söndag, september 28, 2008

Om jag var man, bisexuell eller lesbisk...


....så skulle jag vara dödsförälskad i denna kvinna!!!!!!

Kasey Chambers.
M och jag var på hennes konsert här i New York förra veckan. Våra vänner E & M satt barnvakt under kvällen, vilket gick strålande bra. Ella sov i stort sett hela kvällen i sin vagn hemma hos dem.

Så tillbaks till själva kvällen. Vi hade en otroligt härlig kväll. Det var ett bra tag sedan vi var ut tillsammans och lyssnade på livemusik. Vi gillar detta väldigt mycket båda två så det var så underbart att få gå på en konsert igen. Och eftersom just Kasey tillhör bådas favoriter så var det en riktig toppenkväll! Vi var på hennes konsert när hon spelade i Stockholm (på Södra teatern) också. Sommaren just innan vi flyttade hit (2005). Den konserten var helt fantastisk. Lite annorlunda jämfört med den här i NYC. Då spelade hon med "fullt band". Men nu var det en mer lugn och akustisk version (liknande MTV unplugged) och det var enbart hon, hennes pappa Bill samt hennes man Shane Nicholson som spelade och sjöng tillsammans. Som hon själv presenterade denna spelning med sin underbara australienska accent "We will play for you like we normally sit around and play in our living room."

Och ja, så började denna oerhört underbara konsert! Jag hade aldrig tidigare hört hennes man Shane Nicholson, men han var otroligt bra han också. Den nya skivan "Rattlin' bones" som släpptes samma dag här i USA, är just ett samarbete mellan Kasey och Shane. Mycket lugnare än hennes tidigare skivor och ännu mer "back to the roots". För ja, detta är countrymusik. När den är som bäst enligt min mening. Inte alltför mycket "långtradarchauffis-i-cowboyhatt". Inte heller alltför mycket 6-fingrigt-banjospel à la den klassiska filmen "Deliverance" från -72. Utan just en sådan där underbar blandning av fantastisk stämsång (jag bara äääälskar stämsång!!! Huden knottrar sig bara jag tänker på det. Ja, ABBA var ju senare otroligt skickliga på att ta just stämsången in i discoeran!), texter som ofta berättar en historia och melodier som ofta är ganska enkla i sin uppbyggnad men som framförs så skickligt.

Kasey Chambers sjunger och spelar alltså country. Jag lyssnade aldrig på country innan jag träffade M. Men eftersom detta är hans favoritgenre så har det såklart blivit en hel del countrymusik under våra år tillsammans. Jag ska ärligt säga att jag fortfarande har lite svårt för den där “klichécountryn”. Tänk er en medelålders man i vit cowboyhatt och stövlar med sporrar som spelar gitarr och sjunger med en röst som nästan helt kommer ut genom näsan. Och det hela låter som en blandning av svenskt klassiskt dansband och Hasse i Kvinnaböske. Nej, just denna country är inte den jag fastnat för.
Däremot har jag verkligen lärt mig uppskatta den enorma kunskap och talang som ofta döljer sig bakom riktigt skickliga countrymusiker. På konserten med Kasey Chambers i Stockholm var detta så tydligt. Jag har nog aldrig sett så många personer som så skickligt spelat så många olika instrument. Countryn är ju till viss del besläktad med bade bluegrass och folkmusik, vilket jag tycker kan skönjas just i instrumenten. Gitarrer av olika slag, fioler, steelguitarr (vad nu det heter på svenska??), munspel, mandolin, banjo. Ja listan kan göras lång.

Och som sagt om ni aldrig lyssnat på Kasey Chambers så rekommenderar jag verkligen att ni provar. Även om ni inte alls är några egentliga country fans. Hon har en mycket egen röst som jag verkligen älskar, och hon skriver i stort sett allt sitt material själv. Ja, på den nya skivan har hon och hennes man skrivit materialet tillsammans.

Hon har dessutom en mycket speciell uppväxt. Hennes föräldrar bestämde sig strax efter henhens födsel för att flytta ifrån civilisationen. Alltså tog de med sig henne samt hennes något äldre bror Nash i någon form av husbil och körde ut i öknen. Där levde de sedan i ca 10 år. Den enda underhållning de hade var att hennes pappa varje kväll tog fram sin gitarr och spelade gamla countrylåtar när de satt runt lägerelden. Låter detta inte helt otroligt "hippie-pittoreskt" eller kanske superflummigt och oansvarigt, beroende på med vems ögon man ser det?? Jag tycker själv att det är svårt att förstå att man vill ta med sig sin familj ut i ingenstans och bo och leva där i ett decennium utan någon som helst kontakt med omvärlden. Men jag tycker samtidigt att det är ytterst fascinerande! Ännu mer fascinerande är det att Kasey sedan ett tiotal år sedan är en enormt stor stjärna i Australien, och att hon även har en skara trogna fans i andra delar av världen. Så från en uppväxt isolerad ute i Australiens öken har hon nu gått över till att turnera världen runt. Hennes pappa följer allt som oftast med på turnéerna han också och spelar och sjunger tillsammans med henne.


Nedan är ett par av mina favoritsånger från Kaseys och Shanes senaste skiva:

Dessa sånger är från deras nya gemensamma skiva och de spelade dem på konserten. Den första heter "One more year" och ja, jag kan bara säga att jag fullkomligt älskade denna otroligt vackra sång! De kommande Youtubeklippen är från andra konserter än den vi var på, men lite av atmosfären känns igen.Den här sången "Wildflower" är också från deras nya skiva. Den skrev de till sin lille 1-årige son och när de spelade den på konserten tror jag mina amningshormoner spelade mig ett litet spratt för plötsligt satt jag där med helt tårfyllda ögon.Annars är singeln "Rattlin' bones" från denna skiva lite mer "back-to-the-roots-country" än balladerna ovan.Från Kaseys tidigare skivor är nog dessa ett par av mina favoriter genom åren:
The Captain (denna skrev hon som 17-åring!!! Imponerande tycker jag...!) Detta Youtubeklipp har jag dock förstått att någon gjort. Det är alltså Kasey som sjunger, men själva "filmen" är det någon kreativ person som satt ihop."Cry like a baby" kommer också fråndebutskivan "The Captain". och den låten tycker jag också väldigt mycket om.Hennes andra skiva heter "Barricades and Brickwalls" och detta är titelspåret från den:"Not pretty enough" kommer från samma skivaSamt även "On a Bad day" som jag också tycker väldigt mycket om.Från hennes tredje skiva "Wayward angel" kommer denna låt "Pony" som jag tycker är otroligt skön.Även "Hollywood" är från denna skivan.
En annan av mina absoluta favoriter med Kasey "Water in the fuel" hittade jag dock inte på YouTube. Jag tror att det egentligen är en cover men hennes version är helt fantastisk tycker jag. Men om ni är intrsserade av att ladda ner denna låt så finns den här.


Hoppas jag inte totalt tröttat eller tråkat ut er med detta inlägg. Men eftersom jag fortfarande går omkring och är lite hög efter konserten förra veckan, och eftersom jag nu äntligen lärt mig hur man lägger in ett Yotubeklipp här (tack Desiree, Cecilia och Annika!) så tyckte jag att jag ville dela med mig lite av Kasey.

Bilderna i detta inlägget är hämtade från googles images efterom vi tyvärr glömde ta med kameran när vi gick på konserten.

13 kommentarer:

Anna, Fair and True sa...

När jag läste din rubrik trodde jag först att redan gjort ett av mina fredagsteman för oktober! :)

Ska kolla in Kasey! Det låter bra, och då har jag inte ens lyssnat på några av låtarna ännu! Men du låter så entusiastisk! Jag har aldrig ens hört talas om henne!

Lullun sa...

Återkommer imorgon och hoppas på bättre flyt med Internet. Filmerna dyker nämligen inte upp (det gör de inte på andras bloggar heller i dag, för mig alltså). Det låter dock, på det du skriver, som om det är något för mig, som döljer sig bakom de osymliga, vita fälten! Visst är musikerna verkligen ofta otroligt duktiga inom denna genren. Helt klart! Vi "höres" imorgon... ;-) Kram!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
hahaha! Ja jag insåg det efter att jag publicerat inlägget. Men jag började skriva det för ett ta gsedan och har harvat med det ett tag. Och när jag skrev rubriken hade jag ännu itne sett dina oktoberteman... Anledningen till min rubrik var att när vi gick från konserten så sa jag just de orden till M. För jag kände precis så. :-)
Men förhoppningsvis så får jag tid att skriva fredagstemat ändå! :-)
Och ja, kanske gillar du Kasey kanske inte, men hon är helt klart värd att kolla upp!
Kram!


Lullun,
oj hoppas du kan se Youtubeklippen senare då. Så kan du lyssna på ett par av låtarna iallafall,
Kramar!
Kram!

aussiekicki sa...

Jag har aldrig varit någon större fan av country men det här var fint.
Men jag måste erkänna att trots att hon är aussie, har jag aldrig hört talas om henne (och rodnar lite faktiskt).
Kram!!

Saltistjejen sa...

Kicki,
ah, jag tänkte fråga dig faktiskt ifall du hört talas om henne. Hon lär ska vara jättestor i Australien. Men det kanske är som med countryn här i USA. Det finns ju megastjärnor inom denna genre här, men om man inte lyssnar på just den genren så har man ändå ingen aning om vilka de är.
Så sluta rodna du!
:-)
Kram!

aussiekicki sa...

Haha, okej jag ska sluta på en gång! Den ende inom genren som jag känner till, som kommer ifrån OZ, är ju Keith Urban och det är enbart för hans val av hustru! ;-)
Kram!

Saltistjejen sa...

Kicki,
haha! Ja jag måste säga att jag faktiskt också enbart känner till Urban pga av hans fru! :-) Har aldrig lyssnat på hans musik faktiskt.
Kram!

Annika sa...

Bara lite tvärsnabbt. Återkommer mer sen.
Jag blir skitnyfiken på henne och ska kolla alla youtubes när jag kommer hem från svennefrullen. Visst är det helt otroligt när man verkligen blir "kär" i en duktig sångerska. Jag känner ju lite lika för Eva Cassidy, may she rest in peace...
KRAMAR!!

Saltistjejen sa...

Annika,
ha det super på frullen!!!! :-)
Och ja Kasey är helt klart värd att lyssnas på. Åtmninstone att ge ett par av hennes låtar en chans och se vad man tycker.
Blir intressant att höra om det
Kram!

cecilia sa...

Va kul att det funkade med you tube!
Va mycket att bita i, jag gillar det skarpt. Jag tycker om country och folk a la Neko Case, och hon var mer country an folk med sitt band Neko Case and her boyfriends innan hon gick solo, kan rekommendera hennes skiva The fox confessor varmt.

Kram

Saltistjejen sa...

Cecilia,
å kul med nya tips! Ska kolla detta! TACK! Roligt att du gillar country också. Det är ju annars inte så vanligt bland svenskar.
kram!

Marianne sa...

Jag får också återkomma och lyssna, för det vill sig inte för mig heller i dag. Men nu blir jag ju nyfiken, lantis som jag är vet jag inte vad Keith Urban har för hustru! Hahaha, vet inte vem han är heller om jag ska vara ärlig då rå : )

KRAM!

Saltistjejen sa...

Marianne,
hahaha! Jag är inte heller särskilt bra på kändisskvaller men just detta par känner jag till för det stått så väldigt mycket om de ett tag. Hans fru är den inte helt okända skådespelaren Nicole Kidman! Fd gift med Tom Cruise.
Och välkommen tillbaks o lyssna när det fungerar igen!
kram!