tisdag, februari 26, 2008

Sverigebesök

I lördags anlände våra kära vänner K och R från Sverige. Hade verkligen sett fram emot deras besök så det var så himla roligt när det ringde på dörren och de stod där med resväskorna i högsta hugg. Jag och K lärde känna varandra för ett antal år sedan när vi jobbade på samma labb i Stockholm och blev riktigt goda vänner under denna tiden. Både arbetet, men kanske framförallt våra personligheter och liknande intressen gjorde att denna vänskap hållit i sig även efter att vi båda slutat på vår f d arbetsplats och gått vidare till nya jobb. Jag träffade K när jag var hemma i december eftersom jag då gick på en gemensam väns disputation men trots att vi sågs för inte alltför länge sedan var det väldigt roligt att äntligen få träffas mer "på riktigt" och självklart även att träffa hennes man R igen!

Vi började deras New York vistelse med att gå till en av våra närmsta pubar och äta middag där. Amerikansk pubmat och ett par öl till M och R, samt tranbärsjuice till mig och K. Hann utbyta lite av det "senaste nytt" som hänt dem och oss sedan vi sågs/hördes senast, men sedan blev hem och bädda för att få våra gäster i säng. Klockan var ju då ungefär 6 på morgonen för dem svensk tid så de var ganska trötta...

I söndags vaknade vi av att Lipton gick runt och pussade oss inklusive våra gäster godmorgon. Vädret var strålande. Sol, blå himmel och någon minusgrad. Vi bestämde oss för att gå och äta brunch på "The Boathose" som numer har blivit lite av en favorit när vi har besök och om vädret är fint. Framförallt på grund av det mysiga läget alldeles vid en av dammarna/sjöarna i Central Park. På vägen dit strosade vi lite i parken. Det var fortfarande ganska mycket av fredagens snö som låg kvar. Jag älskar verkligen Central park när det ligger ett vitt gnistrande lager snö på marken. Då känns det ännu mer som en oas mitt i storstaden.


M, R & K med ett vintrigt Central Park utanför fönstret.




Närbild på den mycket dekorativa tepåsen.



Efteråt tog vi tunnelbanan ner till Union Square där vi bl a besökte "Babies R Us". Detta eftersom K också är gravid (hon ligger ca 1 månad före mig) så de ville botanisera lite bland vagnar och kläder. Det hela slutade med att även M och jag shoppade bebiskläder eftersom det var rea! Kändes superkonstigt att handla till någon som "inte finns" än... Vi håller nu tummarna att vi inte "jinxat" det hela genom att handla ett par bodysar och en pyamas.

Sedan blev det ett snabbt besök på Barnes & Nobles med inköp av diverse drycker innan vi promenerade i vårvintersolen söderut. Washington Square och sedan SoHo där det inte blev så mycket handlat mer än "windowshopping". Men det är ju så härligt att bara promenera runt och titta på folk, insupa atmosfären och titta in i olika små affärer här.

Kvällen var sedan vigd åt hockey hockey hockey!!
Ingen Oscarsgala här inte. Nej, vi drog efter en 1 timmes lång (kort...?) vila hemma i lägenheten, till Madison Square Garden för att heja fram NY Rangers till seger mot Florida Panthers. Och framförallt att heja på allas vår Hen-Riiik som så att han skulle försvara kassen ordentligt. Matchen var väl ingen supermatch i sig själv. Florida var rätt tamt mot Rangers vilket resulterade i en målfest för oss New York bor. I slutet av sista perioden stod det 4-0 till Rangers så det var ju inte direkt någon spänning kvar i matchen så som när vi var där förra gången med M och R (en del bilder finns här.).

Så den största spänningen låg i om Henrik Lundqvist, även "King Henrik" kallad här i NYC, skulle kunna hålla nollan matchen ut. Det gjorde han och det hela slutade till och med 5-0 till Rangers! Vi hade tjoat och skrikit tillsammans med Rangers fans under matchen, men roligast var ändå när alla i publiken står upp och ropar "Hen-Riiik, Hen-Riik" i takt med att hans namn och bild visas på monitorn. Det måste kännas så otroligt häftigt att vara så populär på hemmaplan! Och självklart är man stolt att man är svensk när man sitter där i publiken.

Och ja, jag är defintivt en hockeytjej! Jag bara älskar hockey! Helt utan att ha det där otroliga intresset så att jag följer ett specifikt lag (vare sig elitserien eller NHL), kan namnet på alla lagets alla spelare eller känner till alla resultatlistor. Nej inte så. Men hockey är för mig något som definitivt har en speciell plats i mitt hjärta. I min kropp. Det är svårt att förklara men när jag ser på hockey blir jag alltid så engagerad. Jag kan liksom inte låta bli. Det är allt från stundens spänning som känns i kroppen till en känsla kopplad till plats långt bak i min hjärna där all min gamla "hockeynostalgi" finns gömd. Jag var nämligen lite hockeyfanatiker ett tag i nedre tonåren. Inte elitserien eller så, även om jag självklart gick på en del matcher när hemmalaget spelade. Nej det var framförallt Tre Konor och hockey-VM och även OS som verkligen triggade igång mig. Jag följde varje match i varenda VM under ett antal år i slutet av 80-talet och början av 90-talet. Varje match. Alltså inte enbart när Sverige spelade. Mitt favoritlag var egentligen dåvarande Sovjet eftersom jag älskade deras otroligt snygga, tekniska spel. Men självklart klappade hjärtat för Sveriges Kronor. Jag kunde skrika mig hes framför TV:n när det var "Sverigematch".

Så nej, det finns ingen sport än idag som kan mäta sig med just hockey för mig. Sedan kan det vara hur spännande som helst att följa skidåkning, friidrott, fotboll eller andra sporter där Sverige tävlar. Men just hockey kommer alltid alltid att slå an en speciell sträng hos mig.

Igårkväll hade vi en skön hemmakväll med lite thaimat (delivery) och sedan satt vi uppe tills klockan var över midnatt och bara pratade. Så himla mysigt! Vi får väl se vad resterande dagar har att erbjuda.
Imorgon eftermiddag har jag i vilket fall som ehlst en inbokad date med två andra "svenska bloggare", nämligen Petchie samt Sporty Spice (den senare som nu även bloggar i Metro). Det ska bli väldigt roligt och spännande att träffa dem båda! De är i NYC över dagen så jag hoppas ta mig hem lite tidigt från jobbet och ta en fika med dem.



Hockeybilderna här är från matchen vi såg 2006 tillsammans med M & R. Vi tog inga bilder denna gång.

10 kommentarer:

Annika sa...

Vad mysigt, Saltis! Låter som en perfekt helg i NYC i goda vänners lag. Jag vill också gå på the boat house! Lyllos er!!
Och hockey ja...Håller med!! Om man nu måste välja en sport blir det hockey för mig också!
Glömmer aldrig när sverige tog guld 06 och jag gick ut och vråååålade ut min glädje på golfbanan! DET var så KUL!!! Och jag var ett nervöst vrak under alla OS matcher. OS är klart roligast, sen kommer NHL...speciellt om man ser en match i ngn hockeyfrälst svensks sällskap! Det är bäst! Och det är ju ett sådant DRAG på NHL matcherna! Coolt.
OK, du vet att jag är bra avis på er tre bloggerskor som ska ses imorrn! SER fram emot bloggrapporter på TRE olika bloggar...Ni hör vilka KRAV jag har, haha! Och så hoppas jag att ni alla tar bilder!!!
OCH så hoppas jag mest av allt att ni får SUPERKUL!!!!! Lovar att hojta till när jag kommer upp till NYC härnäst, när nu DET kan tänkas bli!!
KRAMAR!!!!!

Anonym sa...

Låter som att ni haft en superbra första dag med era vänner!
Och du har en massa kul att se fram emot imorgon med. Är såå avis att jag inte kan vara där med er också.. :)
Jag var också en riktig hockeytjej i mina nedre tonår. Pappa hade superplatser via sitt jobb så varje match när Luleå Hockey spelade var man där och hejade. Men har tyvärr inte varit på flera, flera år nu. Hockey skulle vara ett måste om man besökte NY under säsongen.

Ha det bra med allt sällskap och hoppas att vädret visar sin bästa sida.

Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
Haha! Ja jag blir också nervvrak under Sverigematcher. Och OSfinalen 06 mot Finland var en höjdare. Snacka om att jag tror grannarna hatade mig då! För jag hoppade up och ner framför TVn och skrek i högan sky. Detta trots att lokal tid var det ju söndagsmorgon och de flesta låg säkert och försökte sova....
Och självklartska du hojta till om du kommer till NY senare!!!!!
Och jag ska försöka blogga lite om mötet. Men det kommer kasnke bli m ngn dags fördröjning eftersom jag också har Sverigebesök här och rätt fyllt schema.


Jess,
så du var också hockeyfreak som tonåring! :-)
Jag är som du, det har blivit mindre och mindre hockey med åren. Men varje gång man ser en match dras man med av atmosfären och det är sååå kul tycker jag!

Desiree sa...

Nice med kompisar som kommer på besök. NY är nog ett riktigt bra ställe att bo på om man vill ha besök med tanke på att det är lätt att flyga dit och en häftig storstad med massor att se och uppleva. Kul att du och din kompis nästan blivit gravida samtidigt. Jag är avis på att du får träffa både Petchie och Sporty imorgon. Ni får ha det jättetrevligt.

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja NY är väldigt bra ur den synpunkten. Vi har fått många besök vilket varit kul!!!! :-)

Och ja, det ska bli superkul att träffa de båda imorgon! :-)

Anne sa...

Så du kunde inte låta bli utan köpte lite bebiskläder.... Jag hade gjort precis likadant! Kul med en kompis som är i samma situation som en själv, speciellt en svensk kompis också. Jag antar att saker och ting sköts på lite olika sätt i Sverige/USA så ni kanske inte alls gjort samma undersökningar och sånt.
I alla fall, ni verkar ha haft väldigt trevlig ute "på stan". Det ser mysigt ut med snön!
Hoppas bloggträffen blir lyckad imorgon, jag säger som Annika, förväntar mig full rapport...

Millan sa...

Vilken mysig helg ni verkar ha haft!! Jag gillar ocksa hocky och skulle garna ga pa nagon match! Resturangen Boathouse ser jatte mysig ut!

Laste precis ditt inlagg om dagiset. Jatte intressant lasning for mig! Det later som om 'ert' dagis ar valdigt likt vart om man bortser fran att vi inte tar med egen mat och sangklader. Vi ar valdigt glada over vart dagisval!! Det ar verkligen valdigt annorlunda med dagis i England och Usa fran Sverige. Inte minst om man ser till kostnadsfragan! Men aven det faktum att det ar sa sma barn som gar. Vi bodde granne med ett dagis forut och jag sag ofta mammor som bar in sina sovande spadbarn (kanske 2 manader gamla - har tas barnen emot fran 6 veckor!!) till dagiset om mornarna. Det brukade alltid gora mig lite ledsen pa nagot satt att se dessa jatte sma barn tas om hand av nagon annan an sina foraldrar.

Hur som helst sa ar dagis alldeles for dyrt i England men jag ar anda valdigt nojd med varat!!

Hoppas ni far jatte kul pa er sverigefika ikvall! Jag ar riktigt avis!!

aurorabuddha sa...

Jag gillar ocksa ishockey - fast jag har inte varit pa nagon match sen borjan pa 90-talet. Var jag an har bott, sa har jag haft favoritlag som jag foljt; Boden, Umea, Stockholm och sa Sundsvall/Timra. Jag tror vi har ett lag har i SA ocksa, faktiskt, men dom for en anonym tillvaro. Besides, har gillar alla basket, saklart!

Och vi vill garna se bilder pa babykladerna du kopte. I alla fall vill jag det... :o)

Lullun sa...

Vad härligt med Sverigebesök; både gamla vänner och "bloggvänner"! Och du, er helg låter bara så mysigt. Jag skulle verkligen kunna tänka mig att testa New York för några månader! Ditt skrivande lockar mig än mer. Nu gäller det bara att vinna på lotto (som jag inte spelar...) så att jag kan ta ledigt från jobbet... ;-)

Och du, det du skriver om ishockeyn, det kunde till 100 % ha varit skrivet av mig. Känner precis likadant! :-) Nu fick jag plötsligt totalt ishockey-abstinens. Jag bor iofs granne med en utomhusrink, men närmare än så kommer jag nog inte hockey här tyvär. Måste se till att få det infört snart... ;-)

Petchie75 sa...

Det låter som en jättehärlig söndag, och kul att det var fint väder för gästerna. Det var väl ungefär samma fina väder idag i NYC, solsken och kallt! Hi hi, nu vet jag ju redan hur det gick på vår bloggfiketräff men måste bara upprepa att jag också är ett stort hockeyfan!! Dock upptäckte jag inte ishockeyn riktigt förrän i 16-17-års åldern men oj, vad kul det var (och är) att kolla på VM, OS etc. Är ganska avis på er hockeykväll, hade gärna bytt Oscarsgalan mot det ;-)