fredag, mars 06, 2009

Fredagstema - Min bloggplats

Så är det fredag igen med nytt Fredagstema. Denna månad är det Erica som bestämt vilka teman det ska vara och idag är det "Min bloggplats - var, när och hur bloggar du?".

Jag skriver mina inlägg hemifrån och eftersom vi bor rätt trångt så sitter jag med datorn lite överallt. Där det tillfälligt finns plats och där jag känner att jag kan få sitta ifred.

Oftast blir det faktiskt att jag sitter vid köksbordet. Kanske inte så mysigt, men väldigt praktiskt och därifrån har jag full koll på det mesta som händer i lägenheten också.
Fönstret i väggen ut till köket gör att jag kan laga mat samtidigt eftersom det är lätt att höra om något t ex kokar över på spisen vilket är väldigt praktiskt. Med lite tid över och många saker som ska hinnas med är det väldigt bra att kunna "multitaska" som det väl kallas på ren svengelska. Dessutom är det mysigt med detta fönster eftersom man ibland får lite sällskap av katterna som gärna sitter där och tittar.


En annan klar favorit är att sitta uppkrupen i soffan och skriva. Då har jag oftast laptopen i knät. Sitter gärna här om jag skriver lite senare på kvällen, och då helst med en kopp hett te. Soffplatsen har ju väldigt mycket högre mysfaktor än köksbordet, och jag gillar att sitta här även när jag inte bloggar. Tycker om att sitta och läsa uppkrupen i hörnet. Fast det är det länge sedan jag gjorde nu. Har nog inte suttit i soffan och läst sedan Lill-Snorpan kom tror jag. Numer läser jag i stort sett endast på tunnelbanan och bussen när jag pendlar till och från jobbet. 

Ännu en sak som gör att jag älskar att sitta i soffan på kvällarna är vår utsikt. Nu har man tyvärr blivit såpass van vid den att man inte tänker så mycket på den. Men fortfarande kan jag ibland häpna när jag tittar ut genom fönstret. Främst på kvällen och natten. Min favorittid är att sitta här och titta ut när skymningen sänker sig. Då himlen sakta mörknar och ljusen i husen tänds. Ibland kan man även se otroligt vackra solnedgångsfärger på himlen eftersom vårt vardagsrum vätter åt väster. Här är vår utsikt som den såg ut ikväll strax innan 19-tiden. 

Men som jag skrev så tycker jag allra mest om att titta ut genom fönstret när det mörknat något mer. Som här. När himlen börjar bli sådär djupblå i färgen och husen liksom börjar glittra av ljusen i alla fönster runtomkring. Att sitta och titta ut när mörkret sänker sig utanför och alla hus "träder fram" är oftast väldigt avslappnande. Den höga byggnaden som lyser i toppen ligger ganska nära det stora varuhuset Bloomingdales. Jag har ingen aning om vad det är för byggnad men vi kallade det för fyren när vi flyttade hit eftersom det har ett blinkande rött ljus i "toppmasten".  Jag vet att Emma efterfrågade ett inlägg om just vår utsikt. Kanske kommer ett sådant så småningom. Saken är bara den att jag inte vet så jättemycket om de hus vi kan se. Men jag ska fundera på om jag ändå kan få ihop något så småningom.

Ännu en plats där jag ofta sitter och skriver är vår lilla arbetshörna. Tyvärr har vi ofta belamrat skrivbordet med diverse saker, så väldigt ofta måste man först "städa" för att ha tillräckligt med plats för att kunna sätta ner datorn där. Detta gör såklart att vi inte använder denna plats så mycket som vi egentligen tänkt från början. Främst var det M om ville sitta här för att kunna bearbeta foton, men det var ett tag sedan han gjorde det nu. 
Eftersom vi har så liten lägenhet så är ju egentligen alla de här platserna i samma rum. Arbetshörnan är alldeles bakom köksbordet. Så om en av oss sitter här och jobbar medan den andra sitter vid köksbordet så sitter vi rygg mot rygg. Såpass litet är det. 
Det händer även att jag bloggar i sängen och någongång även på tunnelbanan. Men det är inte så ofta. Inspirationen och idéer till mina inlägg kan jag däremot få lite varstans. Oftast skriver jag ju om vardagshändelser och detta sker ju lite varstans, närsomhelst. Ibland kommer tankarna helt spontant medan det ibland är saker jag liksom går och funderar på ett bra tag innan jag sätter mig ner och skriver. Vissa ämnen kan ju vara sådant som jag börjar fundera på när jag läser andras bloggar eller om någon av er läsare kommenterar något som väcker tankar. Dessa saker, samt vissa fredagsteman, kan ibland behöva mogna en tid innan jag kan få ner mina tankar på pränt. Jag är ju inte heller lika duktig som vissa bloggare vad gäller att ta fina, vackra, häftiga eller stämningsfulla foton. Det mesta här i bloggen är ju väldigt vardagsbaserat. Ofta är både text och bild något som beskriver händelser, tankar och funderingar i min vardag. Från början var ju bloggen tänkt att bli en form av länk till familj och vänner i Sverige. Så att de där hemma skulle kunna ha en möjlighet att följa vårt liv här. Vår vardag. Men nu snart 2 år (!) sedan jag började blogga så betyder bloggandet ännu mer för mig. Det har öppnat en helt ny värld faktiskt. Jag har lärt känna flera underbara personer, varav jag faktiskt haft turen att träffa ett par av dem i verkliga livet. Jag tycker detta fenomen är helt fantastiskt!

Jag är självklart även väldigt nyfiken över vilka som faktiskt läser min blogg nu. Vilka som följer den? Kanske inte varje nytt inlägg, men som ändå återkommer och tittar in lite då och då för att se vad som hänt i mitt liv sedan sist. Jag vet ju att de flesta som läser inte skriver några kommentarer, fast jag blir barnsligt glad över de kommentarer jag får! 
Sist men inte minst vill jag säga till alla er läsare där ute - Tack för att ni följer med på min resa!Här nedan är länkar till fler som hänger med på Fredagstemat!

31 kommentarer:

Taina sa...

Vilken utsikt!! Helt underbara bilder!!! Jag följer din blogg. Dagligen. Tycker precis som du att det är en ny värld som har öppnat sig. Det lilla fönstret till köket är ju jättepraktiskt att ha. Katterna verkar ju tycka likadant ;)
För mig, personligen, så är det just vardgashändelserna som är det intressanta att följa. Ibland tror man ju att man är ensam om vissa saker, så som kaos, sömnlösa nätter, högvis med tvätt, griniga barn, sjukdomar och allt som hör vardagen till.
Snart ska jag förresten åka till NYC med Minstingen för att förnya hennes pass, blink, blink...
Kram på dig!

Saltistjejen sa...

Taina,
å vad skoj! När är det ni ska komma hit?? Det vore väldigt kul om vi lyckades hinna träffas på en fika!
Och ja jag jåller med dig om att vardagshändelser är jätteroligt att få ta del av. Jag tycker dessutom det är väldigt kul att läsa just utlandssvenskars betraktelser eftersom det är mycekt man känner igen sig i. Men även mycket som är olika från person till person.
Hoppas ni får en fin helg nu!
kram!

Desiree sa...

Jag kan verkligen inte få nog av eran totalt hänförande utsikt! Så coolt. Jag tror jag skulle kunna sitta där som förtrollad i timmar och bara titta ut. Jag förstår att du speciellt gillar att kolla ut på kvällen då allt lyser upp och man nästan ser mer. Jag gillar eran lägenhet. De må inte vara stor men den verkar ändock praktiskt plannerad och mysig. Så häftigt att ni faktiskt har fått prova på att bo i en stad som NY och dessutom mitt i smeten. Alla vi bloggare verkar ju i princip ha bärbara datorer som man kan bära runt och sitta där man mest känner för det. Det är underbart. Jag har en stationär plats och dator hemma uppe i vårt skrivrum men det blir aldrig av att jag är där längre. Ha det bra.

Lisa sa...

Vilka det är som läser frågade du.

Jag läser för att jag älskar NY, och bodde där under 3 månader i våras. Så dina vardagsgrejer får mig ofta att längta tillbaka, eller bara känna mig lite med i livet där.
Sen började jag läsa just den tiden, för att vi just var i NY och jag var gravid i exakt (tror jag? nästan iaf?) samma vecka som du.

Ditt inlägg med vattenavgång i t-banan läste jag högt för maken - som var kvar i NY en månad när jag åkte hem för att jag inte hade försäkring efter v.32.

Så nu kan jag kika in också för att vi har döttrar i samma ålder.

Det var jag det. :-)
Och såklart så är det en mysig blogg och du skriver bra.

Ha det så bra!

Musikanta sa...

Roligt att läsa ditt fina inlägg om ditt bloggande. När det gäller fotografering är du alldeles för blygsam - jättefina foton på utsikten tycker åtminstone jag...

Jag skulle sitta vid fönstret varje kväll när det började mörkna och titta ut över det fantastiska panoramat - förstår att det är hänförande när alla ljusen och neonskyltarna börjar glittra...
Varm kram/M

Anonym sa...

Hej! Jag,Inger,läser dagligen din blogg. Det är så intressant att följa ert vardagliga liv och händelser. Kanske finns en liten längtan efter att själv få pröva på en utlandsflytt om så bara för en tid. Mannen och jag funderar...
Tänk att fikaplatser, promenader,
lunchställen,semlor, med andra ord, det vardagliga i livet är så intressant.
Det gäller att uppskatta det stora i det lilla.
Också roligt att få följa er lilla fina tös och hennes framsteg.
Att sen bo, mitt i smeten, i NYC
är också ganska häftigt!
Håller med om att utsikten är helt
magnifik, riktigt läcker!
Ser fram mot fortsättningen!

Emily sa...

Angående ditt inlägg 7 mars 2008:

Ser att du har keps och förkläde på en bild. Brukar du ha keps hemma i köket?

För mig har det blivit en rutin att alltid ha keps och hästsvans när jag har på mig förkläde.

Marianne sa...

Hej jag heter Marianne och jag är beroende av din blogg : )

Hahaha, fast det visste du ju redan.

Jag förstår att du trivs med den utsikten, det är en sån där utsikt som gör att man kan drömma sig bort, låta tankarna sväva fritt på något sätt. Och ni har så fint hemma att det inte är konstigt att det känns mysigt var du än sitter, även om det är litet i kvadratmeter räknat. För hjärtat är stort hemma hos er, och det är det viktigaste.

Stora kramar!

Norrsken och stjärnfall sa...

Vilka fina bilder! Visst är det praktiskt med en bärbar dator så man har möjligheten att sitta var man vill. Sitta och blogga i soffan är ju skönt och mysigt men inte så praktiskt kanske.
Jag önskar dig en trelig helg!

Anonym sa...

Hej Saltistjejen!
Skrev ett inlägg lite tidigare som jag vill förtydliga, så det inte blir ett missförstånd.
Skrev att jag uppskattade att läsa om ert vardagliga liv och händelser.Inser att det kan låta lite dumt. Menar att jag gillar att läsa dina vardagsskildringar, smått som stort.
Trevlig helg i den härliga staden NYC önskar Inger

Victoria sa...

Tack för att vi får läsa!! Kramar//Vic

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja den är väldigt fin utsikten. Lite synd attt man nu är så van vid den att man inte tänker så mycket på den varje dag längre.
Och bärbara datorer ÄR verkligen så bra tycker jag!
Kram!!


Lisa,
å vad ROLIGT att du skrev en kommentar så att jag fick veta lite om dig! Varför du gillar bloggen och så. Vad kul att du var previs lika i graiditeten som jag med Lill-Skruttan! :-) Haha, hoppas du inte bliev orolig eller stressad då när vattnet gick för mig och din man var i Sverige. ;-)
Kram!!


Musikanta,
tack! Ja det är som sagt väldigt avslappnande att se jusen tändas i hsen utanför fönstret när mörkret faller.
Kramar!


Inger,
å vad skoj!!!! Jag blir verkligen jätteglad att du tycker om bloggen och nu också skriver en liten kommentar här! :-)
Om du och din man funderar på att flytta utomlands ett tag kan jag bara säga att jag ycker det varit fantastiskt att fått möjligheten. Så om ni får möjlighet så rekommenderar jag det verkligen.
Och absolut lät det inte alls dumt att du gillar att läsa om vår vardag. Haha, det är ju DEN jag skriver om!!!! :-)
Kramar!!!!


Emily,
haha, nej jag har faktiskt inte keps så ofta när jag lagar mat... Minns inte ens riktigt varför jag ahde det i det gamla inlägget...???? Tror det var ngn form av Show and Tell (Fredagstema) men minns inte riktigt. Fast det är säkert smart tt ha mössa påmsig när man är i köket eftersomd et nog minskar risken för hår i maten???

Marianne,
hahahhaaaa! Ja, jag är ju själv beroende av din blogg också.... :-)
Vad gulligt du skrev om att du tycker vi har "ett stort hjärta hemma"!! :-)
Kraaam!!!!


Norrsken och Stjärnfall.
tack! Och ja, laptop är super tycker jag! Så smidigt och lätt att skriva var man vill. Hemma som borta.


Vic,
tack själv vännen! Kram!!

Suzesan sa...

Hej jag heter Susanne bor i Halmstad och läser hos dig för du skriver så bra och intressant och är så rolig och klok. Tack Saltis. Sen så har du en sån söt dotter. Om jag har vägarna förbi NY nån gång så bjuder jag gärna på en fika och tar med LÖSgodis.

Gahaa jag tycker jag skriver kommentarer mest hela tiden:)*skrattar* Så jag känner mig inte träffad där. Haha.
Men det är INGA fel på dina bilder....utom den på utsikten för det ser ut som bakgrundskulissen från Letterman har ni lånat den*fniss*
Jag gillade dockorna i hyllan vid skrivbordet. Söta.
Kram
Susanne

StrandMamman sa...

Du har den absolut häftigaste utsikt hemifrån som jag har sett!! Wow!
Soffbloggarhälsningar :)

Saltistjejen sa...

Suzesan,
haha! Ja dig "känner" jag ju nästan känns det som. Så du behövde ju inte presentera dig så mycket. :-)
Men tack iallafall!
J'Och oj, nu kom du visst på oss. i har ju lånat fonden från Letterman.... Vi fick beskära den något dock eftersom våra fönster är väldigt mycket mindre än deras studio, haha!
Kramar till dig!


Strandmamman,
å tack!!
Då kanske jag borde skriva et inlägg om utsikten då....?
Kram!

anna of sweden sa...

Och jag är här inne och läser lite då och då! :)

Saltistjejen sa...

Anna of Sweden,
kul! Jag kolar din blogg då och då jag med, men är tyvärr lite dålig på att lämna kommentarer.
Kram!

Emily sa...

Enligt mig är det smart att ha keps när man lagar mat eller bakar. Jag själv brukar dessutom ha plasthandskar på mig.

Du skriver att du inte använder keps så ofta när du lagar mat. Du använder kanske ibland?

Mvh Emily

Saltistjejen sa...

Emily,
njae, jag använder dog inte keps särksilt ofta när jag lagar mat faktiskt. Men som jag skrev tidigare här så är det nog bra att göra det egentlgien! Alla proffs har ju alltid mössa på sig när de lagar mat! :-)
Kram!

veronika sa...

Hej Saltis!

Jag laser ofta din blog! du skriver sa roligt och personligt om ditt liv! Skulle vara jatte kul att traffa dig. Trots att jag inte bloggar sjalv har jag anda haft tillfallet att traffa 2 bloggare, ING i Los Angels och Jacal. Det har varit jatte kul!
Hoppas pa att du kommer fortsatta att blogga lange till!
Tycker dina katter ar sa sota! Hur mar Tazo , ar han den som bestammer nu? Gillade videon da han kom till er, vilken modig liten rackare till katt!
Din utsikt ar underbar! wow sagr jag bara.

Mz.olsson sa...

Wow! Vad häftigt!! Så ni bor mitt inne i stan ni?? Ja, jag har ju nyss hittat till din blogg, men jag tittar gärna in i stort sett varje dag:) Tycker det är sååå spännande att höra om andra utlandssvenskars erfarenheter och upplevelser! (fast jag har nog svårt för att läsa hos nån o INTE lämna ett litet avtryck:) Som en liten hälsning bara...

Saltistjejen sa...

Veronika,
vad roligt att du berättar lite om dig! :-)
Och jag är cå glad att du läser bloggen och gillar den!
Jo katterna är verkligen vänner nu så det är så skoj. Hah, de busar en de såklart. och gosar också tillsammmans.
Kram!!

Mz.olsson,
jo vi bor på Upper East Side på Manhattan. så ganska "mitt i" är det väl. :-)
Jag hittade ju din blogg också och gillade den! Håller med om att det verkligen är roligt att följa andra utlandssvenskars vardag. Fast jag skriver inte alltid kommentarer. Allt beror på tid. Ibland blir det endast läsning för att datortiden till att kommentera inte riktigt finns. Tyvärr.
Kram!

Mia sa...

Wow vilken underbar utsikt ni har från er lägenhet. Förstår att man bara kan fastna och sitta och titta ut. Som en tavla som lever. har genom att läsa fredagstemat denna gång blivit väldigt sugen på mobilt bredband. Det låter så smidigt att kunna sitta i köket, i soffan, i sängen mm. Jag är fast vid skrivbordet hemma som inte är varken ergonomiskt elelr mysigt. :-) Kram

Anonym sa...

ja foljer din blogg fran Frankrike dar jag bor sedan 3 ar. Tycker det ar spannande att folja andra utlandssvenskars betraktelser. Din blogg ar jattebra for att du skriver om er vardag och livet i NYC. Jag har sjalv bott pa Cape Cod och alskar verkligen USA och speciellt NYC som ar min favorit stad i hela varlden sa det ar kul att fa en inblick av livet dar.
Lena

Saltistjejen sa...

Mia,
tack!!
ja det är vädlgit skönt med trådlöst internet tycker jag. JAg gillar att kunna slå mig ner var som helst i lägenheten för att surfa.
Kramar!


Lena,
å heeej! Välkommen! Roligt att du lämnar ett litet avtryck här och berättar lite om vem du är! :-)
Vad kul att du gillar bloggen. Och Cape Cod var vi ju och besökte lite nsabbt för ca ett år sedan och jag tyckte det var otroligt fint där! Skulle gärna åka tillbaka men ngt senare när det är lite mer "säsong" men ändå inte högsäsong där. Gissar att både vår och höst är väldigt vackert där.
Spännande att d själv bor i frankrike. Vilken del av Frankrike? Paris eller längs med kusten?
Kram!!

Anonym sa...

Cape Cod ar verkligen jattefint, min favoritplats dar var P-Town. Vi bor i norra Frankrike, alldeles nara Belgien. Nackdelen har ar definitivt att det inte ar sa jattefint och att franska ar sa himla svart! Men fordelen ar ju att jag har nara till Paris och till Swe. Aker till Swe ganska ofta, dels for att jag langtar hem da och da men ocksa for barnens skull, dom behover prata svenska. Vara barn ar 3 sprakiga nu: svenska, engelska och franska och det ar haftigt.
Lena

Saltistjejen sa...

Lena,
du DET var voolt!!!! trespråkiga!!!!!
Och engleksa och franska är ju inga dåliga språk att få "autmatiskt" heller!
Hur kommer det sig att de pratar flytande engelska? Är det sedan er USA-vistelse???
Hur gamla är dina barn? Föddes de här eller i Sverige?
Själv kan jag bara ytterst knagglig skolfranska och den är tyvärr nästan obefintlig. Dock gillar jag paris och när vi var där för ett par år sedan så kom en del ord tillbaks. men jag skulle INTE vilja försöka prata! Hu!
Kram!

Anonym sa...

hej igen
jag bodde sjalv i usa for 18 ar sedan innan jag hade barn. Vara barn ar 13 och 7 ar och dom gar i franska skolor men i internationella klasser vilket betyder att for 7 aringen sa har hon dom flesta lektioner pa engelska och 13 aringen har extra engelska i sin klass sa darav 3 sprakigheten. Dom ar fodda i Swe. Avundas verkligen mina barn som slanger sig med latthet mellan franska och svenska medans jag klurar och klurar for att lyckas boja verb och tempus ratt....
Lena

Saltistjejen sa...

Lena,
aha då förstår jag!
Låter som sagt underbart att vara 3-språkig! Sådan hjälp! Själv är det ju som du säger ett evigt jobbande med språk som inte är ens modersmål.
Kram!

Sarah sa...

Hej! Jag hittade din blogg av en slump och gillar den! Läser den varje vecka i alla fall. :)

Anna, Fair and True sa...

Kul att se och faktiskt känna igen mig eftersom jag varit hemma hos er! :) Kom såklart ihåg att just ja, skrivbordet var där i hörnan! :)

Vad har ni förresten "den rosa besten"?! ;)