fredag, november 08, 2013

Filmtips - Gravity

Så är det äntligen fredag igen. M åkte till San Diego i förmiddags och blir borta fram till onsdagskväll. Vi kommer sakna honom Lill-Skruttan och jag. Men jag har lovat att vi ska göra en nedräkningskalender så vi kan räkna ner dagarna tills han kommer tillbaka.

Veckan har känts lång. Jag har som sagt inte varit på topp, men nu idag har det känts lite bättre igen. Jag hoppas att det ska vara början på "slutet" av den här trötthetsperioden. Men nog av klagande och gnällande nu. Känner att denna bloggen den senaste tiden varit alldeles för gnällfärgad. Ska försöka ändra på det. Ingen orkar lyssna på (eller läsa om) någon som hela tiden klagar över trötthet, stress och annat.

Så därför tänker jag nu helt enkelt slå om 180 grader till helt andra tongångar. Detta över en film jag och M faktiskt kom iväg och såg för ett tag sedan. Och den var helt F-A-N-T-A-S-T-I-S-K! Jag vet att den haft premiär i Sverige så den borde fortfarande gå på biograferna där. Här i USA tror jag att den fortfarande visas även om jag inte är helt säker. Men OM den gör det säger jag bara - GÅ OCH SE DEN!!! Det är helt klart en av de allra bästa filmer jag någonsin sett. Ever! Och då menar jag verkligen ever. Jag vet helt tagen efteråt.

Jag tänker faktiskt inte lägga ut någon trailer här för jag tycker helt enkelt att den bör ses med så lite "förkunskap" som möjligt. Men lite kort kan jag berätta att det handlar om två astronauter som är ute i rymden på ett uppdrag. De spelas av Sandra Bullock och George Clooney. Den ena, lieutenant Kowalski (Clooney) är en "riktig" professionell astronaut medan den andra Dr Ryan egentligen är en vetenskapsman (Bullock) som endast tränats i 6 månader för att klara av att utföra det vetenskapliga uppdrag man anställt henne för. Hon är alltså ute i rymden som s.k vetenskaplig expert. Både Bullock och Clooney är lysande i sina respektive roller.

Detta är en historia som verkligen tar tag i en på flera plan. Man kan helt klart säga att det är en "actionfilm" och man sitter som på nålar nästan hela filmen igenom. Dock handlar det inte enbart om en massa effekter hit och dit, utan man bryr sig verkligen om filmens karaktärer och man får lära känna dem ordentligt under filmens gång. Den är dessutom helt fantastisk rent visuellt! Ärligt talat förstår jag inte hur man lyckats filma den så som man gjort. Man får nästan känslan av att det är en dokumentärfilm, på det viset att känslan av att vara ute i yttre rymden känns så äkta. Jag har naturligtvis aldrig varit i rymden, men efter att ha sett denna filmen känns det nästan så. Tystnaden. Krafterna. Skönheten. Känslan av att vara totalt ensam och utlämnad ute i evigheten. Ja, som sagt utan att berätta mer kan jag bara säga SE DEN! SE DEN! SE DEN! Den är dessutom inte så lång utan snarare "kort" med nutidens filmmått mätt. Något som faktiskt var tur, för som jag sa till M efter att vi sett den "om den varit längre tror jag att jag hade fått en hjärtattack".

Filmen är skriven och regisserad av den mexikanska regissören Alfonso Cuarón (han skrev manus tillsammans med sin son Jonás). Alfonso Cuarón har tidigare bl a gjort "Children of Men" samt tredje Harry Potter filmen "Harry Potter and the prisoner of Azkaban". Och ja, ursäkta om jag tjatar men jag säger det igen. Filmen är helt fantastiskt gjord! Enorm eloge till regissör samt alla som jobbat med specialeffekterna. Jag var helt lyrisk efteråt.

Om det är så att ni ändå vill veta mer om den innan ni går och ser den kan ni klicka här. Där finns även en trailer. Men jag håller fast vid att den bästa upplevelsen av filmen ändå är att se den utan att först ha sett trailern.

Glömde tillägga men detta är verkligen en film som gör sig allra bäst på STOR DUK! om ni kan, gå och se denna på en biograf istället för hemma i TV-soffan! Vi såg den t o m på IMAX och vi såg 3D-versionen. Det var helt MAKALÖST! Men om man inte har tillgång till vare sig IMAX eller 3D rekommenderar jag ändå en STOR DUK, alltså biograf! Den är så fantastisk rent visuellt att det vore synd att se den på en TV om man har möjlighet att se den på bio.

*) Bilderna i detta inlägget är lånade från nätet:
http://reel-hungry.blogspot.com/2013/09/reel-hungry-trailer-gravity-2013-main.html
blogs.discovermagazine.com
movies.yahoo.com

7 kommentarer:

Sahra sa...

Jag satt breathless filmen igenom. Älskade att det inte var något svulstigt Hollywood slut. Så clean. Vacker. Breathtaking. Bland det bästa jag sett

Desiree sa...

Hoppas du och E får en riktigt mysig tjejhelg tillsammans. Toppen med bra filmtips. Passar pefekt då vi ofta funderar på vad vi ska se under helgen. Denna ska jag be C ladda ner. Låter som en film som vi båda skulle gilla mycket. Hoppas också att ni får ladda batterierna, njuta av fint väder och roligheter.
Kraaamar!

Saltistjejen sa...

Sahra,
jamen visst!!! Jag ÄLSKADE också just den där "renheten". Filmen igenom faktiskt. Så BRA!!!! En av de bästa filmer jag sett också. Någonsin!


Desiree,
ja detta är ett "måste". MEN jag skulle rekommendera er att OM det går att se den på bio så gör det. Om det är någon film man borde se på STOR duk så är det denna!!!!!! Helt fantastisk rent visuellt så OM ni kan gå och se den på riktig biograf. Vi såg den faktiskt på IMAX och 3D-versionen vilket var helt MAKALÖST! Nu kanske det inte finns överallt men som sagt en vanlig bio är att rekommendera framför att se den hemma på TV.
Kram!!!

Trillingnöten sa...

Har sett massa intervjuer med Bullock om hur filmen gjordes och hur allt gick till. Superintressant! Ska se filmen när den kommer ut på DVD tror jag :) Först tänkte jag, hur dum kan man vara? att det måste vara fantastiskt att spela in en film i RYMDEN!! :) Hahahaha. Jag kom på mig snabbt där och räddade mig. Måste vara oerhört svårt att filma som de gjorde, utan att egentligen veta vad de spelade mot. Bara massa ord. NU kommer en sån eller sån mot dig, ducka...bla bla.

Kram på dig och tack för tipsen om kalas!!

Anne sa...

Håller helt med dig till 100%

Vi såg den också nyligen och jag tycker den var helt makalöst bra.

Precis som du säger så är dock det här en film man bör se på stor och i 3D. Det blir nog inte alls samma filmupplevelse och behållning hemma på liten skärm (tv, dator). Är det nån film som ska ses på stor duk så är det denna.
Jag blir nästan lite stressad när folk säger "åh, vad bra den låter, den ska vi se när den kommer ut på dvd". Nej, nej, du måste se den på bio och 3D vill jag säga.
Vi går mycket sällan på bio, du vet, knepigt och omständigt med barnvakt och allt det där. Men just den här filmen sa "alla" var ett måste se på bio, jag är glad vi såg den på det sättet för den var verkligen så bra just i 3D.

kram!

Martina sa...

Tack för tipset! Den verkar sevärd helt klart.
Kramar

Nenne sa...

hhahaha Kowalski, det heter ju ledarpingvinen i spinoffen på Madagaskar. :-D

Ok, jag tar dig på orden, måste se.

Välkommen till Sverige förresten, hoppas ni hinner njuta av ledigheten!

kramar