söndag, mars 02, 2008

Klättervägg och zoobesök

Idag var en strålande dag. Vaknade helt utvilade och tänkte att klockan måste vara minst 12 på dagen, men insåg snart att den bara var strax efter nio. Härligt. Vi hade inlett ett litet projekt under gårdagen där vi inhandlat och satt upp en extra hylla uppe vid taket på ena väggen. Detta enbart för att Lipton ska kunna ta sig mellan bokhyllan på ena sidan väggen och våra elfahyllor som vi har som "arbetsplats" på andra sidan.

Bortskämd katt? Ja, kanske. Men denna lösning var även för att vi själva skulle få lite mer lugn och ro. Lipton har nämligen varit helt "galen" när han tidigare försökt ta sig upp till översta hyllorna i elfasystemet utan att lyckas. Vi har varit lite oroliga att han rätt som det är ska riva ner allt på hyllorna inkl datorer och annat så därför tänkte vi att en lösning där han enkelt kan ta sig till och från dessa hyllor vore bra. För honom. Och för oss.

Vi fortsatte idag med del 2 i detta projekt. Nämligen att sätta upp ytterligare "hyllor" så att han ska kunna ta sig mellan mittenhyllorna i Elfahyllsystemet utan problem.
Eftersom dessa "hyllor" skulle komma att sitta på en ganska stor yta av väggen ville vi ha något som också hyfsat dekorativt för oss att titta på. Vi hade redan spanat in några "kuber" som många har här som dekorativa "hyllor", och som vi tyckte var snygga. Dessa skulle kunna fungera bra som steg för katten när han vill flänga mellan hyllorna. Dessutom kan vi ju använda dem till just det de är till för. Nämligen som en dekoration på väggen. Man kan t ex ställa saker inne i dem. Men vi har funderat på att ev använda dem mer som "ramar" och antingen fylla dem med bilder, eller t ex med någon dekorativ textil i passande mönster och färg. Men allt detta är såklart ett senare projekt. Nu gällde det bara att få dem på plats.

Sagt och gjort. Vi gick till en av mina absoluta favoritaffärer Container Store där vi köpte dessa "kuber". Väl hemma har M borrat och satt upp dem på väggen. Det blev verkligen bra. Lipton har redan invigt sin nya "klättervägg" och nu verkar det som om han har fått en ny favoritplats högst upp på den nyditsatta hyllan, även om han, som den försiktiga general han är, först tog det väldigt väldigt försiktigt på de nya "stegen". Men känner vi honom rätt kommer han snart att springa, klättra och skutta runt här i sitt "utökade revir" utan någon som helst blygsamhet...

Bilderna här är tagna nu ikväll när Lipton är i full fart med att utforska sin nya vägg.

Vi hann även med en liten tur till Central Park Zoo där M gick runt och fotade. Jag njöt av den värmande vårsolen och att bara strosa runt och titta på duren. Detta zoo är ett mycket litet zoo, men med förvånansvärt många olika djur. Det är även väldigt välskött och fint tycker jag. Där finns bl a apor, pingviner, sjölejon, isbjörnar och en inomhusdel med regnskogsdjur (fåglar, ödlor, ormar mm). Detta zoo:t är en "filial" till det stora Bronx Zoo som ligger i Bronx. Men det senare är mycket större med fler djur och stora ytor. Fina dagar som denna är det ganska många besökare här. Framförallt barnfamiljer såklart.

M fotade en hel del både ute och även inne i "regnskogen", även om det senare var lite svårt p g a den höga luftfuktigheten - det blev lätt imma på objektivet. Men några bra bilder blev det ändå.

Längst tid spenderade vi nog vid sjölejonen. De har en damm utomhus och medan vi var där var det "matstund" vilket alltid är kul när man är på zoo tycker jag. Sjölejon är verkligen otroligt lekfulla djur och jag blir lika fascinerad varje gång jag ser dem på nära håll. De ser så "klumpiga" ut på land, men är smidiga i vattnet! Det enda jag inte gillar med detta zoo:t och med andra djurparker också, är just isbjörnarna. Detta är ju djur som i sitt naturliga tillstånd har enorma vidder att vistas på, men att se dem i djurparker får mig alltid att må ganska dåligt. Oavsett hur fin miljö man har skapat åt dem så känns det alldeles för långt ifrån deras naturliga.

Detta blev en skön avslutning på en stressfull vecka. Vi har fortfarande inte beslutat helt om det blir något fostervattensprov eller ej. M känner att han inte behöver det för "sin skull". Han känner sig tillräckligt lugnad av de resultat vi fick från alla ultraljud jag gjorde under senare delen av veckan, samt efter att ha pratat med flera gynekologer med stor erfarenhet. De har ju alla sagt att alla resultat nu pekar på att bebisen mår bra och är frisk. Själv känner jag mig i stort sett lugnad, men har inte helt uteslutit ett fostervattensprov trots allt. Det är en otroligt svår fråga tycker jag. Inte provet i sig, utan tanken på hur man skulle reagera på ett eventuellt negativt besked. Jag ska fundera lite mer nu under kvällen. Sedan ska jag ringa min gynekolog under morgondagen och hoppas få prata lite med honom och höra vad han säger nu efter ultraljudet i fredags.
Men på det hela stora så känner jag mig faktiskt ganska lugn nu. Så just nu tror jag det lutar åt att inte göra något fostervattensprov faktiskt. Men vi får se hur det känns imorgon.

15 kommentarer:

Anonym sa...

Men va mysigt för Lipton med en egen klättervägg. :)
Vilken häftig katt. Är han en sån som gillar att ligga och kika ner på er och hålla koll?
Och vems är nallebjörnen på hyllan som visar rumpan på bilderna? Liptons? :D

Det där med zoo har för mig varit ett kluvet ämne. Jag har sagt att jag inte någonsin kommer att ta mina barn dit men efter att ha sett en massa bra program på tv så inser jag att djuren som hamnat där är i vissa fall utrotningshotade eller kommer från privatpersoner som lämnat dem så de har det nog bra där. Men på vissa zoo skiulle jag aldrig sätta min fot. Isbjörnar tycker jag INTE har något alls att göra på zoo. Urs!

Skönt att allt har ordnat sig med bebben och alla ultraljuden.
Ja, det där med fostervattensprov är en klurig fråga.
Hur gammal är du nu?
Hoppas att du följer ditt hjärta i vilket fall som helst och att allt går bra.

Kram!

Sporty Spice sa...

Schysst klättervägg! När jag hade katter hemma i Svedala, och innan jag fick egen lägenhet, bodde jag i andra hand. Och i hallen hade de vävtapeter - och det gick skitbra att klättra på. Katterna satt som små spindlar mitt på väggen. =)

aurorabuddha sa...

Vilka jattefina kattbilder! Sa kul att ni kunde fanga honom mitt i klattringen!

Vackra bilder fran ert zoo-besok ocksa. Jag onskar att jag kunde ta sa dar fina bilder ocksa... for inte beror det pa kameran att alla mina bilder blir suddiga, det ar jag saker pa! ;o)

Saltistjejen sa...

Jess,
ja det är en "tvådelad" fråga detta med djurparker. Jag tycker på sätt och vis att de fyller en funktion inte enbart som "genbank" för utrotningshotade djur, men också att skapa ett intresse för djur och natur hos folk i allmänhet, och kanske barn i synnerhet. Och såklart som du säger så har man ju vissa utrotningshotade arter på zoo vilket är en forma av "garanti" för att de ska kunna fortleva.

Jag är 35 så detta med fostervattensprov är ngt vi funderat på tidigare under graviditeten också. Men eftersom mina NUPP/KUB-tester såg bra ut så tyckte inte gynekologen att FP behövdes. Och jag har flera vänner som är äldre än jag och som inte gjort FP just för att de första testerna visade så bra. Och det har gått bra för dem.
JAg måste bestämma mig ganska snart dock. Ska försöka ta reda på lite mer info om FP nu under dagen och se om jag får tag på min gynekolog också, så får vi se.Sporty Spice,
Hahaha!!! Jag kan se katterna sitta som små bollar på en vävtapet!!!! :-D :-D :-D
Spidercats....!


Aurorabuddha,
Jo bilderna på Lipton blev helt ok, om än inte särskilt "artsy". Men jag ville mest visa hur väggen blev och hur han faktiskt använder den. :-)

Bilderna från zoo är M's bilder. Jag skulle inte kunnat ta så fina bilder. Men han tycker mycket om att fota så när det finns tid och motiv så fotar han mer än gärna.
Tror nog inte du är så dålig på att fota?! Själv använder jag i stort sett alltid "automatisk inställning" och då blir bilderna inte suddiga. Inte särskilt "outstanding" heller såklart, men helt ok om man mer som jag "bara vill dokumentera". :-)

Petra H sa...

Vilka roliga bilder på Lipton, verkligen häftigt att han kan klättra på er vägg nu! Kan ni verkligen sätta ngt i de där kuberna utan att det rasar ner när Lipton klättrar?
Zoo och djurparker är en knepig fråga, jag tycker också så synd om de där stora djuren som skulle behöva så mycket mer utrymme... Sälar är mina favoritdjur, kommer ihåg när vi var på Skånes djurpark för många år sedan och en säl var på jättedåligt humör och ville få bort alla åskådarna genom att plaska på oss, ha ha!
Jag förstår att ni tvekar lite om fostervattensprov - på ett sätt hade det varit lättare att man inte hade ett val, utan det blev bestämt ovanför huvudet på en... Bara för att slippa ta själv ställning till hur man ska göra. Jag håller tummarna för er och hoppas att det blir bra, oavsett hur ni gör.

Annika sa...

Vilka kul bilder, och vad härligt för Lipton att få klättra där.
Central Park...Vad mysigt att bara kunna gå omkring där...aaahhhh...Bor ni ngtlunda nära parken?
Fina zoobilder!!!

Saltistjejen sa...

Petra,
haha nej vi kommer nog inte sätta ngra typ prydnadssaker där. men vi funderar på ev bilder eller tyg i ngn rolig färg eller mönster.

Och ja det är ett svårt beslut. Alltid jobbigt med val...
Annika,
Japp Lipton är glad för sin nya vägg!
Och vi bor hufsat nära parken. Inte grannar direkt, men det tar ca 10-15 minuter att promenera dit vilket är helt ok.
Så det är ganska vanligt att vi tar en tur till parken på helgen. Jag tycker det är så skönt med den "oasen" i stan. Ett helt annat tempo och atmosfär där jämfört med det hektiska gatulivet. :-)

Desiree sa...

Lipton var sannerligen en atletisk liten akrobat. Kubhyllorna var riktigt snygga så det verkar som ni fick till den bästa lösningen både för er och för Lipton som verkar vara helnöjd med sin nya klättervägg. Att göra eller icke göra ett fostervattensprov är nog inte det enklaste att bestämma. Har du fått göra några av proven som i Sverige kallas för KUB eller NUPP där de mäter nackspalten samt tar blodprov och kollar. Dessa är ju mindre invasiva jämfört med det klassiska fostervattenprovet? Låter som en bra idé att ringa gyn och kolla och disskutera lite.

Saltistjejen sa...

Desiree,
ja Lipton är väldigt aktiv!! :-)
HAn är en riktig liten "galning" ibland...haha! Otroligt charmig, rolig och gosig 99% och skitjobbig 1%.... ;-)

Och jo jag gjorde Nuipp/KUB test här vilket visade fina resultat. Det är bl a därför jag känner mig såpass lugnad tillsammans med den info jag fått veta nu efter alla extra ultraljud. Om jag inte gjort dessa tester hade jag nog med säkerhet velat göra fostervattensprov nu även med de extra ultraljuden vi gjorde i förra veckan. Men nu tycker jag att dessa UL tillsammans med mina tidigare testresultat visar att allt "bör vara normalt".

Lullun sa...

Er katt har det iaf deffinitivt bättre än många av djuren på zoo måste man ju säga. Vilken vägg!*hihi*

Och deffinitivt har han det bättre än isbjörnanra; ja dem tycker jag alltid synd om. Ofta skabbiga och helt gulbruna sitter de där i den gassande värmen; djur som inte ens lever på land i normala fall.

Hoppas du snart kommer fram till ett beslut du är nöjd med. Det är ju ändå det som är det viktigaste!

Saltistjejen sa...

Lullun,
jo katten mår förhoppningsvis mycket bättre än sibjörarna på zoo. :-)
Och jag tror jag kommit fram till ett beslut nu. Det lutar åt att det itne blir något fostervattensprov. Ska dock prata en extra gång med min kollega imorgon (hon var på kliniken idag så jag träffade henne inte under dagen) för att få svar på några till frågor jag har. Men som det känns nu så känns ett fostervattensprov "onödigt". men som sag, jag har några till frågor jag vill ha svar på innan jag bestämmer mig helt.

Millan sa...

:-) vilka harliga bilder pa Lipton! Det ar inte alla katter som har en egen klattervagg!! Var katt ar sa oerhort klumpig att hon med all sakerhet skulle ha ramlat i golvet om hon klattrat sa dar hogt upp. Katter ska ju alltid landa pa tassarna sags det... men inte varan katt.. hon verkar sa tankspridd och vi ser henne ofta ramla ner fran armstodet pa soffan eller sangen.

Laste inlagget om din vecka nedan ocksa. Snacka om bergodalbana! Forstar verkligen att det ar roligt att veta om det ar en tjej eller kille darinne men att det samtidigt bli valdigt oviktigt nar nagot sadant hander. Sa skont dock att ni fick reda pa att allt sag bra ut i slutandan!!

Saltistjejen sa...

Millan,
haha, jag Lipton är också ganska klumpig. han missbedömmer lätt avstånd och ramlar när han hoppar. Men just "klätterväggen" har fungerat fint. men det beror nog också på att han är så försiktig när han ger sig ut på "nya vägar". :-)
En riktig liten fegiskisse...

Ja det känns bra nu efter förra veckans rätt omskakande känslor.

Ann sa...

Ååååååå kiiiiiissssssssseeeeen!

Vill kela med lilla Lipton när jag ser han söta språng genom ert vardagsrum.

Sitter på jobb och ska jobba min sista timme. I dag har vi haft ett mordförsök här utanför dörren. Blod på väggar och blodskrift...härligt.

Saltistjejen sa...

Ann,
Shit!!
Blod på väggarna! Läskigt!!!
Hoppas att det gick "bra" ändå och att det inte blev livshotande allvarliga skador.

Och det dröjer ju itne så länge tills du FÅR gosa med Lipton!!!!!! :-)
Bara ca 1,5 månad! Haha!!!! :-D

Jobba duktigt och stressa inte ihjäl dig nu!
Kram!