måndag, augusti 20, 2007

Skyskrapan brinner


Nyligen brann det i en skyskrapa på Manhattan, alldeles intill Ground Zero (där World Trade Center låg innan ”Nine-Eleven”). Men det är inte enbart på Manhattan man har vardagsäventyr i form av bränder. Nejdå, härom veckan brann det nämligen på jobbet! Inte i den byggnaden där jag jobbar, men byggnaden bredvid. Det är dessutom 3:e branden på en mycket kort tid! Konsekvenserna var att det blev strömavbrott. Liksom alla andra gånger då det brunnit. Men denna gång var vi lyckligt lottade och vår byggnad hade i alla fall reservström, så vi behövde inte panikflytta värdefulla saker från frysar och kylskåp. Däremot var det ingen ström alls i byggnaden där branden utbröt. Inte ens reservgeneratorerna fungerade.

Jag kan bara inte förstå att byggnader sköts så otroligt illa här!! Man kan säga mycket om Sverige, och klaga på husvärdar, fastighetsskötsel etc, men det är verkligen ingenting mot hur många fastigheter sköts här tycker jag. Kanske är det ett New York fenomen, jag vet inte? Men vissa saker reagerar man väldigt mycket på. Kan ge ett par exempel som fått mig att lyfta på ögonbrynen:

- Under min första månad på jobbet här regnade det ofantligt mycket. Största nederbörden i oktober sedan de började göra mätningar. På vägen mot hissarna från huvudentrén passerar jag ett mindre ”vattenfall”. Jag skojar inte! Det formligen skvalade ner vatten genom taket. Detta är på bottenvåningen i ett 12-våningars hus. Och vad gör man åt saken?? Jo, man ställer helt enkelt ut en enorm ”hink” för att samla upp vattnet. Sedan händer inget mer.
Hm, hade det forsat in så mycket vatten genom taket på någon byggnad i Sverige hade man definitivt fått panik. Man hade ringt försäkringsbolag och företag som skulle fixa läckan! Fortare än fortast!! Man hade oroat sig för mögel, fuktskador, allergier. Men här händer inget. Nästa gång det är regnoväder står samma hink där för att ta hand om vattnet som forsar ner från taket…


- Innan vi flyttade in i vår lägenhet så skulle de självklart måla om väggarna. Det har de som praxis att göra mellan hyresgästerna. Det hela gick i en rasande fart. Jättebra tyckte vi eftersom vi ville flytta från vår ”temporära” lägenhet så snart som möjligt. När vi flyttade in i vår nyrenoverade lägenhet var den verkligen i ett otroligt mycket bättre skick än tidigare, men när man började titta närmare på själva måleriet så insåg vi snart att här innebär måla just att måla. Inte att först tvätta och skrapa bort gammal färg! Så redan ett år efter ommålningen började färgen flaga på flera ställen. Och golvlisterna var inte ens ommålade alls, utan enbart väggarna. Men till skillnad från en kompis som bor i Bronx, så slapp vi i alla fall väggfasta dekorationer... I deras lägenhet hade målarna lyckats med bedriften att måla fast en kackerlacka på vardagsrumsväggen!!!!! Den satt liksom fast som en liten vit dekoration i färgen!


Jaja, nu är det åter ström i alla byggnader på jobbet och de håller på att ”åtgärda” problemet. Vi får väl se hur många veckor det tar innan det är ny brand och nya strömavbrott.

För er som vill se hur det såg ut så finns branden faktiskt filmad. Troligtvis några av studenterna som filmat från andra sidan gatan där studenbostäderna ligger.
Ni kan kolla in denna länken och se vilka vardagsäventyr man kan råka ut för här:
http://www.youtube.com/watch?v=ONO4Nv2tfOM

Inga kommentarer: