fredag, september 26, 2008

Väggar

Dagens fredagstema är väggar.
Och detta är ju ett tema som borde kunna få fantasin att spinna lite.
Men tyvärr måste min förkylning tagit med sig min kreativa del av hjärnan för nu när jag har lite tid att försöka knåpa ihop ett inlägg så hittar jag inget alls som känns roligt, spännande eller ens intressant att skriva om just väggar.
Hm....
Därför tittar jag helt krasst igenom de bilder jag har här i mitt iPhoto bibliotek på min nya dator för att se om jag kan hitta några som kan platsa i fredagens tema. De är tyvärr inte så många.

Men här kommer de:

Den här första bilden är från en inflyttnigsfest som en av mina kompisar på jobbet hade i våras. Han och hans ex hade just gjort iordning lägenheten och målat om i dessa järva färger. Först när jag hörde att de målat lägenhetens väggar i orange och lila så funderade jag hur det skulle se ut. Dessa färger är inte direkt några som jag automatiskt tänker ska passa tillsammans, snarare tvärtom... Men när vi kom dit och såg lägenheten måste jag säga att jag tyckte det var otroligt coolt! Här syns "sovrumsalkoven".


Här är en bit av ena väggen i "vardagsrummet". En annan kompis L samt M står framför väggen som lyser i orange.


Denna vägg är från den nya byggnad dit vårt labb har flyttat. Här är det lilla "kitchenette" som finns utanför labbet. Jag gillar att man använt så starka färger i det här nybyggda huset. Denna turkosa färg är bara en av ett par starka färger som går igen på vissa väggar. Andra starka färger som finns här är klargult samt en ljus röd-orange nyans. Tillsammans med de trä-, glas- samt betongväggar som finns här blir det en rätt häftig och härlig kontrast.


Denna glasvägg är en av flera glasväggar i huset där jag jobbar. Den går i stort sett hela vägen från marknivå upp till taket och jag älskar det ljusinsläpp som kommer in genom den glasväggen. På andra sidan kan man skymta min gamla arbetsplats. Det är byggnaden med runda (!) väggar.


Jaha, nu inser jag att inlägget nästan mer handlade om färger än om väggar. Men, men...
Egentligen tycker jag annars att just detta med väggar, eller murar som ju "walls" också kan översättas till, i en mer abstrakt mening är väldigt intressant. Alltså det faktum att det är så vanligt, ja till och med en av de mest grundläggande mänskliga egenskaperna tror jag, att skapa väggar eller murar kring sig själv och/eller den miljö som man själv känner sig hemma i. Att vara misstänksam mot allt nytt. Nya kulturer. Nya personer. Nya miljöer. Det kan självklart gälla på olika plan. Det personliga såväl som det nationella. Här i USA är väl det senare framförallt det som uppmärksammas mest i och med alla anti-terroristlagar etc som har kommit till sedan nine-eleven. Och tyvärr tror jag att man även ökar väggbyggandet på det personliga planet när man tillåter allt högre väggar på det nationella planet. Här har det gått lite till överdrift tycker jag. Självklart kan jag förstå att USA som land, och amerikanerna som folk, blev otroligt rädda efter den elfte september. Och rädsla är just det som göder väggbyggandet allra mest. Rädsla och okunskap.
Till viss del har väl just denna typ av rädsla nått även Europa i och med de terrordåd som faktiskt skett där. T ex i London och Madrid. För att inte tala om i Ryssland och Israel.

Och det är naturligt att blir skrämd. Det är också naturligt att man vill bygga försvarsmurar, eller väggar, för att skydda sig. Det ligger i människans natur. Biolog som jag är i grund och botten, så tror jag till och med att just denna misstänksamhet är en egenskap som till viss del faktiskt hör ihop med vår överlevnad. Att vara på sin vakt. Att ha koll på sin egen "stam", by, stad, sitt landområde. Detta var något som kunde betyda skillnad mellan liv och död förr. Men nu. Idag. Är det inte en viss skillnad? Vi som lever i moderna samhällen där ett nytt ansikte inte automatiskt behöver betyda ett hot mot ens familj eller ens by, borde vi inte kunna sänka garden något. Eller åtminstone kunna inse att "ja, vi har rätt att vara rädda men borde för den skull försöka att motarbeta väggbyggande." Åtminstone på vårt eget personliga plan. Att öppna upp snarare än bygga igen. Mer luft. Mer rum. Mer "space". Så att fler får plats. Ja, större ytor där fler kan samlas och utbyta erfarenheter. Skapa nya relationer. Det tror jag öppnar upp för förståelse och är grunden för nya mänskliga framsteg. På alla plan.
Så ja, i just detta sammanhanget önskar jag att var och en av oss kunde ta till släggan och slå ner åtminstone någon av de väggar eller murar vi har en viss tendens att bygga upp omkring oss. Eller om man nu nödvändigtvis ska bygga upp en vägg runt sig så kanske man åtminstone kan bygga en klättervägg så att det finns en möjlighet för andra att klättra över. Om de vill. och för en själv att klättra ut. Om man kommer på att man ändå skulle vilja.

Själv ska jag snart försöka ta mig ut genom labbets väggar för att åka hemåt.
Och inget är väl så otroligt skönt som att komma innanför det egna hemmets väggar efter en hel dag borta? Känna värmen där inne. Och som i mitt fall, just idag, att mötas av de man älskar mest i hela världen.
För just detta kan väggar också göra - de kan rymma kärlek!

Detta kommer dock inte att postas förrän imorgonbitti (hoppas jag iallafall) och då är jag ju tillbaks innanför jobbets väggar igen.


Hoppas ni alla får en riktigt härlig helg!

22 kommentarer:

Petra H sa...

Det var ju ett jättebra inlägg om väggar, både konkreta och abstrakta!
Jag tror att man kan tröttna ganska snart på att bo i en liten lägenhet med starka färger på väggarna - visst ser det häftigt ut men nja, inte för mig. Speciellt inte som jag hatar färgen orange!! ;-)
När jag läste andra delen av ditt inlägg så tänkte jag på muren i Israel / Palestina - jag har ju två foton i mitt inlägg från Israel men inget av just den muren som ska skydda israelerna från palestinierna... Jag har faktiskt inga foton på den muren eftersom det var lite känsligt att ta foton där av naturliga skäl. Det är ju iaf ett konkret exempel på en mur som människor har byggt upp som skydd från sina grannar...
På morgnarna när jag går på mina promenader har jag en egen "mur" - keps, solglasögon och MP3-spelare gör att jag känner att jag går i min egen värld och kan tänka mina tankar i fred.
Trevlig helg och krya på dig!
Kram

Saltistjejen sa...

Petra,
tack!
Jo visst kan man ibland behöva en liten mur eller vägg också. För att få vara ifred. Jag har oftast det när jag sitter på buss och tunnelbana. Då lyssnar jag på musik och läser eller halvslumrar. Och vill INTE bli störd!!!
:-)
Men annars hoppas jag att jag itne byggt alltför höga murar eller väggar runt mig.
Den muren i Israel är ju verkligen en symbol för de murar som redan finns i deras samhälle mellan folken. Tragiskt och tyvärr tror jag det blir svårt att få rätsida på det inom en överskådlig framtid.
Och du, själv tycker jag jättemycket om orange faktistk! En färg jag blir glad av!!! :-)
Ha en skön helg nu!
kram!

Anne sa...

Färgerna i lägenheten var rätt coola (även om jag i ärlighetens namn nog inte skulle vilja ha sååå mycket färger på väggarna i mitt hem), vågade ja men den hade ju inredning och stil som passade bra in med färgerna. Så det såg snyggt ut hos dem. Att ha oranga väggar och sen gamla spetsgardiner och gammaldags möbler skulle ju inte riktigt funka tycker jag. I kontorslokaler eller arbetsplatser, som t.ex. köket på din arbetsplats med turkosa väggen, där får det gärna vara starka färger tycker jag.
Du skriver bra om väggar, de där abstrakta murarna man bygger upp. Jag kommer att tänka på Bush och hur han i sina tal alltid anspelar på rädsla (jag läste en artikel i NY Times igår där han kritiserades för att under hela sitt ledarskap anspelat på folks rädslor). Det är ju ett effektivt sätt att få folk bygga upp murar runt omkring sig, om man tror att allting som rör sig är farligt och hemskt.

Annika sa...

Vilket bra inlägg. Det är sant det du skriver om abstrakta murar. Dom bygger vi alla upp, och the Bush man har verkligen lyckats bygga upp USAs väggar kompakt under sin tid vid makten.

Vad gäller lgh tycker jag det såg otroligt härftigt ut. Vad skönt att slippa se vita väggar i en lgh i detta land! Tycker det är astufft. Om dom tröttnar kan dom bara måla om. Lätt.

Kram från ett regningt och faktiskt riktigt svalt (hutter) DC.

Saltistjejen sa...

Anne,
jovisst handlar inredning om så mycket mer än färgerna. man vill ju ha en helhet. Och deras lgh är verkligen väldigt häftigt inredd tycker jag!
Och visst är det så att hela anti-terror-politken bygger på folks rädsla. Jag blir så arg när jag tänker på det. Inte enbart politiken i sig, utan också att det finns sådana fundamentalister som verkligen tycker att de uträttar ngt bra när de sprider skrävk omkring sig. För jag förstår verkligen ATT folk blir rädda när sådana här saker händer i deras närhet. Sedan hjälper såklart inte W's skrämselpropagande till för att minska folks rädsla direkt....
Hoppas ni får en fin helg!
kram!


Annika,
javisst är det konstigt att i stort sett alla väggar här verkar vara typ "grädd-gulvita". En väldigt mesig och småtrist färg tycker jag. Jag ghar inget emot vitt, men gillar då det mer riktigt vita eller möjligtvis lite brutet åt grått. Den här gulvita färgen som jag sett i de flesta bostäder här ser mest lite småsolkig ut tycker jag. Jag har nästan aldrig sett lgheter med färg på väggarna här.
Tror det slutat regna hä nu, men det är fortfrande regntunga skyar på himlen så jag gissar att det kommer komma skurar från o till.
Och visst har det blivit kallt?! Brrrr! Hösten är här nu.
Kramar!

Marianne sa...

Häftigt och modigt att måla en liten lägenhet i så starka färger. Det var snyggt, men själv skulle jag nog inte vilja ha så om jag inte hade ett stooort hus där man kan ha olika känsla i olika rum.

URLÄCKERT med det turkosa i köket på jobbet!

Och vilka bra tankar du har kring våra mänskliga väggar som tyvärr bygger så mycket på fördomar och förutfattade meningar. Och ännu mer tyvärr mellan människor med olika religioner. Det är så konstigt, alla judar, kristna och muslimer ber till samma gud, ändå är det sådana motsättningar. Och bara för att en bråkdel av muslimerna (för det är ju trots allt bara ett fåtal) är fanatiska får hela folkgruppen den stämpeln. De allra flesta muslimer är precis som vi själva - de vill skapa ett liv för sina barn, försörja sin familj och sätta mat på bordet. Det talas sällan om att UNA-bombaren var fanatisk kristen, däremot visar man bilder på beslöjade damer som går in i en affär när man har arresterat några (som senare släpptes) för mordplott mot Wilks. Hela tiden eldas hatet på och murarna växer.

Och jag tror att vi måste börja se likheterna och likvärdigheten mellan oss både för att få bukt med terrorn och kunna riva murarna.

Stora kramar med hopp om att du får en skön helg!

Saltistjejen sa...

Marianne,
javisst är rapporteringen i media ofta vldigt snedvriden. Detta att muslimer så ofta få stämpeln som terrister är verkligen tragiskt.
Själv tycker jag att all "fundamentalism" är skrämmande oavsett om det handlar om en självmordsbombande muslim eller en superkonservativ kristen som lätt skulle kunna skjuta t ex läkare som utför aborter. Även andra typer av fundamentaliser som inte är religionsknutna är otäckt, allt från personer som tror benhårt på att skilja raser åt till de personer som är så "nationalistiska" att endast deras egen nation, etnicitet och/eller kultur duger.
Det som är gemensamt för alla dessa typer av grupper är just att de alla tycker sig vara bättre och "ha rätt" gentemot andra grupper. Och i och med detta rättfärdigar de sitt hat och sina hemska åsikter samt kanske mord. DET är läskigt.
Jag håller med dig. Vi måste alla försöka att se likheter och likvärdigheter mellan oss!
Kram!!

Desiree sa...

Härligt när man vågar ha lite färgstarkt och just experimentera med färger så som dina vänner gjort hemma hos sig. Det blev ju väldigt lyckat. Man får nog ha ett lite speciellt öga för just färger för att kombinationen ska lyckas och det inte ska bli för mycket utan lagom. Jag förstår också att du älskar den där glasväggen. Den var jättefin och släpper verkligen in massor med ljus och vacker stadsutsikt. Ha en skön helg.

Saltistjejen sa...

Desiree,
japp! Att ha lite koll på vilka nyansr som passar ihop är ett måste tror jag ifall man vill experimentera med starka färger på väggarna hemma! :-)
Kram!

Fröken Anki sa...

Intressant läsning om väggar. Du fick till en tolkning jag inte alls hade tänkt på!

Tänk att lila och orange funkade så pass bra. Jag hade inte alls vågat mig på den. Rent allmänt verkar amerikaner vara mer inne på att måla med färger i sina hem än vad vi svenskar är. Undrar varför?

Hoppas förkylningarna känns bättre nu! Hoppas ni också får en skön helg!
kram

Saltistjejen sa...

Fröken Anki,
oj tycker du att amerikaner målar mer än svenskar på väggarna?? Jag tycker tvärtom... Här har jag endast sett den traditionella gulvita färgen på i stort sett alla väggar i folks hem. Fast kasnke beror det mest på att jag mestadels sett lägenheter som hör till universitet eller annan form av "housing" och då väljer man ju inte färg själv. Men i Sverige har ju många väggar i olika färger. Iallafall många av de vi känner. Fast min mamma har vitt överallt vilket också är snyggt tycker jag. däremot gillar jag itne den här "smutsvita" färgen som verkar vara standard i så många hem jag sett här.
Kram!

Barbamorsan sa...

Tyckte allt din kreativitet kom fram. Du hade ju mycket vettigt att säga om de oliks väggarna...

Barbamorsan sa...

Tyckte allt din kreativitet kom fram. Du hade ju mycket vettigt att säga om de oliks väggarna...

londongirl sa...

Verkligen intressant inlägg om våra väggar som vi bygger upp kring oss och även kul att se dina väggbilder!! :-)

Håller med dig om att det är skillnad på vita och vita väggar!! Det kan vara så fint och så fult beroende på hur man väljer.

Just nu tycker jag att det här hemma i Sverige är vanligt att man målar i mer färg och gärna fondväggar osv.
Ha det gott i helgen!
Hälsningar från Stockholms skärgård.

Lullun sa...

Oj, detta får bli en snabb kommentar. Aaju har fått ha lång-kväll ikväll, men nu när den tecknade filmen slutar ska han i säng så...

Finurlig och väldigt bra tolkning av dagens ämne. Tänkvärt! Den typen av väggar är ju dessutom något som engagerar mig mycket.

Gillade sovrummet förresten! Själv är jag egentligen inte så glad i det vita, vita, vita väggarna man har här. I Danmark var de än striktare. Vi fick inte ens lov att måla om, om vi så månade om till vitt igen när vi flyttade... :-(

Kram!

Saltistjejen sa...

Barbamorsan,
tack!!


Londongirl,
Kul att fu tyckte inlägget var bra. Och det där med vitt och viott, ja det är faktiskt skillnad tycker jag. Och redan när vi fkyttade från Sverige var det mycket färger på väggarna hemma hos folk. Själva målade vi våra rum i lägenheten i olika färger.


Lullun,
här finns det också lägenheter där de inte vill att man målar. Men bara man ser till att återställa "originalfärgen" innan man flyttar brukar det ändå vara okej.
Mysigt med långkväll för Aaju!!
kram!

Anna, Fair and True sa...

Vad fint du skrev! Det blev ju ett jättebra inlägg fast att du började som om du inte hade något att skriva! :)

Insiktsfulla ord!

Lite väl färgglada väggar. Den turkosa på ditt kontor var helt okej men jag hade nog inte valt orange eller lila hemma. Lite för mörkt för min stil.

leopardia sa...

vilket jättebra och insiktsfullt inlägg! och vilket ursnyggt kök. turkost och brunt passar så bra ihop, trots att man inte tror det först.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
Å tack! Ja ibland kommer inspirationen till mina inlägg just under tiden man skriver dem. Man börjar med ett tomt huvud ;-) men detblir ändå ngt i slutändan.
Och nej jag hade nog inte själv valt så starka färger hemma heler, men tycker att det är tufft och snyggt om man "vågar".
kram!


Leopardia,
tack! Sorligt att du tyckte om inlägget.
Och ja köket är fint. Jag tycker som du att just turkos och brunt är väldigt snyggt tillsammans. Bara det är rätt nyanser!
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Vi har iofs kombinationen turkost och brunt i vårt kök men då endast på gardiner och detaljer tillsammans med matbord i valnöt och väggar i vittbeige. Så en hel turkos vägg hade jag nog inte valt om det inte var en liten, liten fondvägg iofs.

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
låter som ett väldigt snyggt kök!!! :-)
Och nej jag ahde nog inte heller vlt just turkos vägg själv hemma tror jag. Men det beror ju lite på nyansen av turkost också såklart. Och som du säger så kan en fondvägg göra susen, men det blir väldigt annorlunda om man målar alla väggarna i en stark färg.
Vi ahde en tegelröd fondvägg i vårt vardagsrum i Stockholm. De andra väggarna var betonggrå, hahaha! Låter kasnke inte så snyggt med just betonggrått, men det var riktigt snyggt tillsammans faktiskt! :-)

Anna, Fair and True sa...

Tegelröd och betonggrått låter jättesnyggt tycker jag!