söndag, november 04, 2007

Ingen tårta men en timme extra!

Idag är det M's födelsedag. Inte helt fel att få en extra timmes sovmorgon helt gratis sådär på sin födelsedag!! Vi har ju nämligen ställt om klockan till vintertid denna helg. En vecka senare än i Europa. Det känns så lyxigt varje gång man får tillbaka den där timmen som så nesligt tas ifrån en på våren. Fast nackdelen är att det nu kommer bli mörkt så tidigt.

Men än är det inte mörkt. Nej, ute är det strålande sol, blå himmel och just nu ca 8 grader. Ett underbart höstväder med andra ord.
Vad dagen kommer innehålla??
Ja, jag vet inte riktigt. Försökte fråga M igår vad han ville göra på sin födelsedag men han hade inga särskilda önskemål alls. Så det blir nog en väldigt spontan och "flexibel" födelsedagslösning gissar jag. En promenad i stan. Titta lite på New York maraton, som går av stapeln här i dag. Man springer förbi på avenyn strax intill vårt hus så vi brukar alltid gå ut och titta en stund. Med en Starbuckskaffe i näven.

Förra året dagen innan maraton hände en otroligt lustig sak. Vi var inne i en stor sportaffär "Paragorn sports" och tittade lite när vi plötsligt hör en röst som säger M's namn med en lite frågande ton. Självklart ser vi oss snabbt omkring för att kunna identifiera vem rösten tillhör. Vi ser en man i 40-års åldern som vi båda känner igen men inte kan placera. Han tittar på M och säger "Visst är det M??" med ett lite frågande ansiktsuttryck. Ja säger M och jag ser att han tänker febrilt över vem denna mystiska man kan vara. En svensk. Vi känner igen honom båda två. Men var var var har vi sett honom förut??? Så plötsligt går det upp ett ljus. Aha! Det är ju R! Mannen som drev Kafé Kajak där vi gifte oss för bara några månader sedan (alltså då förra året). Han var tydligen i New York för att springa maraton. Det kändes verkligen otroligt lustigt att springa på någon sådär i en stor sportaffär vid Union Square! Jag menar vad var oddsen för det?

Som sagt vi får se vad dagen kommer att innehålla. En sak är iallafall säker. Det blir INTE någon amerikansk tårta!!!!!!! Det är verkligen en av de sakerna jag bara inte klarar av att äta här. De smakar enbart socker socker socker och fett.... Ingen annan smak! Helt otroligt äckligt! Och icing är verkligen ett otyg!!!! Vackert att titta på kanske, men fy vad det smakar vidrigt! Till och med M som annars älskar allt sött, kan knappt få ner en bit.
Men trots att jag verkligen inte kan äta amerikanska tårtor utan att må illa så är det roligt att titta på dem. Här är det verkligen tradition att göra otroligt fantasifulla, vackra, personliga, roliga tårtor. Och visst, det är väl här den äckliga icingen kommer in och gör sitt. Se men inte äta. Det är mitt råd för amerikanska tårtor.
Här är några bilder på fantasifulla tårtor:



























Nej, blir det någon tårta så får M hålla till godo med någon "europeisk" variant. Det blir inte lika kul eller stilfullt, men åtminstone gott att äta. Som tur är så är det inte så svårt att få tag på det ifall man vill. Ibland är det skönt att bo i NYC. Det finns ett franskt bageri nära oss som gör jättegoda frukttårtor!

Nu ska jag nog ta och väcka M.
Och han har ju redan fått första presenten - en timme extra!

17 kommentarer:

Annika sa...

Grattis till M idag!!!!
Hoppas du fixar till en riktigt god gräddtårta!
Nej, amerikanska tårtor är oftast ingen höjdare även om jag NUMERA har lärt mig att tycka om (viss) hemgjord icing. Fast, ja, vackra är dom att titta på!!
Och så hösten i NYC....
Jaja, jag SKA inte tjata om den, men den är ju så ljuvlig! SÅ bäst!
Njut av er dag i den äkta höststaden!!!

Saltistjejen sa...

Annika,
tack!! Det kommer bli en härlig höstdag i stan. Jag har redan börjat sikta in mig på en Starbucks äppeldryck...! :-)
Det blir nog ingen hemgjord tårta. jag är för lat... ;-)

Petchie75 sa...

Nej, icing är inte gott det är säkert! Jag kommer ihåg från de engelska barnkalasen när vi bodde där, min syster kom alltid hem med en tårtbit, och det var aldrig ngn som ville äta upp den!!
Låter som en härlig höstdag som ni hade framför er. Det har varit sol och fint i Lund också idag, mina syskon och jag gick först på stan lite och sedan hela vägen ut till köpcentret Nova och tillbaka igen - soligt men lite kallt på slutet. Och grattis till maken så klart!

Fröken fräken sa...

Jag håller helt med, amerikanska tårtor borde bannas. När vi gifte oss gjorde vi egen tårta för det gick inte att hitta någon tårta utan icing.Smärkräm tycks amerikanarna gilla också,blä. Men som sagt fina och roliga är dom. Gräddtårta ska det va.Hoppas ni får en bra dag.

Saltistjejen sa...

Petra,
skönt att höra att ni har det bra i Lund. I Stockholm har det redan snöat har jag hört. Fast det har tydligen töat bort nu.
Så man har lika mycket icing på engelska tårtor alltså?? Intressant.


Fröken Fräken,
Så ni gifte er i USA då? Ja isåfall förstår jag att ni ville göra er egen tårta. Jag hade aldrig kunnat tänkt mig en amerikansk bröllopstårta! Urk!!!


Vi har hittils haft en otroligt skön dag förresten. Vädret har varit lite småkyligt men härligt. Kollade en stund på maratonloppet och gick sedan vidare genom sta'n ner mot Union Square. Nu är det lite vilopaus hemma innan vi ska ut och äta middag på en av våra favoritrestauranger!

Unknown sa...

Presentation, presentation, presentation brukade min au pair-mamma säga ;-)

Desiree sa...

Gratta M i efterskott från oss i Alabama. Hoppas ni båda fick en riktigt trevlig dag. Håller med dig helt att de amerikanska tårtorna är roliga att se på men inte speciellt goda. De är riktiga konstverk men alldeles för sötsliskiga.

Saltistjejen sa...

Louise,
:-D :-D :-D


Desiree,
Tack! Jag ska gratta från er! :-)
Vi hade en jätteskön dag och avslutade med en väldigt god middag på en av våra favoritkvarterskrogar.

Fia sa...

Ojsan det blev ett sent, men välment grattis!!

Hoppas det blev en mysig dag, för er båda.

Ett annat alternativ till franska tårtor är de som bakas på de mexikanska bagerierna! Supergoda, mer "svenska" än de franska, men vispgrädde och färsk frukt. Kram!

Anonym sa...

Vilken besvikelse det måste vara att bita tag i en sådan vacker men menlös tårta. Jag tycker att vissa halvtråkiga måltider kan piggas upp om man använder fint porslin eller om man lägger upp maten så att det ser aptitretande ut, men en tårta ska smaka gott!! Hellre en ful hemmagjord sak som smakar något annat än bara socker, än en bara vacker.

Blev M nöjd med sin tårta?

Millan sa...

Grattis till M en dag for sent. Skont med en extra timmes sovmorgon. Vi fick tyvarr inte kanna av nagon sovmorgon forra veckan eftersom Nils istallet vaknade en timme tidigare an vanligt. Sedan tog det honom en hel vecka att stalla om sig sa vi ar trotta.. zzz ;-)
Jag kan annars bara halla med om tartor som bara smakar socker och fett. Det ar precis likadant har. Oftast ar de dekorerade sa att de ser ut som sma konstverk men de ser inte alls ut som nagon man skulle vilja ata.. usch!
Hoppas ni hade en trevlig dag i gar!

Saltistjejen sa...

Fia,
Tack för tårttipset! Ska provas någongång senare!!


Page,
jag håller med. Jag tycker självklart att det är roligt om en tårta är fin att titta på också, men det är verkligen smaken som räknas!!!

Millan,
Det låter verkligen som om ni har haft en vecka med sömnförhinder.... Hoppas att Nils sover bättre nu och att ni har kunnat "ta igen" lite av den missade sömnen.

Desiree sa...

Jag skulle vilja fråga dig hur du gör med dina bilder. Jag tycker att du alltid hittar så mycket fina bilder att lägga in på din blogg. Ett problem som jag har när jag letar bilder på nätet är att det oftast är så himla små när man tex söker på google images. De blir så pytte när man tankar ner dem, sparar för att sedan lägga ut på bloggen. Hittar du större bilder från början eller förstorar du dem på något bra sätt?

Anonym sa...

Ledsen att amerikansk tårta inte funkar för dig. Vi gifte oss i Alabama och vår bröllopstårta var det absolut bästa jag ätit. Och med tanke på att vi svenskar BARA kan göra princesstårta är ju inte särskilt imponerande.

MVH

Marcus
Kalmar, Sverige

Saltistjejen sa...

Hej Marcus!!!
Kul med en "ny" person som kommenterar!! :-)
Dt jag har svårt för med amerikanska tårtor är framförallt icingen. Alldeles för söt för min smak. Kanske är bröllopstårtor annorludan dock. Då kan man ju välja lite mer specialare om man vill. Men i regel tycker jag annars att just amerikanska tårtor är för söta, för "feta" och har för lite balanserad syrlighet. som man i Sverige ofta får genom att ha t ex frukt eller bär i tårtan. Men här är det väldigt ofta söt kaka, söt kräm OCH ännu sötare icing... hahaha!
Kul att ni fick en supergod tårta iallafall! Och grattis till bröllopet!!

MMCakeDesign sa...

Amerikansk och Engelsk utseende men Europeiska smaker! Det gäller i Sverige nu.

Saltistjejen sa...

MMCakeDesign,
aha! Så länge smaken inte är amerikansk är det ju gott! :-)