måndag, september 29, 2008

Lite bilder

Ja i inlägget nedan sa att jag ju att jag eventuellt skulle knäppa lite bilder på området jag promenerade genom på väg från tunnelbanestastionen i morse. Här kommer nu några. jag gick nämligen till samma t-banestation på hemvägen. Men det blev en liten annorlunda väg. I samma bostadsområde men lite andra vägar.

Detta är en del av Bronx som är rätt välbärgad. Det är området runt Albert Einstein College of Medicine, där jag arbetar. Här bor många läkare, advokater och andra högre utbildade. Hur kan jag veta det? Jo, för många har faktiskt skyltar utanför sina hem där deras titlar står. Vissa läkare har privatpraktik i huset där de bor och vissa advokater verkar också ha det. Och i dessa fall finns det skyltar utanför som visar detta.

När man tänker på Bronx tänker man ju annars först och främst på fattiga kvarter, slum och hög brottslighet. Det finns också ska jag säga. Men i andra delar av Bronx. Särskilt i södra delarna av Bronx är det många som har problem med både ekonomin samt med droger. Här finns det många sk "projects" vilka är ungefär likvärdiga med våra "miljonprojektshus" som byggdes i Sverige under 60- och 70-talen. Billigare lägenheter i hus som ser ut som enorma lådor. Ofta väldigt deprimerande områden.

I området runt mitt jobb är det dock inte alls fråga om sådana hus. De flesta husen liknar istället "Engelska radhus" i rött tegel. Vissa gator har även hus som ser ut som om de ska likna hus i Tyskland tycker jag. De flesta har väldigt välskötta hus och tomter. Även om det såklart inte alls handlar om några enorma eller superlyxiga villor så ser man ändå att de som bor där måste tillhöra åtminsone övre medelklassen. Annars skulle de inte ha råd att ha sådana hus i NYC, även om det är i Bronx.

Nu ska jag inte babbla mer utan här kommer bilderna.
Jag tog dock inte så många och de är kanske inte av bästa kvalitet direkt eftersom jag försökte smyga lite med kameran och ta några snabba foton. Jag ville nämligen inte väcka så mycket uppmärksamhet och det kan se väldigt misstänkt ut om man stannar framför ett hus och fotar det.
Men kanske kan ni ändå få se en del av Bronx som man normalt inte ser.

Som sagt kedje- och radhus i tegel är väldigt vanligt här. Vissa har en "veranda" på framsidan av huset andra har enbart en trappa upp till ytterdörren. De här husen låg väldigt nära själva tunnelbanestationen.


Här är några av de hus som jag tror ska efterlikna stilen på vissa hus man kan se i t ex Tyskland och Österrike. Kan även påminna lite om skånska korsvirkeshus i stilen. Jag tycker de ser lite malplacerade ut här i Bronx, men egentligen är de ju fina och mycket välskötta.


Här syns fler radhusliknande hus. Det närmast är dock klätt i träpanel vilket annars inte är särskilt vanligt här i New York City. Det är framförallt tegel som dominerar. Om man lämnar staden och åker ut lite längre runtomkring så kan man dock se fler trähus.Inga hus här är sådär fantastiskt stora som annars i USA. Men det finns ändå en del som är något större och som faktiskt är fristående villor och alltså inte rad- eller kedjehus. Här är en gata med sådana. Det är även väldigt vanligt med alléer här, dvs det träd planterade längs med gatan även när det handlar om relativt små gator som i detta bostadsområde.


Om jag får tid över ska jag gå och ta bilder här senare i vinter när alla har juldekorerat. Då brukar det nämligen vara riktigt roligt att gå runt och spana på folks fasader och i deras trädgårdar. Amerikaner julpyntar något otorligt mycket mer än vad vi gör i Sverige. Det mesta är inte särskilt smakfullt tycker jag då, men det är väldigt kul att promenera runt och titta. Men det dröjer som sagt ett tag. Idag med ca 20 graders värme, sol och 60% luftfuktighet kändes julen långt borta.

14 kommentarer:

Matildas fikarum sa...

Var intressant att få se Bronx från ett vanligt perspektiv, och dessutom andra delar än vad som vanligtvis visas på film och TV. Det ser ju riktigt mysigt och hemtrevligt ut!

Marianne sa...

Så fint! Det trodde man verkligen inte om Bronx, för bilden man har är ju som sagt av hip-hop-knarkare med boom-boxar och guldkedjor : D

Har du varit ute på Staten Island vid juletid? I de italienska kvarteren. Gud sig förbarme vad de dekorerar, men det är rätt kul att se. Kan vara en kul utflykt.

Kram!

Annika sa...

Kul med lite andra bilder av Bronx än vad man är van att se! Och skitkul att se husen på från din prommis.
Jag vet att det finns finare delar av Bronx. Där bodde många fr sverige och finland under tidigt 60-tal när dom var nya i landet. Ofta boddde dom där ett tag innan dom flyttade ut till CT (där dom flesta sen verkade bosätta sig). Har hört en hel del historier genom vänner till mina fldrar hur det kunde gå till i NYC och Bronx under sent 50 tal och tidigt 60 tal.
Julen ja...Efter Halloween brakar det till :-)
Men än känns den långt borta.

KRAMAR fr ett nu svalare DC!

Saltistjejen sa...

Matildas fikarum,
ja de här kvartren är jättemysiga. Långt ifrån gangsta....


Marianne,
nej aldrig juletid. Men även stora delar av just Bronx är ju "italienskt" och det brukar pyntas hej vilt, haha!
Kram!


Annika,
ja jag kan tänka mig att det finns massor med stories härifrån, haha! Det var ju en mycket annorlunda stad då jämfört med nu. Helt andra nationaliteter också. Alltså som immigranter. Och högre kriminalitet. Måste vara kul att kunna få höra från personer man känner ch som upplevt det hela.
Kramar!!

Fröken Anki sa...

Vad fina hus! Jag visste inte heller att det kunde se ut så i Bronx. Har liksom bara hört om "projekten".
Jag gillar tegelhus, och dom på bilderna verkar vara i väldigt bra skick, och bra storlek.
Måste vara mysigt att promenera där. Ser fram emot julbilder, för som sagt - dekorera kan dom! Även om inte alla gör det snyggt.

Ha en härlig tisdag!

Petra H sa...

Det ser ut ungefär som där vi körde vilse - det var ju just i norra Bronx. Jag blev dock lite skraj när jag insåg att vi var i "THE BRONX"... man har ju fördomar om området! Det ser väldigt mysigt ut och jag kan tänka mig att det är fint även senare i höst när träden ändrar till höstfärgerna.
Kram!

Anne sa...

Helt otroligt att det finns sådana lantliga promenadstråk och fina villakvarter mitt bland alla skyskrapor. För jag antar att bara några kvarter bort så har den tysta villakvarterskänslan ersatts av biltrafik och skyskrapor?
Coolt med kontraster och att man inom stan har oaser av den här typen. Jag har ju aldrig varit i New York.
Jag tycker husen var fina, det ser väldigt välskött och prydligt ut. Som du säger, ett övre medelklassområde känns som en bra gissning (även om inte skyltarna funnits som talade om vad för typer som bor där).
Vad som är lite speciellt och som jag fortfarande kan tycka är lite konstigt är hur vattentäta skott det kan vara mellan olika områden/kvarter i USA. Du kan ha ett rikt och tryggt område på en plats, bara några km bort eller kvarter längre bort har du droger, kriminalitet och elände. Men de olika områdena krockar aldrig (väldigt sällan i alla fall).

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
ja det är ju itne så ofta just denna typen av hus och områden dyker upp när man pratar om Bronx. men de finns och är inte alltför få heller. Bronx är stort och det rymmer väldigt många olika typer av områden.


Petra,
hahahaha!!! Riktigt så illa att man måste vara rädd om man sitter i en bil dagtid (eller ens kvällstid) i Bronx är det inte. De flesta våldsbrott som sker här är precis som på alla andra ställen främst mellan personer som på ngt vis redan är relaterade till varandra; antingen inom familjen (föräldrar.barn, makar etc) eller inom kriminella grupper. De brott fdär man kan råka illa ut som "okänd" är ju framförallt rån. Och detta är framförallt om man promenerar i vissa delar av Bronx när det är få personer ute, t ex sent på natten.
Och ja det blir jättefint här när höstfärgerna kommer!

Anne,
du har rätt att det ofta här är så att ett kvarter kan vara fint och bara en väg ellr ett block skiljer det området från ett mer slummigt. Men här i Bronx finns faktiskt inga skyskrapor. En del högre hus med runt 20 våningar kan man se på sina ställen, men de är inte så jättemånga. De flesta husen är lägre och kanske 5-6 våningar eller ännu lägre.
Men även på Manhattan finns det urmysiga gator och kvarter med lägre byggnader som townhouse eller så vilka kan vara supermysigt att promenera i. Och där kan det ju ligga skyskrapor alldeles om hörnet! :-)
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Jag visste ju att Bronx var ganska blandad bebyggelse men jag hade nog ändå tänkt mig mest höghus och några radhus, inga stora villor direkt. Ser ut som ett trevligt promenadstråk som du kan ta flera gånger om du råkar somna på tunnelbanan igen!

Desiree sa...

Vad kul att få se bilder från ditt område. Sådant är alltid spännande att se hur din vardagsmiljö ser ut och hur det kan se så olika ut i olika delar av USA/städer/områden i städer.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ja detta är inte alls som man tänker sig Bronx. Just detta med både radhus, kedjehus och fristående villor i tegel verkar vara det vanligaste här förutom just alla större höghus som också finns.
I morse tog jag ytterligare en annan väg från tunnelbanan eftersom en annan kompis på jobbet tipsat mig om den. :-)

Saltistjejen sa...

Desiree,
roligt att du tyckte om att se hur det ser ut här. Jag gissar att det är väldigt annorlunda bebyggelse jämfört med hos dig. Där har väl de flesta sådär enorma lyxiga villor med stora trädgårdar??? De bilder du visa på bloggen tycker jag iallafall verkar vara sådana.
Här är det ju fortfarande dyrt att köpa mark och hus trots att det är i bronx. Men det emsta runt NYC är gasnka dyrt per yta så det är oftast inte alls särksilt stora trädgårdar.

aurorabuddha sa...

Det ar vackert omrade, det ser ut som ett fint promenadstrak!

Sa annorlunda motfor San Antonio! I sjalva stadskarnan har vi gamla hus med fina tradgardar, och sma trahus dar man bor om man har rad med det... annars ar det mest villaomraden med likadana lador. Det *finns* oxa lagenhetsomraden, men folk bor for det mesta i hus har.

Saltistjejen sa...

Aurorabuddha,
ja det är väldigt olika mellan olika städer. Sedan finns det ju t ex LA som jag förstått är tvärtom. Där bor man väl bara utanför själva kärnan.