tisdag, november 25, 2008

Äta bör man...

Nu har Ella ätit s.k "solids" i ca två veckor. De saker vi har provat är rice cereal vilket är ett pulver man köper och som blandas ut med bröstmjölk så att det blir en gröt. Till detta har vi provat dels applesauce som är som en lös fruktpuré ungefär (jag tycker det liknar löst äppelmos), och även morötter och sötpotatis. Även de sistnämnda grönsakerna som puré. Enligt barnläkaren skulle man inte introducera nya saker mer än högst en var 4:e dag för att kunna se om hon får någon allergisk reaktion. Och om hon får det så ska man på detta sätt lätt kunna förstå vilken av de saker hon ätit som utlöst reaktionen.

Det hela går framåt. Fortfarande är det väldigt beroende på dagsformen, eller kanske måltidsformen, men det är ändå en hel del som går ner. Även om det är en hel del som kommer ut också, haha! Men nu har hon iallafall börjat förstå att skeden betyder att mat är på gång. Så nu gapar hon oftast när hon ser skeden. Jättesött! Och hon blir inte lika arg som de första gångerna. Då kändes det som om hon tyckte vi var galna som inte gav henne mat när hon så högljutt talade om att hon var hungrig. Utan istället försökte stoppa in något underligt verktyg i munnen på henne fyllt med något otäckt kletigt som inte alls kändes bra.

Nedan är en liten filmsnutt från allra första matningen. Då hade vi inte ens börjat inviga den större och betydligt mer praktiska Marimekkohaklappen. Numer är det alltid den som åker på vid matningarna. Den är så bra eftersom den är större och eftersom den är "avtorkningsbar". Men framförallt så är den ju väldigt mycket snyggare än hennes vardagshaklappar. Att vara lite fin till middagen är ju aldrig fel...

26 kommentarer:

Fia sa...

Hon verkar ju ta det lite med saktmod trots allt. När jag läste texten såg jag en vrålande Ella som bara blev rödare och rödare i ansiktet, men på filmen verkar hon ju mest undra vad i hela friden ni håller på med. Guuuuud så söt hon är!

Saltistjejen sa...

Fia,
haha, nej men tydligen hade hon varit helt ungefär så arg som du beskriver igårkväll. Jag var inte hemma då, men M berättade att hon hade skrikit hela tiden och spottat ut maten. Så det verkar som om det går lite fram och tillbaks detta med gröten..
Kram!

Syster i söder sa...

Ååå lilla gumman. Äckligt blääää. Tur det går lite bättre nu då. Pussa och krama henne från mig! Längtar så till ni kommer.

Anonym sa...

Men sååå söööt!!
Det där rice cereal verkar inte vara någon favvo hos henne. :D
Vi har skippat det helt och nu känns det liksom försent för att ge Leon.
Han är så nöjd med sin morot och potatis purée.

Apropå mat...nu ska lillen få kvällens solids.
Hoppas han sover gott och drömmer om söta Ella!

Kram!

Annika sa...

Ella är verkligen en docksöt baby!
Jag kunde inte fatta hir stor hon hade blivit så vi såg henne i lördags!
Rice ceral ja...Jag minns hur det var...hihi!!
Vilken gullig liten film...
KRAM!!!

Saltistjejen sa...

Ann,
ja jag tycker inte gröten ser sådär supergod ut precis så jag har full förståelse för att hon inte vill äta den, haha! Självklart ska pussar och kramar levereras!!!!! Och du snart ses vi ju faktiskt! Tänk bara en dryg månad kvar!!!! :-)
Kraaam!


Jess,
haha, nej kanske borde vi byta gröten mot ngt annat?? Hon verkar gilla gfrukt och grönsakspuréerna bättre faktiskt. Men vet inte ifall det är smaken eller konstistensen som går bättre hem?
Kramar!!


Annika,
Ja visst har hon växt enormt! Nu händer det saker hela tiden tycker jag. man ser verkligen hur snabbt de utvecklas i den här åldern! Helt sanslöst! Och jo, vi tycker också hon är världens sötaste, fast vi är ju ganska subjektiva förstås.... ;-)
Kram!

Millan sa...

:-D sa sot hon ar!! Visst ar det lite speciellt det dar nar de sma borjar ata fast foda? Jag vet att jag riktigt raknade ner dagarna tills Nils skulle borja med baby rice eftersom jag tyckte att det var sa spannade :-). Han tyckte dock inte att det var speciellt roligt i borjan...
Vilken jatte rolig helg ni hade forresten!! Vad skoj med bloggtraffen! Den hade jag garna varit med pa...sa jag ar riktigt avis :-). Jatte skoj att fa se foton pa er alla ihop!!
kram

Suzesan sa...

Såå söt. Vilka vackra ögon. Men hon ser ju helt förtvivlad ut. Olycklig. Som hon vill säga varför utsätter ni mig för detta vidriga konstiga*fniss* Så söt när hon suckar.
Men hon är ju duktig ändå.
Min dotter bara spottade det rätt ut. De gånger hon öppnande munnen:)Sen efter ett tag var hon helt tokig i nåt som hette äpplegröt som fanns då. Pulver som man blandade med vatten.
Jag gjorde nästan samma miner som Ella nu när jag såg filmen.
Ha det så bra och tack för titten:)
Kram
Susanne

Saltistjejen sa...

Millan,
Ja vi tyckte också det skulle bli enormt spännande att börja med fast mat. Men som sagt Ella är inte riktit lika entusiastisk...
Fast ikväll gick det faktiskt riktigt bra. Men gröten verkar inte vara favvo, däremot applesauce som vi gav idag till gröten. Den verkar hon gilla.
Och bloggträffen ja, den var super! Synd att man inte kan träffa fler bloggare IRL.
Kram!


Suzesan,
ja hon var inte särskilt lycklig då inte. Men ibland går det bättre än den där första gången. Nu har hon lärt sig att sked innebär att hon blir mindre hungrig. Så det är ju ett framsteg. Honv erkar inte alltid gilla att få kletig mat i munnen dock.
Jag har nog sett äppelgröt hemma för några år sedan men ve inte ifall det finn idag. Ella verkar gilla den "äppelsåsen" som är ungefär som äppelmos. Så kanske är det ngt med äpple som går bra? Lagom sött?
Kram!

JaCal sa...

Haha - åh så bedårande! Ja jösses... rice cereal är verkligen ingen höjdare. Ingen av mina barn var speciellt förstjust alls - när vi efter att ökat på matintaget gick över på oatmeal gick det mycket bättre. Och Rice cereal är ju så fruktansvärt kladdigt - det liksom klibbar sig i ansikten på den lilla och på ens egna händer och det är som klister... Mina barn var båda två helt tokiga i sweet potato och squash puréerna - jag kunde få i sonen vad som helst om jag blandade det med lite squash puré. Båda barna tokvägrade svensk barnmat... varken gröt eller burkar gick ner - konstitensen är så otroligt annorlunda... Små gourmeér så små de är... ;-)

Saltistjejen sa...

Jacal,
aha! å kanske ska vi testa oatmeal då. Kan ju köpa och prova. Och det där med svensk barnmat var lustigt. Så det är stor skillnad då alltså? På amerikansk och svensk?
Vi få väl se i jul när vi är i Sverige om det fungerar med svensk barnmat. kanske ska man ta med en del hörifrån att-ifall-att...?
Kram!

Marianne sa...

Lilla snuttan! Vad är det för konstigt ni stoppar i mig?

mammigranten sa...

Alltid lika spännande när de ska äta riktig mat. Mina totalvägrade ända tills jag totalvägrade amma, då dög annan mat. Men det är ju så olika. Gröt gick hem hos den ena och inte den andra. Fruktpuréer fick man inte börja med när vi fick vår första, då var risken att de bara fick smak för det söta, men mjölken är ju sötare än frukt, så det var ändrat till 2:an och då gick det lite lättare.

Börjar fö längta enormt till flytten. Har du koll på om svenska lampor funkar om man bara byter kontakt för att slippa adapter?
Andra tips på vad man kan sakna som vi ska ta med vore ju trevligt. Sen blir jag gärna en bloggare du kan få träffa IRL i vår om du vill

Kram

Saltistjejen sa...

Mammigranten,
Oj det där med lamporna har jag inte superkoll på. Gissar att det borde gå. Det är väl mest andra typer av elektriska apparater som itne fungerar här som TV, hushållsappareter mm. Men lampor kanske fungerar? Har dock aldrig testat.
Annars finns billiga adaptrar som är SMÅ att köpa i många affärer typ radioshack eller sådana där elektronikaffärer vid Times square. De är superbra eftersom många andra adapters är så stora o klumpiga.
Hm, ska funder lite mer på saker att ta med som man kan sakna. Så spännande med er flytt!!
Kram!

mammigranten sa...

Du har en award att hämta på min sida

Saltistjejen sa...

Mammigranten,
Å TACK!!! Ska genast in och kika.


Marianne,
hahaha ja det undrar hon nog....

Anna, Fair and True sa...

Hon såg ganska skeptisk ut på bilden! På tal om det här med barnmat, en länk till en kollegas blogg ang detta med nationella skillnader http://tomokoinstockholm.blogspot.com/2008/11/italian-baby-food.html

Anonym sa...

Hej på er alla! Det är verkligen inte ofta jag kollar bloggen, men OJ så kul när jag väl får tid att göra det! Vi längtar så efter att se er här hemma. Kan du inte säga vad ni önskar er till Ella? Jag vill så gärna köpa en present till henne och det är kanske något ni behöver. Såg att ni skrev om svensk/amerikansk barnmat. Den barnmat vi gav Isa när vi var i DC var väldigt lös och fylld av morötter. Kändes helt meningslös. Den svenska barnmaten i burkar ratar många barn eftersom den är smaklös. Och det kan jag förstå. Mina har säkert fått jättemycket currysmak via bröstmjölken. Och, jo, de har gillat burkmaten bättre om jag hällt curry i :-) Fast nu gör jag ju iförsig mest barnmat själv (du hör väl hur jag fnyser lite högfärdigt) Stor kram Maria

Anonym sa...

Din blogg är så bra. Det är intressant att läsa om något som är så bekant men ändå så långt från min egen vardag. Jag kan ju inte låta bli att tycka att hela biten med pulvermat, färdigmat och barnmat på burk är konstigt och konstlat... Mina barn fick hemmagjort som första mat. Först helammade jag i 4 månader sedan fick de potatis som jag kokade mosade och blandade ut med bröstmjölk. Sedan fick de morot, potatis+morot, palsternacka, ärtor, kött som jag gjorde till puré och frös in i små istärningsbitar. Havregrynsgröt med havregryn som jag finfördelade innan jag kokade. Det är verkligen olika råd på olika ställen och i olika tider... och hela tiden nya rön. :-) Ha en fin helg!

Victoria sa...

Hej vännen, du har en award att hämta på min sida också! Det är inte klokt vad du är poppis! ;o)
Många kramar/Vic

Eleonora sa...

Gullesöta babisen! Så duktig att äta, men förstår att hon redan har blivit duktiare och gillar allt som du kommer att servera. Det är så roligt att se deras miner när det kommer ny mat.

Ha det gott vännen och puss till söta babyn!

aussiekicki sa...

Lillskruttan såg precis ut som mina killar gjorde när de fick smaka potatis för första gången! Det var inte heller poppis.
Annars är hon ju så sööööt!!!!
Jag har värsta bloggsvackan och är urdålig på att kommentera och läsa.
Stor kram!!!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
tack för länken! intressant!


Maria,
å vi längtar också jättemycket efter att få träffa er! Jag ahr ju inte träffat er senaste familjemedlem heller. Och present till Ella, ja jag vet inte riktigt. En sådan där typ "napphållare" så att man kan fästa nappen i kläderna med ngn sorts klämma vore väldigt bra. För det har vi inte hittat här och hon tappar konstant nappen på golvet%marken vilket är jobbigt. Särksilt när man är "ute".
Men annars vet jag inte riktigt. Vi får fundera en stund. Önskar ni er ngt från USA??
Kraaaam!


Nilla,
vad kul att du gillar blogen! Och visst kan man även göra sin barnmat själv. Det är säkert både enkelt och nyttigt. Vi kommer säkert att göra det lite så småningom men vi har börjat med de köpta.


Vic,
hahaha! Ja det är ju skoj att man är poppis...! ;-)
TACK jag ska kolla in awarden på din sida också! Jättegulligt! Jag blir så glad! Särksilt nu när jag knnera tt jag inte skriver o uppdaterar så ofta längre. Då är det extra kul att se att ni fantastiska läsare ändå hänger kvar!
:-)
Kram!



Eleonora.
japp nu går det mycket bättre med maten! Så hon har liksom lärt sig. Och vant sig. Det är oftast riktigt kul att mata nu!
Kramar!



Kicki,
haha! ja det är så kul att se hur de liksom använder precis hela ansiktet för att visa vad de tycker! :-)
Nu går det bra med maten och hon gapar för fullt när hon ser skeden! Det ser så roligt ut!
Och jag är inne i konstnat lite bloggsvacka nu så jag har full förståelse för alla ni som också är det då och då. Du och familjen lär väl ha fullt upp med planeringen inför flytten nu??
I december ska vi faktiskt hälsa på några av mina bästa vänner som just köpt hus ett stenkast från ert nya radhus! :-)
Kramar!!

Petchie75 sa...

Vilken söt film! Men hi hi, jag förstår att gröten inte var någon höjdare - hoppas att ni bytt till något godare... Små barn får väl också ha vissa krav på smak och konsistens på maten som serveras ;-)

Anonym sa...

Hej Anna!! Nä vi önskar oss inget från USA, tack ändå (och jag tänker inte fråga Niclas för då måste ni släpa hem både båtmotorer och högtalare...)Ann har bokat den 28:e åt er! Vi ses då. Längtar jättemycket! Kram Maria och ålen Ivar (som idag 1. lyckades låsa in sig i bilen när han lekte med bilnycklarna 2. satte på centraldammsugaren helt själv)

Saltistjejen sa...

Petra,
nej gröten verkar inte så god. Men nu äter hon den gärna Fast jag blandar ofta med antingen frukt- eller grönsakspuré.


Maria,
hahaha! Ja hägtalare och båtmotorer slipper vi gärna släpa på...! Det käns som om vi nog ändå kommer ha Storpackningen med oss med tanke på Ella....
Och du älen Ivar verkar vara en påhittig krabat! Kanske brås han på sina föräldrar?! ;-)
Det ska bli superkul att ses!
kraaaam!