onsdag, september 03, 2008

Amningsdiet

Min mjölkproduktion gick ner rätt rejält när vi var i Philly i helgen. Troligtvis p g a att jag inte pumpade så frekvent då. Och kanske har de senaste dagarnas (och nätternas) trötthet spätt på det hela lite? Minns att produktionen gick ner en del för ett tag sedan men då lyckades jag boosta den igen genom att umpa mer frekvent ett par dagar och genom att äta mer och framförallt mer kaloririkt!
Det är lätt att slarva med maten när man är hemma på dagarna och hellre sover än äter....
Så vis av erfarenheten så tänkte jag att näe, nu måste jag banne mig ta och boosta mjölken igen!!!

Därav denna "Kalori combo":
Ett lass med vanilla chocolat chip (Häagen-Dazs glass), vispad grädde (ja riktig vispgrädde fet som attan...!) toppat med M&Ms....!Mmmmm....
Jag gillar verkligen den här amningsdieten!!!!!

20 kommentarer:

Emmama. sa...

Oooh, jag maste komma pa en anledning att ocksa ata det dar.. Ser riktigt gott ut! :)

Saltistjejen sa...

emmama,
haha!! Ja det finns nog alltid någon ursäkt man kan ta till tror jag?! ;-)
Du kan ju alltid skriva ner ett par stycken och sedan har du några att variera med om kvällarna...!
Kram!

Lullun sa...

Det var lite av en boost må jag säga! *hahaha* Får hoppas att den hjälper. Om inte, så var det i alla fall gott skulle jag tro! :-)

Annika sa...

Själv ska jag då dra ner på allt sånt där...istället för upp ska jag ner...NU blir det inte så mkt av sådana godsaker för moi...tyvärr...
Men du kan nog vräka i dig lite av varje i stora mängder...hihi!!
GOTT är det ju, och ja, du hade ju en hel del glass när vi var hemma hos dig...MUMS!!
KRAMAR!!!!!!

Anonym sa...

Det där såg gott ut!
Synd att jag själv inte behöver någon ammningsboost.

Förresten, kommer pumpen åka med på jobbet om dagarna så att du kan pumpa ut tills på kvällen?
Har de något bra rum där du kan pumpa eller blir det att sitta på muggen?

KRAM!

Millan sa...

Hahahahahaha jag langtar verkligen tills det ar dags for amning efter att ha last det har inlagget. Mumsigt varre!!

Saltistjejen sa...

Lullun,
ja vi får se. Förhoppningsvis fungerar det. Tillsammans med mer frekvent pumpning och försök till lite mer sömn. :-)
Kram!

Annika,
jo normalt skulle jag inte heller kunna äta så mycke glass o andra onyttigheter, Men detta att amma gör att allt bara "rinner av mig", eller rinner ner i mjölken kanske man skulle säga... ;-)
Kramar!


Jess,
jag har en liten handpump som jag tänkte ta med till jobbet. Sen stora får snällt stanna hemma för det är en megapump och alldeles för stor o tung att ta med. De gjorde nye stt s.k "lactation room" på jobbet, men det ligger i vår förra byggnad (vi flyttade ju till ny byggnad precis innan Ella kom) så jag tror att jag kommer pumpa på toa. Orkar nog itne gå tvärs över gatan bara för att pumpa. Men toaletterna i nya huset är superfräscha så det är helt okej. Hade de sett ut som i gamla huset så hade jag definitivt INTE pumpat där!
Så får vi se hur det går med mjölken också nu när jag börjar jobba. Kanske kommer den sina lite för jag tror inte jag kommer pumpa så ofta som jag gör när jag är hemma. Men men, vi får se som sagt.
kram!


Millan,
ja det är en rätt lyxig känsla det där att man kan äta som man gjorde som tonåring. För annars har jag ju helt klart fått en ägre ämnesomsättning sedan typ höga 20 - låga 30-årsåldern. Innan kunde jag äta i stort sett vad som helst, när som helst hur ofta som helst utan att det märktes på kroppen. Och nu är det så igen. Lite kul! Man får passa på så länge det varar. Å andra sidan hade jag adrig sådant sug efter onyttigas saker tidigare. Jag hoppas att suget försvinner när jag inte ammar längre och man måste återgå till sin vanliga "diet".. Annars blir det jobbigt... ;-)

Desiree sa...

Det där kan man ju verkligen kalla för kaloribomb som heter duga. Härligt att du kan köra på med en sådan diet. Jag skulle också vilja men jag får väl vänta tills jag ammar någon dag :-)
Njuuuut nu.

Saltistjejen sa...

Desiree,
jo man får passa på nu. Sedan blir det att återgå till de vanliga rutinerna och där ingår inte irkigt sådana här kaloribomber på kvällarna. :-)

Helén sa...

Haha, synd att man inte ammar längre!! Ser jättegott ut :)
Tror att du har helt rätt, både stress och för lågt kaloriintag påverkar mjölken.

Saltistjejen sa...

Helén,
ja det var gott!! :-)
Kanske blircdet en ny ikväll...??!!
Kram!

Jasse sa...

Varje moln har en silverkant! :)

Anonym sa...

Var bara lite försiktig med alltför mycker mjölkproducter, eftersom lillstumpan kan reagera.

Mamma min sa åt mig att dricka ett enorms glas, 0.5 l vatten under tiden jag ammade så jag inte skulle bli uttorkad... Samt givetvis pumpa/amma oftare. Efterfråga = tillgång.

Ella är kring 3 månader nu, eller hur?
3 vecors och 3 månaders "growth spurt" brukar komma omkring den tiden.

Så amma/pumpa på så ska du se att det blir lagom mycket inom några dagar.

Jag avundas dig en hel del att hon har tagit så fint till bröstmjölk. Min tös fick sin första flaska tillägg när hon var 4-5 månader och efter det var det kört! Vi kunde inte ens blanda in bröstmjölk i vällingen. (jag hade urusel kvalitè pga stress och andra saker) så när hon väl fick en flaska välling blev hon mått för första gången.

Så där stod man med dubbel D kupa med massiva mängder mjölk till ingen nytta.

Men så längde det fungerar för dig anser jag att du gör ett fantastiskt jobb!!!!!
Jättekram till er alla 3 samt lite kattmynta till kissemisse.

Kram
Malin

Saltistjejen sa...

Jasse,
ja så är det såklart!Malin,
Ja jag har funderat ver det där med mjölkprodukter eftersom jag konsumerar ganska mycket sådant själv. Äter yoghurt varje morgon t ex...
Jag testade att sluta med det ett tag när hon hade magproblem, men tyckte inte de hjlpte så jag vet inte. Men visst håller jag ögonen öppna.

Min egen mjölk börjar "rinna till" nu. Så mina kalorboostar och frekventa pumpningar verkar hjälpa. :-)
Jag dricker också mycket vatten. Det insåg jag tidigt att jag behövde . Nu när så mycket vätska ska bli till mjölk, plus att här är varmt varmt varmt, så kräver kroppen mycket vätska. Ofts dricker jag ett stort glas vatten innan pumpningen och sedan ett efter. Samt en del däremellan.

Det där med mjölk, amning etc ÄR verkligen ngåot som ofta krånglar. Det trpkiga är att det ju ofta är belagt med en massa skulkänslor också. Att mammor som inte har tillräckligt med mjölk eller som inte kan amma av andra skäl känner sig misslyckade. Det är så tråkigt att det är så, eftersom det faktiskt handlar om att man inte helt kan styra sin kropp. OCH man är ju en lika bra mamma oavsett om man ammar eller ej!

Kram!!

Marianne sa...

Det där är min favoritdiet. Och jag har lite tur, jag kan äta det när som helst och hur mycket som helst trots att det var 34 år sedan jag ammade! Vi får väl se hur det går när jag snart blir av med alla hormoner. Då kanske jag också får sälla mig till dem som måste tänka efter vad de äter.

Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja du ser verklgien ut som den kroppstypen som aldirig behöver fundera över vad du stoppar i dig. Iallafall inte av skäl som rädsla att bli tjock. :-)
Njut du av det! Det är få personer förunnat!!!!
:-)
KRAM!

Kristina Backlund sa...

Hej,
Hittade din blogg av en handelse. Jattetrevlig.
Jag bor ocksa i NY med ny bebis (1 aug. Duedate var 25 juli). Har upplevt liknande brist pa mjolk, men fick denna forklaring i Anna's bok Barnaboken. Man kan under olika perioder tro att man inte har tillrackligt for att tillfredstalle bebisen, MEN, det ar helt enkelt sa att bebisens matbehov okar nar de vaxer, och brosten hinner inte alltid oka produktionen i samma takt.
varma halsn. Kristina

Saltistjejen sa...

Kristina,
skoj med en utlandssvevsk här i NY! Var bor du?? I NYC???
Ja jag har hört det att barnet har växtperioder och då äter mer, och det kan ta lite tid för mjölken att hinna med att produceras då.
Hoppas du vill fortsätta läsa här! och Grattis till bebisen!
Kram!

Kristina Backlund sa...

Jag bor ocksa pa manhattan. Chelsea narmare bestamt. Vilken stadsdel bor ni i? Vilket sjukhus fodde du pa? Vi var pa NYU pa forsta avenyn/32:a.
Min mans foretag ar baserat i Goteborg sa jag ar mammaledig i sverige aret ut. Vi har ett hus soder om Varberg sa har sitter jag pa landet med Kasper var bebis, och hunden Oscar. Det ar en verklig kontrast mot mina senaste 14 (!) ar pa manhattan. Sa jag forsoker njuta av denna lyxiga ledighet. Det ar skont.
Kram K

Saltistjejen sa...

Kristina,
aha!!! Vi bor på Upper Et side intill Rickefeller University. Så Ella föddes på NY Presbyterian. Alltså Cornell inte Columbia. Det ligger ju endast ca 5 minuters promenad från oss så det var himla bra eftersom hon ju fick vara kvar på NICU i 2 veckor efter födseln.
Aha, så du är i Sverige nu!
Ja när du kommer tillbaks hit kanske man skulle ses på en fika eller så?! Det hade varit skoj!
Vad jobbar du annars med här i USA?
Kram!