måndag, september 03, 2007

Liten färgstudie mellan sommar och höst


Så är det september. Höst. Iallafall enligt kalendern. Men ute är det fortfarande varmt och skönt, så jag har inte fått några direkta höstkänslor än. Och inte är det några höstfärger än heller. Helgvädret hjälpte inte heller till att skapa några höstkänslor. Särskilt inte söndagen. Då åkte vi till Long Island. Tillbringade dagen på stranden vid South Hampton med några kompisar. Underbart väder. Sol, en nästan klarblå himmel men ändå inte för varmt utan bara sådär härligt lagom! En lätt bris som fläktade och havet som glittar sådär förföriskt blått. Mmmmmmm!!!!! Kändes så långt från september och höst man kan komma. M var till och med lite kaxig och tyckte att "solen tar väl inte så mycket såhär års" men han lyckades ändå bränna sig lite. På underarmarna och insidan av knäna (!). Detta trots att han smorde in sig med SPF 30! Fast vattnet var kallt. Så något bad blev det inte för min del. Bara fötterna.


på tal om färger så kunde man göra en intressant "färg-iakttagelse" när vi var på stranden" - i stort sett alla som befann sig där var "vita". Den smältdegel av folk med olika etnicitet - svarta, latinos, asiater som man ser inne i staden gällde inte alls här. Nog för att jag vet att de flesta som bor på Long Island är s.k "WASPs" (White AngloSaxon Protestants) blandat med familjer med katolsk eller judisk bakgrund där den gemensamma nämnaren är att de alla har mycket, eller snarare sjukt mycket, pengar. Men jag trodde ändå att det skulle vara fler "vanliga" personer som kom till stränderna för att sola och bada. Och framförallt trodde jag att eftersom det bor så otroligt många personer med olika etnisk bakgrund i NYC så skulle man se fler av olika "färg" även på Long Islands stränder. Men kanske är även stränderna runt staden seggregerade? När vi var vid sjöarna vid Bear Montain, ungefär 1 timmes bilväg norr om city, så var det övervägande latinos som ockuperade stränderna.


Efter stranden åkte vi vidare till en "vingård" strax utanför South Hampton. Duck Walk Vineyard. Där provade vi deras viner och efter själva vinprovningen köpte vi några flaskor varav vi öppnade den ena för att avnjuta i den mysiga trädgården utanför. Kvällssol, lite drygt 20 grader, ett glas gott kallt vitt vin och trevliga vänner. Hösten kändes långt bort. Kvällen avslutades sedan på en mysig restaurang med mycket god mat.
http://www.longislandwinecountry.com/textDuckWalk.htm
http://www.duckwalk.com/

Nu är man tillbaks på jobbet igen, men eftersom det fortfarande är perfekt väder ute så äter vi fortfarande lunch utomhus på vår "innergård". Jag älskar verkligen september här! Det är ofta varmt, men luften är skön och inte alls sådär äckligt klibbigt fuktig som den ofta är under sommaren. Igår var det 28 grader och sol. Och idag är det 24 grader och sol med några fluffiga vita moln. Som svensk känns det otroligt härligt att ha sommarvärme trots att det står "höst" i kalendern.


Men trots den rådande värmen tror jag att hösten är på intågande här med, vilket känns bra för jag tycker väldigt mycket om hösten. Och det absolut bästa med en sjunkande temperatur är iallafall att man nu kan slippa ha AC:n på när man ska sova. Att slippa somna till ljudet av en jetmotor är verkligen en lyx som man lätt glömmer bort under den kalla årstiden!!
Men nu ser jag fram emot vackra höstfärger, tända ljus, varma mustiga grytor och rött fylligt vin! Även om de sistnämnda nog inte blir några sorter från vingården vi besökte, eftersom de viner vi tyckte bäst om där var vita. Men oavsett årstid så är drycken densamma. Det enda som ändras är färgen...

5 kommentarer:

Thy sa...

Här i Toronto känns det inte heller som höst ännu om man går efter temperaturen. Dagarna har dock blivit kortare, luften klarare och studenterna jättemånga. Säkra hösttecken med andra ord.

Annika sa...

Åh, jag längtar också till just det du skriver om...svalt väder, höstfärger, rödvin, tända ljus...
Härligt!
Här i DC är det hett och fuktigt idag. I mitten av oktober brukar jag byta garderob samt sätta på värmen i huset. Då brukar det vara dags.
NYC på hösten är underbart!!! Det bästa!!!
Intressant att höra om stränderna på Long Island. Kan tro att det är "WASp:igt" därute mot The Hamptons till...

Saltistjejen sa...

Thy,
jo visst finns det andra hösttecken än just vädret.... Men som svensk så har spelar ofta just vädret stor roll för att känslan för de olika årstiderna ska infinna sig.
Fast på vinterhalvåret har jag insett att även ljuset spelar in. Fikc aldrig riktigt den där vanliga julkänslan första året och insåg efter ett tag att det främst berodde på att dagarna var så "långa" och det inte blev bäcksvart kl 15 på eftermiddagarna.

Saltistjejen sa...

annika,
Jo hela "kulturen" vid The Hamptons är ju ganska speciell kan man säga. ;)
Oktober tror jag är för tidigt att sätta på värmen här. Iallafall de 2 höstar jag bott här. Då har det varit varmt ända in i november. Men AC:n har man oftast kunnat slopa i oktober.

Men jag längtar till höstkläder också! Det är mysigt tycker jag.

Anne-Marie sa...

Här är det fortfarande högsommarvärme i norra Kalifornien. Som tur är har vi ingen fuktig luft. Intressant att höra om stränderna på Long Island. Här är det långt till närmsta strand. Skönt att ni snart slipper ha på jetmotorn (AC:n).