fredag, maj 23, 2014

Anledning att fira

Igår hade vi orsak att fira. Då publicerades nämligen den artikel där M presenterar sina forskningsresultat. Inom forskning så är det just så man gör - man har en frågeställning som man studerar. Oftast länge. Vi pratar år. Och när man, OM man, lyckas visa något nytt, något som tidigare inte varit känt, då presenterar man det i form av en vetenskaplig artikel. Denna skickas in till en vetenskaplig tidning och så hoppas man att den ska accepteras. Ofta är det editorn som först läser manuset och bestämmer ifall det är värt att skickas vidare till sakkunniga experter som sedan nagelfar den vetenskapliga biten. Kollar metoder, att rätt kontroller är gjorda, att man kan svara på frågor som eventuellt kommer upp etc. Vid ett "godkännande" av de här experterna inom forskningsfältet är ändå det vanligaste att de har mer eller mindre ingående kommentarer som måste besvaras innan man kan publicera det hela. I många fall kan det handla om att man måste visa fler resultat. Alltså göra fler experiment och det kan i en del fall ta flera månader innan man har fått fram dem. OM de här experterna sedan godkänner manuset samt senare de ev nya resultaten/svaren accepteras manuset oftast av tidningen.

Men detta är alltså fråga om en oerhört lång process. Och om man vill publicera i en högt rankad tidning innebär det otroligt hård konkurrens. Att M nu har ett s.k "första namn" (dvs han är första författare alltså den som står först i författarlistan*) i tidskriften Cell är Enormt Stort! Cell är en av de allra högst rankade vetenskapliga tidskrifter som finns. Att bli publicerad där är en otrolig framgång eftersom denna tidskrift endast publicerar "State of the Art forskning". Andra mycket kända vetenskapliga tidskrifter är "Nature" och "Science".

Så detta var och är stort för honom. Och för oss. Äntligen får han lön för alla de timmar, månader, år han lagt ner på jobbet. Alla helger, kvällar, sena nätter. Alla "icke-semestrar" och all frustration då saker inte fungerar. Faktum är att det är såpass stort att jag nog inte riktigt riktigt riktigt har förstått det än. För mig har ett "Cell pek" varit ungefär lika med ouppnåeligt. En dröm. Som en månresa är för en astronaut. Eller en stor Broadwayroll är för en skådespelare. Eller en roll på Metropolitan Opera för en operasångare. Ja, så stort

Den som vill läsa om artikeln och M´s forskningsprojekt kan hitta det här på Rockefeller University´s egen sida (se första bilden i detta inlägget). Och den som vill läsa själva artikeln i Cell kan göra det här. Fast för att få tillgång till artiklar i Cell måste man ha en prenumeration eller så kan man köpa själva artikeln. Har man inte det kan man endast se en "summary".

Detta är från Rockefeller´s sida:
Cell 157, 1230–1242
Molecular Profiling of Neurons Based on Connectivity
Mats I. Ekstrand, Alexander R. Nectow, Zachary A. Knight, Kaamashri N. Latcha, Lisa E. Pomeranz and Jeffrey M. Friedman

Retro-TRAP merges two approaches to understanding the brain: mapping all of the connections within it and profiling gene expression within populations of neurons, Friedman says.  “We hope that Retro-TRAP will be broadly used and provide a more granular understanding of how complex neural circuits function and ultimately lead to better treatments for neurological and neuropsychiatric disorders.”


*) Ordningen i författarlistan visar hur mycket arbete man har lagt ner på forskningen som presenteras i artikeln. Första författare är den som har huvudansvaret för de presenterade resultaten. Den som drivit projektet. Sedan följer medförfattarna i "fallande ordning". Dock är även sista författaren viktig! Lika viktig som första författaren eftersom sista författaren alltid är den seniora forskare i vilkens labb arbetet skett. Det är alltså oftast den professor som ekonomiskt (samt intellektuellt) har stöttat projektet och forskarna som arbetat med projektet ifråga.


**) Bilden på tidskriften Cell´s framsida är inte från det nummer där M´s artikel är publicerad utan ett äldre och den är lånad från nätet: http://embargowatch.wordpress.com/2010/11/19/whats-going-on-at-the-cell-press-office/

21 kommentarer:

Hattis sa...

Wow! Jag är otroligt imponerad! Hälsa grattis till Mats.

Kattas Betraktelser sa...

Grattis till Mats och er. Jag läste artikeln på FB där du länkat den och tänkte just att " en liten artikel" betyder oerhört mycket jobb och säkert svett och tårar. Vilken milstolpe i hans vetenskapliga karriär och hoppas att han får glädjas åt detta över en lång tid framöver i sitt arbetsliv. Hoppas ni firar rejält. Kram

Freedomtravel sa...

Stort grattis! Låter som ett spännande och avancerat forskningsområde! Jag känner ju mycket väl till den akademiska världen, och vet hur mycket jobb det är. Jag har själv publicerat runt 8 artiklar, men dock i tidskrifter med relativt låg s.k. pagerank... Mitt forskningsområde är ju av lite mer praktisk och vardagsnära natur ;) Hur som helst så disputerar jag i september, så puh, ja jag känner till "branschen". Stort gratis till Mats och er, imponerande!

Sahra sa...

Stort grattis. Vilket enormt erkännande. Nyfiken på hur det fungerar i er värld. Vet ju hur vi humanister arbetar. Vad händer sedan? Fortsätter man med sitt projekt? Gästföreläser? Utvecklar mer? Eller påbörjar man ngt nytt?
Kram

olgakatt sa...

Rikigt ser hur nevön leviterar när denna tyngd lyfts från hans axlar! Och så är jag omåttligt mallig över att vara släkt med honom, förstås.
Det är värt finare biljetter på Met nästa gång, eller hur?

eastcoastmom sa...

Vilken stor nyhet, och maken din ska vara riktigt riktigt stolt över sin forskning!

Mala sa...

Supergrattis till er alla, känner igen att hela familjen påverkas av forskarlivet. Roligt med så bra resultat. M får berätta mer på måndag. Kram

Saltistjejen sa...

Hattis,
Tack vännen!!
Kram!


Katta,
Tack och kul att du läste den. Och visst är det oändligt mycket jobb bakom sådana här publikationer.
Det känns fantastiskt bra att han har fått utdelning för sitt slit.
Kram!


Freedomtravel,
Tack! Och ja det är spännande och förhoppningsvis en metod som man ska kunna använda vid olika typer av forskning av hjärnans funktioner.
Nu blev jag intresserad av DIN forskning också! Vad är det du jobbar med. Önskar också Lycka Till inför disputationen! Jag vet hur otroligt intensiv perioden är månaderna innan man disputerar.


Sahra,
Tack och ja det fungerar verkligen så att allt man lyckas med rent forskningsmässigt vill man publicera. Det är liksom då det offentliggörs och man det blir också på något vis "beviset" för att det man jobbat med blir erkänt. Men tyvärr är det inte så att man kan "luta sig tillbaka" då man publicerat, utan ofta har man många projekt på gång parallellt varav det ofta handlar om "spin-.offs" och fortsättningsprojekt av det man just publicerade. Så det jobbar man såklart vidare med. Tänk lite som en aktiv skådespelare som gör en fantastiskt bra roll i en uppsättning, men som efter det ändå fortsätter att försöka hitta nya pjäser att få roller i. Eller författare som skriver en riktigt bra bok men som ändå fortsätter skriva. Om man har tur så uppmärksammas ens publikation såklart och man kan ev bli inbjuden att gästföreläsa på andra universitet och/eller konferenser. M fick bl a göra det för flera år sedan, men då om sitt projekt han jobbade med som doktorand.
Kram!!


olgakatt,
Ja det här är något han (och vi andra också faktiskt) känner en enorm glädje och lycka att han fick publicerat! Det betyder massor.
Haha, Met är alltid Met så jag tror han skulle uppskatta bra biljetter där.


eastcoastmom,
Ja detta är stort för oss. Och visst ska han vara stolt. JAG är iallafall det hahahaha! ;-)


Mala,
Jo du visst är det så att forskning på den här nivån är något som hela familjelivet påverkas av. På gott och ont. Det är ju många "lediga dagar" som går åt till att man "bara måste in en sväng på labbet". Det känner vi ju alla till. ;-)
Och du det ska bli väldigt roligt att ses på måndag!
Kram!

Suzesan sa...

WOW så stort. SÅ DUKTIG. STÖRSTA hurra och hälsning till Mats. Det kan ju verkligen öppna dörrar. Jag fick tårar så mycket glädjs jag med honom. Läste det du länkat till. Nu är jag stolt över att jag skriver detta om får läsa om det HÄR!! Hälsa och gratulera och jag gratulerar familjen som klara av det. En pusselbit inför helheten och inte vilken som helst.

HURRA!

Kram
/Susanne

Desiree sa...

Det här är ju jättestort. Stort stort grattis till Mats. Ni har all anledning att fira stort. Så mycket hårt slit och så många års slit bakom en sådan här grej. Det är också många som sliter otoligt hårt men aldrig når fram till någon fin publikation som denna så extra stort grattis. Eftersom jag också är forskare så vet ju jag preics hur stort en artikel och i synnerhet ett första namn i Cell är. Detta är jättestort och fantastiskt kul. Så stolta ni kan vara båda två men i synnerhet M. Mina varmaste gratulationer. Låter som en väldigt spännande artikel som jag ska ta och läsa.
Lycko kramar.

Anne sa...

Wow, vilken grej! Det här är ju hur stort som helst....helt otroligt. Mannen i fråga har verkligen all anledning vara stolt, ja du också förstås. Stolta ska ni vara nu, det här är ju en enorm grej. Vilken belöning för allt arbete och tid som lagts ner samt även (tänker jag mig) en riktig kick för fortsättningen och framtiden.
Massor med grattis till din M!
Kram

Saltistjejen sa...

Suzesan,
Tack söta du! Och ja det känns otroligt bra. Även om detta verkligen inte är "målet" så är det super och ett väldigt fint "belönande" för allt hårt arbete som ligger bakom detta.
Kram!


Desiree,
Tack!! Och ja du vet ju verkligen hur mycket jobb som ligger bakom en sådan här publikation. :-) Det känns väldigt bra och som du säger så är det så oerhört många som jobbar lika hårt men utan att lyckas publicera på den nivån. Så ja, vi är otroligt glada. Och jag är väldigt stolt över M.
Kram!


Anne,
Tack gulle dig! Det ÄR stort att få lyckas med det man arbetar med. När man lägger ner oändliga timmar på jobbet är det extra fint att man får den här utdelningen. Det är väl lika för din M som ju fått en mängd utmärkelser i sitt jobb. För oss gäller även att detta är det man får som belöning eftersom man inom akademisk forskning inte får någon ekonomisk "lön" för mödan på det sättet man kan få inom industrin. Men att publicera bra kan öppna dörrar framöver vilket är något som känns väldigt bra nu när vi funderar en del över framtiden.
Kramar!!

Pia sa...

Grattis grattis!!! Vilka underbara nyheter och lon for modan och allt hart arbete! Vet hur mycket jobb det ligger bakom, min exman forskade i genetik och kommer ihag prat om forstanamn, publikationer och vetenskapliga tidskrifter! Jattegrattis till M och aven den stolta familjen!
Kram!!!

Anonym sa...

CONGRATULATIONS!!! Grattis, grattis, grattis! Det är verkligen stort! WOW! Vet hur svart det är att bli publicerad i en känd vetenskaplig tidskrift. Och sen att sta först...alldeles, alldeles underbart. Ni kan verkligen vara stolta!
Kramar, Lisa

Lena/Meltingpot sa...

Fantastiskt! Stort GRATTIS!

Trillingnöten sa...

Stort grattis till Mats! Vilken prestation och vad skönt att få bekräftelse på arbetet som gjorts! Verkligen stort att få bli publiceras i en sån tidskrift! Häftigt också!!

Anna, Fair and True sa...

Så coolt! Stort grattis till Mats! Jag har hört talas om "Nature" och "Science" men inte "Cell" så nu har jag lärt mig något nytt. Ska läsa artikeln på Rockefeller och sammanfattningen.

kram!

Emma sa...

Hälsa Mats stort grattis! Jag har liiite koll på hur det där fungerar och jag vet hur många år det kan ta att få ut något...och att det lika gärna, efter många vändor,till slut kan bli så att man får man vara tacksam för att ha fått feedback på sin forskning och sedan fortsätta harva tålmodigt. Det är ju så stort det kan bli. Större är det väl bara att publicera på den nivån flera gånger. Eller vinna Nobelpriset. Ett bevis på att FAKTISKT ha bidragit till forskningen = mänskligheten(även om man ju gör det genom "misslyckanden" eller lägre rankade publiceringar också förstås) Imponerande hur som helst. Bra jobbat!

Emma sa...

Hälsa Mats stort grattis! Jag har liiite koll på hur det där fungerar och jag vet hur många år det kan ta att få ut något...och att det lika gärna, efter många vändor,till slut kan bli så att man får man vara tacksam för att ha fått feedback på sin forskning och sedan fortsätta harva tålmodigt. Det är ju så stort det kan bli. Större är det väl bara att publicera på den nivån flera gånger. Eller vinna Nobelpriset. Ett bevis på att FAKTISKT ha bidragit till forskningen = mänskligheten(även om man ju gör det genom "misslyckanden" eller lägre rankade publiceringar också förstås) Imponerande hur som helst. Bra jobbat!

Annika sa...

Stort grattis!! Vilken prestation!
All anledning att fira!
Kramar!

Västmanländskan sa...

Hurra och grattis!