torsdag, september 11, 2008

Fredagstema - Flaggor

Återigen fredag och temat är "Flaggor". Det är fortfarande Petchie som står för temat.
Ja, när jag först såg temat tänkte jag, "jaha flaggor ja..." Sedan var det liksom tomt i skallen. Jag har aldrig varit så superintresserad av flaggor faktiskt. Förutom en kort period på lågstadiet när jag gillade att sitta och rita flaggor från någon atlas. Men annars är jag ingen flaggperson. Jag är dessutom urusel på att känna igen flaggor och vilka länder de representerar. Flaggan på denna bilden är från vår helgresa till Philadelphia.

Däremot har man ju såklart gjort en iakttagelse här. Och den är att amerikaner verkar vara helt galna i sin egen flagga. För man ser verkligen flaggor överallt! På bilar, hängande nedanför fönster längs med väggen, tryckt på kläder, på tavlor, ja och på flaggstänger också såklart. Vi har till och med en stor amerikansk flagga på väggen i vår lobby när man kommer in genom entrén. Fär famförallt är det ju amerikanska flagor jag talar om. MEN eftersom jag arbetar i Bronx får jag också en daglig dos av t ex den italienska och puertoricanska flaggan. Dessa flaggor visas stolt upp där. I fönster, på dörrar, väggar och bilar.
Folk här är väldigt patriotiska och nationalistiska oavsett viklt land man kommer från. Det är roligt att de flesta är stolta över sitt ursprung tycker jag, men det kan även gå till överdrift. I vissa fall är folk så extremt känsliga för t ex uttalanden som möjligtvis eventuellt kanske skulle kunna tolkas som något negativt om deras land, kultur, språk eller religion. Lite tröttsamt tycker jag som är av den åsikten att alltför politiskt korrekt tillrättalagt, både i tal och i skrift, bara gör diskussioner, samhällsdebatten, och ja hela vardagslivet trist och urvattnad. För den skull ska man ju absolut ha respekt för alla kulturer och nationaliteter tycker jag, men jag sätter inte ett likhetstecken mellan detta och att aldrig få skämta och/eller ha åsikter som kan uppfattas som negativa. Det är stor skillnad på att ha förutfattade meningar om personer man möter endast p g a deras etnicitet, och kunna prata om eventuella problem som kan uppstå av kulturkrockar. Lite som det var i Sverige, iallafall innan vi flyttade hit, angående hedersrelaterade mord. Att politiker stack huvudet i sanden som en hel strutsfarm och hävdade att detta absolut inte hade något som helst att göra med att den grupp där dessa fruktansvärda dåd utfördes faktikst kom från en och samma kultur, var i mina ögon ett enda stort och dåligt skämt. Självklart grundade sig dessa mord i synsätt som hade med kulturen ifråga att göra. Därmed inte sagt att alla från den kulturen hyllade hedersmord. Tvärtom. Men att blunda för det mycket självklara faktum att problemet hade kulturella grunder tycker jag var oerhört dåligt. För hur ska man någonsin kunna lösa problem om man medvetet undviker att se hur och varför problemen kan uppstå.

Oj, nu hamnade jag kanske lite långt ifrån dagens flaggtema....
Jaja, för att återvända snabbt till detta ska jag avsluta detta inlägg med att nämna två saker:

1) ja var till svenska konsulatet idag för att förnya mitt pass. Om man går dit från oss, längs med 1st avenue passerar man FN på vägen. Utanför FN lyser det färgglatt av flaggor. Alla FN-länder har ju sin flagga hissad där. Jag hade tyvärr ingen kamera med mig idag men här är en bild från när jag var där med min mamma förra våren där man ser åtminstone ett antal av alla flaggorna.

2) Vi såg en film för ett bra tag sedan som heter "Flags of our Fathers", där den amerikanska flaggan spelar en mycket betydande roll. Denna film är förresten den första "delen" av två som handlar om 2:a världskriget och slaget vid Iwo Jima i Japan. Jag tycker den var rätt intressant just för att man inser hur mycket som sker bakom gallerierna rent politiskt när det är krig. Hur mycket som friseras och fixas för att ytan ska vara fin och sälja det budskap man vill att folket ska "köpa". Man kan ju dra en del paralleller till det krig som ju pågår nu i Irak t ex. Det finns en del slående likheter mellan denna händelse som filmen bygger på och den marknadsföring av Irakkriget som fördes när det startades. Sedan kan man ju tycka vad man vill om själva kriget, men just detta att politiker utnyttjar media för att föra ut ett budskap som gagnar dem och deras politik, oavsett om det är sant eller ej, det är inte särskilt smickrande tycker jag.

Om ni är itnresserade av dena andra filmen så heter den "Letters from Iwo Jima" och är egentligen oerhört mycket bättre än den första. Denna är dock en mer renodlad krigsfilm. Här visas slaget sett ur japanernas synvinkel. Den första visar samma slag men sett ur ett amerikanskt perspektiv. Båda filmerna är regisserade av Clint Eastwood, och jag rekommenderar att se dem. Särskilt om man är intresserad av 2:a världskriget.

Okej, nu har jag nog inte mer att säga om flaggor. Inte idag iallafall.
Nu ska jag alldeles strax hämta Ella på dagis och sedan träffa en svensk kompis som är här med sitt jobb och då har tid för en fika med mig och Ella i eftermiddag. Det ska bli så roligt! Vi sågs senast innan jul när jag var i Sverige, och det blir första gången hon får se Ella.
Hoppas ni alla får en riktigt bra helg!

11 kommentarer:

Petra H sa...

Det blev ju ett jättebra inlägg trots att du inte heller är någon flaggfantast ;-) Och det slog mig när jag såg ditt foto från FN att jag kollade på ett foto från FN i Geneve senast igår men det glömde jag bort när jag skulle skriva mitt inlägg idag!! Jag gillar att se alla världens (eller Europas i Bryssel) flaggor samlade - det ger hopp om framtiden... kanske lite naivt?
O och jag såg Flags of our fathers för ett tag sedan och jag skäms att erkänna att jag somnade - vet inte om det var filmen eller om jag var väldigt trött men jag fick inget riktigt grepp om filmen.
Hoppas att ni får en härlig helg och riktigt rå om Ella efter hennes första dagisvecka!
Kram!

Annika sa...

Japp, flaggor överallt här. Tur att flaggan är vacker då ;-) För det tycker jag att den amerikanska flaggan är.
Jag har inte sett filmen du pratar om, men det kanske vi borde göra.

HUR går det för Ella på dagis? OCH för DIG? Känns allt bra efter denna första vecka på jobbet?
Ha en riktigt FIN helg nu, Saltis.

Kram från ett regnigt Washington!!!

Fritt ur hjärtat sa...

Men oj så mycket du fick ihop!! Å så säger du att det blev tomt;-) Jag tycker det är tjusigt när det är sådär många flaggor på rad, här ser man nog max 4, men jag gillar att gissa vilka det är som är här på besök. Jag inser att vi inte har några kvarter med "andras" flaggor på dörrar och fönster, fast vi har hela invandrar kvarter, har heller aldrig sett en svensk flagga hänga i en lobby eller liknande, det är verkligen olika.

Desiree sa...

Jag tycker också att du fick ihop ett bra inlägg fast du kände att du kanske inte hade så mycket att berätta inför detta fredagstema. Visst är det trist när folk tar allt för allvarligt på sin flagga och nationalitet och inte kan tolerera någon form av humor. Tack för filmtipsen det lät som två riktigt bra filmer. Ha en trevlig helg och hoppas att ni får soooova liiite längre.

Anna, Fair and True sa...

Ja, du fick till ett ganska bra inlägg trots att du inte är så intresserad av flaggor! :)

Jasse sa...

Blev så glad att läsa det här. Usch jag kan knappt stå ut den alltför starka pariotismen hos folket här. Det är så ofantligt...pinsamt? påfrestande? onyttigt? Jag HATAR det. Faktum är att jag hatar, hatar, hatar att se den amerikanska flaggan för den enda betydelse som står kvar för mig i förhållande med den är...vad ska man säga? Rasism? Extrem kyrklighet? Outbildade människor? Korrumperade politiker?

Det går absolut till överdrift, tycker jag, jag håller med. Och...ja, det låter nog som att jag går till överdrift just nu. Men förr var det inte såhär fånigt. Efter du-vet-vilket-datum blev allt det här i stort sätt institutionaliserad och det är vedervärdigt att se hur bolag, en viss parti o dyl har profiterat på det. Ang samhället har det i allmänhet taken racism and ran with it. Om du bara hörde sakerna min kollegor kan säga! Det känns fruktansvärt dåligt.

I ärlighetens namn får flaggan inte min blod att koka VARJE GÅNG jag ser den, men sanningen är den att jag har en sorts fördom mot den som har den på sin tröja, sin bil, el. vad som helst. Just det där i själva verket är pinsamt att erkänna eftersom det är lika dåligt som deras rasism etc, men...så har det blivit i det här landet—delad—och jag är väl inte ensam.

MEN ÄNDÅ. Intressant inlägg förresten. ;-)

Saltistjejen sa...

Petra,
Haha tänk att du somnade!! Ja det är faktiskt en ganska "ugn" film, där det kasnke inte händer sådär jättemycket "action" mer än i just krigsscenerna. Men jag tyckte den var intressant ut just den aspekten att det handlade om en mycket mycket mycket frisserad verklighet. Helt enkelt lögner. Och ja, just denna vinkel var lite intressant att se, särskilt i en amerikansk film.


Annika,
jo det går BRA för Ella på dagis. Denna första vecka har självklart varit omvälvande för henne vilket märks för att hon är trött. Men det går väldigt bra ändå! Personalen är verkligen superbra där!
Kram!!


Fritt ur hjärtat,
ja att ha så många flaggor som utanför FN är det knappast på särskilt många ställen ;-)
Men det ser rätt fint ut när man passerar där tycker jag.


Desiree,
ja det kan verkligen gå till överdrift detta med politisk korrekthet också. Tycker jag. Det tråkiga är ju dessutom att folk kan bi rädda att alls diskutera frågor som faktiskt borde diskuteras och debatteras öppet.
kram!Anna Fair and True,
Tack! Jag var förresten in och kollade din blogg och såg de fina fotona från er semester här i NYC! SKOJ!! Hann inte kommentera där dock, men gör det kanske senare om jag får tid.
kram!


Jasse,
oj vad kul att du gillade inlägget.
Hur går det annars? Packar du nu?
Om du vill hinna ses innan du åker så gissar jag att det måste bli kommande vecka. Jag vet inte riktigt hur det ser ut för oss, men det vore skoj om det gick. Samtidigt förstår jag om du har mycket att göra.
Jag kommer iallafall att fortsätta följa din blogg så jag får reda på vad som händer.
Kram!

Marianne sa...

Vilket sammanträffande, jag har gått och funderat på just det där med fördomar och förutfattade meningar här i några dagar. Har nog kommit fram till att fördomar är av ondo och att förutfattade meningar har vi alla - men vi måste också inse det och skaffa oss en positivt nyfiken attityd till det vi inte känner till för att kunna möta andra människor. Vi kan självklart inte kunna och veta allt från början och vi kan inte intressera oss för allt och alla, en omöjlighet, men många uttalar sig utan att först ha ens nosat på vilken företeelse det än må vara. Eller så blundar man och håller sig bara politiskt korrekt i den politiskt korrekta ström som för tillfället råder.

Apropå det där med "heders"mord så är det ju just kulturen det kommer ifrån, inte religionen, som jag ser det. Både kristna och muslimer och andra trosinriktningar från kulturer runt den arabiska halvön tillämpar det, och samma sak är det med kvinnlig könsstympning. Om vi kunde lära oss bara den lilla skillnaden kunde vi komma en bra bit i debatten för att sedan kanske kunna åtgärda problemen.

Har inte sett någon av de filmerna, blir så himla uttråkad av allt som har med krig att göra på film. Men jag ska tänka på vad du har sagt om dem ifall jag ramlar över dem.

Hoppas ni får en skön helg nu efter första dagis- och jobbveckan, och att Ella sover gott på nätterna!

Kram!

Jasse sa...

Jag vill träffa absolut! Men det finns bara imorgon kvar om det ska vara lättast för dig att träffa på helgerna. Det går för mig under veckan också men jag förstår att du har såklart Ella, samt mycket att göra i labbet. MEN, om det gick så skulle jag blir glad. :) Jag har kommit hem från jobbet kring 17.20 varje dag, och jag har redan packat ihop mest av vad jag ska ta med. Så ja jag kunde hinna träffa!

Jasse sa...

Träffas menade jag ju ;)

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja detta är ju ngt man kan fundera och prata om länge. Fördomar och förutfattade meningar. Det var bra uttryckt tycker jag. Självklart har vi alla förutfattade meningar och det är lätt att invagga sig själv i tron att man själv är så öppen, men jag tror att man hela tiden måste vara medveten om sina fördomar/förutfattade meningar om folk, saker, tillstånd.... Så länge man är medveten om dem kan man jobba med dem.
Hoppas du har en skön helg!
Kram!