tisdag, maj 12, 2009

Ännu en milstolpe

Så nu är det officiellt.
Lill-Skruttan kan krypa. På riktigt. Framåt och inte bara bakåt. 
Vi har sett det vara på gång länge. Men det har ändå inte riktigt velat sig. På riktigt. Förrän igårkväll. Vi hade vänner här på middag. Vi satt kring matbordet. Lill-Skruttan satt på mattan framför soffan. Trodde vi. Men plötlsigt tittar hon fram runt soffhörnan. Lite ilsket muttrande rundade hon soffan. Krypande. 
Oj, vad vi blev förvånade. Och glada! Själv blev hon nog lite förvånad för det tjoades och klappades händer runt bordet. Och idag skrev lärarna på "dagislappen" att hon kröp även där. När M hämtade henne berättade de att hon varit otroligt frustrerad och ilsken när hon ibland glömde bort hur hon hade gjort. Men sedan när hon återigen kom på hur hon skulle göra för att krypa så strålade hon som en sol och var så glad och stolt. Så ja, nu kan hon krypa. Lill-Snorpan. An official crawler.

Det är nu vi bara måste börja barnsäkra hemmet! Verkligen! Det blir nog ytteligare en Ikeatripp nu  de närmaste dagarna för att beställa den där TV-bänken.


Här är "Dagislappen" i sin helhet. Sådana här får man alltid med sig hem när man hämtar barnen på dagiset. Här står vad och när de ätit, när det varit blöjbyte och vad de hittat där, samt när de sovit under dagen. Jättebra! Det underlättar mycket att veta om hon ätit bra samt när hon senast åt, och även hur mycket hon sovit under dagen. 
Ibland skriver lärarna även något på baksidan av lappen om ens barn gjort något särskilt eller om det är något annat som uppmärksammats. Denna gången har de dock skrivit på framsidan att Lill-Snorpan krypit!
Lärarna noterar även ifall det är något som man bör ta med till dagis dagen därpå. Imorgon verkar det som om vi ska ta med cereal samt wipes eftersom detta verkar vara slut.

27 kommentarer:

Sanna sa...

Måste ni ta med egen mat, blöjor mm till dagis!?

Marianne sa...

GRATTIS till duktiga söta ELLA! Ja nu får ni ett sjå : D

Helt fantastiskt bra system det där med att dagiset noterar allt som har hänt under dagen så att ni slipper undra varför hon är så trött / inte vill sova eller vad det kan vara. Möjligen skulle man hitta på ett miljövänligare sätt än en massa papper. Men det kommer säkert.

Kram!

Camilla sa...

Vad kul att hon nu mer självständigt kan ta sig runt & upptäcka världen.
Hon är ju bara så himla söt.
Nu kommer det nog att bli fart ska du se.

Ha det gott

Millan sa...

Aaaaa grattis till lillsnorpan! En san stor tjej! De ar for roliga nar de blir sa dar riktigt frustrerade och man tycker nastan lite synd om dem for man kan ju inte hjalpa dem med sadana saker direkt. Nils borjade krypa EFTER att han borjat ga. Helt galet! Han borjade ga vid 9 manaders alder men slutade sedan helt abrupt nar vi akte hem till sverige nar han var nastan 11 manader. Da borjade han istallet krypa. Mycket skumt!
Det ar sa skont for dem nar de borjar krypa och kan upptacka varlden lite mer. Men inte lika skont for er som sagt som eftersom man maste borja kolla dem precis hela tiden!
Nu haller Sofia pa att somna i barnstolen har sa jag maste ta henne :-). Kram

Mia sa...

Vilken duktig tjej! Grattis Lill-snorpan! Det är så roligt att se hur glada de blir när de upptäcker att de kan ta sig fram själva. En helt ny värld som öppnar sig och en helt ny utmaning för mamma och pappa att hålla undan allt som man inte ska leka med. :-) Kram!

Taina sa...

GRATTIS till lill-tjejen!!!! Vad roligt för HENNE, Nu kommer ni inte att få en lugn stund framöver.
De där lapparna på dagiset såg jag ju och de är ju kanonbra. Speciellt när de skriver sådana här viktiga saker. Dessa kan ju häftas ihop och bli som en liten dagbok. Ja inte om allt blöjinnehåll dock. Men alla framsteg hon gjort.
Kan tänka mig att hon måste ha varit fundersam med en massa tjoande vuxna runtomkring sig! Lilla gumman då.
Ha en bra dag och stora kramen från mig!

Emmama sa...

DUKTIG!! :) Underbar lapp att spara! De där rapportlapparna från dagis är toppen tycker jag! Tyvärr får inte GG längre nu när han är på storebarnsavdelningen men jag ska se om jag inte kan få de att införa det även på den avdelningen.

Ha en skön dag! :) Kram!

Annika sa...

NI har fått ett rikigt bra dagis!! VAD bra att ni får hema lappar varje dag om hur det gått!
GRATTIS till att ni har en krypbäbis. Nu blir livet lite annorlunda för er :-)
OCH så mkt roligare för Ella!!
KRAMAR!!

S w e F l o sa...

Vad häftigt! Nu kommer en hel explosion av nya grejer på rad, det är en spännande tid! Glöm inte att köpa ett sådant där toalocklås: förutom drunkningsrisken och att barn gärna stoppar ner dyrbara armbandsur i toan, så hittade vi dottern sittandes I toan, plaskandes med kläderna på när hon var nästan 2... Som TUR var toan precis rengjord... Tog kort som bevis som jag kan använda som förhandlingsmaterial när hon är typ 16 och inte vill lyssna på oss... he he he...

Saltistjejen sa...

Sanna,
japp man tar själv med allt som barnet använder som mat, blöjor, diaper cream, tvättlappar, sängkläder etc. Däremot står dagiset för snacks alltså typ mellanmål som frukt och sådant. I början tyckte man detta kändes konstigt, särksilt som dagis här är väldigt dyrt och man som svensk är van vid attt sådant ingår (eller det tror jag iallafall det gör på svenska dagis men jag kan ha totalfel). Men vi insåg snart att det inte enbart handlar om en kostndasfråga för dagiset utan framförallt om att föräldrar här verkar vara extremt medvetna om vad just DE vill att just DERAS barn ska äta eller ha för blöjor etc.... Vi var på ett föräldramöte innan hon började dagiset och då förstod vi att många här inte skulle vilj att någon annan (läs dagiset) bestämde vad deras barn skulle äta.

För vår del (allltså Lill-Snorpans avdeling) så handlar det ju om väldigt små barn och då är det ju verkligen svårt för dagiset att tillhandahålla rätt barn till alla. Hela första halvåret var ju t ex de flesta barnens främsta diet bröstmjölk eller mjölkersättning. Flera av mammorna kom själva dit under dagen och ammade sina barn. jag pumpade mjölk och ställde dit i flaskor eftersom jag jobbade så långt bort. Och nu är det fortfarande rätt varierande diet eftersom den äldsta är 1,5 år och de yngsta inte ens är 1 ännu.
Kram!


Marianne,
tack!!!
ja vi älskar dessa lappar för de underlättar så mycket för oss. Självklart pratar man ju med personalen också när man hämtar sitt barn, men lapparna ger ju alla detaljer vilket är bra särskilt vad gäller mat och sömn.
Visst skulle man kunna ha ett miljövänligare system, men å andra sidan tror jag det skulle kunna vara lite mer komlicerat att få till. det skulle väl isåfall involvera att detta skrevs upp på någon interaktiv hemsida eller liknande vilket skulle innebära att de behövde en dator på varje avdelning för detta och det har de inte.
Kramar!


Camilla,
ja det kommer alldeles säkert bi mer fart o fläkt nu, haha!!!
kram!


Millan,
ja hon har ju varit på gång med att stå och vilja gå mer än att krypa egentligen. Allt kom ungefär samtidigt. Viljan att göra allt menar jag då. Mern nu hann krypet ändå före gången. men jag tror inte det är så långt bort med gången heller faktiskt. Rörelserna finns där men itne balansen.
Alla säger att de utvecklas mycket efter att de blivit rörliga just för att de som du säger kan upptäcka mer av världen runtomkring sig.'Det känns jätteroligt!
Kram!!


Mia,
ja det ska bli jätteroligt när hon nu kan ta sig till saker och ting själv. Gissar att hon fortfarande kommer vara lite frustrerad då och då när det inte riktigt blir som hon vill, men det känns jätteroligt att hon nu tagit detta nya steg i sitt liv.
kramar!!


Taina,
tack!!! Japp hon kommer nu att kunna upptäcka världen på ett nytt sätt! och lapparna ja, vi spar de där personalen skrivit något lite eextra, men vi spar inte alla lappar haha! Jag har scannat en del och sparat i datorn också. Plus att vi lägger dem i en låda.
Kramar!!!


Emmama,
Ja vi tycker att de här lapparna är super! Minns att du skrivit och viosat några av G´s lappar på din blogg!!! Aha så han är för stor för sådana lappar nu alltså. Ja jag har själv ingen aning om ifall de sslutar med lappsystemet när barnen blir äldre här med? Antagligen. Det är ju inte lika viktigt då att ha sådan detaljkoll. mken visst det är ju roligt om de skriver något lite extra!
Kram!


Annika,
ja vi är så himla nöjda med dagiset!
hehe, och ja n u blir det annorlunda. Det känns iofs bra attt hon kom in i kryp- och ev även i gå-fasen nu under sommarhalvåret. Då kasnke det kan bli lite turer till parkerna och gräsmattorna där.
kramar!!

Saltistjejen sa...

Sweflo,
shit toalås! FINNS sådana!!!???!!
Ja du ser jag är helt novis!!!!! :-)
Hm vi har satt lås på skåpdöärrarna nu iallafall. men toalås ska kollas upp.
haha tänk att er lilla tjej badade i toan!! Måste varit en syn! :-)
kram!!

Anonym sa...

Men så härligt att hon kryper!
Leon kryper ju inte utan han hasar sig fram på rumpan istället. Och fort går det! :)
Tror att Ella är snabbare är Leon i motoriken verkar det som.
Leon verkar lite efter i det mesta... :)
Vilken bra sak att ni får dags rapportering varje dag. Sånt skulle jag uppskatta (som är ett mindre kontrollfreak).

Ser att Ella äter frukt men vad är det mer?
Leon har ännu inte fått prova bröd eller pasta men vi ska snart ge honom en liten smakbit.

Leon är besatt att röra vid toalettstolen så kanske man ska investera i ett toalettlås.
Ännu har vi inte barnsäkrat nått men det kanske måste göras snart.

KRAM!

Anonym sa...

Vad kul! Duktiga lilla Ella! Hi hi, men roligt att hon ibland glömmer bort hur man ska krypa - kanske det är precis som med vuxna, att när man börjar tänka för mycket på det så kommer man av sig... :-)
Det är verkligen helt underbart att ni får lappar hem med rapport - det borde ju inte ta så mycket tid att fylla i dem för personalen eftersom de är förtryckta.
Kram!

mammigranten sa...

Åh vad kul!
Nu är det en nöjd liten sessa ni har då. Ända tills hon vill börja gå och blir frustrerad för att hon inte kan det...haha.

Det blir ju lite att man saknar den där tiden när de var så små, även om det inte är så längesedan mina var så små. Men det är ju en så kort tid från det de börjar krypa tills de börjar gå, för att sedan bli så stora så de sköter sig någorlunda själva.
Så njut! Det går alldeles för fort annars.

Här tjatar mina förresten om ett småsyskon, båda vill ha en bebis bara för att så många vi känner i Sverige ska ha eller precis har fått...

Kram kram

Saltistjejen sa...

Jess,
haha så leon hassar sig fram fast snabbt! Skoj! Jag tror inte att han är särksilt sen. Ella har ju itne alls varit "mobil" förrän nu. Vissa barn kryper ju aldrig utan tar sig fram på annat vis. Alla sätt är bra ju! :-)
Hon har testat bröd som t ex banana bread och muffins, grissini samt rostat vitt bröd. bara lite lite åt gången men hon verkar gilla det.
Sedan har hon testat olika frukter (alltså puréer) och här ger vi henne även sådan där köpt "fingerfood" som "puffs" och något som är som chilikryddade små "sticks". Mest bara för att hon ska bli nyfiken på att själv ta saker och stoppa in i munnen för att äta.
Pasta har hon ätit mycket eftersom vi äter pasta ofta och har börjat köra vår mat i blendern och ger henne. Barnmaten på burk är nämligen såååå trist!!! även där har hon dock testat pastarätter och gillar det. Men rent allmänt har hon börjat tröttna på burkmaten så nu blir det mer av vår mat vi ger henne. Senast fick hon potatisgratäng med massa vitlök, kyckling samt broccoli. Det gillade hon jättemycket. har även köpt en del fryst barnmat från "Happy Baby" http://www.happybabyfood.com/
och det gillar hon mycket bättre än burkmaten. Tycker faktiskt själv att den brukar smaka oich lukta rätt gott.
Kram!!

Petchie,
japp nu kryps det hela tiden. och hon börjar få upp hastigheten lite också. Men fortfarande får hon fundera ibland på hur man gjorde! ;-)
Lappsystemet är superbra! och de här lapparna sitter uppe på en anslagstavla i rummet på dagis så personalen fyller i de varje gång de gjort ngt, som att mata eller bytt blöja. För varje barn. Superbra!
kram!


Mammigranten,
haha, så de vill ha bebis!! Där ser man. om ni skjafffar en bebis här så blir juj den amerikan! Som vår dotter. Inte helt fel för framtiden OM man vill jobba eller pålugga i detta landet när de blir äldre. inga visum eller så behövs det då. Vilket JAG skulle uppskattat! Haha! :-)
Kram!!

Saltistjejen sa...

Jess
förresten så frågade du om maten på lappen insåg jag nu!
Det är cereal, 2 oz står för 2 vätskeuns formula från sin flaska. Med frukten fick hon även blended food vilket jag tror var pasta och pastasås igår. Och bottle betyder att hon åt hela flaska formula.
ofta får hon totalt 2-3 flaskor formula, cereal samt lunch med mat (egengjord eller burk) och fruktpuré under dagen på dagis.

Junibacken sa...

Åååå vad roligt att hon kryper...ja jag kom ihåg när Melvin med helt plötsligt kom på hur man ska göra med armarna och benen för att kunna krypa. Nu går han snart själv, han har en sån där lär o gå vagn som han springer omkring med här hemma.
Tänk vad fort det går..om någon vecka går han nog helt själv...

Hon är ju för söt er lilla Ella, kommer ni till svergie till sommarn måste vi ju träffas...

Kramar

Junibacken sa...

Åååå vad roligt att hon kryper...ja jag kom ihåg när Melvin med helt plötsligt kom på hur man ska göra med armarna och benen för att kunna krypa. Nu går han snart själv, han har en sån där lär o gå vagn som han springer omkring med här hemma.
Tänk vad fort det går..om någon vecka går han nog helt själv...

Hon är ju för söt er lilla Ella, kommer ni till svergie till sommarn måste vi ju träffas...

Kramar

Desiree sa...

Åh vad kul! vilka framsteg! Roligt att de får sådana där små söta betyg på sätt och vis eller snarare små diplom för sina framsteg. Det är ju jättekul att ha och att spara kan jag tänka mig. Japp ni får nog se till att säkra hemmet nu betydligt mer. Nästa säkerhetsmoment blir när hon börjar gå på egen hand för då når hon ju upp till helt andra höjder. Ha en fin dag.

Anonym sa...

Hej! jag kom just in på din blogg av en slump! Jag och min man bor på UES och har en 8 månaders bebis. Vi letar dagis här i NYC och ser att ni verkar väldigt nöjda med erat? Får man fråga vad det heter och om ni har några andra rekommendationer eller tips i nanny/daycare djungeln? tacksam för svar! ha det bra!

Anna, Fair and True sa...

Kul med framsted! Snart kommer hon gå också!

På svenska förskolor ingår allt som du också trodde. Även barn som har olika allergier får mat där men ibland tror jag att föräldrar underlättar med att ta med, särskilt om det är väldigt svår allergi. Tror inte att svenska föräldrar oroar sig för vad deras barn äter på förskolan, då är det nog mer att de agerar tillsammans för att förändra något på hela förskolan. Å andra sidan går ju aldrig barn under 12 månader på svenska förskolor och det kanske också underlättar den biten, matbiten vill säga :)
Extrakläder och sådant måste man ju ta med sig såklart och jag vet att på vissa förskolor lägger man en lapp eller sätter en utklippt bild på en byxa på barnets plats. Detta så att barnen själva ska vara medvetna om vad som fattas - de kan ju inte läsa!
Vad gäller lappsystem används det också i Sverige, framför allt för att meddela sådant om mat, sömn och toabesök, för att frigöra tid till det som är mer intressant att prata om = vilka framsteg barnet gjorde idag. Vissa har en tavla där de skriver om sömn och mat istället, typ griffeltavla. Finns dock lite olika filosofier ang lappsystem enligt min kompis förskolläraren! Men framför allt handlar det om att lapparna inte får ersätta den riktiga kontakten mellan personal och föräldrar.

Nu måste jag dra till jobbet! :)

Suzesan sa...

Wohaaaa. Yes vad duktigt och kul det lät med att hon blir frustrerad när det krånglar:)En lite Lill-Skrutta med temperament.

Nu blir det full fart för er.

Så himla bra med lapparna. Annars kanske sån information lätt glöms när föräldrarna kommer och hämtar för då är det annat som tar tid.

Ha en bra dag
Kram
Susanne

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja vi spar de lappar där det står ngt särksilt, men inte de där det enbart står när och vad hon ätit etc...
Men det är roligt med de där det står lite mer.
Kram!!


Anonym,
oj vad svårt!!!! Vi har väldigt dålig koll på andra dagis och ännu sämre på nannys. Vi är ju glada att vi slapp nanny-djungeln men de flesta här har ju nannys. Om ni är intresserade av detta skulle du kunna maila mig så kan jag ta detta via mail istället. Alltså ifall du skulle vara intresserad av nannys. Vi känner ju flera som har/har haft nannys till sina barn och som de varit supernöjda med och ev kan ju vissa av dessa vara lediga. iallafalll till hösten. Men jag vet ju inte när ni tänkt ha någon barnomsorg till er lilla bebbe?
Dagis är ju oftast privata här fram till pre-school (ca 3 års ålder tror jag det är) och det är vanligt att arbetsplatser kan ha dagis. Kanske kan ni kolla med era jobb??
Vår dotters dagis är ju Rockefeller University´s. Det är superbra!! Känt för sin bra kvalitet, men jag har ingen aning om hur andra dagis är här.
Som sagt du får gärna maila mig om du villl!
saltistjejen@hotmail.com
Känner du för att sees på en kaffe kan vi ju göra det med någongång! :-)
Kram!


Anna Fair and True,
nej jag trodde verkligen inte att man behövde ta med ngt sådant till svenska dagis. Här är det ju en väldigt annorlunda filosofi. På gott och ont. Amerikanska och svenska kulturerna är på många vis så olika. Folk har väldigt olika inställning till den egna privata familjen och hur mycket man kan tänka sig att andra ska bestämma över den.

Det skulle aldrig gå att införa liknande system i Sverige tror jag. På samma vis som det skulle vara nästan omöjligt att föra in svenska system här i USA, iallafall på ställen där folk har såpass god ekonomin att de inte tycker det är bra bara för att det är gratis. Just för att det är gratis menar jag.
Men många här (särskilt på Manhattan kanske?) är ju extremt för individuella lösningar och extreeeemt petiga och precisa med sina barn! På ett vad jag tycker osunt vis faktiskt. Å andra sidan tycker jag att många svenskar sväljer alldeles för mycket för att man "inte vill eller kan säga ifrån". Till viss del tycker jag även att svensk mentalitet ofta handlar om att "man ska ha och ha Och ha" och att "allt ska vara gratis". och då är det klart att man hellre kasnke betalar mindre för ngt där allt är inkluderat jmfrt med att ha större ansvar själv eller betala lite mer...
Och nu med mina erfarenheter härifrån skulle jag mycket hellre vilja betala lite mer för ett dagis där man har lite mer "impakt" än vad jag tycker man verkar ha på de flesta svenska dagis, men jag tycker att priset för dagis här är alldeles för dyrt. Så ett mellanting vore nog det jag helst skulle vilja se tror jag. :-)
Ang lappsystem så kan jag förstå din kompis också. Det ska ju inte handla om att lapparna ska "ta över" kommunikationen mellan dagis-föräldrar utan de ska ju enbart vara ett hjälpmedel. Man får ju inte sluta prata med personlane bara för att man får veta när och vad ens barn åt under dagen!
Kram!


Suzesan,
ja hon kan bli väldigt arg och frustrerad vår lilla tjej. När saker och ting inte går som hon vill. Men det är ju bra för då kämpar hon ju vidare. :-)
Nu blir det som sagt mer rulle och vi lär få hamer koll på henne hela tiden. Vad hon gör. var hon är.
säkert kommer man ibland sakna tiden då hon satt still. Men å andra sidan är det ju så himla roligt att de kan upptäcka världen mer på egen hand!
kram!!

Anna, Fair and True sa...

Hej igen!

Det vore iofs intressant att veta hur det fungerar hos dagmammor i Sverige men jag antar att man inte tar med sig dit heller? Nu finns det ju iofs inte så många dagmammor kvar...

En anledning till varför barnomsorg är "gratis" i Sverige (det är inte gratis, återkommer till det) är ju att förskolan numera är en del av det livslånga lärandet och det finns t o m en läroplan för den, dvs från 1-åringar och uppåt. Däremot är den "riktiga" förskolan (s k allmän förskola) från 4 år - från i år är det 3 år - helt gratis. Eller 15 timmar i veckan är det, resten ses som barnpassning och det betalar man enligt maxtaxan för. Men idén är att alla barn föds med lika värda och ska ha tillgång till samma vård, mat, pedagogik osv. oavsett social härkomst, i alla fall i teorin, och det är väl därför som det mesta förutom kanske kläder och väldigt speciell mat samt medicin är något föräldrar själva måste ta med sig. Sedan är det såklart att inte alla förskolor är lika bra och nu för tiden finns det ju så många olika alternativ och pedagogiker att föräldrar blir helt virriga. Men det finns i alla fall ett minimum som alla förskolor måste erbjuda och alla måste följa läroplanen. Det är synd att även dagis med detta minimum ska vara så mycket sämre än andra i USA.

Men nu till detta med maxtaxa. Idén bakom detta - och även övrig välfärd i Sverige - är att för att folk ska vilja betala skatt till diverse service och välfärd så måste även medelklassen vinna på det - det är ju medelklassen som betalar merparten av skatten staten/kommunerna får in. Så det är tanken bakom den s k universiella välfärdsstaten som Sverige har (andra länder med stora välfärdsstater, t ex UK eller Tyskland, har en annan modell...nu blir det mycket statsvetenskap här!). Så sedan maxtaxan infördes så betalar svenska föräldrar i medel 10% av den riktiga kostnaden för en förskoleplats (1-3 år och sedan för timmarna utöver 15h/v efter 3 år). I snitt kostar en förskoleplats 100000 kr om året och medelföräldern står för 10000kr. Det blir även billigare per extra barn.

Tyvärr är inte alla föräldrar medvetna om detta och således uppskattar de inte vad de får (för sina skattepengar! Så därför håller jag med dig om att folk tar mycket för givet! Sedan tror jag iofs inte att svenskar gillar förskolan för att det är "gratis". Man har gjort många studier om detta - varje är gör man en undersökning om vilken "institution" som svenskar gillar mest och då kommer ofta förskolan högst upp eller topp 3. Och anledningarna är inte för att det är "gratis" utan mottagandet, pedagogiken, inställning till barnet, flexibilitet vg arbetstider osv. Men på andra håll kan det ju vara så som du säger att svenskar "sväljer och bara accepterar". Men det tror jag definitivt inte gäller förskolan.

Maxtaxan gäller ju alla förskolor, kommunala som privata (och privata finns ju i alla former från föräldrakooperativ till stora koncerner som Pysslingen). Jag tror det är där svenska föräldrar "styr", dvs de tar ansvar för sitt barn genom att välja en förskola som passar dem och deras synsätt men när de väl valt den så känner de inte att de behöver vara med att bestämma. Och de som vill ha en mer direkt roll väljer t ex ett föräldrakooperativ eller en liten förskola med endast en avdelning t ex.

Tillbaka till maxtaxan. Som sagt, jag håller med dig om att eftersom det är så billigt så vill folk ibland ha ännu mer gratis och fattar inte vad det egentligen får för pengar. Därför tycker jag som jag tror det är moderaterna har lagt fram att man ska höja maxtaxan med index. För som det ser ut nu har man inte höjt den sedan den infördes år 2000 eller när det nu var. Så från början betalade föräldrarna upp emot 20% av den faktiska kostnaden medan det nu är nere på 10%... Så där kanske finns ett verktyg att göra den riktiga kostnaden mer synlig för föräldrar.

Oj, detta blev långt men förhoppningsvis har du inte somnat av leda!

Kram!

Anna, Fair and True sa...

Rättad mening: Men idén är att alla barn föds med lika värde och ska ha tillgång till samma vård, mat, pedagogik osv. oavsett social härkomst, i alla fall i teorin, och det är väl därför som det mesta förutom kanske kläder och väldigt speciell mat samt medicin är något föräldrarna INTE måste ta med sig.

Anna, Fair and True sa...

Och med den här meningen "Det är synd att även dagis med detta minimum ska vara så mycket sämre än andra i USA" menade jag att det är synd att det ska vara så stor skillnader mellan kvaliteten på förskolor/dagis i USA.
:)

Anna, Fair and True sa...

Ledsen för alla typos och för usel grammatik! :)