lördag, oktober 20, 2007

The kite runner

Jag bara måste få berätta att jag läst en helt fantastisk bok!!!! Det var ett tag sedan jag läste den, men när jag var på bio senast så såg jag en trailer för den kommande filmen. Jag satt där i biosalongen och så kom alla känslor från boken tillbaka till mig. Och då tänkte jag att näe, jag bara måste få tipsa om denna bok! För även om filmen kanske är bra, så måste jag ändå rekommendera att ni läser boken!

Den heter "The kite runner" och är skriven av Khaled Hosseini. Det är inte många gånger man verkligen fastnar så totalt i en bok och uppslukas av berättelsen på ett sådant sätt som jag gjorde när jag läste denna.
Den yttre handlingen utspelar sig i Afganistan, Pakistan och USA. Berättelsen handlar om en pojke Amir, som växer upp i Afganistan under 70-talet tillsammans med sin pappa. Man förstår att de lever ett gott liv eftersom hans pappa tillhör en samhällsklass med pengar och gott anseende. I deras hushåll finns även pappans tjänare och tjänarens son Hassan. Även Hassan lever utan sin mamma eftersom hon lämnade famlijen när Hassan var mycket liten. Amir och Hassan växer upp tillsammans i stort sett som bröder och bästa vänner, på samma vis som deras fäder Baba och Ali en gång växt upp tillsammans. Men självklart är det skillnad. De kommer från helt olika förhållanden. Den ena är son till en välbärgad och ganska välkänd man, medan den andra är son till tjänaren. Men deras liv är mycket tätt sammanvävda och ju längre man läser desto mer inser man hur komplext deras förhållande är.

Hela historien berättas ur Amirs perspektiv och den kretsar hela tiden kring hans relation till sin pappa Baba och till Hassan. Hela tiden får man följa hans känslor, tankar och handlingar vilka inte alltid är så vackra eller heroiska, utan ofta bygger på svartsjuka. Amir har en mycket speciell relation till Hassan och under deras uppväxt inträffar en händelse som för alltid kommer att förändra deras relation, och även påverka resten av deras liv.

Jag älskar verkligen språket i boken. Man rycks med och kan "se" alla dessa miljöer och personer framför sig. Det är så levande beskrivningar av allt från staden i Afganistan där pojkarna växer upp till det krigshärjade samhälle som staden och landet utvecklats till i "nutid". En mycket stark berättelse som flera gånger tar andan ur en som ett slag mitt i Solar Plexus. Den handlar om skuld och förlåtelse. Att kunna leva med sina beslut och handlingar. Och kanske framförallt handlar det om att man oftast själv är sin egen hårdaste domare - det är alltid svårast att förlåta sig själv, men detta är något man måste för att kunna fortsätta leva.

Jag skrattade och grät om vartannat när jag läste denna bok. Och M tyckte nästan det var skönt när jag läst ut den eftersom han tyckte att det var ett "evigt snörvlande" under tiden jag läste.
Än har jag inte bestämt om jag ska se filmen eller ej. Jag är inte säker på att jag vill se den eftersom jag har så starka "egna bilder" i mitt huvud. Redan i trailern tycker jag även tyvärr att de avslöjade alldeles för mycket av handlingen. I boken är berättelsen så väl uppbyggd att man hela tiden överraskas och handlingen tar ganska ofta helt nya och oväntade vägar, vilket är något jag tycker mycket om.

Jag skulle ge denna bok en klar 5:a av 5 möjliga!

Så mitt tips är alltså; LÄS BOKEN!!!! Och om du även vill se filmen - gör det efter att du läst boken!

13 kommentarer:

Anne sa...

Jag har den här boken sen länge i min "wish list" på Amazon. Nu blev jag ju helt klart inspirerad att gå från önskelista till att verkligen beställa den! Tack för tips.

Saltistjejen sa...

Kul Anne! Du kommer inte bli besviken jag lovar! Det är en otroligt gripande och bra berättad historia.

Annika sa...

DET var en recension!!! KUL att du tyckte så mkt om boken.
Den ska vi läsa som vår nästa bok i min bokklubb. Det är novemberboken!
HOPPAS jag tycker lika mkt om den som du!!!
På onsdag ska vi diskutera Anna Galvalda och hennes "huntings and gathering" eller "tillsammans är man mindre ensam" på svenska...
En av mina favvo-böcker alla kategorier.
Ser fram emot att läsa Kite-runner!!!

Thy sa...

Åh jag älskade den boken! Har du läst A Thousand Splendid Suns som han också har skrivit? Också mycket läsvärd! Underbar och fruktansvärd.

Desiree sa...

Låter som en riktigt bra bok. Bokmal som jag är älskar jag att få boktips. Tack Saltis.

Saltistjejen sa...

Annika, ja jag hoppas också du kommer gilla boken! Men det tror jag nog. Det är svårt att inte göra det...
Kul med en bokklubb förresten! Hur fungerar det? Är ni flera som läser samma bok och sedan träffas o diskuterar? Hur väljer ni böcker? Tillsammans eller får varje medlem välja en bok var, eller har ni någon anann som väljer åt er?

Saltistjejen sa...

Ang Anna Gavalda så gillar jag hennes böcker jättemycket! Särskilt "Tillsammans är man mindre ensam". Tyckte den var helt fantastisk och skrattade o grät när jag läste den med. Jag är iofs väldigt lättrörd, men vissa böcker är verkligen "värre" än andra...! :-)

Saltistjejen sa...

Thy,
nej jag har inte läst den än, men tänker köpa den så snart jag får tillfälle! Kul att du gillade den också.


Desiree,
varsågod! Hoppas du gillar den!

Petra H sa...

Jag har läst boken och tyckte den var bra, men jag har ett förbehåll - jag tyckte att början och mitten var jättebra, vackert skildrande av både natur, situationer, kultur etc. MEN, slutet flippade ut lite, helt plötsligt kändes det som författaren tänkte sig en Hollywood-film.. vet inte men jag tyckte att boken ändrade lite karaktär där.
Läste att filmatiseringen är kontroversiell eftersom pojken som spelar Hassan och hans föräldrar känner sig förda bakom ljuset angående den där "händelsen" (jag vill inte avslöja för mycket för de som inte har läst boken, så läs INTE denna länken i så fall: http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/6992751.stm och http://news.bbc.co.uk/2/hi/south_asia/7028288.stm) som de hade blivit lovade inte skulle filmas... De är rädda för att deras familj kommer att hotas för att deras son har deltagit i filmen och från den sista artikeln i länken ovan har hela familjen evakuerats!!

Annika sa...

Japp, Saltis...Det var min granne som kom med förslaget att börja en bokklubb. Vi ses en ggn i månaden hemma hos varandra, dricker vin och äter ngt gott samt diskuterar boken vi läst. Vi lämnar själva förslag på böcker och sen röstar vi...Funkar jättebra och är helkul. Vi är 6 tjejer i gruppen...Lagom...En tyska, två svenskor och tre amrisar...Jättekul...

Millan sa...

Just den har boken har jag funderat pa att lasa lange nu. Efter att ha last din recension av den ska jag absolut gora det!

Saltistjejen sa...

Petra,
till viss del håller jag med. Å andra sidan så gillade jag ändå anda halvan av boken också. Visst, det blir ju väldigt dramatiskt och kanske lite "överdrvet", men jag tycker ändå att det på något vis passar in. Huvudpersonen har ju levt så länge med alla dessa minnen och känslor inför vad som verkligen hände under hans uppväxt, så jag tycker ändå att den mycket dramatiska "yttre handlingen" nästan speglar hela hans inre och det kaos som det känns som om han har försökt att ignorera.

Jätteintressant att höra om filmatiseringen. Jag hade ingen aning om att det var så illa för familjen! Himmel! Man är verkligen tacksam att man inte lever i vissa länder/kulturer ändå.
Jag ska kolla in dina länktips också när jag har lite mer tid över! Så jag kan läsa lite mer om detta. Tack för tipset!! :-)

Saltistjejen sa...

annika,
det låter såååå himla skoj! Jag skulle också vilja göra något liknande, men det är alltid så svårt att hitta tid... Och folk som är intresserade.
Det är ju väldigt lustfyllt att diskutera just böcker tycker jag. Böcker och filmer som berör, gillar jag att prata med folk om.