra vänner, även gjort att det är mycket lättare att hitta villiga barnvakter.

Jag måste säga att detta kändes ganska revolutionerande! Att plötsligt kunna använda sig av dagens teknik på ett ”nytt” och briljant sätt! Visst man måste självklart befinna sig hyfsat nära barnet ifråga, så att man snabbt kan infinna sig på plats ifall något skulle hända. Men umgås man mycket med sina grannar så är det helt klart en otroligt smidig och enkel lösning på barnvaktspassandet tycker jag! Teknikens under. En laptop och en bredbandsuppkoppling. Och vips så har man en barnvakt. En Bredbandsbarnvakt.

3 kommentarer:

Annika sa...

Hej Saltis! Vad trevligt att hitta ännu en blogg skriven av en svenska boendes i USA!!!
Nu ska jag bokmärka dig så att jag kan komma hit igen.
Såg att du har "The kite runner" på din boklista. DEN vill jag läsa! Ska se till att den kommer upp på önskelistan för min bokklubb i höst. Skype låter fö som en bra barnvakt!
Hälsningar från Annika utanför Washington DC!

Saltistjejen sa...

heej! Ja, det är alltid kul att hitta andra "utvandrare", haha!!

Och JA! "Kite runner" var SUPER!!! :)

Anne sa...

Häftigt! Tänka sig, ännu en sak man kan använda skype till. Har länge tyckt skype är bra för mycket, men aldrig tänkt på att det går ju faktiskt använda skype på det sättet också. Kul att läsa!