onsdag, oktober 01, 2008

Utflykt

Förrförra helgen gjorde vi en utflykt tillsammans med några vänner här. De ringde oss på lördagsmorgonen och frågade ifall vi ville följa med dem en bit norr om staden över dagen (en lördag). Eftersom vi inte kommer ut från NYC så ofta då vi inte har egen bil så tackade vi självklart ja till deras förslag trots att det blev lite småstressigt att hinna upp, packa och göra iordning Ella med så kort varsel. Men vi hann. Det visade sig att de och ett par vänner till dem, hade tänkt åka till Cold Spring, vilket är det lilla samhälle som M och jag besökt flest gånger då vi varit i närområdet till NYC.
Dagen var helt underbar med ett fantastiskt väder. Varmt men inte hett. Soligt men inte någon stark sol eftersom det ju redan är höstsol. Torr och skön luft. Ingen fukt.

När vi kommit fram till Cold Spring blev det en brunch på ett av deras caféer. Sedan var planen att vi skulle vandra lite längs den led som finns upp på ett av bergen där, men eftersom vi hade Ella i barnvagnen så bestämde vi oss för att endast promenera med de andra så långt vi kunde. Sedan skulle de fortsätta medan vi skulle se om vi kunde hitta någon mer barnvagnsvänlig promenad. På vägen mot berget och leden passerar man kyrkan. För att vara ett såpass litet samhälle har de en väldigt stor kyrka tycker jag. Men det är ganska vanligt här i USA.

Alldeles intill kyrkan ligger ett gult trähus som jag tycker ser så fint ut. Det har varit till salu alla gånger M och jag varit här och vi har skämtat om att vi ska köpa det. Med tanke på att de aldrig får det sålt så måste det nog vara något fel på det. Å andra sidan så är ju ekonomiska marknaden här helt usel just nu så kanske beror svårigheten med att få huset sålt mer på det än andra orsaker? Fint att titta på är det iallafall.

Det blev en otroligt skön dag. Vi hade köpt en liten hoodie (luvtröja) till Ella eftersom de på dagis sagt att vi nu måste börja klä henne varmare. Hon hade den på sig till att börja med, men vartefter dagen fortskred så blev det för varmt för den så den åkte av. Men här har hon sin hoodie på sig i vagnen. De söta fleecebyxorna hon har på sig är en present från hennes faster A (alltså M's syster) som ju faktiskt kommer hit imorgonkväll tillsammans med sin Loff! De ska stanna här i en vecka och vi har verkligen sett fram emot detta besök! Faster A och Loff är de första i familjen som Ella träffar så det kommer verkligen bli både spännande och roligt!

Cold Spring ligger alldeles intill Hudson River. Här ser man floden och det kuperade landskapet runt omkring. Det är otroligt vackert i det här området runt Hudsonfloden. När man är här är det svårt att inse att man bara är ca 1,5 timmes bilväg från brusiga, bullriga Manhattan. Än hade inga höstfärger börjat komma, men när träden börjar skifta i guld och rött är det om möjligt ännu vackrare här.

Första biten var enkel att gå med barnvagnen eftersom den var asfalterad. Men sedan övergick asfalten till mer och mer grus och terräng vilket gjorde det rätt svårkört. Vissa partier bar M samt någon av de andra killarna faktiskt vagnen. Det skämtades om att Ella reste ungefär som Cleopatra i någon form av bärtron, haha! Vi insåg dock snart att det var dags för oss att vända och bestämde med de andra att mötas igen i byn om ett par timmar när de vandrat klart.

M och jag gick tillbaks med Ella i vagnen och vi hittade sedan en annan liten väg som var mer "barnvagnspromenadvänlig". Den gick ut på en udde längs med vattnet. Då hade Lill-Skruttan hunnit bli hungrig så vi tog en liten matpaus i det gröna. Så härligt att sitta i grönskan och höra fåglar omkring sig och se solen strila ner genom lövverket! Det är inte var dag man gör det precis...

Efter matpausen ville Ella inte tillbaks till vagnen så M bar henne en bit. Eftersom hon fortfarande kräks ganska mycket ibland så draperade M sig i en av hennes tunna filtar. Det är alltså inte fråga om något nytt mode här i NYC utan helt enkelt ett skydd mot "returmjölk". Dessa filtar eller "swaddlar" som de kallas köpte vi när Ella var ny och de har varit helt otroligt bra! Det är ett märke som heter "Aden and Anais", och vi har verkligen använt dem hur mycket som helst. Som filt, som solskydd, som "burper", och i början såklart som just swaddle.

När vi kom ut i mer öppen terräng där solen gassade så blev det "solhatt på" för Ella. Vi hade köpt hatten i en outdooraffär just här i Cold Spring tidigare på dagen eftersom vi självklart lyckats glömma att ta med någon av de solhattar hon har där hemma. Den var lite stor för henne, men den skyddade iallafall. Nu var det eftermiddag och det kändes verkligen som en skön sensommardag. lagom varmt och svag vind. Till och med dofterna var som en sen augustidag i skogen eller på ngåon skärgårdsö i Sverige. Så härligt!

Här är hon vår lilla Skrutta när hon tittar fram under den något för stora solhatten. Vi gick sedan tillbaks mot byn igen för att invänta de andra. Eftersom vi visste att det skulle dröja ett bra tag innan de skulle vara tillbaka från sin tur så bestämde vi oss för att en kaffe och en glass på någon uteservering inte vore ett helt fel sätt att vänta på. Faktum var att varken M eller jag, som ju annars gärna drar iväg och gör lite outdooraktiviteter, just då inte alls kände oss speciellt ledsna över att vi inte kunde vandra med de andra. Nej vi kände oss snarare riktigt nöjda med att få småpromenera och bara ta det lugnt.

Så fick det bli. Vi hittade ett litet fik med bord ute där vi kunde ställa vagnen i skuggan. Det blev kaffe som dock inte var särskilt gott. Det var aningen blaskigt. Lite som det kaffe man brukar få på en diner. Men glassen var däremot riktigt god. Trots det dinerliknande kaffet var det härligt att sitta under parasollet och njuta! Titta på folk runtomkring och gosa med Ella. Man får passa på att njuta av vädret när hösten bjuder på sådana här underbara dagar. Man vet ju att det så småningom kommer bli kallt och ruskigt väder igen. Här har Lill-Snorpan fått av sig hatten eftersom vi ändå sitter i skuggan.

När vi var färdigfikade gick vi ytterligare runt lite längs gatorna och tittade på de pittoreska husen. Vi hade precis börjat prata om att gå och sätta oss och njuta av en öl eller kanske ett glas vin när mobilen ringde. De andra var på väg. Och de var sugna på något att dricka. Vilket sammanträffande...! Vi gick därför till en restaurang och satte oss på deras uteservering. Ingen var direkt middagshungrig efter den stadiga brunchen tidigare på dagen, men lite småsugna var vi såklart. Då det blev lite snacks till ölen. Och Ella fick en latte som vanligt. Här syns vår kompis C, hans syster och så jag och Ella.

Här är A och hennes man C. Det är egentligen C och M som är kompisar från början. De arbetade på samma ställe i Sverige och av en slump hamnade båda här i New York. De bor faktiskt enbart ett par block från oss. Alldeles intill det sjukhus där Ella föddes. Det är jätteroligt att träffas och vi försöker att ses då och då men blir tyvärr inte så ofta på grund av att både A och C är läkare. Och läkare här i denna staden arbetar helt galet mycket! Om man tycker att svenska läkare har ett stressigt och sjukt schema är det verkligen inget mot här, Tyvärr. Jag tycker faktiskt att läkarnas arbetsvillkor här gränsar till det omänskliga. Det kan handla om 12-15-timmars pass nästan alla dagar i veckan, och med otroligt få semesterdagar per år. Enligt en kollega på mitt jobb har man när man gör ST här inte rätt till fler dagars frånvaro per år än 3 veckor! Detta inklusive eventuella sjukdagar. Ingen kan naturligtvis tvinga en att vara på jobbet, men är man borta fler än dessa 3 veckor (sammanlagt) så måste man börja om sin ST från början igen. Detta även om man kanske gjort ST i flera år. Helt galet tycker jag. Och man kan ju börja fundera över hur bra det egentligen är att en person har ansvar för och ska fatta kanske livsavgörande beslut trots att man redan har ca 15 timmars arbete i kropp och huvud.

Här syns vår kompis A till höger. Paret till vänster är A's och C' s vänner T och L. De hade även med sin lilla hund, men han syns inte på bild. L gör precis som C, sin residency (ST) i neurokirurgi och T är trädgårdsarkitekt. Det var en riktigt skön och trevlig avslutning på denna fantastiskt sköna dag. Men så fort solen började gå ner blev kvällen blev ganska kylig, så när det började skymma packade vi ihop oss i bilarna och åkte tillbaks till Manhattan igen. Mycket nöjda med den överraskande utflykten.

Nu dröjer det endast ett litet tag innan vi ska tillbaks till Hudsonfloden igen. Vi har nämligen hyrt en stuga för en långweekend och ska dit i slutet av oktober. Då har antagligen höstfärgerna hunnit komma fram mer. Förhoppningsvis är det inte alltför dåligt väder, men även med eventuellt regn och rusk så känns det ändå mysigt att komma iväg. Man kan ju då alltid mysa inne i stugan med varm choklad...

19 kommentarer:

Petchie75 sa...

Vilken underbar dag ni hade!! Och så underbart söta bilder på lilla Ella - både med och utan hoodie och solhatt!
Jag är ett stort fan av ER och har alltid undrat om läkare verkligen jobbar så mycket i USA men så är det visst! Precis som du säger så undrar man hur bra beslut som fattas efter ett 15-timmars-pass.. tror att jag skulle föredra att träffa en fräschare läkare som precis gått på sitt pass!
Kram!

Anonym sa...

Jag instämmer med Petra om att ni verkar haft en underbar dag. Och SUPERFINA bilder på Ella.
Jösses vad hon har växt! Hon blir bara sötare och sötare för varje dag!!

Härligt att ni hyrt en stuga. Det lär ju vara skönt med avkoppling från NY's hustle and bustle.

Kram på er!!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja det var en jätteskön dag. Så avslappnad och bara mysig på alla vis. och visst växer hon tjejen...! :-)
Ang läkare här så ÄR det verkligen helt galet vad de jobbar mycket och länge. Iallafall om man är på ngt av de sjukhus som finns. Som privatläkare kan man ju alltid bestämma över sin tid mer, men jag tror de ofta har många patienter här eftersom hyrorna för lokalerna i stan är så höga att de väl måste ha många patienter för att gå runt.
Kramar!


Jess,
haha! Ja hon växer så det knakar. Var just och köpte nya kläder eftersom hon växer ur allt hela tiden ;-)
Ja det ska bli skönt att få en långhelg ledigt borta från stan. Men det är ett par veckor dit.
Kram!

Anne sa...

Vilken supermysig utflykt, låter som en riktig fullträffsdag. Ellas nya hatt matchar ju även även burpfilten :) Det ser väldigt fint ut, jag kan tänka mig att det är väldigt vackert med alla höstfärger också, ni får kanske en sån dos när ni har övernattningshelgen där.
Det verkar vara nåt amerikanskt läkarfenomen, känner till en läkare här också och även han (samt hans kollegor) jobbar helt vansinnigt mycket. Det verkar vara en sådan kultur inom läkarbranschen, men är det nåt yrke där man tycker sömn och vila är avgörande så är det ju där. Som du säger, man skulle ju inte vilja ha en läkare som jobbat 15 timmar att börja operera i en...

Saltistjejen sa...

Anne,
nej visst är det underligt att läkaran jobbar så xtremt långa arbetspass här. Och dessutom ofta 7-dagars veckor....
Det är ju desutom väldigt lätt att få sparken i detta landet, så även inom sjukvården. Jag ahr en kompis på jobbet vars man är läkare och hna har varit allvarligt sjuk (hjärtfel) en tid, men är nu bättre. Men även när det handlar om sjukdom "får han inte" var ledig länge från jobbet för då kan han få sparken. Helt otroligt dåligt!!!!! Så eftersom han ahde en del frånvaro när han mådde som sämst så har han nu "jobbat in" dessa dagar. Detta låter i mina svenska öron som helt horribelt. man rår ju inte för att man blir allvarligt sjuk!!!!!
Kram!!

Anna, Fair and True sa...

Härlig utflykt! Tyckte det var lite kul att förskolepersonalen sa åt er att "nu behöver hon mer kläder på sig". Du skulle ha läxat upp dem och sagt att jag kommer faktiskt från kalla Norden! :)

Så Ella sitter i vagnen som sittvagn nu, dvs ni har tagit bort insatsen?

Vad sjukt att även läkare har så få sjukdagar. De har ju liksom ett utsatt jobb vad gäller baciller!

Desiree sa...

Vilken trevlig och mysig utflykt ni fick! Sådant är alltid nice. Ni fick en underbar dag med strålande väder. Lilla Ella är sååå söt i sin hatt. Cold Spring ligger det i närheten av stället där man har kursena i Cold Spring Harbor? Jag har varit på en sådan kurs och det var ju väldigt vacker miljö däromkring.

Du får njuta av besök och ha det riktigt bra. Vad kul och spännande med allra första familjebesöket! Ella kommer att bli så ompysslad!

Läkare skulle jag absolut inte vilja bli i det här landet om det är detta som gäller. Usch, det blir ju inge vidare livskvalité även om det kanske ger en hög lön och hög status.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
haha!! ja fast mest berodde de lite varmanre kläderna på att AC:n på dagiset är rätt kylig inomhus, så de sa redan tidigt att vi skulle ta med långärmade tröjor etc till henne. Men nu går de ju ut på promenad ibland också och då ville de att hon skulle ha lite tjockare tröjor om det blåser lite eller är lite kyligare. Men det är så trixigt med vädret här att det är lätt att inte ta med tjocakre kläder "i tid". Ofta kan det vara 20 grader varmt och sol, men så plötsligt en dag sjunker temperaturen och det är riktigt kyigt. men det kommer så plötsligt att man inte riktigt hinner med. :-)

Och ja, hon kan sitta i sittdelen nu. Men vi använder fortfarandeliggdelen en hel de också eftersom hon då kan ligga och röra sig fritt. Men man kan inte fälla ihop vagnen med liggdelen på så därför tog vi sittdelen när vi sulle packa in oss i bilen.


Desiree,
ja en riktigt härlig dag var det.
Men detta Cold Spring ligger inte vid Cold Spring Harbor, det är ett annat ställe. Jag har varit där en gång och ja det är jättemysigt där.
Nu sk det som sagt bli superkul med familjebesöket! :-)
Kramar!

cecilia sa...

Goa bilder på lill-smulan!!!!
Det där huset måste ha alldeles förträffliga problem ör huvva va fint det var, ett riktigt sagohus. Kan ni inte snoka lite:)?

Anonym sa...

Det är lite Villa Villerkulla över det gula huset. Det ser ju hur mysigt ut som helst! Jag verkligen älskar trähus, särskilt gula av någon anledning.

Annika sa...

Vilken härlig dag ni fick, Saltis! Verkligen mysig och precis en sådan där utflykt som jag ÄLSKAR!! Vacker plats. huset är verkligen fint, och stort!!! Undrar vad det går loss på? Inte billigt så nära NYC och allt.
Vad roligt att ni ska få besök igen, och jättekul att ni snart ska ut på det vackra landet igen.
När jag körde K till skolan idag var det 8 grader varmt!!!! DET känns härligt :-)
Verkar bli en vacker, klar och sval höstdag i DC idag.
KRAM till dig!!!

Saltistjejen sa...

Cecilia,
haha, jo fast med tanke på det ekonomiska läget i världen och framförallt hos oss så är det nog itne läge att köpa hus.... ;-)


Matildas fikarum,
javisst är trähus otroligt fint!! Jag gillar de flesta trähus oavsett färg, men gult ger ju ofta en väldigt varm ton så gula hus tycker jag ofta ser så där välkomnande och inbjudande ut!


Annika,
javisst är det underbart med sådana små dagsutflykter. För oss är det ju extra lyxigt eftersom vi oftast inte tar oss ut ur stan eftersom vi itne har ngn bil. Och nej, huspriserna i Cold Spring är nog rejält höga tror jag. Det känns som om det mest är "rikt folk" som bor där...haha.
Här var det också krispigt i luften när jag gick till jobbet i morse.
Kramkram!!!

aussiekicki sa...

Vilka fina bilder och vad söt hon är i sin lite för stora hatt!!
Det är ju jätteskönt att ta sig ut ur stan ibland och ska försöka bli bättre på det också.
Jag gillade också det gula huset,det såg jättemysigt ut!
Kram!

Saltistjejen sa...

Kicki,
jamen ni verkar ju göra roliga och mysiga utflykter nästan jämnt tycker jag! Vita stränder, bad och sol och en massa fin natur! Det ser man ju hela tiden på din blogg!!! :-)
Kramar!!

Emmama sa...

Härlig dag och vad fin hon är! :) Hoppas hon har mysigt med sin faster! KRAM!

Saltistjejen sa...

Emmama,
Å tack! Och ja hon kommer säkert få mysigt med faster!! :-)
Kram!

aussiekicki sa...

Haha, jo iofs men vi kunde komma ut lite oftare känns det som!
Kram!!

Marianne sa...

Men vad mycket jag har missat! Du skulle ju inte blogga så mycket skrev du : )

Härlig dag! Och härligt sällskap! Vad kan vara bättre? Haha, det ser nästan ut som en kungamantel, pappa kungen och hans dotter prinsessan!

Saltistjejen sa...

Marianne,
hahaha! Näe, jag trodde inte det. Men det verkar som om detta med bloggandet kommer gå lite i perioder. Vissa har jag bara liiiite tid och då blir det inte så mycket, men ibland får man tid över och eftersom Annika nu lärt mig hur jag kan skriva inlägg "i förväg" och sedan publicera dem på valt datum så kan det kanske komma lite fler inlägg ändå... :-)
Kungen och Prinsessan ja.... Jo i mitt liv är de ju det förstås! :-)
Kramar!