fredag, november 07, 2008

Ny meny

Fredagkväll. Ute svart svart svart som natten. Fast ljusen från skyskraporna lyser ju upp lite såklart. Men det märks nu att man vridit klockan tillbaks till vintertid. Dagarna är så förtvivlat korta. Och värre lär det bli. Iallafall om man som jag, till stor del definierar dag med ljus.

Förkylningen håller i sig. Den känns lite seglivad. Tyvärr. Men jag känner mig ändå bättre än för ett par dagar sedan. Fast Ella har sovit väldigt dåligt de två senaste nätterna, vilket innebär rätt dålig nattsömn för mig och M också.
Igår var vi med henne på en s k "follow-up" hos barnläkaren. Hon skulle få en vaccination (igen) och vi pratade även om detta med "solids". Hennes läkare tyckte att nu var det dags. Hon tyckte Ella verkade helt redo för att prova på något mer kulinariska smak- och ätupplevelser än enbart bröstmjölk. Om man nu tycker att just olika cereals kan vara kulinariska....? Så i helgen väntar Ellas första mål med icke-flytande mat! Vi har ännu inte inhandlat någon men det blir völ en promenad till affären imorgon för att köpa någon av de cereals som finns här för barn.

När jag ändå är inne på ämnet barnmat så kan jag berätta att jag var på en s k "parental discussion Group" idag som Ellas dagis organiserar. De bjuder in olika personer med expertis inom olika områden. Det kan vara allt från sömn, lek, syskonrelationer etc... Denna gång var det en nutritionist som specialiserat sig på bl a "pedriatic nutrition", alltså närlingslära för barn. Jag tyckte det verkade intressant och det blev en väldigt positiv upplevelse. Vi var en grupp föräldrar (kanske runt 8 stycken) som hade frågor om detta med barn och mat. Alla hade barn i olika åldrar och med olika "problem" eller frågor som man ville diskutera och få tips, råd eller svar på. Eftersom Ella just ska gå över till solids tyckte jag det var intressant att få höra lite mer om "vad som komma skall". Jag har ju insett att en helt ny värld öppnar sig, inte enbart för barnet utan också dess föräldrar, den dag då "riktig" mat hamnar på menyn.
Så under den 1,5 timme långa "diskussionen" togs diverse saker upp. Vi pratade om allt från näringsämnen i maten som är viktiga för barnen, till hur man får ett barn att äta t ex grönsaker. Fokus hamnade faktiskt mest på just detta med hur man skapar bra matvanor hos sina barn.
Vi fick även tips på en bra bok i ämnet om just mat och matvanor för barn "Child of Mine" av Ellyn Satter. Den ska jag kolla efter nästa helg när det är en speciell Barnes and Nobles helg för oss här. Kommer skriva mer om det senare.

Nu ska jag bara njuta av att det är fredag och en hel helg ligger framför oss! Jag vet att den säkert kommer gå fort för det brukar de ju göra helgerna, men jag ska försöka njuta av ledigheten. Att ta det lite lugnare. Inte behöva gå upp mitt i mörkret. Att kunna umgås med M och Ella och att kanske kunna få ordning på vår stökiga lägenhet igen. Varför är det alltid så mycket enklare att stöka till än att städa?! Det där stöket är dessutom lömskt eftersom det alltid liksom smyger sig på en utan att man knappt märker det!

Fredagstemat då, undrar kanske vissa av er? Jo, jag vet att det är fredag och jag vet att dagens tema är "Godis". Jag har hittills varit dålig på att lyckas få ihop några fredagsteman under hösten. Men kanske kanske kommer det ett försenat inlägg på dagens tema så småningom. Jag lovar inget, men om det finns tid och ork så kommer det nog ett. Just för att godis är ett så härligt tema...!

7 kommentarer:

Petra H sa...

Ha ha, vet du vad - jag åt infant cereal till frukost idag!! Nestlé 5 cereals och jag kan berätta att särskilt gott var det inte!! Det luktade minsann helt ok men nej, jag tror vi måste köpa havregryn igen... Orsaken till denna lite konstiga frukost var att havregrynen tagit slut och vi hade en halv burk cereal kvar från när Os systerdotter var här!! Tänkte att det var lika bra att äta upp :D
Det låter spännade att Ella snart ska få testa på riktig mat, hoppas att det faller henne i smaken! Och vilken intressant kurs ni fick på dagiset, är det gratis?
Ingen fara med godisinlägget - jag har sett alldeles för många fina och lockande bilder på svenskt lösgodis idag så skönt att läsa ett inlägg UTAN bilder som gör mig sugen på något jag inte kan få tag på här!!
Stor kram och krya nu på dig!

aurorabuddha sa...

Nej men, lova ingenting. Jag gor det hela tiden och inte blir det nagot av det... :o/

Jag tycker ni ar bra som tar allt naturligt med Ella. Tids nog ater hon bade sushi och t-bones. Gar inte att undvika, vet du. ;o)

Saltistjejen sa...

Petra,
ja att se bilder på svenskt gott godis kan verkligen vara tortyr för ens sötsug när man bor på ställen som inte har dessa delikatesser! Ha, jag skrattade gott när jag läste ditt inlägg om hur du försökte att inte bete dig som ett småbarn när du fick veta att din mamma glömt att köpa med sig godis när hon besökte dig! :-)
Och ja du just baby cereal låter inte som någon god frukost direkt. Kan tänka mig att det är rätt smaklöst och inte särksilt rolig konsistens heller.
Men hoppas att Ella kommer gilla det iallafall.
Den där diskussionsgruppen är gratis. Dagiset organiserar sådant för att man tycker det är viktigt och för att det finns intresse bland föräldrarna.
Kramar!


Aurorabuddha,
å nej jag lovar verkligen inget. Men ofta VILL man ju så mycket själv...
Och visst får man låte barnet styra själv till stor del. Hon lär nog visa om hon gillar eller ogillar något.
Kram!

Annika sa...

Vad bra att dagis organiserar sådana där möten och diskussioner. ^Återigen; ni verkar ha hamnat på ett toppendagis!
Hoppas nu att helgen inte går så fort. Vi ska se LÅT den rätte komma in idag...Skriver om den sen, be sure of it.
Tycker det är så otroligt KUL att den dragit in full pott bland recensenterna i USA---SÅ otroligt KUL för John!!!
Och solids ja...Karolina var nog runt fem mån när hon började. DET var kul!
KRAMAR!!!

Saltistjejen sa...

Ammika,
wow så ni ska se den idag!!!!!!
Coolt!
Hoppas du gillar den också. Ibland kan det vara förrädiskt med alltför bra recensioner för man kan bli lite besviken. Men jag hoppas att det inte är så denna gång.
Och i vilket fall som helst så är det häftigt att se en svensk film här i USA! Vi var och såg den fantastiska filmen "Eftre Bröllopet" här i NYC förra året och det var en så häftig känsla att sitta och se Lassgård och Mikkelsen prata svenska och danska i salongen. :-)
Varma kramar!!

Marianne sa...

Jag blir mer och mer imponerad av Ellas dagis! Gud så bra att ha sådana diskussionsgrupper med experter lite då och då! Helt fantastiskt! Tänk vad mycket lättare livet kan bli när man kanske går och oroar sig för någonting - som att barnet vägrar dricka mjölk till exempel - och få prata med en expert. För det kanske inte känns som om man vill gå till doktorn för det heller.

Grattis till M i dag förresten, det är ju Fars dag i Sverige!

Kram!

Saltistjejen sa...

Marianne,
ja det är verkligen ett otroligt bra dagis och vi är mer än nöjda!
Så det är Fars Dag idag i Sverige. Aha! Jag har aldrig firat mors eller fars dag så jag har dålig koll på när de är. Mors dag vet jag mer eftersom det brukar vara runt min mammas födelsedag i maj, men fars dag har jag superdålig koll på. Ska berötta för M iallafall att du ahr grattat honom! :-)
Kram!