onsdag, oktober 17, 2007

Filmtajm

I morse när jag gick till tunnelbanan passerade jag en pågående filminspelning ett par block sydväst från vårt hus. Det händer faktiskt lite då och då att man ser just filminspelningar i stan. Inte så konstigt kanske med tanke på hur många amerikanska filmer som utspelar sig just här i New York City! Var och varannan film och TV-serie jag ser (amerikansk då) handlar om folk som bor och lever i NYC. Jag vet att man ofta klipper in scener och bilder också, som t ex i "C.S.I NY" som jag har för mig spelas in i LA, men där man klippt in bilder så att det ska se ut som om handlingen utspelar sig i NYC.

Jag tror att den enda gången vi hamnat i närheten av en filminspelning där jag fick reda på vilken film de spelade in var förra våren när de spelade in en scen ur en film med Will Smith. Jag tror att filmen var "I am legend" , men är inte helt säker. De behövde iallafall stänga av ett par gator för att filma någon scen där Will tydligen ska se ut som om han är ensam i ett öde NYC.
Vi stannade dock inte såpass länge på platsen att vi såg vare sig själva inspelningen eller Will himself.

Jag tycker verkligen att det är skoj att se filmer som är inspelade i "min" stad nu! Man känner igen så många platser och byggnader att det alltid är skoj att försöka tänka efter var någonstans de spelat in scenerna.


Några av de roligaste "filmtittargångerna" har varit:

1) Amerikanska versionen av den japanska rysaren Dark Water. En rätt kass uppföljare faktiskt, till en otroligt bra originalrysare. MEN om man bortser från filmens kvalitet (eller kanske snarare brist på den) så var en scen i filmen filmad från den linbana som går mellan Manhattan och Roosevelt Island, längs med "Queensboro Brige" och då ser man i en snabb glimt vårt hus!

2) I den senaste Bourne-filmen The Bourne Ultimatum visar det sig att agenterna (däribland Jason Bourne) har fått sin utbildning i en byggnad som ligger alldeles i närheten av vår. Men i verkligheten är det ju ett sjukhus där... Inte visste jag att CIA verkar ha hemlig agentutbildning på Cornell?!

3) The interpreter utspelar sig till stor del i FN-skrapan, men en av slutscenerna är filmad på andra sidan East River och i en mycket snabb glimt så skymtar faktiskt vårt hus i bakgrunden igen.De mest kända TV-serierna som utspelar sig i NYC är väl Friends, Seinfeld och Sex and the City gissar jag. Och det finns faktiskt guidade turer som man kan gå ifall man är ett stort fan av dessa TV-serier. En f d kollega till M extraknäckte förr som guide på en av turerna för Sex and the City.
Just nu tittar jag och M på DVD-boxen med första säsongen av Heroes. Vi fick den i present av mina vänner som var här och hälsade på. Och ja, självklart utspelar sig även denna TV-serie här i stan.

Ett av de numera "klassiska filmställen" som M och jag faktiskt besökt i stan är "Kat'z Delicatessen" vilket är det matställe där Meg Ryan gjorde sin berömda orgasmscen i filmen "When Harry met Sally". Jag kan verkligen rekommendera ett besök här! Inte för att det är något myspysigt ställe för en romantisk middag precis, utan helt enkelt för att de har helt underbara pastramimackor!!!! Himmel!

Men om ni inte tänkt besöka NYC på ett tag kan ni ju ta och poppa lite popcorn och sätta er bekvämt tillbakalutade i soffan och kolla in någon riktigt bra NYC-rulle så länge!

14 kommentarer:

Thy sa...

Wohooo! Vad kul! Jag älskar filminspelningar. De verkar så glamorösa. För några veckor sedan spelade de in delar av the Incredible Hulk på mitt jobb. Alltså i lobbyn av den byggnad där jag jobbar. Och bara så att du vet så ser ALLA forskare minst lika glamorösa ut som Liv Tyler. Speciellt de som jobbar i den byggnaden...

Annika sa...

Japp, SATC turen har jag ju tagit, och den var helt suverän för ett die-hard fan som jag.
Min favoritfilm, iallafall en av dom, är "When Harry met Sally"--ruskigt läcker NYC stämning i den filmen. Speciellt på hösten! Älskar den.
Det är bara att inse att en massa bra filmer och tv-serier spelats in i den ultracoola staden...

Saltistjejen sa...

Thy,
cooooolt med filminspelning på ditt jobb!! Och javisst! Självklart ser alla forskare ut som Liv Tyler det är ju jag ett levande exempel på...hehe! ;-)
Fast alla forskare kan inte prata alvspråk....


Annika,
kul att du gjort den turen! Jag misstänkte nog det efter att ha läst ditt blogginlägg för ett tag sedan. Själv har jag faktiskt aldrig fastnat riktigt för just SATC. jag har strötittat på flera avsnitt då och då men aldrig riktigt följt serien. Men har förstått att de flesta som gör det fullkomligen älskar den.
Förresten gillar jag också When Harry met Sally och blev nu ruskigt sugen på at se om den. kanske ska hyra den inom en snar framtid??

Saltistjejen sa...

Förresten kan man ju fråga sig om det är staden som gör att filmmiljöerna blir coola, eller om filmerna faktiskt hjälper till att "hajpa" staden också???? Vad är hönan och vad är ägget? jag tror nämligen att det är fråga om en liten form av symbios där. Cool stad -coola filmer - ännu coolare stad...???

Page sa...

För mig som bor i en håla känns en filminspelning overkligt. Jag skulle nog glo ihjäl mig om jag upptäckte ett kamerateam utanför mitt fönster!

Sex and the city-filmen spelas in för fullt nu. Håll utkik efter tjejerna!

Millan sa...

Ah vad roligt med filminspelningar!! jag farstar att det ar jatte roligt att kanna igen en massa nar ni tittar pa film!! Lite roligt tycker vi att det ar att ett avsnitt ur tv serien Casualty (en sjukhus sapa som visas varje lordag klockan 20 pa BBC1 i England) spelades in i vart hus! Koket som satt i vart hus nar vi kopte det sattes in av BBC for att ge det ratta looken tydligen ;-).

Desiree sa...

Det är verkligen kul att kolla på film och känna igen platser där filmen spelats in. Nu när vi flyttat hit till södern har vi försökt kolla på så många bra filmer som möjligt som utspelar sig här. Det finns en hel del riktigt bra sådana. Även om jag har sett de flesta av dessa filmer innan så är det en helt annan grej att se dem igen nu när jag bor här. Jag vet precis vad du menar.

Magdalena sa...

Har en kompis som precis var i NYC i jobbet & när de strosade runt i SoHo så stötte de på filminspelningen av just Sex & The City!!!
Carrie, Miranda, Samantha & Charlotte (den senare med gravidmage - TV-serien slutade ju med att de adopterade!) - hon var heeeelt lyrisk a´la "Nu kan jag dö, nu när jag sett dem IRL" :-D :-D Behöver jag säga att jag blev super-avis på henne?!
Jaja, har iaf fått en dvd-box med alla avsnitten av Åke - ngt att liva upp framtida amningsnätter med, för min del?!

Saltistjejen sa...

Page,
även i "hålor" kan det hända att det kommer filmteam! En av mina bästa vänner är från en liten liten by uppe i Norrland (nära Lycksele) och det visade sig att ett filmteam var superintresserade av hennes farmors hus! Det låg tydligt helt rätt och var helt perfekt eftersom det hade kvar originalinredningen i köket. Så de fråga om de fick spela in en film där. Det fick de! Det var en kortfilm, men jag såg den faktiskt när den visades på TV för ett par år sedan. Den fick tydligen något pris också för bästa kortfilm eller något sådant! Så som sagt, även om man bor ute i "ingenstans" så kan det hända att ett filmteam knackar på dörren...!

Monica sa...

Håller helt med om att det är superkul att se filmer från sin hemstad. När vi kom hit till USA så bodde vi först i Marinan i San Francisco och jag vet inte hur många filmscener har med antingen biljakter ner för de branta backarna mot marinan eller någon romantisk scen när paret åker i stadens "cable cars".

Själv var jag med om filminspelningen av Hulken, som bl.a filmades in precis utanför mitt jobb i finansiella distriktet i San Francisco. Coolt, men jag är ju ingen Hulken-fan, så hade ju hellre sett SATC-inspelningen! :)

Min pappa jobbade med film så jag har ju hängt på både SVT och varit med som statist i filminspelning som barn.

Vad gäller NY så har ju staden helt klart en HÖG coolhetsfaktor vad gäller filminspelningar. Jag tycker själv de gånger jag varit i NY att man bara går och häpnar över att man är där, mitt i NY, där man sett så många olika filmer utspelas.

Saltistjejen sa...

Millan,
Kul att bo i ett hus där man spelat in en film eller liknande! Måste kännas jättelustigt när man ser filmen/TV-serien! :-)

Desiree,
ja visst är det en speciell känsla när man känner igen sig i en film! Och nu syftar jag på platser då och inte handling, även om det senare också är skoj förstås. Fast mer av andra orsaker. ;-)

Magdalena,
Wow! Det låter coolt!!!! Jag har aldrig lyckats springa in i ngn kändis här. Iallafall inte som jag vet om. Fast å andra sidan är jag grymt dålig på att vara uppmärksam på att känna igen kändisar också. Jag menar även i Stockholm kunde man springa på kända personer på stan (läs: "svensk skådespelarelit" eller så) men det var ofta de jag var tillsammans med typ kompisar eller så, som upptäckte kändisarna. Jag kanske helt enkelt är lite för ointresserad??

Saltistjejen sa...

Oj en till som varit med vid inspelningen av Hulken! Thy hade ju också varit med vid en inspelning av just Hulken. Hur många Hulkenfilmer finns det egentligen????!!!!

Jag har tyvärr slutat häpna så mycket över NYCV. JAg gör det fortfarande ibland! Man liksom "kommer på sig själv" med att faktiskt tänka att "oj, jag ÄR verkligen HÄR!!". Men tyvärr har vardagslivet tagit överhanden så oftast går man mest och svär över alla som promenerar långsamt på trottoarerna eller som stannar direkt när de kommit upp för trapporna från T-banan...

Anne-Marie sa...

Måste vara kul att bo i en stad där man kan se kändisar och filminspelningar och att det nästan hör till "vardagsmaten". För många år sedan reste min pappa och jag runt i USA och jag minns när vi kom till flygplatsen i Los Angeles - där stod Tom Selleck. Han var så lång jämfört med de som stod runt honom. Han tillhör en av mina favoritskådespelare och det kändes litet kul att ha sett honom livs levande.

Saltistjejen sa...

Anne-Marie,
ja visst känns det lite kul när man råkar få syn på ngn kändis. Roligt för dig att det var en av dina favoritskådisar du såg!
Fast jag tycker som sagt inte att jag har sett många kändisar här i NYC. Men det beror säkert mer på mig än på dem, haha!