måndag, mars 17, 2008

Lottovinst

Å, jag och M har i stort sett vunnit på Lotto!
Eller ja, inte bokstavligt talat, men nästan. Känslan är i stort sett densamma. Vi har nyligen fått veta att min 3 månaders mammaledighet kommer att vara "betald". Alltså jag kommer få lön för de 3 månader jag planerat att stanna hemma efter förlossningen! Denna nyhet känns helt fantastisk!
Eftersom det inte finns någon direkt policy ang detta med föräldraledighet här i USA, så kollade jag upp vad som gällde för min arbetsplats. De officiella regler som gäller där jag jobbar är att man får vara hemmma 3 månader utan att arbetsgivaren kan ge en sparken. Detta är ingen direkt föräldraledighet utan egentligen en ledighet man kan ta ut för just "familjeskäl. Så detta gäller även om man t ex vill vara hemma för att ta hand om någon nära anhörig som blivit sjuk (man, fru, barn...). Dessa 3 månader är dock obetalda.

Alltså har M och jag hela tiden räknat med att jag kommer att ha 3 månader obetald ledighet. Men nu i veckan fick jag veta av min chef att hon tänker betala mig full lön för dessa 3 månader eftersom hon tycker det är orimligt att man ska vara föräldraledig utan lön.

Det känns så otroligt bra! Hittills har vi försökt spara en del varje månad för att "fylla ut med" under dessa månader. Nu när vi vet att jag kommer få betalt under dessa månader så blir plötsligt dessa besparingar något vi kan använda som buffert istället för till löpande utgifter. Det känns verkligen som att ha vunnit på lotteri!

Detta är svårt att beskriva för andra svenskar som lever i Sverige eftersom föräldraledigheten där är så frikostig. Jag förvånas istället över hur otroligt bortskämda många svenskar är som har mage att klaga på allt möjligt i just den svenska föräldraförsäkringen. Jag förstår det inte. Självklart kan saker och ting alltid utvecklas, förbättras. Men att verkligen klaga. Där någonstans tycker jag att förbättringsivern övergår till något som mer liknar bortskämt gnäll och "mycket vill ha mer". Detta säger jag såklart med "icke-svenskens glasögon på näsan". Och självklart menar jag inte att man ska sluta jobba för förbättringar. Det ska man alltid göra. Men en hel del av svenskarnas klagomål kan det vara mycket svårt att förstå om man bor i ett land med usel eller nästintill obefintlig föräldraledighet. Eller ja, familjepolitik överhuvudtaget. Visserligen är det bra att hela tiden ha ambitionen och viljan att förbättra villkoren, men det är även en konst att ibland kunna stanna upp och inse vad man faktiskt har.

Vi är iallafall jätteglada över vår överraskande Lottovinst!
M har 1 månad betald ledighet från sitt jobb (vilket vi redan kände till sedan tidigare), så tillsammans med mina 3 så har vi faktiskt 4 månaders betald föräldraledighet vilket i detta landet känns som en ren lyx!

Att få vara hemma ett par månader och få lära känna denna lilla Skruttis ska bli så otroligt spännande! Än känner jag inte så mycket av det lilla livet i magen. Det fladdrar till lite då och då, men mer än så är det inte. Men ju mer tid som går desto mer nyfiken blir jag på vem det är som är där inne!
*Ultraljudsbilderna här är från ett av alla våra senaste ultraljud...
(för ca 2-3 veckor sedan)

25 kommentarer:

Desiree sa...

Det är ju hur bra som helst Saltis. Verkligen underbara nyheter. Vilken toppenchef du har. Här är det också 3 månader som gäller men endast med en månads betalt och övrig tid får man obetald. Tror du att M kommer att få någon möjlighet till att också ta lite föräldrarledigt? Folk i Sverige har det hur bra som helst.

Anonym sa...

Helt underbara nyheter Saltis!
Förstår att du är superglad över att få höra detta efter att ha inställt sig på att ta obetald ledighet!
Här på Irland finns den ingen lag på att papporna ska vara lediga eller att företaget är skyldiga att betala nått men hans företag är generösa(!) nog att betala honom 3 dagar. :D
Men han kommer att ta up totalt 2 veckor så lite hjälp får man nog.
Själv ska jag kolla upp vad jag är berättigad till.
Du har så rätt vad gäller barnledighet i Sverige att folk där ta för givet att det mesta ska serveras på silverfat.
VAB dagar tror jag inte ens finns här. Är barnet sjukt så får du ingen ersättning för att vara hemma så där är Svenskarna väldigt bortskämda.
Vilken fin profil bild på en bebis. håller huvudet stolt. :D
Min bebis blev lite suddig på sista UL men om 2 dagar är det dags för 3D!

Kram på er!

Petra H sa...

Grattis!! Det är ju verkligen en jättegod nyhet - och så skönt att du har en sådan förstående och bra chef.
Jag håller med till 100% att svenskar är ganska bortskämda med föräldraförsäkringen - jag menar inte att det inte är bra, bara att man är nog inte till fullo insatt i hur dåligt det är i MÅNGA länder, även i Europa.. Som jag säkert skrivit innan, 3 månaders mammaledighet i Belgien, kan utökas till 4 om hon ammar och kan övertyga sin läkare att skriva ett intyg på det. Vissa läkare vägrar nämligen av någon anledning!! Pappan har 10 dagar, det diskuteras nu att utöka det till 15!! Som sagt, svenskar är en aning bortskämda...

Saltistjejen sa...

Desiree,
Ja min chef är jättebra på många vis. Som hon själv uttryckte sig "I've been there myself" eftersom hon fick barn när hon var doktorand resp post-doc.
M kommer vara hemma 1 månad när jag börjar jobba. Denna månad får han betalt.
Sedan gissar jag att han komemr vara hemma en del direkt efter förlossningen. Det blir ju dessutom mitt i sommaren så mycket går ändå lite på halvfart på labbet då. Och eftersom han ahr 5 minuter mellan jobb och hem så kan han t o m springa mellan om han behöver. Jättebra!


Jess,
Ja det är så himla annorlunda utanför Sverige. Jag tror dock att EU-länder har bättre föräldraledighet än icke-EU-länder?? Iallafall generellt. Men det kanske inte stämmer??
Här i USA är det ju verkligen helt bedrövligt faktiskt.
Å vad roligt med 3D!!!!!!
Hoppas få se bilder sedan!Petra,
vad lusitgt att läkaren ska skriva intyg om amningen! Och ännu konstigare att en del inte vill det!!!
Här har vi just fått igenom att de ska göra ett amningsrum på jobbet! Så att ammande mammor kan pumpa ut mjölk där. Innan har de gjort detta på t ex toaletten vilket inte är så trevligt.
När jag först hörde talas om detta kändes det hur konstigt och främmande som helst. Insåg ju att det var för att något sådant inte behöver förekomma i Sverige eftersom i stort sett ingen återgår till jobbet under de första månaderna.

Annika sa...

GLAD för din skull, Saltis!!! Måste var en stor lättnad! Hurra!
NU får du ta och gå till närmsta pub ikväll och ta en grön alko-fri öl. Tror den heter O¨douls eller nåt sånt. drack den när jag väntade barn...
HÄRLIGT!!!
I dom nordiska länderna har man verkligen en extremt bra mammaledighet. Undrar om det finns ngra andra länder som kan matcha norden? Tveksamt...
Hurra för saltis idag!
Kram!!!

Sporty Spice sa...

Fantastiskt!!! Och ja, när man berättar för amerikaner om svenska villkor med 1-1,5 års betald föräldrarledighet (beroende på hur man väljer att lägga upp den) tappar de ju hakan. Jag tycker att reglerna här är helknasiga men som du säger, i Sverige är det många som inte fattar hur bra de har det.

Fia sa...

oj vilken lycka!!!! Ja, jag säger som Annika, gå ut och fira! Det innebär ju att ni kan vara hemma i 4 månader totalt...Grattis inte illa jobbat!! Kram!

Helga sa...

Håller helt med om att svenskar inte uppskattar sin föräldraledighet! Själv irriterar jag mig otroligt på de kvinnor som lägger rabarber på hela ledigheten, de verkar se det som sin personliga intjänade rättighet och inser inte att de berövar både barnet och pappan någonting!

Jag är inte så populär med de här åsikterna kan jag säga..

:-)

Saltistjejen sa...

Annika,
ja det känns såååå bra! Och ja, jag har redan testa O'Douls. Ingen höjdare men de flesta alkofria ölen är ju inte så goda. Har även testat Becks men den var också bara sisådär... ;-)


Sporty Spice,
ja jag vet. Amerikaner tycker det låter som paradiset när man berättar om svenska föräldraledigheten. Och de flesta tycker pappaledighet låter otroligt fantastiskt och exotiskt.

Victoria sa...

Wow, vilken kanonbra arbetsplats du jobbar på!! Och vilka fina bilder på lilla skrutten, sen!
Kramar/Vic

Saltistjejen sa...

Fia,
Ja det känns verkligen superbra! Vi had ju ändå tänkt vara hemma i ca 4 månader men att kunna få betalt under denna tiden är verkligen underbart!! Särskilt som vi inte räknade med det tidigare.


Helga,
javisst är det kosntigt. Ibland undrar man hur många tänker??
Eller är vi svenskar bara bortskämda??
Detta med att överlåta en del av föräldraledigheten till pappan trodde jag i min enfald blev vanligare och vanligare?? I min bekantskpskrets har de flesta pappor varit hemma mellan halva tiden och ca 5-6 månader. Men kasnke är det inte så vanligt ändå??

Saltistjejen sa...

Victoria,
Ja min chef är väldigt human. Särskilt med amerikanska mått mätt... ;-)
Ja ultraljudsbilder har vi ju ett antal nu på lilla skruttisen, haha! Jag tycker att fötterna är så söta... :-)

JaCal sa...

Vad skönt! Det var ju härliga nyheter!

Du - titta extra på den där profilbilden... så kommer hon se ut när hon kommer ut... båda mina har haft exakt sådana profiler som de hade på UL-bilderna - speciellt sonen. Ihhh - vad spännande!!

Du tar väl med dig datorn till BB och bloggar därifrån? ;-)

cecilia sa...

Hej du - grattis!! Både till tillskottet - och till jackpotten:).
det är verkligen inte vanligt här i US har jag förstått - min man fick faktiskt sju veckors betald ledighet när min son kom i höstas - det var tom längre än han hade i UK för sex år sen när dottern föddes. Lyx!
'Vill inte ens börja gå in på hur jag känner om svenskarnas förhållningssätt till sitt föräldrasystem men jag tycker du har alldeles rätt!

Anne sa...

Åh, vad härligt. Verkligen lottovinst! Jippie hurra, grattis blivande mamman och pappan. Vilken lättnad, vad skönt och som du säger nu behöver inte besparingarna tas för att löpande underhåll. Jag håller med dig, det är bra i Sverige och det där gnället som man hör känns faktiskt som ett oerhört bortskämt gnäll. Din chef är ju toppen, jag tror det underlättar väldigt mycket ha en chef som själv varit i samma situation, som vet vad det innebär och kan förstå. inte nog med att du har bra kollegor, även en superbra chef.
Från ledighet till amning. Jag kommer att tänka på amning. Hur är det i NY, folk som ammar öppet överallt eller bör man undvika det?

Saltistjejen sa...

Jacal,
haha! Jaså du så det är så hon ser ut då lilla Skruttis. Ändå väldigt svårt att föreställa sig nu.
och datorn på sjukhuset ja. kanske en direktuppkoppling med webkamera och allt??? ;-)Cecilia,
Tack!!
Nej det känns lyxigt med 4 månaders betald ledighet. Vilket bra jobb din man måste ha/haft här i US som gav 7 veckors betal ledighet! :-)Anne,
Ja det känns otroligt bra att de små summor (de är inte så stora men ändå något) som lyckats spara hittills inte behöver gå till hyra de där månaderna! nu kan vi nog använda en del av de pengarna att köpa t ex vagn för. Och sedan ha som liten buffert. kanske fylla ut lite de månader det kommer bli lite knapert framöver...
Jag är väldigt glad över att min arbetsplats är såpass bra. Min chef är verkligen bra på alla sätt och vis. Och som sagt hon har själv varit i liknande situation så jag tror hon förstår.
Det här med amning är hyfsat ok här. Men man ser nästan aldrig några ammande mammor ute på offentliga platser som ammar öppet vill säga. Däremot har ju flera kvinnor särskilda skydd, typ skynken, som de "hänger över sig" eller lägger över barnet, brösten och axeln när de ammar. Jag tycker det är jätteknasigt, men kommer nog inte heller vilja amma med brösten fullt synliga på offentlig plats här eftersom ingen annan gör det. Även om jag egentligen tycker sådana där skydd är lite fjantiga så får det nog bli någon form av skydd ändå.

Lisa sa...

Hej Saltis! Jag har barn, kompisar till de 2+3 barnen, arbetskamrater och andra som har barn och jag har faktiskt aldrig h�rt n�gon klaga �ver f�r�ldraledigheten. De kanske �r annorlunda, �n de du k�nner.
Sj�lv var jag mammaleding sex m�nader med min dotter, s� var lagen d�. Med min son var jag ledig ett �r vilket var tur eftersom han var s� sjuk d�. Papporna (mina x-m�n) till mina barn var hemma 10 dagar enl lagen d�. Nu �r det faktiskt lyx b�de f�r mamman och pappan pecis som du skriver.
Jag f�ddes i ett samh�lle i J�mtland p� den "gamla goda tiden" och mamma som var sjuksk�terska fick ta med mig direkt till avdelningen, st�lla vagnen p� altanen och be bitr�dena komma med mig n�r jag skulle ammas.
Ha det bra med magen och gubben. /Lisa

Millan sa...

Vad harligt saltis!!! Sa underbart nar man far reda pa att man plotsligen har lite extra pengar att rora sig med! I england far ma betalt 90% av sin lon i 6 veckor o sedan far man ca 5000 kr fran staten i manaden i 7.5 manad. Sedan har man ratt att ta 3 manader till men de ar da helt obetalda. Jag tycker att det har kanns helt ok... men det ar klart att det ar mycket battre i Sverige! Och jag kan bara halla med dig om att jag blir i det narmaste arg nar jag hor svenskar som klagar pa den mycket generosa foraldrarforsakringen vi har dar.

Millan sa...

Forresten... jag haller med Jacal om att profilbilderna brukar vara laskigt lika som de ser ut nar de fotts!! Bilden vi fick pa Nils i vecka 23 var otroligt lik!!! :-D

Saltistjejen sa...

Lisa,
Nej de flesta av mina vänner klagar inte alls. Men man läser och hör ganska ofta om hur svenskar skyller t ex sin ekonomi och därför kan pappan inte ta ut föräldraledighet etc... Det klagas på "inkomsttaket"....
Tycker det är sådan bull shit rent ut sagt!
Särskilt när man befinner sig utomlands där de flesta har obetald föräldraledighet (vilket i sig ändå är en "lyx") eftersom på de flesta arbetsplatser får man inte ens vara borta någon längre tid från jobbet utan att riskera sparken! Och att man då i Sverige kan sitta och säga att man inte kan vara ledig några månader p g a att inkomsttaket är för lågt, då blir jag rätt sur!

Här är det så att om man FÅR vara ledig lite längre (obs här snackar vi oftast max 4 månader eller så) så är dettta utan betalning och då måste man spara innan för att kunna bvara ledig. Eller helt enkelt leva på 1 lön under dessa månader.

Så jo, jag tycker att det finns många som klagar i Sverige faktiskt. Över villkor som är sanslöst bra!

För det är det absolut inte ALLA som klagar!!!!!!!
Men det finns en generell mentalitet i Sverige som jag ibland kan bli lite trött på när det gäller våra socialförsäkringar i allmänhet. Och det är att mång ofta tycker att de "faktiskt borde ha rätt till mer". Och just denna inställning har jag lite svårt för.

Ja, det har ändats mycket de senaste åren också detta med just familjepolitiken! Kan inte ens tänka mig att en mamma idag skulle ta med sitt nyfödda barn till jobbet! Så det har ju verkligen gått framåt.

Kul att du läser min blogg och jättekul att du vill komentera! Tack!! :-)

Millan sa...

Ps igen... oops, tredje kommentaren ;-). Jag laste precis ditt inlagg om forandring och gillade verkligen vad du skrev. Livet ar verkligen fullt av foradringar som i langa loppet gor oss till de manniskor vi ar!

Saltistjejen sa...

Millan,
ja det låter ju iallafall som ett generösare system i England än här! :-)
Men USA är nog ett av de västländer som har sämst familjepolitik (vad gäller föräldraledighete etc).

Oj detta med profilbilderna låter ju så lusitgt! Själv tycker jag att de UL-bilder jag sett liksom är ganska lika varandra på ngt vis. Särskitl profilen?? Men det trodde jag ahde att göra med att barn i den åldern var rätt lika....?? Men kanske är det så då att profilen verkligen KAN vara personlig och stämma överens med barnet när det väl föds! Skoj!!! :-)

Saltistjejen sa...

Millan,
haha! Jag tror vi skriver om varandra här...! :-D
Tack!

Lisa sa...

Hej igen Saltis! Jag och maken har bara en dator, s� vi f�r turas om. Vi hade inte ens bredband tills i november, d� han b�rjade sl�ktforska p� b�de sin och min sl�kt, det blev alldeles f�r dyrt utan bredband.
T�nkte p� en sak som inte har med knodden eller f�r�ldraf�rs�kring att g�ra. N�r min dotter blev kallad till intervju f�r sitt nuvarande forkarjobb, var en fr�ga om hon t�nkte skaffa barn snart. Har l�st att det inte �r en allf�r ovanlig fr�ga f�r tjejer i en viss �lder. Det �r bara f�r grymt tycker jag. /Sn�-H�lsn.Lisa

Saltistjejen sa...

Lisa,
ja jag tycker det är otroligt oproffsigt att fråga något sådant! Och jag skulle bli väldigt arg om jag fick en sådan fråga på en jobbintervju! Tyvärr har jag hört flera som fått den, och det är nästan uteslutande kvinnor.
Jag pluggde med en tjej som blev skitsur när hon fick den frågan så hon tänkte "lära" dem att inte stäla den frågan igen. Så hon lade på sig en mycket sorgen min och sa att tyvärr så hade de insett att de inte kunde få barn och att detta var en stor sorg för henne och hennes pojkvän...(!)

Vad forskar din dotter med??
I Sverige? Eller utomlands??