torsdag, maj 14, 2009

Fredagstema - apropå språk

Återigen fredag och Fredagstema. Det är fortfarande Musikanta som står för temat. Denna fredag handlar det alltså om språk.

Som utlandssvensk är språket något som man faktiskt funderar över lite nästan varenda dag. Att dagligen prata, lyssna och leva med ett språk som inte är ens modersmål är annorlunda. Det kan vara oerhört fascinerande och ibland lika irriterande. Att inte behärska ett språk till 100% är verkligen något som kan göra att man känner sig mindervärdig. Att leta efter ord och uttryck. Att inte kunna uttrycka sig exakt utan ibland behöva ta till "omvägar" som inte är "rätt på" tycker jag kan vara enormt frustrerande. Men det händer lite då och då. Självklart har min engelska blivit enormt mycket bättre nu jämfört med när vi flyttade hit för drygt 3,5 år sedan. Men jag kämpar fortfarande rätt mycket. Både med ordförråd, förståelse och att enkelt kunna uttrycka mig exakt så som jag vill. Samt uttalet såklart! Att slipa ner min svenska brytning åtminstone lite. Men det senare är väldigt svårt.

Något jag tycker är rätt intressant är att eftersom vi fick barn här i USA så har vi lärt oss många ord och uttryck här i samband med detta. Och detta är ord och uttryck som vi aldrig använde, eller ens kände till i Sverige. Alltså har vi helt automatiskt börjat använda många av de engelska orden när vi pratar med varandra. Resultatet blir en blandning av svenska och engelska. Ofta har vi även försvenskat de engelska orden så det blir en riktigt rotvältsk svengelska. Det låter nog inte särskilt snyggt och är ju egentligen inte så bra, men det blir bara så utan att vi tänker på det. Självklart bidrar även det faktum att vi ju enbart pratar om "barnsaker" med andra icke-svenskar i vår vardag här. Som dagispersonalen, Lill-Skruttans läkare och andra föräldrar här. Det kan t ex låta ungefär såhär när M och jag pratar med varandra om Lill-Skruttan eller om något som har med henne att göra:
Jag: "Har du sett Lill-Skruttans napp? Jag kollade både i diaperväskan och i strollern men den var inte där." 
M: "Jomen jag såg att den låg i cribben."

Andra barnrelaterade ord vi oftast använder på engelska är:
onesies (klädesplagg plural; på svenska säger man väl "bodys" fast detta uttryck är ju faktiskt också engelskt...)
formula (bröstmjölksersättning är ett alldeles för låååångt ord för att användas i vardagen...)
swaddles/att "swaddla" (något jag inte tror man gör i Sverige; nämligen "linda" barn. Eller gör man det? Vi gjorde detta från början när Lill-Snorpan var ny. Här gör man det direkt på BB på sjukhuset. Fungerar superbra när de ska sova!)
high chair (vad säger man i Sverige? Barnstol?)
wipes (tvättlappar heter det väl på svenska?)
bumbers (vet inte ens vad detta heter på svenska)
toddler (vad säger man på svenska? Småbarn?)
infant (detta är väl spädbarn på svenska?)
nurse  (i meningen to nurse, vilket jag ofta sa när jag ammade)
breast feed (jag sa nog ofta breast feed även om amma såklart var ett ord jag kände väl till)
bouncer (typ "baby sitter" eller annat liknande. Haha insåg just att "baby sitter" ju också är ett engelskt uttryck fast man använder det i svenskan.)
shot (= vaccination)
Ja detta är bara en del av de ord vi oftast säger på engelska eller i någon form av svengelsk variant när vi vardagspratar.

Apropå barn och hur man pratar med små barn så har jag också insett att nästan alla oavsett nationalitet använder sitt modersmål när de pratar med bebisar. Det är rätt lustigt men jag tror det beror på att man ju då går på känsla och inte på orden i sig. Och då ligger det egna språket närmast. Något som jag konstaterade i ett inlägg i höstas efter att ha fått besök av en av mina vänner som är från Italien.
Här är en liten videosnutt från det besöket. I det gamla inlägget är det också länkat till samma film, men sedan dess har jag ju lärt mig hur man lägger ut filmer direkt i bloggen så här kommer den:
Vad vi funderar en del över är självklart på vilket språk Lill-Skruttan kommer att säga sitt första ord. Blir det på svenska eller blir det på engelska?? Hon är ju på dagis hela dagarna och där är det ju engelska som gäller. Men hemma pratar vi ju svenska med henne. Vi får se. Det är iallafall spännande och jag längtar verkligen till att man ska kunna kommunicera lite bättre med henne. Redan nu inser jag att hon ofta vill säga något men eftersom hon har otroligt korkade föräldrar så förstår vi nästan aldrig vad det är hon vill förmedla. Med resultatet att hon blir riktigt arg och frustrerad. Man kan ofta se att hon tycker att vi är så himla tröga...! 
Något jag hoppas inför framtiden är att hon ska kunna hålla engelskan vid liv den dag vi återvänder till Sverige. Det kommer nog kunna bli rätt svårt, men jag önskar verkligen att vi ska kunna hitta något engelskspråkigt dagis/skola den dagen det blir aktuellt. För jag inser ju att det vore en enorm fördel för henne att få detta språk mer eller mindre gratis, vilket faktiskt är fallet ifall vi bor här i ett antal år till. Att vara tvåspråkig elller bi-lingual som det ju också kallas, från barnsben är ju något otroligt bra. Många påstår att man i och med sin tvåspråkighet har "öppnat" andra signalvägar i hjärnan och därmed kan ha lättare att lära sig ytterligaerligare språk. Jag vet inte ifall detta är sant, men jag inser ju verkligen nyttan i att ha ett såpass stort språk som engelskan med sig i baggaget utan att man behöver anstränga sig så mycket som vuxen. Men vi får se hur det blir. Det är svårt att sia om framtiden. 

Nu ska jag avsluta detta lilla temainlägg och ta och fixa mig en kopp te tror jag. M är på bio med en kompis ikväll och ser nya Star Trek filmen. Det är hans första biobesök sedan Lill-Skruttan kom! Alltså ungefär ett år sedan! Själv har jag inte heller varit på bio sedan hon anlände. Tror vi såg den senaste Indiana Jones filmen senast. Men nu när jag börjat jobba i stan så har vi funderingar på att gå på någon matinéföreställning ibland. Tillsammans. Medan Lill-Skruttan är på dagis. Det känns enormt lyxigt!
men ikväll blir det nog lite tedrickande och antinge en dvd eller lite TV-tittande för min del. Att ha en kväll ensam hemma känns rätt lyxigt det också faktiskt.
Hoppas ni alla får en skön och rolig helg!26 kommentarer:

Cecilia/svengland sa...

Jag brukar också bli frustrerad när jag inte kan hitta rätt ord när man ska förklara något - ibland både på svenska och engelska!!! Speciellt hos läkare etc fast då brukar jag alltid säga att engelska inte är mitt "första" språk!

Erica sa...

Förstår att det kan kännas lite frustrerande ibland när man inte riktigt kan uttrycka sig som man vill på ett annat språk.
Det var ett väldigt intressant inlägg att läsa :)

Hoppas du får en trevlig helg!

Jenny sa...

I höst bär det av till Detroit för min bror och hans familj efter 3 år i Frankrike. Båda tjejerna, 5 och 7 år, är numera flytande i franska då de går i fransk skola, så jag hoppas verkligen (och föräldrarna också såklart;-)) att de lyckas behålla franskan då det ju är en stor bonus att behärska fler språk flytande än "bara" svenska. Tyvärr så vägrar de att prata franska hemma, för med mamma och pappa vill de bara prata svenska. Deras mamma har bott i Paris i 5 år tidigare och är dessutom utbildad franska- och engelsklärare, så de har ju verkligen bra förutsättningar att behålla språket även när de nu skall bo i USA framöver. Vi får se hur det går - håller tummarna!
Och hoppas att ni också hittar en lösning på hur Ella skall få behålla engelskan den dagen ni flyttar tillbaka till Sverige. Engelska skolan kanske? Kolla deras hemsida, ifall det är flera års kötid.

S w e F l o sa...

Jag lägger numera knappt märke till dne svengelska som jag pratar med andra kompisar som är USA-svenskar... det är liksom vardagen numera. Jag önskar verkligen att Sarah kunde svenska, men den där förbenade talpedagogen såg till att förstöra det när hon var 18 månader... Fast hon har ju i alla fall en kännedom om Sverige på ett kulturellt vis, känner till mycket och verkar se Sverieg som något viktigt i sitt liv, och DET uppskatatr jag!

Anna, Fair and True sa...

Vad spännande! Vilket språk kommer Ellas första ord vara på! Du måste lova att berätta det för oss! :)

Formula är väl även välling? Eller finns det ett annat engelskt ord för välling?
Vad är bumpers??
På brittisk engelsk kallar man ju spädbarn "babies" och sedan lite större barn, typ 1-3 år, dvs toddlers, för "infants". Förvirrande!

Kram!

Annika sa...

Huvudet på spiken i början av ditt inlägg!! Right on the money...
Just det där att man inte behärskar NYANSERNA inom språket är ibland fruktansvärt totalfrustrerande, att leta efter ord, undra över uttryck.
SÅ är det att inte tala sitt modersmål.
Helt enkelt: SKITJOBBIGT!
JA, inte alltid, men vissa dagar...

Det där med svengelska försöker jag slåss emot med näbbar och klor. Men jag tror att det är lättare för mig som är gift med en amris. Jag kan helt enkelt inte blanda språket.
Jag har märkt att en del av mina kompisar slarvar, men jag gör allt jag kan för att inte göra det. Ibland händer det ju såklart, och ibland bara faller det sig så.
Karolina kör en ganska skön svensgelska ibland, mne även där försöker jag styra upp henne lite snällt :-)

K pratade svenska först, vi får se hur det går med Ella!!
VAD spännande!!!

Jättekram från ett varmt och fuktigt DC!!

Taina sa...

Vilka roliga meningar med en salig blandning av engelska och svenska! Och det är ju som du säger, de orden använde ni ju inte i Sverige. Jag såg den låg i cribben. Hahahaha!

Jag tror på att prata modersmålet hemma så de får med sig det i livet oavsett var de kommer att bo. Märker ju på Liisa att hon svarar mer och mer på engelska och det är ok. Jag står fast vid min svenska.

Nu ska det jobbas. Har en liten fikapaus.

Har du pratat med M om midsommar?

Kramen!!!!

Saltistjejen sa...

Cecilia,
javisst ar det sa. ibland tapar man bort de svenska orden ocksa. Det hander tyvarr oftare och oftare nu.
Kram!


Erica,
tack! Ja det kan vara enormt frustrerande ibalnd aven om det oftast fungerar bra.
Ha en ritkgit skon helg du med!


Jenny,
oj om dina brorsbarn kan behalla franskan sa kommer de ju fa det otroligt bra med franska OCH engelska forutm svenskan.
Jag tror att de nog kommer kunna behalla franskan bra eftersom de anda ar sapass gamla och eftersom deras mamma ju tydligen kan franska sapass val sjalv. Hon kan ju alltid prata franska med dem om hon vill aven om de svarar pa svenskan. jag tror anda att om man lart sig tala ett sprak flytande nar man ar barn ar det i viklet fall lattare att ta upp spraket igen senare aven om man kanske inte pratar det till 100% under ett par ar.


Sweflo,
nej det blir ju abra sa, precis som du sager. Man tanker knappt pa det. For att alla forstar.
Aha, sa du pratade aldrig svenska med Sarah da? Jag har forstatt att det ar otroligt mycket svarare att fa igang svenskan med sitt/sina barn ifall inte bada foraldrarna ar svenskar. Sa blir det ju. I vart fall ar det ju lite annorlunda eftersom vi ju pratar svenska hemma med varandra jag och M sa det blir ju inte nagot sprak som endast en av oss ska forsoka prata med var dotter.
Kul att Sarah har sadan kansla for sina svenska rotter anda, trots att hon itne pratar svenska. Det ar jatteroligt!
Kram!


Anna Fair and True,
sjalvklart kommer jag beratta nar hon val borjar saga nagot ord! :-)
Formula ar inte valling. For valling finns inte har. Jag ahr insett att valling ar nagot mycket svenskt. Det finns inte ens i Danmark har jag blivit upplyst om! Har ar det foromula (vilket ar typ brostmjolksersattning) samt cereal som galler. Det ar vad man ger sma barn/bebisar.
bumpers ar sadana dar skydd som man kan satt upp i spjalsangen sa att de inte ska klamma fingrarna. De liknar typ kuddar men finns aven i tunnare tygvarianter. Raden har ar att inte anvanda kuddarna utan enabrt mesh bumpers for att risken for plotslig spadbarnsdod ar hogre med kuddformen. Fast vi hade faktiskt kuddformen... och tja, det har ju gatt bra. Allt handlar val om hur pass orolig man ar samt hur mycket ens barn ror sig om natten??
Aha sa infants i UK ar alltsa toddlers har! Hm, oj! DET kan ju vara valdigt latt att missfrosta eftersom infants har ar just babies! Alltsa typ up till ca 1 ars alder.
Jag sag dina kommentarer pa forra inlagget ocksa, men har inte hunnit svara. Det kommer dock sa smaningom. jatteintressant tycker jag det var! Men har inte haft tid.
Kram!!


Annika,
ja visst ar det sa att aven om man tycker att man talar ett sprak hyfsat flytande sa ar den en massa ma nyansskillnader som man inte riktigt kontrollerar. Vare sig att forsta eller att sjalv beharska i sitt eget tal. Iallafall itne jag. Samt en massa slang!!! Jag tycker ofta att det ar ord jag inte forstar nar jg kollar pa amerikansk TV som The Daily Show eller Colbert Report eller liknande. Sa manga ord!!!!
Att forsoka slass mot svengelsakn tror jag ar bra! For fy vad den letar sig in snabbt!!!
Sjalvklart ar det annu enklare att drabbas av den nar man pratar svenska sinsemellan ocksa som jag och M gor. MVi har inte ritkigt aktivt forsokt undvika den an, men i har diskuterat att det egentligen inte ar sa bra. A andra sidan kanner jag att min svenska ar sapass bra att jag nog inte kommer lida av ngn svengelska nar jag aker tillbaks till Sverige. Den brukar forsvnna under vara besk dar. :-)
Kram!!


Taina,
ja roligt kan det lata. Eller hemskt. Vilket man nu vill. Men det har bara blivit sa helt enkelt.
Jag har forstatt att det ar vanligt att barnen helre pratar engelska nar de ar ngt aldre och att manga foraldrar tycker det ar ok sa lange de sjalva pratar modersmalet hemma. Alltsa att forladrarna svara pa sitt modersmal aven om barnen pratar engelska. Kanner dock ett par har som var benharda med att prata enbart spanska hemma och detta gallde deras soner ocksa. Sa lite olika ar det ju saklart.
Ang midsommar sa kommer vi GARNA!!!!!!!!! :-)
Jag gissar att vi far overnatta da??? For annars ar det kasnke lite langt att resa hem med tag pa natten...?
vi an mailas mer om detaljer!!!!!
Iiiiih vad SKOJ det ska bli!
:-)
KRAAM!

Taina sa...

Självklart ska ni stanna över natten. Hela helgen om ni vill! Vi har utrymme. Vi mailar mer om det. Jipppii vad kul!

Saltistjejen sa...

Taina,
ah vad SKOJ!!!!
Jag mailar dig i helgen!
kraaam!

Mia sa...

Vilka härliga blandord ni har hittat! Och man förstår ju precis alla! Barn som får lära sig två språk från början är verkligen privilegierade. Även om hon inte kommer komma ihåg allt den dagen ni flyttar till Sverige så finns det där någonstans att plocka upp. Ha det så bra. Kram!

Saltistjejen sa...

Mia,
ja man hoppas ju det. Att hon ska ha spraket nagonstans i bakhuvudet den den dagen vi kommer tillbaks till Sverige.
Kram!

Desiree sa...

Ha ha oj vad jag känner igen det där med att blanda språk och att det blir rena svengelskan många gånger för det ordet man kommer på först är det engleska ordet. Så där pratar vi också hemma ofta. Jag förstår verkligen att ni är nyfikna på vilket språk och vilket som blir Ellas första ord. Vi har ju vänner här som båda är svenska och deras son går på dagis. Han pratar dock nästan bara engleska så jag hoppas att det inte riktigt blir så för Ella. Jag tror dock att det är viktigt att vara konsekvent. Att du och M pratar svenska med Ella och bara svenska även om hon skulle prata engelska med er. Ett bra sätt att hålla engelskan vid liv för Ella senare den dagen ni åter bor i Sverige är nog att läsa sagor för henne på engleska.

Ha en skön helg. Hoppas ni får fint väder.

StrandMamman sa...

Försök hålla engelskan vid liv för Ella, på ett sätt eller annat! Själv har jag också tvåspråkig bakgrund, skriver om det i mitt inlägg. Kram!

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja det är så himla lätt att det slinker in engelska ord här och där när man rpatar. Svårft att låta bli.
Det varju bra råd där att läsa engelska böcker för henne. Det och sjunga sånger på engelska är nog ett bra sätt att hålla detta språk levande för henne om vi inte blir kvar här. Och vice versa med svenska böcker och sånger ifall vi stannar kvar.
Du har ju lyckats ha 3 språk levande vilket jag tycker är imponerande! :-)
kramar!


Strandmamman,
ja vi ska verkligen försöka. Att som barn få ett språk mer eller mindre "gratis" tror jag är ngt man som förälder verkligen ska försöka att bevara och bibehålla.
Jag ska kolla ditt inlägg också! Tycker ofta du skriver så himla bra.
kram!

Petra H sa...

Ha ha, det blir lätt konstiga samtal när man är utlandsboende, senast idag sa O till mig när han ringde från bilen att han satt i bilkö vid "the peage" - alltså han använde det franska ordet för vägtull vilket kan ju verka lite konstigt eftersom vi faktiskt inte snackar franska med varandra i vanliga fall ;-) Men han kom väl inte på vad det heter på engelska och på spanska är det "peaje" (varför han inte bara sa det på spanska är ju lite konstigt det med!)...
Mina föräldrar ville ju så gärna att vi skulle hålla engelskan vid liv när vi flyttade tillbaka till Sverige efter ett år i England och svaret för vår familj blev utbytesstudenter! Vi hade en australiensisk och en amerikansk utbytesstudent (+ en lettiska men hon snackade ingen engelska och lärde sig svenska nästan direkt) som bodde hos oss 6 månader var. Funkade jättebra.
Vi var ju dock lite äldre - jag var 13, min bror 10 och min syster 5. Engelskspråkigt dagis låter dock som en bättre lösning om ni inte planerar att flytta mycket senare! ;-)
Mina föräldrar köpte även mycket böcker, kassettband och filmer på engelska åt framförallt min syster som ju yngst...
KRam!

Fritt ur hjärtat sa...

Oj så många ord jag inte sett eller ens förstod. fast vi klarar ju barna här ändå så det fungerar nog utan att jag lär mig dem:-) Tvåspråkiga barn brugkar om man nu får generalisera, sena med starten i språket. Jag har haft barn som varit två och närmare tre innan de börjat prata. DÅ har det gått fort och båda språken har kommit fort. De har alltid sagt första orden på föräldrarnas språk!

Anna, Fair and True sa...

Ett tips men du har bara några timmar på dig! Malaysia Air har erbjudande: 2900 kr per person Sthlm-New York om du bokar idag 18 maj! Vi åker i augusti!! 5800 kr för oss båda liksom! Det kostade det per person förra sommaren!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True!
jaha!
har en kompis som kommer hit m Malaysia Air nu i veckan!! hon sa det var billigt med DET var ju SUPERBILLIGT!
Ska kolla detta!
Nar i augusti kommer ni? Kan vis es??
KRAM!!

Anna, Fair and True sa...

1000 kr var biljettkostnaden, resten var skatter och avgifter! Du får fråga din kompis vad hon tycker om Malaysia Air men jag har hört att det ska vara bra! Så himla lyx med direktflyg också!
Vi kommer 13-22 augusti men vi kommer nog åka ner till aupairfamiljen i Delaware några dagar också och ligga på stranden. Kanske DC någon dag och hälsa på en polare där. Men 4-5 dagar i NYC!
Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
da MASTE vi ses!!!!
:-)
Min kompis har flygit m Malaysian Air forut och tyckte det var jattebra!
Jag har inte bokat ngt men sag pa deras hemsida att man kan boka resor fram tilll i juni ngngang for billigt pris. Ska kolla lite mer.
tack igen for tipset!
kram!!

Anna, Fair and True sa...

I will keep you posted!! Vi ska väl ta tag i det snart. Har börjat kikat på hotell men inte mera. Har ditt eller M:s universitet förresten studentlägenheter som de hyr ut till andra på sommaren, t ex en vecka för fast pris?
Kram!

Sandy D sa...

Hej! Hittade din blogg när jag sökte efter det engelska ord för "välling". Väldigt intressant att läsa om era språkerfarenheter. Kika gärna in på våran blogg som handlar om våran lilla Daisy som är halv svensk och halv skotsk:)

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
det finns rum som ev kan hyras, MEN man får inte reda på detta förrän 2 veckor innan efterfrågat datum. Så man måste ha ngt annat som backup.
Priset vt jag inte riktigt heller.
En av mina vänner som hälsade på senast nu bodde på ett YMCA hostel som var bra och kostade endas ca 50 dollar per natt! SKITBILLIGT! Det var tydligen jättefräscht, men man hade delat badrum/toa. Men om ni kan tänka er det så kan ni ju bo väldigt billigt. Åtminstone några nätter.
Kram!


Sandy D,
hej! Kul att få en ny läsare!!
Jag ska kolla in din blogg senare!
Och välling finns ju inte utanför Sverige har jag förstått. Det är tydligen en svensk grej. Här i USA ger man formula (bröstmjölksersättning) om man inte ammar, och sedan är det cereal som är typ gröt.
Kram!

Anonym sa...

Tak for en interessant blog

Saltistjejen sa...

Anonym,
å tack!
Vad roligt att du tycker om min blogg! Jag blir jätteglad!