tisdag, september 02, 2008

Första dagen på dagis

Idag var det så dags för Ellas allra första dag på dagis.
Inte hela dagen och inte "ensam". Nej det var inskolningsstart idag. Alltså skulle barnen infinna sig med föräldrarna och vara där i 2 timmar. Vår grupp var uppdelad i två. Den ena delen skulle komma på morgonenn och den andra på eftermiddagen. Alltså är det 4 barn inklusive Ella som skolas in samtidigt. Det kändes nästan lite pirrigt att gå dit. Som nybliven förälder känns allt så nytt och man kan känna sig lite bortkommen ibland. Men samtidigt tyckte jag det skulle bli spännande. Både M och jag har fått så bra magkänsla för detta dagiset. Och jag tyckte dessutom att det skulle bli spännande att få träffa de andra föräldrarna. Se vilka de var.

Dagen till ära fick hon på sig sin fina klänning som hon nu vuxit i. Och vi bytte ut bassinetten (liggdelen på vagnen) mot en sittdel. Detta eftersom man då lätt kan fälla ihop vagnen ifall detta skulle krävts. Så det var Stora tjejen som satt i vagnen. Fast hon såg rätt liten ut där hon satt ändå.
Vår inskolningstid började kl 9 så vi gjorde oss i ordning och promenerade iväg strax innan 9. Vägen till dagis går delvis inomhus. Vi går från vår byggnad till huset intill där vi tar hissen upp ett par våningar till den gångbro som finns mellan universitetet och lägenhetshusen. Väl på andra sidan är det ytterligae en hiss ner en våning och sedan en kort promenad ute på campusområdet innan man är framme vid dagis.

Vi har ju besökt dagiset ett par gånger tidigare men nu var det lite mer spännande eftersom vi hade tid att interagera med personalen och även de andra barnen och deras föräldrar. Åldrarna i dagisgruppen skiftar från ca 10 månader ner till 3 månader. Så Ella är med andra ord nästan yngst. En liten kille är en knapp månd yngre än henne så han kommer inte skolas in förrän i slutet av september eftersom regeln är den att man måste vara 3 månader innan man kan lämnas ensam på dagiset utan föräldrar. Det är helt otroligt när man ser på de lite äldre barnen och jämför med Ella. Hon känns fortfarande så mycket "bebis" och de andra så mycket mer "barn". De är med på ett helt annat sätt än hon. Mer alerta. Mer aktiva. Det är nästan svårt att tro att hon kommer vara lika "med" om ca 1-2 månader.

De två timmarna gick ganska snabbt. Självklart bjöds på kaffe och lite tilltugg. Det pratades en hel del, och man spanade in både föräldrar och barn. Vi hann helt klart få en första uppfattning om de andra föräldrarna, vilket är rätt intressant. När vi gick därifrån visade det sig nämligen att vi båda haft lite "svårt" för precis samma person. En pappa till ett av barnen. Som M sa "Just honom kan man ju försöka att inte prata allt för mycket med kanske..." Men i övrigt verkar de flesta föräldrarna vara trevliga och "lätta" att ha att göra med.
Vi får ju nu även under denna veckan chansen att prata lite mer med lärarna också vilket känns bra. Ellas "primary care taker" T känns redan som någon vi fått bra kontakt med, så jag tycker det känns väldigt bra måste jag säga.

Vid halv elva tiden verkade de flesta av barnen börja bli trötta och somnade in. Antingen hos sina föräldrar eller också inne i "sovrummet" där deras sängar står. Det är där inne de kommer att sova även framöver när de är heldagar på dagis. Ella somnade i min famn men vaknade upp strax innan det var dags att gå hem.
Imorgon är det återigen dags för en ny dag på dagis.


Nedan är lite bilder från dagen.

Lite frukost i magen innan det är dags för första dagen på dagis.


Här är gången på utanför dagiset. Innanför glasväggarna är de olika rummen där de olika dagisgrupperna går. Ella kommer gå i rummet längst bort.


Ella i sin sittandes i sin sittdel på vagnen på väg till dagis.


Utanför rummen finns det "brevlådor" där personalen kan lägga meddelanden till föräldrarna. Idag bestod posten av en ridning samt information om en kurs om barns kommunikation som man kan anmäla sig till ifall man är intresserad. Inne i själva rummet finns även en anslagstavla där personalen sätter meddelanden till föräldrarna till resp barn. Saker som hänt under dagen etc. På den ska man även som förälder skriva upp varje gång man lämnar barnet, t ex hur morgonen och natten varit, när de senast åt etc...


Här är dörren till "Violet Room" vilket är det rum där Ellas dagisgrupp kommer vara på dagarna.


Sneak peak in i lekrummet utifrån hallen.


Här är rummet med alla sängarna. Lite olika varianter på sängar beroende på vilken ålder barnet är. Varje säng är märkt med respektive barns namn. Man har även med sig egna lakan och filtar hemifrån som barnet sover i. Allt för att det ska lukta hemma och inte kännas så främmande.


Ellas spjälsäng med namnskylt på gaveln.


Här är lådor för respektive barns egna privata saker. Man ska ta med allt från blöjor till extra kläder samt även mat till barnet. Allt utom maten förvaras i deras lådor. Varje barn har en "utdragslåda" samt en "plastback". Allt ska givetvis märkas, och vi har beställt "stickers" online att märka hennes kläder och saker med. Förhoppningsvis kommer de denna veckan.


Här syns M med Ella framför en av lekrummets många speglar. Bredvid honom sitter T som är Ellas "primary care taker".


Här sitter vi föräldrar i ring. I mitten på filten ligger ett av barnen men han syns inte i bilden.


Detta är bron mellan bostadshuset och universitetsbyggnaden. Här kommer vi gå med Ella varje dag till och från dagis. Vi bor i det högra huset, fast vår lägenhet vätter åt ett annat håll så man kan inte se våra fönster från bron.


Utsikten från bron ut mot East River.

21 kommentarer:

Petra H sa...

Vad skönt att höra att det kändes bra efter första dagen på dagis! Det verkar väldigt pedagogiskt med inskolning etc - det är nog inte alltid det tas på så stort allvar. Min mamma fick tex inte vara med min lillasysters första skoldag i England när hon var 5 år gammal - hon förstod ju inte ett ord engelska, stackaren!
Roligt att få se hur dagiset ser ut och era omgivningar, roligt att ni tar en massa hissar för att komma till dagis! Härligt med stora fönster, är det ett livligt promenadstråk utanför med studenter? Hur lång tid tar det för M att gå till jobbet från dagiset, det ligger väl runt hörnet från hans kontor?
Lycka till med den fortsatta inskolningen!
Stor kram!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja det känns bra med inskolningen.
Gångstråket utanför är inte "supertrafikerat" med studenter, men det går ju en del folk där varje dag såklart. En del studenter bor i samma byggnad som dagiset ligger i, fast på övre våningarna. Det tar bara ett par minuter för M att gå mellan dagiset och sitt labb. Längst tid tar det nog för honom att vänta på hissen.... ;-)
Från oss till dagiset tar det kasnke ca 10 minuter att gå inkl hissväntan.

Kram!

Lullun sa...

Oj där var det verkligen styr på sakerna! Jag hade inte förstått att barnen skulle börja samtidigt på det sättet. Men vad kul att ni på så sätt får bättre chans för att också lära känna de andra familjerna, inklusive barnen så klart, annars är det ju lätt att man bara går om varandra. Kul att se alla foton och vägen ni kommer att gå. Nu kommer man ju verkligen kunna se det framför sig när du skriver framöver. Håller tummarna för en fortsatt lyckad inskoling!! :-)

Saltistjejen sa...

Lullun,
tack! Ja jag tror man ofta har inskolning på svenska dagis också. Men jag tror det är längre inskolning där. Och där börjar ju ofta inte en hel "avdelning" samtidigt, men eftersom alla barn börjar mer eller mindre samtidigt här är det inskolning för alla på en gång.
Ja det känns kul att få lära känna andra föräldrar också. Vikänner ju nästan inga andra med barn här så det kan nog vara roligt.
KRAMAR!

Marianne sa...

Å vad fint och fräscht det ser ut! Och det är verkligen toppen med inskolning så att barnen känner sig hemma när de lämnas där första gången. Kul också att lära känna de andra föräldrarna, så att ni själva också får nya kontakter med andra i samma livsfas som ni. Hoppas ni lyckas undvika den där mindre roliga papppan : )

Jag tycker att systemet verkar vara verkligen bra där, med en huvudansvarig för barnet, med ordentliga rutiner för kommunikation så att ingenting glöms bort utan verkligen meddelas etc.

Det här kommer att bli jättebra, det är jag övertygad om.

Kram!

Ann sa...

Vilket fint dagis, vi får snart se det live kanske =) Antar att du hörde om biljetterna men nu är det i alla fall bokat och idag känns humöret betydligt mer på topp. Kram kram

Anonym sa...

Men det där dagis verkar ju kanon!
Jag gillar att det är så ordentligt uppstyrt med allt.
Och eftersom ni känner er nöjda med Ellas caretaker så kommer det nog att gå jättebra.
Skulle det finnas ett sånt ställe här så skulle jag inte alls ha några som helst problem med att lämna Leon där redan nu heller.

Förresten, har de webbkameror så att ni som föräldrar kan logga in och kika på vad de har för sig under dagen? Vet att vissa dagis har såna och det verkar ju kanon.

KRAM!

Millan sa...

Ah vilken handelserik helg och borjan av veckan ni har haft! Jatte skoj att ni fick traffat Annika och Karolina och hann ner till vigseln dessutom. Och vad skoj med en tripp till Philadelphia. Jag ar helt fascinerad av the Amish people! Det maste ha varit valdigt roligt att uppleva pa 'riktigt' (fast det far det kanske att lata som en turistattraktion.. men du vet vad jag menar...).

Och forsta dagen pa dagis later som om den var valdigt lyckad!! Vad frasht och fint det ser ut!! Skont aven att det ar sa nara hem till er darifran. Nar ar det du gar tillbaks till jobbet??
Kram!!

Annika sa...

Vad fint det ser ut, Saltis! Och vad underbart att det gick bra första dagen. Sådant betyder så mkt. Tänk att våra töser började nytt precis samma dag :-))
Perfekt att det är så NÄRA!!! DET betyder ju mkt. Jag tycker också att det ser så fint och fräscht och trevligt ut på dagis!!
FINA bilder också...Oh I miss NYC...
KRAM!!!

Desiree sa...

Åh Ella har blivit stora tjejen som börjat på dagis. Vad fin hon var i sin klänning. En viktig dag för er familj. Dagiset ser jättefint och fräscht ut och verkar toppen! Jag är övertygad om att Ella kommer att få det riktigt bra där. Gillade verkligen The violet room. Såg supernice ut. Vad kul att få se och höra mer om dagiset som sagt. Det ser toppenfint ut. Tack för alla fina bilder du tagit.

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja det känns väldigt bra att få de här dagarna när man får träffa och prata med personalen mer. De är verkligen hur bra som helst. Känns suveränt!
Och att få prata med fler föräldrar är också kul och lärorikt. Har fått tips om en jättebra sling idag också! Typ bärsele. Ska kola upp detta lite närmare efterom vi letat efter en men haft svårt att sålla i djungeln...
Kram!


Ann,
jaaaaaaa! Nu kommer ni ju snart!!!!! :-)
Hörde om biljetterna och vivst förstår jag att det känns trist, men vi är sååå glada att ni ändå kommer hit!
Längtar!!!!!!!
KRAAAM!


Jess,
jag har också hört om sådana där webkameror. Verkar superbra, men jag tror tyvärr inte detta dagiset har det. Det enda jag känner till att de gör är att de fotar barnendå och då under dagarna och lägger ut på en "secure website" som man får tillgång till som förälder. Då kan man iallafall få se och följa lite mer vad barnen gjort på dagarna.


Millan,
javisst är det rätt fascinerande med Amish people. Jag tycker det var väldigt speciellt att se. Och visst kunde man känna sig lite "fel" som kte runt och tittade på dem och deras gårdar, men de har faktiskt själva byggt upp ett "center" också och lever till viss del på turism. Man kan t ex köpa turer med deras häst-o-vagnar, köpa deras craft etc.
Detta är min sista vecka hemma. Nästa vecka börjar jag jobba igen. Känns verklgien både roligt och lite konstigt.
Kramar!


Annika,
japp det är väl "Stora skolbörjardagen" gisar jag?? Även om vissa börjar tidigare eller senare. Men det vekrar som om det är vanligt att börja efter Labor Day,
Just nu känns allt med dagiset verkligen toppen! Jag tycker att eprsonalen verkar oerhört bra! Och så lyhörda. Jätteskönt!
Hoppas Karolina får en bra första vecka i nya skolan också!!!!
Kramar från oss!!!!


Desiree,
ja nu är hon såpass stor att hon får börja dagis. Känns lite underligt. Men jag tror verkligen det kommer bli riktigt bra där för henne.
Och ja jag gillar rummet också. Det är väldigt pedagogiskt byggt med den lilla trappen som tydligen har exakt de mått på trappstegen som är perfekta för ett barn som kryper o just lär sig att klättra i trappor. :-)
Kram!

Anne sa...

Jättekul se så detaljerade bilder och rapport från dagiset och även hur det ser ut när ni promenerar dit :)
Jag måste igen säga hur otroligt proffsigt, varmt och bra allting verkar. Jag är imponerad. Ella kommer få det toppen där. Fortsätt skriva och berätta, det är så intressant läsa och lära sig mer om hur allting funkar. Kram!

Saltistjejen sa...

Anne,
ja vi är också väldigt imponerade faktsikt. Över hur välorganiserat det är men inte på ett "kallt" vis utan med enorm värme!
Kram!

Helén sa...

Vad spännande att få läsa om hur det går till på Ellas dagis! Ser verkligen jättefint ut, rent och fräscht. Tycker det verkar så bra ordnat med allting, inskolningen osv. Tror att det är extra viktigt då barnen är så små, både för dem och för föräldrarna.

Saltistjejen sa...

Helén,
ja det känns som ett superbra dagis. Och inskolningnen tror jag också är bra både för barn, föräldrar och även för personalen. Det är ju ett bra tillfälle för dem också att kunna fråga föräldrarna om särksilda saker och att kunna bekanta sig med barnet på ett bra sätt.

Anna, Fair and True sa...

Det låter verkligen så bra som det bara kan bli! Särskilt när det är en liten tre-månadersbebis!

Inskolning på svenska förskolor är ungefär 2 veckor, längre om barnet behöver det. Första veckan är oftast lugn, 30 min, 1 tim osv i taget. Andra veckan brukar man lämna dem flera timmar i taget. Det är dock ganska vanligt att flera barn skolas in samtidigt i augusti för det är den vanligaste tiden att börja. Men kanske inte en hel avdelning om det inte är en specifik åldersindelning, t ex 1-3 år, eller en helt ny förskola/avdelning.

Ser fram emot att höra mer om förskolan!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
aha! Så det är så det är i Sverige. Här är det lite kortare då eftersom inskolningen är en vecka och redan imorgon ska föräldrarna lämna barnen i 2 timmar (om det går) men finnas till hands så man kan komma ifall barnet blir ledset.

Nilla sa...

Vilket spännande inlägg! Jag har aldrig sett något "bebis-dagis" förut. Det måste kännas jobbigt att lämna bort en sådan liten...

Saltistjejen sa...

Nilla
jo det känns lite blandat faktiskt. Hon är ju så liten. Men å andra sidan är det så "vanligt" här att man liksom blivit van att tänka och se det hela annorlunda än man gör i Sverige. Jag är glad över att jag kunde vara hemma i 3 månader! Jag vet även folk som endast kunnt vara hemma ett par veckor! Så jo, man får ett annat perspektiv över tid och gammal eller ung bebis...
Vi känner oss dock supertrygga just pga att dagiset känns så fantastiskt bra!
Kram!

Anonym sa...

Du kanske kan fråga om man får jobba där?????

Verkar vara ett dagis för mig. :-)

Hoppas Ella får det bra!

Kram Mrs B

Saltistjejen sa...

Mrs B,
ja jag tror du verkligen skulle gilla att jobba på ett dagis om detta! Tror att personalen stortrivs, för det märks på dem. De verkar älska det de gör, och de har en massa kreativa idéer också.
Kram!