lördag, september 06, 2008

Lördag tillsammans med resterna av Gustav

Så är det helg. Lördag. Och det är grått ute. Och fuktigt. Resterna av Gustav har kommit hit. Men i mycket mild form. Ingen storm. En del skurar bara. Och fuktigt.
En härligt gråmulen lördag! Det känns faktiskt riktigt skönt. När de sa på väderleksrapporten igår att det skulle bli regn i helgen tänkte jag tjoho! En sådan där skön regnig grålördag som man bara kan slappa och göra lite småplock hela dagen. Jätteskönt! Slötitta lite på TV. Surfa på nätet. Småstäda lite här hemma. Tro mig det sistnämnda behvös. Att bo på ca 40 kvadrat tillsammans med en bebis och en katt genererar en hel del stök.... Kläder som ligger kringspridda lite överallt. Både mina, M's och Ellas. Kleenextussar ligger som små snöbollar i hörnen lite varstans. Katthår som skulle behöva rollas upp från mattan. Ja, ni ser ju själva. Det kan behövas lite småplock och städ här hemma.

Hittills idag har jag dock inte gjort många knop.
Men det har vart skönt att bara slappa. Jag har njutit i stort sett hela tiden.
Eftersom gårdagsnatten var tuff med Ella och jag inte sov så mycket då fick jag sova hela denna natten. Lyx! Vaknade först vid morgonmatningen runt 7-tiden. Sedan har det varit lite slappande med Ella i soffan. En lång frukost. Ella sov på mitt bröst. Hon är verkligen otroligt trött nu. Tror dessa dagar på dagis verkligen gjort henne utmattad. Alla nya inrtyck. Hon sover fortfarande. Har egentligen endast vaknat till för att äta ett par gånger under dagen. Och då är klockan ändå över halv två på eftermiddagen.

Igår shoppade jag en del saker till henne. Egentligen skulle jag byta vår diaperbag (vad kallar man det på svenska förresten? För man säger väl inte blöjväska, eller gör man det??) som gått sönder. Så dåligt! Efter endast 3 månaders användning! Den hade gått sönder på flera ställen, bl a blixtlås samt kardborreband som inte fungerade. Dessutom hade upphängningsmekanismen gått sönder. Synd eftersom vi annars gillade väskans utformning. Men vi bestämde oss för att byta både märke o modell eftersom vi inte ville hamna i samma sits igen om ett par månader. Så det blev en "Skiphop" väska. En väldig fördel med detta landet är dock att det i stort sett aldrig är svårt att få byta produkter. Har man kvittot kvar kan man byta det mesta. Inga frågor. Inget strul. Pengarna tillbaka bara. Tjoff!

Jag kom dock hem med inte enbart en ny diaperbag utan även en mugghållare till vagnen samt en del kläder till Lill-Skruttan. Kunde bara inte låta bli... Såg bl a dessa klänningar och trots att prislappen var lite i tyngsta laget för kläder till någon som växer ur dem i ett nafs så kunde jag inte motstå.... Den ena är en sommarklänning som jag hoppas hon kan använda en del nu den närmaste tiden. Det är ju fortfarande varmt här och lär nog vara det åtminstone ett tag till. Den andra är lite tjockare och med lång ärm så den köpte jag i lite större storlek så hon sak kunna använda den i vinter. Dessutom blev det två par byxor samt en body i "funktionsmaterial". Den där sista köpte jag mest som experiment eftersom hon kräks så mycket vilkt gör att hennes kläder blir så våta vid halsen. Jag tänkte att man skulle pröva om detta materialet torkar snabbare och därmed inte gör henne så kall. Detta gäller speciellt på natten när man inte kan byta kläder på henne lika ofta.

Nej nu tror jag det skulle sitta fint med lite kaffe...
Over and out.

23 kommentarer:

Anonym sa...

Skötväska är väl det vanligaste ordet.... och trendiga sådana finns i ohejdade banor!

/Pratglad som inte är i branschen

Anonym sa...

Jo, det heter nog skötväska... Fast vi har på sant svengelskt manér alltid sagt blöjväska ;-). //kram från Charlotte

Saltistjejen sa...

pratglad,
jaaa såklart! SKÖTväska heter det ju!!!
Haha! Det är så lustigt att många av de ord jag aldrig använde när vi bodde i Sverige, men som vi använder nästan dagligen nu säger vi på engelska. Troligen eftersom det inte faller sig naturligt att säga dem på svenska eftersom vi ldrig använt dem på svenska. Men visst, det låter nog jädrans knäppt ocfta när vi pratar.
Förresten, i branschen och i branschen. Allt är väl relativt....???? ;-)


Jenny,
Haha, så ni säger blöjväska! Roligt!
Ja sommsagt vi pratar väldigt svenglest när det gäller just barnsaker. Vi säger diapervsäka (inte diaperBAG eller BLÖJväska, eller SKÖTväska heller för den delen), crib (istället för spjälsäng), nursa (istället för amma) etc etc...
Inte så bra kanske men det blir så eftersom dessa ord är sådana vi använder ofta tillsammans med icke-svensktalande. Och så läser man ju det mesta på engelska också nu.
Kram!

Lullun sa...

Jo, men visst är det en skötväska (vi sa dock pussletaske, på danska *hihi*). Men vad dåligt att den gått så mycket sönder på bara 3 månader!! Fast bra att man kan klaga och lätt få pengarna tillbaka då. :-)
Jättefina kläder till lilltjejen också! Här är det nästan bara Spindelmannen- samt bilkläder och liknande som väcker grabbens intresse, så det blir att hålla sig till det (fast nej, han bryr sig inte supermycket. Jag "vägrar" att ha ett "märkesbarn" i allt för unga år. ;-) Men jo, lite stolt är han allt ändå om han kan komma iväg till dagis med något coolt på tröjan *hihi*).

Saltistjejen sa...

Lullun,
hshaha! PUSSLETASKE!!! Heter det så på danska???!!!
:-)
Och ja det var superdålig kvalitet på väskan. Eler så fick vi ett måndasgsexemplar. Jag vet inte vilket. MEn vi ville iallafall inte chansa och ta en likadan, så därför bytte vi märke.
Och nej just "märkeskläder" blir det väl itne. Jag försöker dock här hitta lite kläder som itne är enbart puttinuttigt rosa till Lilltjejen. Men det är svårt tycker jag. Väldigt mycket är väldigt "flickigt". Så därför föll jag verkligen för de här klänningarna. Jag ahr inget emot rosa och gulliga kläder till henne. Inte alls. MEN jag vill gärna att hon har andra kläder/färger OCKSÅ!
Åtminstone nu så länge man själv kan bestämma. Det blir väl andra bullar när hon är äldre och själv vill välja gissar jag. ;-)
Kram!!!

Anonym sa...

När Jessica var baby så hade vi gett oss sjutton på att INTE klä henne i rosa.
Hennes garderob bestod mest av olika pastellfärger...lila, grönt, gult och ljus pastellgrå.
1993 var det jättepoppis i alla kataloger med 100 Dalmatiner, så en massa av hennes kläder hade tassavtryck eller skuttande hundvalpar.

Idag satt jag och kollade in veckans skörd av reklam och blev chockad när jag såg vilka typer av kläder babies "ska ha" numera... Jeans? För en 3 månaders baby? Vansinne.
Häftiga "tribal" mönster med dödskallar och liknande... för småttingar under ett år?
Nike och Adidas skor för barn under 2 år?
Snälla nån, de hinner ju inte nöta ur dem innan de har vuxit ur dem!

Jag sa till maken att jag inte känner en enda människa som har barn, som bara köper den storlek som passar precis. Alla mina vänner köper alltid lite för stora så att småttingarna har lite att växa i.

Världens bästa barnplagg: Sockor med halk skydd. Vanliga sockar med ett plast tryck så att de ite slirar omkring.

Stackars liten stumpa som kräks på natten. Det är inte så mycket fukten som ger utslag och sådant, det är mer magsyran... och de kan ge ruggiga utslag.

starta dagis och 3 månaders tillväxt tröskeln kan göra henne lite tröttare än vanligt.

Jessica är nu 165 cm lång och hon hade jättejobbigt när hon var 5-7 år med växtvärk. En läkare gav mig tipset att ge henne selen tillskott och hon hade inte en enda dag till av växtvärk. Men det ska inte ges till barn under 5 år.

Kram
Malin

Saltistjejen sa...

Malin,
ja Ella har ju en hel del rosa kläder. Eller iallafall kläder med rosa färg ocskå. Jag har inget emot det alls faktiskt. Men tycker som sagt att det är roligt om hon har andra färger också! Här är barnkläderna väldigt uppdelade i flick- och pojkkläder. Fast vi har köpt en del käder som "egentligen" är sk pojkkläder. Men det struntar vi i eftersom vi tyckte de var så fina.
Vad bra att selen fungerade mot växtvärk!!! :-) Ska försöka komma ihåg det men det dröjer ju ett bra tag innan det kan bli aktuellt om man inte ska ge detta till för små barn.
Och detta med kräkset. Hon har inte fått så mycket utslag faktiskt. Peppar peppar. Så vi hoppas att det inte ska bli värre. Men vi vile ändå testa detta med funktionsmaterialet och se ifall det torkar snabbare. Om inte annat är det ju skönare för henne ifall hon inte är fuktig runt halsen hela tiden. Nu kör vi mycket med haklappar som man kan byta oftare.
Kram!!!

Anonym sa...

Jag håller med.. det är mer uppdelat här än i Sverige.
Men nu har du ju Hennes & Mauritz i NYC så du kan kanske hitta "normala" kläder där.

Vi har bara ett litet HM i Stamford, CT och det är mest vuxenkläder.

En bekant från Sverige kommer över hit på Onsdag och ska stanna en månad, så jag antar att vi kommer att åka in till NYC ett antal gånger. Jag behöver dessutom ändra mitt pass eftersom jag måste få in mitt "gifta" namn...

Inte så att jag får lämna landet ännu... Sist jag kollade hade de i alla fall hoppat från April 2007 ansökningar till Oktober 2007 (min ansökan är i November 2007), så med lite tur kan jag åka tillbaka till Sverige en sväng nästa sommar.

Tack och lov har vi Scandinavian store här i Norwalk, CT, så man kan få tag i en hel del saker man saknar i matväg. (samt lite kläder....som "Absolut Välling" t-shirts för små barn....skratt.

Kram och hoppas du fpr en vilsam natt

Malin

Saltistjejen sa...

Malin,
jo vi har H&M här, men jag tror inte jag sett några barnkläder där. Det känns som om de har profilerat sig mest mot unga kvinnor här i USA. Hemm i Sverige har de ju även mammakläder t ex, men det har de inte alls här. Och inte heller barnkläder. Iallafall inte i de olika H&M-butiker jag varit in i här. Tyvärr.

Oj, vadå ska det ta så lång tid för dig att få nytt pass????????? Jag ska förnya mitt, men på deras hemsida står det att det ska ta 1-2 veckor.
Eller menar du att ditt visum går ut och ska förnyas i november och att du då även måste förnya ditt pass????

Kram!

Fritt ur hjärtat sa...

Måste fråga en sak som fick mig att skratta hysteriskt;-) Mugghållare, så jäkla amerikanskt, varför har man det?? Man går väl inte och skjuter barnvagnen och dricker kaffe samtidigtt?? det låter livsfarligt, lite övervikt och kaffet överungen, eller är jag ute och cyklar nu?? Har inte sett några här än, men finns det komme det säkert.

Marianne sa...

Härligt med en mulen lördag att bara kunna slappa på. Och vilka söta kläder. Jag håller med, gärna rosa och gulligt, men det kan vara lite variation också.

Konstigt att HM inte har barnkläder! De som brukar ha så fina. Men det kanske är sån konkurrens på just det området att de känner att de inte kan hävda sig där? Undrar fortfarande hur HM är här i Kairo. Nu måste jag snart göra slag i saken och åka dit. Är bara inte så pigg på att ge mig ut i Ramadantrafiken ...

Å, sista dagen innan du börjar jobba igen. LYCKA TILL!!!

Kramar!

Anonym sa...

måste svara "Fritt ur hjärtat":

Det är klart att latteberoende människor behöver mugghållare till barnvagnen! Det lär jag skaffa om jag någon gång hamnar i sitsen att jag behöver köpa en barnvagn. Latte i pappmugg är ju en viktig kvalitetshöjare i tillvaron! Och så farligt är det nog inte!

Och de finns hemma i Sverige också.. inget konstigt med det! Passar oftast både till lattemuggar och vattenflaskor! Smidigt värre!

Fritt ur hjärtat sa...

pratglöad, jag inser och jag erkänner att jag börjar bli gammal. Jag tycker det är vansinnigt roligt!! Så knäppt, snacka om påhittade behov, men det är klart, vad är inte påhittade behov... kanske också en förklaring i att jag aldrig skulle köpa eller gå omkring med en pappmugg latte. Ska jag ha kaffe sitter och dricker det! Inte ränner omkring, men som sagt jag inser att det är min ålder som ligger mig i fatet. Är också otrolig miljöengagerad och köper inte kaffe i mugg av det skälet heller. Väntar med spänning på att få se detta i Sverige! Kan vara bra att jag fått lite förvaring nu så jag inte blir ofin och skrattar åt någon;-) tack för hjälpen och förklaringen.

Annika sa...

Jodå, såna där mugghållare har funnits ända sedan Karolina var liten...OCH jag hade också en sån. Haha!

Men Saltis, kolla in HM, nog finns det väl babykläder där. Det finns det iallafall på HM härnere i DC. Ta dig en titt till :-)
Ni har ju ngra stycken HM att välja mellan på Manhattan.

OCH som Hanna dumpade vatten här igår...Det var som att ngn stått och hällt ut vatten från enorma spannar...
Men jag tyckte det var lite kul allting.

Idag är det hur klart och vackert som helst igen...

aussiekicki sa...

Vilka fina kläder!!
Jag är en riktig sucker på att handla till killarna. Hemsk, faktiskt.
Vi har också haft en regnig helg och det har varit riktigt skönt att få kura hemma lite.
Kram!

Emmama sa...

Jag dricker jämt kaffe on the go och förstår inte hur jag klarat mig utan en mugghållare! :) Tycker det är en jättebra uppfinning och de är så "höga" att man inte riskerar skada barnet. Och du, måste tipsa om en sak! det finns som små "hakklappar" i två olika tygmaterial som INTE släpper igenom fukt som är superbra till små barn som dreglar mycket eller kräks och blir våta. Det är märket Exit/name it som gör dom och kostar runt 30 svenska kronor. Jag har flera som min son vuxit ur och skickar gärna en till dig om du vill testa och vågar ge mig din adress! :) Dom har hjälpt oss supermycket! Ha en bra söndag!

Saltistjejen sa...

Fritt ur hjärtat,
ja visst är detta amerikanskt från början det tror jag nog... Men jag dricker ofta ngn form av dryck när jag är ute. Har ofta med mig en vattenflaska om inte annat. Och de ryms också superbra i dessa "mugghållare". Och kaffedrycker dricker jag också ofta när jag är ute och promenerar i staden. En annan sak som vi tycker denna hållare vore bra för är glass! Vi har fått en ny passion att köpa Pinkberry frozen yoghurtglass och de får man alltid i bägare.

Och detta med pappmuggar. Visst det är inte så miljövänligt, men i en mugghållare kan man ju även sätta sin egen "termosmugg" ifall man nu har en sådan. Jag vet att man t ex på Starbucks här kan få sin kaffe i sin egen mugg om man vill det. Bara man lämnar in den när man beställer sin dryck!



Marianne
ja det vore superskoj ifall du går till H&M i Kairo och sedan rapporterar därifrån!!!!
Skönt att du också fick en lagom mulen och skön lördag.
Kram!



Pratglad,
ja att det blir en mugghållare för dig tvivlar jag itne på!! ;-) Den dagen när det beger sig.... :-)
Om det blir snart så gissar jag att det blir en massa äppelmust i hållaren...???
kram!



Annika,
japp! Det har funnits länge. Och de känns ju verkligen väldigt säkra eftersom de är så stadiga och höga.
Och nej, jag har varit på ett par H&M här men ingen av dem har haft någon "barnavdelning". Konstigt! Jag trodde att de helt enkelt inte satsade på barn- och eller mammakläder här, men detta kasnke är olika i olika butiker, eller olika städer eller stater??
Och ja, det hällde ner regn är senare igår. När jag postat inlägget så bärjade det och höll på långt in på natten. Men idag är det verkligen suprfint igen! :-)
Kram!!!


Aussiekicki,
haha! Ja själv tycker jag det är roligare att shoppa till hene än till mig själv! Jag hittar alltdi mycket finare och roligare kläder till Ella än till mig... :-)
Kramar!



Emmama,
Å tack det vore super!!!! Verkligen SUPERGULLIGT av dig!!!!!! :-)
Du får gärna maila mig på min hotmailadress:
saltistjejen@hotmail.com
Då kan jag skicka dig vår hemadress.
Jag har verkligen funderat över något liknande men inte sett något här. Kanske kan man hitta ngt sådant här också men jag har hittills inte sett det.
Supergulligt verkligen att du erbjöd dig att jag kan få testa en!
KRAM!!

Anonym sa...

Jättefina kläder!!
Såna skulle jag nog också välja om jag hade en dotter.
Det är så skoj att handla kläder till den lille. Till mig själv var det evigheter sedan.

Vilken dålig skötväska som gick sänder efter 3 månader.
Men vad smart den nya är, att den liksom alltid hänger på vagnen. Några såna har jag aldrig sett här.
Vi har en som jag köpte billigt på Lidl men den funkar bra än.

Hoppas att kaffet smakade gott!

KRAM!

Saltistjejen sa...

Jess,
japp det ÄR skoj att handla kläder till Ella!!! Mycket roligare än till sig själv. :-)
Och ja skötväskan var verklgien dålig som gick sönder efter så kort tid. Men den var också en sådan man kunde hänga på vagnen. Tror de flesta är sådana modeller här. Med någon form av "upphängning" så att den lätt kan hängas över handtaget.
Kramar!!

Petchie75 sa...

Ha ha, jag reagerade också litet på mugghållare, men det är nog för att jag fortfarande inte har dricket kaffe på språng - antagligen för att mitt liv är sååå lugnt i PR jämfört med någon som både har barn och jobb ;-) (och så dricker jag inte så mycket kaffe, kanske också pga samma skäl!!) Och som du skrev så kan den ju användas till mer än bara kaffe - för vattenflaska har jag alltid med mig!
Jättesöta klänningar!
Hi hi, jag vet precis hur det känns när man vaknar upp till en grå dag och har en "ursäkt" för att slappa inomhus!

Anonym sa...

Saltis, de nya pass reglerna är att du måste infinna dig på Svenska ambassaden i NYC (tar en timme med tåg för mig in).

De har inte öppet för pass varje dag, så man måste passa deras tider (tror det är 3 dagar i veckan, alternerande 9-11 eller 13-15).

Så man lämnar in passansökan och efter 1-2 veckor är den klar... men eftersom USA kräver biometrics chip i passen, så måste man åka in igen till NYC för att hämta ut passet. Det är inte tillåtet at skickas rekommenderat längre.

Det "roliga" med de nya biometric passen, var att USA krävde att alla skulle ha dem till Januari 2008... men amerikanska medborgare har fått uppskov till 2012 sist jag kollade.

I Sverige stängdes ca 1/3 av alla passkontor... dvs små polis stationer är inte berättigade att att göra pass längre.

Jag är från den norra delen av Sverige, och tack och lov så var vår polis station en av de som fick stanna kvar. Men jag har vänner ännu längre norr ut... och det är en 4 timmars körning enkel väg för ansökan och sedan måste de tillbaka för att hämta upp passen ett par veckor senare.

Eftersom mitt 2 års "green card" gick ut i Februari, så skickade jag in min anmälan om status ändring i November -07. Men sedan blev det ju en massiv politisk debatt om att låta illegala invandrare bli legala... så alla ansökningar som borde ta 3 til 6 månader helt plötsligt stannade upp totalt. Just nu jobbar de på Oktober -07 ansökningar, så med lite tur kan jag få mitt 10 års green card till våren.

Jag var antagligen lite luddig i min flrklaring tidigare... Hade tagit mina nattmediciner så jag var lite trött.

Kram
Malin

Anna, Fair and True sa...

Låter som en skön dag och helg! Söta klänningar du hade köpt! Även om det kan kännas lite onödigt att betala lite extra för barnkläder kan man tänka att man kan ha kvar det till nästa barn (förhoppningsvis) eller ge bort det till en vän eller någon som behöver det bättre.

Jag har köpt några Name It-kläder till vänners barn (som hakklappen var ifrån) och det är ekologisk bomull och annat som de använder. Bra grejer!

Saltistjejen sa...

Petra,
ja du för säkert en bydligt mer relaxad tillvaro i PR....
men kaffe på srpång kan faktiskt vara riktigt relaxed det med! Att ta med en mugg attsippa på medan sakta promenerar genom staden eller parken är inte fy skam! :-)


Malin,
Aha! Då förstod jag bättre. Tack!
Hoppas det går bra för dig med din ansökan nu då.
Kram!


Anna Fair and True,
Ja vi ahr fått en del andra kläder med just det märket från vänner o familj i Sverige. Verkar vara ett bra märke. med bra kvalitet.
Och även om det kan vara lite dyrt med vissa barnkläder så är det så roligt att köpa ngt man verkligen tycker om ibland. :-)
kram!