lördag, mars 14, 2009

Ändrad vardag

Nu under våren kommer en rätt stor förändring i mitt liv att ske. Jag ska nämligen byta jobb. Hittills har jag ju jobbat i Bronx i ett labb som jag trivts väldigt bra i. Men nu innan julas hade jag ett möte med min chef som då berättade att hon tyvärr inte hade några forskningsanslag till mitt projekt efter att mitt eget anslag tar slut i juni. Detta kom förstås först som en chock eftersom hon aldrig tidigare gett sken av att det skulle vara några problem med anslag. Hon hoppades att hon eventuellt skulle få ett anslag i mars men jag meddelade självklart att jag tänkte börja söka jobb redan efter jul och nyår.

Nu behövde jag inte ens riktigt söka jobb så aktivt eftersom jag via en kompis fick kontakt med en grupp som sökte post-docs. Min kompis samt hennes chef uppmanade mig att kontakta denna gruppen eftersom jag med min bakgrund troligen skulle passa utmärkt. Jag skickade alltså iväg ett e-mail redan innan vår Sverige-resa i julas och fick svar omedelbart. Man ville träffa mig för en intervju efter nyår. Efter att ha läst igenom forskningsplanen kände jag mig i stort sett eld och lågor eftersom jag tyckte projektet verkar vara superintressant och vara helt rätt för mig. Jag kommer dels att kunna dra stor nytta av mina tidigare erfarenheter och kunskaper inom cellkultur och molekylärbiologi samt dessutom få lära mig nya coola tekniker. Dessutom är detta labb på Weill-Cornell vilket är kopplat till det sjukhus där Lill-Skruttan föddes. Detta innebär att min pendling till jobbet skulle ändras från dryga timmen enkel väg med tunnelbana och buss, till en skön gångpromenad på sisådär en 10 minuter eller så (beroende på om man får gröna vågen eller om det är rött ljus i korsningarna....). Inte helt fel rent logistikmäsigt heller alltså. Plötsligt hade alltså en potentiell "nödlösning" ändrats till ett drömprojekt för mig! Bättre än jag någonsin kunnat drömma om faktiskt.

Självklart kände jag mig lite smånervös inför intevjun. Man vet ju aldrig hur man kommer känna inför en ny potentiell arbetsgivare. Inte heller vet man vad de kommer att tycka om en själv. Men jag kände redan på tidigt stadium att min eventuellt blivande chef samt kollegor verkade väldigt trevliga. Tydligen var känslan delad för redan när intervjun och "rundvandringen" var avslutad fick jag ett erbjudande om att jobbet var mitt ifall jag ville ha det. Jag skulle självfallet fundera över helgen (intervjun var en fredag) och sedan återkomma under veckan med mitt besked eller om jag hade ytterligare frågor.

Jag kan säga att jag liksom svävade hem på små moln den dagen. Jag hade redan bestämt mig. Självklart ville jag ha jobbet. Det kunde som sagt inte bli bättre. Ett urintressant projekt med stor utvecklingspotential för min del samt att jag plötsligt skulle få gångavstånd till jobbet! Mina dryga 10 timmar i veckan av pendling skulle vara över! Frågan var bara när jag skulle kunna börja jobba. Min blivande chef ville såklart att jag skulle börja så snart som möjligt, vilket här i USA normalt är med väldigt kort varsel. De flesta anställningar här har inte alls de ofta ganska långa uppsägningstider som i Sverige utan många kan säga upp sig ena veckan och börja sitt nya jobb den kommande veckan. På gott och ont såklart.

Nu fungerar det ju inte riktigt likadant för mig eftersom jag måste få mitt visum medflyttat till min nya arbetsgivare. Jag har nämligen ett H-1B visa vilket är arbetsrelaterat, dvs det är kopplat till ett arbetstillstånd. Detta tar ett tag att fixa, men vi kom överens om att satsa på att jag skulle börja i det nya labbet i början av april. Detta även på grund av min Sverigeresa i slutet av mars som jag ju redan hade planerat, bokat och betalat. Än har jag inte fått något som helst besked om hur det går med förflyttningen av mitt visum. Men jag skrev iallafall på mitt kontrakt häromdagen och lämnade till HR. Med tanke på detta gissar jag att jag eventuellt inte kommer hinna få mitt visum förflyttat till månadsskiftet, men förhoppningsvis kanske 1-2 veckor in i april. Vi får se.

Det betyder att detta skulle kunna vara min sista arbetsvecka här på mitt "gamla" labb. Detta eftersom jag ju åker till Sverige nästa vecka. Men om det dröjer med förflyttningen av visumet så kommer jag att komma tillbaka hit efter Sverigesemestern, vilket jag gissar är vad som kommer ske. Lite luddigt och inte helt optimalt att ännu inte inte ha något definitivt slutdatum, men det känns trots det väldigt bra.
Nu längtar jag självklart efter att få börja ta itu med mitt nya projekt. I gamla labbet återstår att avsluta vissa saker samt en del städning av kyl och frys. Jag har dessutom "skolat in" en ny post-doc som börjat i gruppen. Hon kommer jobba med flera av de tekniker samt celler jag arbetat med och de senaste veckorna har vi "gått parallellt" vilket känts bra.


Saker jag definitivt kommer att sakna nu när jag byter jobb är:
- Mina arbetskamrater (en del av dem även vänner som jag umgås med på fritiden)
- Den härliga atmosfär och stämning som är i labbet (vi har haft mycket roligt ihop..!)
- De fina, nya och ljusa lokalerna (vi flyttade ju till ny byggnad i våras alldeles innan Lill-Snorpan föddes)
- Vår jättebra kaffemaskin som jag tidigare skrev om i kaffeinlägget.

Men som jag hoppas och tror ändå kommer att kompenseras av:
- Nytt spännande projekt att lägga vantarna på
- Ny miljö med nya personer att interagera med
- Ingen pendling!! (Weeeehooooo! Dryga 10 timmar i veckan att göra ngt helt annat än att sitta och häcka på buss och t-bana - alltså minst 10 timmar frihet/fritid!!!!!)


Det sistnämnda ska jag verkligen inte sticka under stol med att det kommer innebära en oerhörd förhöjning av livskvaliteten för min del. Visst, jag är medveten om att den även kommer innebära att jag förmodligen kommer läsa mycket färre böcker vilket i sig är lite tråkigt. Men detta är ändå inget att sucka över eftersom jag i utbyte kommer att få minst 2 timmar per dag att förfoga över helt som jag vill. En riktig lyx!

Bilderna i inlägget är från mitt nuvarande labb. Jag har en orkidé i fönstret samt några andra små plantor. Den söta lilla tejphållaren som är formad som en katt fick jag av en kompis på jobbet förra året när jag fyllde år. Nedan är ytterligare ett par bilder från min  nuvarande arbetsplats. Byggnaden är som sagt väldigt ny så det är väldigt moderna lokaler. Ljusa och öppna, och jag kommer nog att sakna dem när jag bytt jobb för på mitt nya labb finns inte ett enda fönster. Detta på grund av att det ligger mitt i en stor byggnad. Man kan tyvärr inte få allt... Men till att börja med kommer jag att spendera mesta tiden i ett annat labb eftersom mitt projekt är ett samarbetsprojekt med detta labbet. Här kommer jag troligen att få en skrivplats i ett fönster (p g a platsbrist) men med utsikt över NYC och bl a Chrystler Building! Lite häftigt faktiskt! Jag har tyvärr inga bilder från mina kommande arbetsplatser men nedan är som sagt bilder från min nuvarande.


Detta är min labbplats. Fotot är från i maj just när vi flyttat in här. 



Här är fönstret vid min skrivplats. Några blommor muntrar upp. Utsikten är tyvärr jättetrist. En gammal skräpig sjukhusbyggnad som jag tror ska rivas om ett tag.



Här är min labbänk och min skrivplats sett inifrån labbet. Här i USA är det mycket vanligt att labben är inredda med en skrivplats bredvid själva labbänken. Man har alltså inget separat "kontor", utan sköter datorjobb i labbet. I början tyckte jag det var lite svårt att koncentrera sig. Jag var inte van vid att ha skrivbordet bredvid labbänken. Men nu tycker jag faktiskt det är bättre eftersom det gör att det är väldigt lätt att hoppa mellan datorjobb och labbande. Även i Sverige hade jag ändå inget eget kontor utan delade med flera andra doktorander, så det blev ingen riktigt lugn plats det heller.


Här är  just själva skrivplatsen. Självklart har jag bilder på Lill-Skruttan på min anslagstavla. Men de är ganska ouppdaterade vid det här laget. Jag är usel på att printa ut nya foton och sätta upp.... Andra foton som jag också har satt upp är dels en del från Sverige när vi paddlade i skärgården (det är en av de saker jag saknar allra mest här) samt även ett par vykort från med Sotckholmsvyer. Väldigt turistiga sådana, men de gör mig glad. Den stora kalendern är faktiskt ett "projekt" vi gjorde när jag var doktorand i Sverige för lääänge sedan. jag och några andra kompisar pratade om att göra en kalender med folk från institutionen i olika jobbrelaterade teman. Det skulle vara "lite hud, lite jobb och mycket humor". Den blev faktiskt riktigt bra och överskottet gav vi till Cancerfonden. Själv var jag Miss June och temat var "nude mouse"....



Som sagt, det är en ny buggnad och arkitekten ville ha en modern design på det hela. Här syns ena väggen ut mot vägen. Stora delar av väggen är helt i glas vilket gör det väldigt ljust och fint inne. Byggnaden som skymtar på andra sidan vägen hör också till detta College.



Trappan som syns här till höger är lite rolig för den går mellan våning 5 och 3. Alltså inte hela vägen från femte våningen till entréplanet. Vi vet inte säkert, men vi gissar att orsaken till detta är att den ska efterlikna en DNA-spiral. 



Detta är rummet/korridoren som går från hissarna till labben. Vårt labb ligger framme till höger, bakom väggen vid fåtäljerna som skymtar.



Här syns vår gamla byggnad där vårt labb låg inna vi flyttade hit. Vi var då högst upp på 12:e våningen i det runda höga huset till höger.



Nu nästa vecka åker jag till Sverige. Det ska bli så roligt, även om jag känner mig lite småstressad över hela resan. Att resa ensam med Lill-Skruttan kan ju bjuda på en del överraskningar, men jag hoppas det ska gå bra. Imorgon blir det nog en del planering och kasnke lite packning inför resan.

28 kommentarer:

anna of sweden sa...

Stort grattis! Att slippa pendla måste vara en otrolig skillnad! Hoppas att det löser sig bra med ditt visum också!

Saltistjejen sa...

Anna of Sweden,
Tack! Ja jag hoppas att det inte ska ta allt för lång tid med denna förflyttning av visumet.

Sara sa...

Nya jobbet later toppen, lycka till!
Sara

Anonym sa...

MASSOR AV GRATTIS TILL NYA JOBBET!!!

Men såååå skönt för dig att få en sån kort resväg till jobbet.
Det där med pendling är bland det värsta som finns. Det tar upp så mycket av ens liv när man jobbar.
Hade ett jobb som tog mig ca 2h att ta mig till jobbet.. Enkel väg..Kan säga att jag stannade inte länge.

Blir spännande att se bilder från ditt nya jobb senare.

Ha det underbart i Svea med princessan. Hur länge blir ni förresten?

KRAM!

underytanjag sa...

Vad roligt! Hade faktiskt gissat att det var jobbyte på g och unnar dig verkligen att slippa pendlingen. Lycka till på resan!

Saltistjejen sa...

Sara,
tack!! Det känns superbra!


Jess,
ja att slippa pendlingen kommer kännas revolutionerande!!!
Så mycket mindre stress när man är nära hemma. Jag kan dessutom hälsa på Lill-Skruttan på dagis om jag vill på dagarna. T ex vara där någon timme på min lunch ibland. Jättehärligt! Samt att jag slipper gå upp vid 5-tiden på morgonen. Och så kan jag och M hjälpas åt med lämning och hämtning på dagis vilket gör det mindre stressigt för honom också!
Så det känns väldigt bra. Dessutom är jag väldigt taggad över själva projektet också!
I Sverige blir vi två veckor. Både min mamma smamt M´s mamma ska besökas så det kommer bli tåg mellan Skåne och Stockholm. Hoppas att tågresan också ska gå bra.
Kram!!


underytan,
wow! Så du hade gissat det!! Imponerad!
Och resan ja, det blir lite planering idag och även imorgon. Måste verkligen försöka packa det hela smart eftersom det blir lite klurigt att resa ensam med en bebis, barnvagn samt en resväska. Man har ju bara två händer....
Kram!!

underytanjag sa...

Japp fick bara känslan när du skrev om det där samtalet du haft som du gruvat dig för innan. Nåväl reselogistiken är inget att avundas men det ordnar sig. Jag har själv flugit med två små. Folk är hjälpsamma, ibland har medpassagerare burit minsta så jag kunnat gå på toa tex. och babybjörn är ju oundgänglig.. till sommaren ska jag flyga med alla tre DET blir spännande :)

Saltistjejen sa...

underytan,
aha! Såklart. Jo det stämde. Det var det samtalet när jag berättade för chefen att jag fått nytt jobberbjudande.
Och resan ja, jag hoppas att det kasnke kan finnas ngn som kan hjälpa lite. På flyget t ex om ngn kan hålla henne när man måste på toa. Men där finns ju iallafall personal som säkert kan hjälpa till lite emd sådant. Tågresan känns fakitskt jobbigare. Då har man ju dessutom allt baggaget att släpa på. Men jag hoppas att det finns snälla medpassagerare som inte bara tycker det är hemskt att sitta i en vagn med en bebis.
Babybjärnen är hon tyvärr för stor för nu. Har n sling, men den har vi inte använt så mycket så jag är inte säker på att hon kommer gilla den.
Jaja, det går som det går. Försöker att inte stressa upp mig för mycket innan.
Och du TRE stycken låter verkligen imponerande!
Kram!

Mz.olsson sa...

Kuuul!! Hoppas det där med visumet löser sig snabbt också, bara...

S w e F l o sa...

Grattis! Även om du ju faktiskt trivdes med ditt nuvarande jobb så är det säkert bra för hjärnan att utsättas för lite nytt, så att man utvecklas mer. Och som sagt, 2 timmar extra om dagen är ju kanon! Kram!

Malin sa...

Grattis! Blir riktigt avundsjuk på din utsikt. Själv har jag utsikt över motorvägen. Det är riktigt skönt att ha promenad avstånd till jobbet. Jag går el cyklar i alla väder. Det är skönt att vakna till lite på vägen.
Ha det så himla skönt i Sverige.

Victoria sa...

Ja, jag visste ju redan om det nya jobbet, men GRATTIS igen!!! Vad skönt att slippa den långa pendlingen!
Kramar//Vic

Saltistjejen sa...

Mz.olsson,
ja jag hoppas också att det inte kommer ta alltför lång tid med visumet.


SweFlo,
Tack! Ja nu känns det verkligen sååå BRA att få byta jobb. Ibland behöver man nya miljöer för att fortsätta utvecklas. Gäller ju både privat och jobbmässigt.
Kram!


Malin,
Tack!! Haha, jaså... jo utiskten är jättefin! :-)
Gång- eller cykelavstånd till jobbet är en lyx helt klart. Det är få personer förunnat tyvärr. Men det ÄR verkligen ngt jag ser fram emot enormt mycket nu!


Vic,
haha, ja du visste ju som sagt! Så ingen nyhet för dig, men så är det.
Kramar!

Mia sa...

Grattis till nya jobbet! Vad roligt! Även om det är trist att lämna ett bra jobb med bra kollegor så kommer det säkert bli minst lika bra på ditt nya. Och vilken lyx att slippa lägga en massa tid på att pendla! Grattis igen! Kram!

Millan sa...

Ah vad skoj! Stort grattis!! Det maste kannas jatte spannande Just nar vardagen andras sa dar sa kanns det ju sa stort! Det kommer bli toppen att slippa pendla och en massa mer kvalitetstid att ta vara pa :-).
Men visst ar det en underlig kansla nar man byter jobb... en blandning av gladje och sorg i ett pa nagot satt. Kram!

Fröken Anki sa...

Stort grattis till ditt nya jobb!
Många fördelar även om det kom lite snabbt på. Hoppas allt går bra med visumet också, och att ni får en härlig SVerige-resa.

kramar

Marianne sa...

Jättegrattis till nya jobbet! Om inte annat är ju tidsbesparingen verkligen värt det för jag har förstått att du går upp väldigt tidigt varje morgon nu.

Resan kommer säkert att gå bra. Mamma reste med mig när jag var liten, ända sedan jag var 11 månader, och den enda större katastrofen var väl när jag tappade ut hela min väska med Barbie-kläder i en av tarmarna på Kastrup : ) Varenda liten sko skulle letas upp och tas med, så det så! : D

Lite barnskrik får man räkna med när man reser, och om man är väldigt känslig för sånt finns ju tysta vagnar som man kan reservera, utan mobiler och barn och så. Har jag för mig.

Stora kramar!!!

Taina sa...

Vad roligt med nya utmaningar och ett stort GRATTIS!
Njut av Sverigevistelsen och du, resan kommer att gå jättebra ;)
Kram

Annika sa...

Grattis Saltis!!
I AM BACK AGAIN!! Totalt busy med att kolla upp vad du och mina andra favvisar haft för sig.
COOLT med nya jobbet...OCH så nära du får. Jag vet ju tom HUR nära du får!!
OCH så åker du hem snart. Härligt!!!
Kramar!!!

m i t sa...

All lycka med det nya jobbet - det är dig väl unnat!
Ska bli underbart att se er snart....
Gläder mig åt att du gillade Stickklubben - jag trodde du skulle det! Och som du noterar, nackdelen med det nya jobbet är att du får mindre tid att läsa böcker (fast ibland har du ju ändå somnat på tåget).Håller tummarna för en resa utan strul!
Kram!

Desiree sa...

Stort grattis till nya jobbet och projektet. Jag tror det kommer att bli jättebra! Vad skönt att det hela ordnade sig så smidigt med nytt jobb då finansieringen av ditt tidigare projekt fick lite abrupt slut. Förhoppningsvis ordnar det sig med överförandet av visat också smidigt. Jag förstår att du kommer att sakna dina labkompisar och delar av ditt gammla lab då du varit på ett ställe som verkar vara otroligt trevligt med tight och fin sammanhållning. Förhoppningsvis får du nya arbetskamrater som du kommer att trivas bra med och de gammla har du ju kvar som vänner. Det bästa av allt blir nog att din restid blir mycket kortare. Toppen för då kan du ägna tiden åt Ella eller precis vad du vill. Du kommer nog verkligen tycka att det är superskönt att slippa den långa pendlingen. Grattis igen. Vad kul att projektet verkar vara så bra och passa dig som handen i handsken.

Kram
Desiree

Lia sa...

Anna! Hela det här inlägget har jag läst ett par ggr nu, för jag blir så GLAD ända in i själen!! Jag vet hur mycket du jobbar, hur långsam pendlingen är och hur du saknar lillsnorpan om dagarna, så vad härligt att du har funnit ett sätt att vara en ännu bättre forskare OCH mamma! Coolt av dig att hålla dig så lugn när anslagen sinade, och verkligen hitta en lösning som blev bättre än innan!! Jag önskar dig varmt lycka till med den fortsatta forskningen och med att få nya vänner! Du hade varit en väldigt rolig kollega att ha =). Längtar till nästa vecka! KRAM

Emmama sa...

Vad kul för dig och vad skönt att få 10 timmar till nånting roligare än pendling varje vecka, det kommer bli en stor förändring för dig! :) Du får berätta mer när vi ses!

Kram kram!

Suzesan sa...

Stort GRaTTis. Aha nu förstod man det som bekymratdig tidigare om jobbet. Så bra att tjäna tid i pendling.

Sen en resa till Sverige före det.
Kan bara bli bra så som du beskriver det.
Kram
Susanne

Anne sa...

Åh, vilka goda nyheter! STORT grattis till jobbet! Verkligen superbra, bara fördelar. Jag anade kanske liiiite att det var nåt jobbrelaterat, har förstått på din blogg att nån förändring i ditt liv varit på gång.
Men ändå, man kan ju aldrig veta...
Ska bli spännande att följa med din nya vardag och jobb framöver, det blir ju verkligen ett lyft med så mycket kortare resväg.
Hoppas ni får en riktigt bra resa och vistelse i Sverige också. Kram!

Saltistjejen sa...

Å TACK alla ni sötingar som grattat mig!
Jag skrev ett eprsonligt svar till er alla, men det verkar ha blåst bort i cyberrymden och nu har jag itne tid att skriva så personligt till er. Sorry!
Så det blir ett gemensamt tack här istället.
Ska packa nu och i eftermiddag bär det av till frlygplatsen och sedan mot Sverige!
Kram och tack igen alla gullingar!
:-)

Anna, Fair and True sa...

Oj, vilken nyhet jag har missat medan jag var på semester!! Stort grattis!! Det låter verkligen som ett drömscenarium! Hoppas att det ordnar sig med visum m m!

En kompis till mig (amerikan) bor i Queens men arbetar (professor) på ett universitet (eller filial) i New Jersey. Hon har jag tror det var 2 timmar enkel väg, om inte mer. Det funkar inte längre. Hon har varit tvungen att bo på hotell på campus och det är inte så billigt. Så nu måste hon säga upp sin underbara lägenhet och flytta :(

Jag kan intyga att du kommer sakna läsningen! Man får helt enkelt aktivt avsätta annan tid till läsning. Det var så skönt när vi var på semester förra veckan - då hann jag med två böcker samt ett gäng Economist som legat på hög (+ någon enstaka Vanity Fair och Peters King :)

Musikanta sa...

Grattis till det nya jobbet - det verkar spännande! Har läst ditt inlägg med stort intresse eftersom min yngsta dotter, Mirren, just har disputerat.

Skulle vara kul att veta rubriken på din avhandling och lite vad den handlar om (även om jag förmodligen inte kommer att begripa så mycket.)

Jag änskar dig hjärtligt lycka till med nya jobbet!
Varm kram/M