fredag, maj 01, 2009

Fredagstema - Valborg/sista april/första maj

Nu är det maj. Idag är det faktiskt 1:a maj till och med. Och ny månad innebär ju även ny värd för Fredagstemat. Denna månad är det Musikanta som är värd. Hennes olika teman kan ni se i högra spalten. Dagens Tema är Valborg/Sista april/Första maj.

När jag först såg dagens tema tänkte jag "Men vad ska jag skriva om Valborg??" Jag kände inte att jag fick några som helst känslor eller tankar eller insipration av just denna svenska gamla tradition. Först vill säga. Men när jag väl satte mig ner och började fundera lite insåg jag att Valborg för mig handlar om minnen från barndom, ungdom och studietid. Ja, nu låter det som om jag är hur gammal som helst, vilket jag inte själv tycker jag är, men helt klart är det att jag inte firat Valborg "på riktigt" på många år. Sedan vi flyttade från Sverige har just Valborg blivit en av de där helgerna som man i stort sett glömmer bort. Man firar ju inte alls vare sig Valborg eller 1:a maj här. Dessutom var Valborg i Sverige något som verkligen gav en speciell känsla av vår. Nu är våren här! Hejdå vintern! Den känslan upplever jag inte alls på samma sätt här. Våren här kommer så mycket tidigare att när det är Valborg så är det i stort sett försommar redan. Mer Midsommarkänsla än Valborg om man ser till vädret. Självklart bidrar även detta till att Valborgskänslan liksom glöms bort nu.


Men detta är några glimtar från mina Valborgsminnen:

     - Pappa som fyller två hinkar med vatten och bär ut till kanten av trädgården där allt     gammalt ris, löv och även det gamla julgransskelettet ska brännas. Viktigt med säkerhet.

    - Lukten av rök blandat med fuktig jord som sticker lite starkt i näsan. Vissa  rynkar på näsan. Själv tycker jag det doftar gott. Det doftar vår.

    - Knastret när barren exploderar i små fyrverkerier av glöd i luften ovanför lågorna.

    - Mina förstörda nästan-nya gymnastikskor efter en Valborg när jag var kanske 9-10 år och hade sprungit alldeles för nära den "stora elden" i villaområdet intill vårt. Men roligt hade det varit, med många brända korvar, pinnbröd och lek.

    - Hur mycket jag frös när jag 14 år gammal cyklade runt i min gamla hemstad från brasa till brasa, tillsammans med en av mina tjejkompisar. Båda med uppknäppta jeansjackor. Självklart utan vare sig vantar eller mössa. Man ville ju vara cool OM man händelsevis skulle råka träffa på några intressanta personer (läs killar). Det gjorde vi inte....

    - Hur jag frös ännu mer när jag firade min allra första Valborg som student i Umeå. Fasen! Att våren kom senare till Norrland hade man ju förstått men SÅ mycket senare....!?!?!!!! Korvgrilllning vid Umeälven där isen just lossat. Brrr!!! Det var sista gången jag hade på mig gymnastikskor och endast en tjock stickad tröja och ja tro det eller ej... jeansjacka... på Valborg i Umeå. Men roligt var det trots allt. Och ljuset, det underbara ljuset. Trolskt. Som sedan bara växte och växte för vart dygn som gick. Våren var här snöhögarna till trots!

    - De "Sista april" jag firat med champagnefrukost och andra studentikosa aktiviteter i Uppsala. Hur många kan man klämma in i ett studenrum? Alla vita mössor i Karolinabacken. Körsång. Glädje. Upprymdhet.

    - Min första Valborg med M. Vi hade alldeles nyligen träffats och allt kändes nytt, pirrigt, nykärt men också ganska vingligt och ostadigt sådär som det kan göra i början innan man känt varandra tillräckligt mycket på pulsen. Men det var en väldigt mysig Valborg. Picknick i en av vitsippshagarna i Kungsör tillsammans med några av mina närmsta vänner. Sedan körsång, brasa, och nattmacka. Sist att somna tätt tätt tillsammans på en madrass på golvet i deras gästrum. Mmmm....


Numer är Valborg för mig mest detta:
Stor GRATTISKRAM till mina vänner K samt J!!!!!! Hoppas ni och Kungen firat riktigt ordentligt idag!


*) Fotot är från http://kpwebben.se


Här nedan är länkar till fler som hänger med på Fredagstemat!

21 kommentarer:

Anonym sa...

Haha.. det där med jeansjackan på och inga "tjocka" kläder ifall att någon som var intresserad av just då skulle komma förbi...var väldigt igenkännande.. Precis så var det.
Trevlig helg!
Kram

Suzesan sa...

Vilket fint inlägg.

Ja det där med att frysa och ta på sig för tunt det känner jag som västkustbo till. Igenkänningsfactor.

Ofta kunde det vara fint på dagen och på sen eftermiddag så slog dimman till. Ihhh!Dimma är råkallt!

Ha en bra dag
Kram
Susanne

Saltistjejen sa...

maisoui,
haha, ja så var det nog för rätt många en viss period! :-)
Kram!


Suzesan,
tack! haha det där med att hoppas och tro att våren är här på riktigt nder valborg gör nog att man går på nitar. Just som du säger så kan det vara så varmt och skönt på dagen men sedan när det blir kväll blir det kallt som sjutton!
Kram!!

Taina sa...

Hahaha! Jag har också gjort misstaget att klä mig ALLDELES för lite på Valborgsmässoafton i Luleå, där jag pluggade. Det VAR kallt den sista april. Men vem brydde sig ;)
Din först valborg med M lät sååååååååå romantisk!
Trevlig helg på dig, Saltis!
Kramen!

Jemayá sa...

Vad trevligt att läsa dina valborgsminnen - och speciellt fint var minnet med M! Och du har studerat i Umeå!! Det ärju nästan rakt över "potten" bara så är du hos mig (lite söderut bara på finska sidan!). Jag visste inte tidigare att det var på valborg ni bränner brasor i Sverige - är det bara praktiskt, eller finns där någon story bakom (typ när vi bränner brasor på påsken för att skrämma påskhäxorna :). kram!

Millan sa...

Vilket kul inlagg om valborg. Som dig har jag inte heller firat sedan jag flyttade utomlands. Det ar en sa svensk tradition att den faktiskt blir lite svar att fira utomlands. Just den dar kanslan av hejda vintern hej varen ar svar att framkalla har ocksa eftersom varen kommer en manad tidigare i alla fall. Kram

Saltistjejen sa...

Taina,
ja ofta klär man väl av sig alldeles förmcket kläder alldeles för tidigt på vårarna. Särksilt i Skandinavien. Haha! Man VILL ju så gärna att det ska vara varmt och vår...! :-)
Och ja första Valborg med M var rätt romantisk.
Kram!


Jemayá,
jo Umeå ligger inte så långt från dig! :-)
MEn det är nu rätt många år sedan jag bodde där. Ojojoj, när jag tänker efter inser jaga tt det är jättelänge sedan!!!
Jag vet itne riktigt traditionen bakom brasorna på Valborg men gissar att det har ngn "hednisk" förklaring också, även om det i modern tid mer handlar om att bli av med allt rens som folk fått när de gjort sina trädgårdar vårfina...
Kram!!


Millan,
Visst är det svårt att ens försöka fira just Valborg utanför Sverige. Iallafall i ett land som defintivt inte har denna tradition. Men jag saknar som sagt inte Valborg så mycket heller. Säkert p g a av att man inte alls blir så påmind om det här, och som jag skrev att vädret är så annorlunda här runt månadsskiftet april-maj jämfört med Sverige. Inte alls den där känslan av att "å nu kommer våren äntligen!" för här har det ofta varit minst ett par dagar med runt 18-20 grader eller mer. Alla blommor som blommar är mer av typen som blommar när det är försommar hemma i Sverige. Så nej, jag saknar inte valborg.
Kram!!

Sara sa...

Men va kallt det kunde va pa Valborg nar vi va sma, kanner att de flesta minnena ar ganska frusna ha ha. Fast det ar klart man skulle ha sin jeans jacka, det va ju anda Valborg!
Kram

underytanjag sa...

Åh vad bra skrivet, som vanligt, kram!

Saltistjejen sa...

Sara,
japp haha!! Oftast var ju Valborg riktigt kyligt. Det kunde ju faktiskt tilll och md snöa då. Men man ville ju så gärna det skulle vara vår och värme. :-)
Kram!


Underytanjag,
tack!!
Hoppas ni har det bra!
kram!

Musikanta sa...

Så trevligt och annorlunda skrivet - jag njuter!

Att ha frusit på Valborgsmässoafton är du inte ensam om. Det var då man skulle ha på sig trekvartsstrumpor (som det hette när jag var 10 år) som slutade vid knäna. En Valborgsmässoafton hade jag på mig en ny liten vårdräkt, med bara en tunn blus under. Jag kommer fortfarande ihåg hur den ser ut och hur fruktansvärt jag frös.

På den tiden skulle små flickor vara söta och inte vara klädda i vare sig långbyxor eller tröjor. Täckjackor var heller inte uppfunna då.

Vissa saker har faktiskt blivit mycket bättre med tiden...
Kram/M

Saltistjejen sa...

Musikanta,
tack! Roligt att du tyckte inlägget och tolkningen av ditt tema var intressant att läsa.
:-)
Ja jag har förstått att det "förr" var mer noga med att man skulle se finklädd ut på olika högtider. MEn det låter väääldigt kallt med trekvartstrumpor på valborg! hu! Som du säger är det tur att issa saker ändrats.
kramar!

Anna, Fair and True sa...

Jag har också lite liknande Valborgsminnen som jag tänkte skriva lite kort om i samband med att jag lägger upp bilderna från Valborgsfesten! Det har inte blivit av ännu eftersom vi var på landet i helgen.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
ser fram emot ditt Valborgsinlägg! :-)

Mia sa...

Vilka underbara Valborgsminnen! Visst var man fåfäng när man var ung (absolut inte nu!!) och tog på sig en alldeles för tunn jacka och nya vårskor dagen till ära. Åh Valborg i Uppsala är väl underbart! Vi firade där det året vi bodde där och det var så härligt. En riktig klassiker. Kram!

Annika sa...

Nej, valborg har jag inga större minnen av, och helgen står inte på min saknarlista alls. Du har fina minnen, verkligen!
Tunna vårskor och tunn jacka var ett måste på valborg när man bodde i sverige. SOM man frös!!!
Hoppas allt är bra. kallt och hällregn i DC!!!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Mia,
haha! ja det verkar som om just detta med tunna vårkläder och frysnivån är ngt många minns.
:-)
och ja de två eller ör det te? Vaborg jag firat i Uppsaa var jätteroliga.
Kram!


Annika,
nej jag saknar inte valborg alls. Fast när jag började fundera lite nu till detta temat insåg jag att jag ju faktistk har haft väldigt mysiga valborgs hemma. Men här nej, här saknar jag det inte.
kram!!

Västmanländskan sa...

Åh, vilka härliga minnen!!!

Saltistjejen sa...

Västmanländskan,
å tack!!

Anonym sa...

Vilka härliga minnen!! Jag tycker mig minnas att man frös ganska mycket i Skåne också på Valborg när man stod där och trampade och väntade på att brasan skulle tändas. Och så skulle den tråkige prästen säga några ord... suck! Kommer dock inte ihåg när jag senast såg en Valborgsbrasa, de senaste Valborgsfirandena var ju i Lund och involverade annat - sillfrukost, chamapagnegalopp, picknick i Stadsparken etc.
Kram!

Saltistjejen sa...

Petchie,
aha, sa det var en prast som pratade vid brasan pa valborg?? Varfor det? Valborg kanns inte alls som ngn religios helg eller hogtid? Snarare hednisk...?
Kram!