torsdag, augusti 14, 2008

Paradiset för Soffsportare

Jag erkänner.
Jag är verkligen en OS-nörd. En sådan som helt enkelt älskar OS!!! Sommar som vinter. Spelar ingen roll.
Men jag älskar att fastna i TV-soffan under OS-dagarna och få följa vissa helt okända personer och sporter. Att se på sporter jag aldrig annars kan eller ens vill titta på. Men just under OS så är det så roligt! På något vis är atmosfären kring OS så positiv. Och det finns så många talanger och sporter jag knappt ens känner till, men som liksom hoppar ut ur TV-rutan.
Jag menar, hur många var särkskilt intresserade av curling innan svenska laget visade framfötterna vid senaste vinter-OS? Eller som nu när jag suttit ett par kvällar och följt "parhoppning" i simhopp... Visste inte ens att man kunde tävla i par i den sporten!

Nu har jag dessutom upptäckt ännu en enorm fördel med OS!
Som bebismamma med väldigt konstig dygnsrytm så är det super med OS eftersom man kan följa spelen i stort sett dygnet runt. Alltid är det något som visas.
Iallafall om man har kabelTV här. Det visas nästan alltid någon sport på någon kanal.
Så nu är plötsligt klockan-4-matningarna lite roligare.

Här i USA är det dessutom Phelps-feber! Och även jag och M följer Phelps med spänning varje kväll!
Eftersom jag själv har simmat aktivt när jag var tonåring (om än aldrig på landslagsnivå, men ändå tävlat i ungdoms- och junior-SM) så tycker jag såklart att simningen är lite extra rolig att följa. Men jag ska erkänna att jag hittills under detta OS inte alls brytt mig om några svenska "simstjärnor" alls. Känns som om Sveriges simglansdagar är förbi. Åtminstone för "denna gången".
Däremot fick lagkappen både mig och M att nästan hoppa ur soffan. Himmel!!!!! Jag hade gåshud! USA:s lag var bara så oerhört bra! Och det var ju så jämnt mellan dem och Frankrike. M och jag satt båda i soffan och nästan skrek och hejade som galningar. Hahaha!

Och precis som alltid när jag ser simning i världsklass så kommer den smygande. Den där känslan av saknad. Lite lite... Att återigen få uppleva stämningen i en simhall under en större tävling. Att få ladda upp. Koncentrera sig. Fokusera. Känna nervositeten komma, men att försöka hålla den i schack. Känna adrenalindet pumpa i blodet. Pulsen som ökar. Sedan urladdningen när man gör sitt lopp. Att tänja gränserna till det yttersta. Att få hjärnan att tvinga kroppen att jobba hårdare hårdare hårdare trots att alla muskler bara skriker smärta smärta smärta...
Hm, låter som man är masochist...? Och kanske är all sport på elitnivå just något som endast självplågare riktigt kan njuta av?!
Men det är verkligen något visst med att lyckas överträffa sig själv. Att ha kontrollen över sin kropp och att lyckas pressa sig till max.

Nu hoppas jag såklart på Phelps. Att han ska kunna slå det där rekordet med flest guldmedaljer under ett OS. Det hade varit så häftigt! Och redan nu har man ju hört USA:s nationalsång rätt många gånger...
Jag insåg det igårkväll när M påpekade för mig att han tyckte det var så roligt att nynnade amerikanska nationalsången när jag nattade Ella. Det hade jag inte ens tänkt på att jag gjorde. jag sjöng bara lite för henne så hon skulle somna. Första bästa melodi som poppade upp i mitt huvud.
Men visst. Det ska väl böjas i tid det som krokigt ska bli.
För hon är ju faktiskt amerikansk medborgare.
Och om Phelps fortsätter sina framgångar så lär hon snart själv kunna nynna sin nationalsång...

21 kommentarer:

Ann sa...

Det märks att ni lämnat Sverige lite bakom er. Hihi.

Kändes väldigt konstigt för en svensk att läsa om Phelps när en av de största skandalerna för ett svenskt OS inträffade i går hahaha! Härligt att ni lever i den amerikanska världen!

Man tar nästan för givet att ALLA svenskar bloggar om Ara en dag som denna. Där ser man verkligen så riktad mediebevakningen är. Kan inte tänka mig att USA brytt sig om Aras match precis (full förståelse för det) - men visst är det intressant hur man prioriterar. Här är det helt galet.

Jag är mitt uppe i att deala när, hur och vem jag ska komma till er med. Hör av mig så fort jag vet när även jag ska lämna Sverige bakom mig för ett tag. Stor kram

Millan sa...

:-) ja visst ar det kul med OS. Men... inte lika kul nar man ar 7 timmar bakom landet i fraga och jobbar eftersom alla roliga saker hander antingen pa natten eller under arbetstid. Jag sitter med internet uppe men det ar ju inte samma sak! Min syssling Magnus tavlade i bagskjytte haromdagen men for honom gick det inte bra :-(.

Jag har annu inte kommit sa langt att jag nynnar den Engelska nationalsangen for Nils... men sa ar han ju Svensk medborgare ocksa :-D. Fast det forstas... jag nynnar inte den svenska nationalsangen heller. Dock sjung jag med - hogt och falskt - under fotbollen tidigare i sommar!
Trevlig helg!

Marianne sa...

Njä, sport i alla former hoppar jag gärna över, i alla fall på tv. Men jag förstår att det blir speciellt när man som du själv har tävlat, då vet man ju lite mer vad det handlar om.

Hoppas nu att det blir en spännande tv-helg för er! Kram!

Saltistjejen sa...

Ann,
Ooooops!! Ara, vem är det???????!!!!!!!
Hm jag måste nog kolla in svenska rdningar lite mer igen... ;-)
Och du tror alltså att du kanske kommer trots allt!! Vi hoppas såklart, men vill ändå inte att du känner ngn press.
Kram!!!


Millan,
nä här är det ju exakt 12 timmar efter så det är rätt perfekt när man som jag inte jobbar dagtid. Då kan man följa sammandrag etc när det inte är live, och på kvällarna är det ju livesändningar.


Marianne,
jag har nog alltid varit lie sportfåne vad gäller internationella tävlingar som VM EM OS etc...

Jasse sa...

Det kan vara kul att kolla på OS och jag bryr mig inte ens om idrott i vanliga fall. Det här är första år på länge jag inte tittat på dem alls. Men så är det utan TV! Synd. Simning, simhopp samt gymnastik är min favoritsporter att kolla på och det har varit så mycket prat och skvaller om dem denna gång! Har faktiskt ingen aning när OS slutar men hoppas det inte snart för din skull så att du inte har mycket, mycket tråkigt... :-P

Anne sa...

Hihi, en liten OS-fanatiker ;)
Det riktigt kändes hur kul du tycker det är, texten bara sprudlade av engagemang och glädje. Jag kollade lite på beachvolley igår, det är väl ingen sport jag ens nånsin skulle tänka mig att bry mig eller ens se på. Men, som du säger, man kan få se nya, annorlunda grejer i OS och så blir det spännande. Den här volleyn var ju riktigt kul faktiskt.
Jag läste en av kommentarerna och Ara, jag blev också lite fundersam... Tänk så olika mediarapporteringen är, nu har jag dock läst på mig om Ara och den "skandalen".
Simning ja, jag kommer ihåg du nämnt du simmat som ung (hehe, yngre menade jag). simning är rätt kul följa, som du säger så är det verkligen Phelpsfeber här i landet. Helt otrolig den mannen, är han inte bara 22-23 (eller nåt sånt också).
Ha en riktigt bra helg Saltis!
ps vilket fint och gripande inlägg du skrev här nedan, om gamla och nya vänner. Mycket fint! ds

Anna, Fair and True sa...

Du får börja simma igen då! Borde ju finnas någon slags Korpen-serie för simning :)

Jag trodde NBC visade allt i efterhand? Jacal snackade någonting om det? Att inget var live?

Saltistjejen sa...

Jasse,
jo det håller på en vecka till. Två veckor totalt. Synd att ni inte har en fungerande TV.
Hm jag tror jag har missat den detaljen om ert liv. Men har däremot hört om AC:n och era golvplattor! Brrrr! Hoppas verkligen det ordnar sig snart!
Och jättekul att ni gärna vill ta hand om Lipton när vi reser bort! :-)
Kram!


Anne,
javisst är det olika med mediebevakningen. dt är ju rätt naturligt egentlgien. Jag kollade också upp detta emd Ara sedan. Hm, vad ska man säga? Eftersom jag inte följt det så vet jag inte riktigt vad jag tycker i frågan.
Men ikväll blir det absolut mer Phelps!!!! :-)
Och, jo han är 23 tror jag. Såååå ung!!!


Anna Fair and True,
njae jag har nog lag simningen bakom mig. Ibland får jag luist att simma mer för träningens skull, men har ine gjort det på flera år heller. Men det är en speciell känlsa at glida genom vattnet. Fast "korpen-simma" är nog inget för mig. Däremot skulle jag kunna tänka mkig att bli tränare för barn o ungdom igen. Jag var det några år i Sverige efter att jag slutat. Allt från åldrarna 7-11 år och det var skoj! :-)

Jo NBC visar en del saker live, men självklart mest grenar där USA är emd och tävlar. Har man kabelTV kan man dessutom leta bland flera kanaler som visar olika grenar om man är intresserad av ngn särskild sport vilket är bra! Jag hade bara inte fattat detta då när JaCal skrev sitt inlägg.

Kram!

Fia sa...

Halloj, ytterligare en gammal tävlingssimmare här!! Jag kan fortfarande inte titta på ett bra lopp utan att bli helt slut! Jag spänner varenda muskel i kroppen, och , enligt maken, så vrider jag mig i soffan för att "hjälpa till" vid vändningar....Jag simmade ju en bunt med SM, och innan det SUMSIM så klart...Phelps är helt otrolig. Om det inte vore för hans personlighet och det faktum att simningen "tog hand" om hans ADHD så hade jag nog tyckt att han var lite väl mycket maksin..men..så.. ser man honom simma fjäril - och jag faller i trance..i trance..i trance..hm..nämnde jag hans stil när han simmar fjäril? Kram till dig och lilla kräksgumman.

Åh, ja förresten, det FINNS simtävlignar för oss lite äldre (läs, vi som har huslån, deklarerat skatt ett antal år och VET att pensionsförsäkringar är ngt man måste titta på) på de flesta YMCA. Kallas ofta för Froggies. Mmmm, kommer ihåg det där med tävlingar. Illamående. Prestationsångest. Att gå igenom loppet meter för meter i huvudet. Se till att allt ljud i simhallen tonades bort. Ta tag i blocket med båda händerna. Känna hur baksidan på låren darrade. Skräcken för tjuvstart som var lika start som skräcken att vara sist av blocket. Och sedan bara EXPLODERA!!

Jasse sa...

Hoppsan! Då jag sa 'TV' så menade jag egentligen 'kabel-TV'. Jag har en tendens att förkorta det och säga det ena isf det andra. Men TV:n då, den funkar faktiskt!

Saltistjejen sa...

Fia,
jaaaa visst är det ngt speciellt att kolla simning. Man sitter liksom där och känner klordoften (observera att jag här inte säger lukten) i näsborrarna...!
Och jag gillar också Phelps eftersom jag tycker att han verkar så himla "trevlig" och genuint ärlig på något vis. ödmjuk trots sin enorma framgång. Det är ngt som många stora stjärnor saknar. Ödmjukhet alltså. Kanske särskilt amerikanska stjärnor eftersom den armerikanska stilen sällan är särskilt ödmjuk. ;-)
Men jag visste faktiskt inte att han hade ADHD. Det var nytt för mig. Skönt att kunnat kanalisera detta till något riktigt bra och kreativt! :-)
KRAM!


Jasse,
hahaha!!! Där ser man. Ja kabel-TV är ju inte riktigt samma sak som just TV, men jag förstår vad du menar. Å andra sidan är det väldigt mycket som finns på de "vanliga" kanalerna också. Man måste ju inte ha kabel. Fast för sport och OS-sändningarna kan det ju vara en vöfrdel såklart. fast "prime time" så visar ju NBC mycket från OS, och det är väl ingen kabelkanal eller har jag misstagit mig där?

Lullun sa...

Ja, här var det engagemang märker jag. Själv var jag ju också en OS-fanatiker en gång i tiden, och skulle nog lätt kunna fastna totalt nu med. Men nu visas ju allt om natten och förmiddagen här, så det blir inte mycket sett. Jag har liksom inte kommit riktigt in i det denna gången (läser typ mest överskrifterna på SVTs OS-sight och ser lite på TV), och alla sammandrag jag kan se här handlar 95 % om danska deltagare och det är ju inte så spännande om att höra alla detaljer om dessa för mig förhållandevis okända personer (ok lite mer kända nu, än när jag bodde i Sverige) som inte kvalificerar sig, kommer 7:a osv. Då känns amerikaniserade sändningar lite roligare. Vinter-OS här brukar typ bara vara några matcher curling, då det är det enda danskarna sänder till vinter-OS normalt; ett curlinglag. *hihi*

Saltistjejen sa...

Lullun,
jo det är verkligen stor skillnad mellan olika länders mediebevakning av stora sportevent. Och detta är ju självklart helt naturligt. Inte konstigare att de inte visar svenskar här i USA eller på Grönland, än att de i Sverige inte bryr sig särksilt mycket om tävlare från Zimbabve eller Indien t ex...
Men som sagt det jag tycker känns lite ovant och lustigt är att jag nu efter att ha bott ett par år här i USA verkligen kan bli glad åt att amerikaner vinner eller gör bra ifrån sig på OS. Det känns fortfarande lite skumt...
kram!

Jasse sa...

NBC är ju en av de "basic cable"-kanaler, det har du rätt i, men "basic cable" (el. bara "cable" som man säger) har vi inte heller. Jag tror jag skapat lite förvirring eller? :-P Sorry! Om bara det var lika spännande att bara läsa om OS iallafall... En bra lösning skulle det annars vara.

Saltistjejen sa...

Jasse,
aha!! Jag har som sagt dålig koll på detta med cable och inte cable... Sorry!
Men nu vet jag iallafall det då.
Hahaha, här i USa finns ju så många kanlaer på TV att man som icke-amerikan kan bli väldigt väldigt förvirrad... :-)
Iallafall har jag just "youtubat" TV-serigen du bloggade om "Hjälp!" och oj vad jag har skrattat!!!!!! Håller med dig! Den ÄR verkligen rolig! Och med stor del av Sveriges komikerelit faktiskt. Om den finns på DVD när jag kommer till Sverige kanske jag köper den. :-)

Jasse sa...

Bestämmer du dig att inte köpa Hjälp! på DVD (om det finns :{ ) när som än du är tilbaka i Sverige så ska jag gärna ge dig pengar för att köpa det till mig! :-p Jag önskar att D också kunde titta på det men det går ju inte utan undertexter. :( (Svenska DVD:er har engelska undertexter för det mesta eller hur?)

Imorgon går det tyvärr inte att träffas för D har tre möss att dissakera kl. 12 så han ska vara upptagen med detta...nästa vecka skulle bli riktigt bra alltså. Hoppas att vädret är lika bra som det har varit idag för en picknick eller så i parken (och lite Liptonträff!) låter trevligt! Hör av dig!
Kram,
J

Jasse sa...

okej jag ska inte göra det här varje gång jag skriver något fel men det really bugs me that you can't edit comments on here!! "...köpa det åt mig" borde jag ju ha sagt. ojdå det här har blivit ett riktigt långt kommentarsamtal...!

Saltistjejen sa...

Jasse
Självklart ska jag köpa DVDn till dig IFALL den finns att köpa i Sverige! Men det blir inte förrän vi åker hem till jul då.
Och ja de flesta svenska DVD:er har text så D ska kunna läsa och förstå.
jag skrattade verkligen så jag nsätan grät åt vissa episoder jag nu sett på Youtub! :-D

Nästa helg låter toppen!
Och du, din svenska är tippentoppen den emd!!! Oroa dig inte! :-)
Du är grym på språk!
Kram!

Anna, Fair and True sa...

Träna barn låter ju som en jättebra idé!

Jag vet inte så mycket om Phelps. Tycker bara att det låter så larvigt när SVT kör den där "One World, One Man, One Dream"-grejen hela tiden när det handlar om honom!

Lullun sa...

Ja, nu svarar jag lite sent här. Men jag kan faktiskt känna igen mig i situationen; med att heja på sitt nya hemland typ. Men visst är det lustigt. ;-) (Och ja i förhållande till Grönland så är det ju inte konstigt, för det är ju verkligen ett lilleputtland, så man blir automatiskt lite pro-Grönland efter att man har varit här, om än bara en kort tid. *hihi* Men jag förstår det också i förhållande till "riktiga" länder. ;-) )

Saltistjejen sa...

Lullun,
ja det år lite lustigt när man inser att man faktiskt håller på sitt "nya" land. I år gick ju OS extremt bra för USA också vilket gjorde det skoj.