tisdag, januari 20, 2009

Ingen vanlig lunch

Som vanligt tog jag min lunch och gick till vårt lilla konferensrum.
Som vanligt bar jag med mig min kaffemugg fylld med hett gott kaffe.
Som vanligt satt vi där runt bordet, jag och mina arbetskompisar. Alla ätandes sin lunch.

Men....
Istället för att prata, skratta, skvallra, skämta, eller försöka problem så var vi väldigt tysta. Alla satt vi och tittade på storbildskärmen på ena väggen. Upp- och inkopplade via CNNs webbsida. Live. Inauguration. Idag vid lunchtid fick detta landet en ny president. Eden är svuren. Gud har tillkallats. Som vittne och som hjälpreda och stöd. Precis i sedvanlig ordning i detta landet så går politik och relgion hand i hand. Jag har dock inte riktigt vant mig vid just detta än. Tycker fortfarande att det känns underligt och rent av lite "fel". Men så är det här.

Obama såg tagen ut. Rörd av ögonblickets storhet. En portion nervositet också gissar jag. Men också ett värdigt lugn.
Sedan höll han sitt första tal som president. 
Han är verkligen en fantastisk talare. 
Med blicken fäst ut i det enorma folkhavet. Rök ur munnen. Och med stor inlevelse talade han till det amerikanska folket. Om sina förhoppningar. Vad han vill och vad han hoppas för detta landet. För dess framtid. För dess folk. 

Ingen vanlig lunch idag alltså.
Inauguration.
En gammal era slutar och en ny tar vid.
Vi får se vad den för med sig.
Förhoppningsvis något gott.


Bilden här är från CNN´s hemsida.

19 kommentarer:

Annika sa...

Vilken otrolig dag, Saltis!! Jag har suttit framför Tv:n i timmar. Nu äter ju Obama lunch, så jag stoppar också i mig :-)
Ska kolla paraden sen...
Hörde att det var 1.4 miljoner på the national mall. Men då inte folket runt paradrutten inräknade. OTROLIGT!!!
OTROLIGT!!
Vilken dag!
Och vilken symbolik när Bush helikopter lyfte...
Nä, tillbaks till dumburken...
Jag är helimpad av Obamas tal! Vilken talar han är!!
Vilket lugn!!
CHANGE!!!
KRAMIS!!!

Anne sa...

Bra skrivet!
Karln är verkligen en stor talare, han känns väldigt "presidentig" om du förstår vad jag menar. Det tyckte jag redan under valkampanjen. Bush har aldrig känts som en president, han har känts som en pajas. En president ska ju vara en person som man via personens tal, uttryckssätt är en intelligent och seriös person.
Imorgon är det vardag igen och det hårda arbetet börjar för Obama, jag tror det kommer att gå bra.
Kram!

Petra H sa...

Ja, vilket tal!! Precis som Anne skrev ovan så har George W Bush alltid känts som en pajas och cowboy, han har aldrig sett ut som han har menat något utan är bara en spillevink - men Obama engagerar en i sina tal! Men visst, allt snack om Gud känns konstigt för en svensk...
Kram!

Desiree sa...

Håller verkligen med dig. Det ligger en speciell stämning i luften idag liksom att detta är en stoor och speciell dag. Jag lyssnade på hans tal, det var häftigt.

Saltistjejen sa...

Annika,
japp nu får vi invänta the change....
Kram!


Anne,
jovisst är han en enorm talang på att hålla tal. Att hänföra en publik. Hoppas nu bara att även politiken han kommer att föra kommer bli bra. Jag måste säga att jag itne har riktigt kläm på vad det är han egentligen vill göra riktigt.... Hans tal är oerhört entusiasmerande men säger egentligen ganska lite om hans politik. Det är mera ideologiska frågor, vilket ju är bra iofs, men man skulle gärna vilja veta lite mer i detalj hur han vill förändra landet och framförallt på vilket sätt det ska ske.
Kram!


Petra,
visst känns det främmande att dra in religionen i pploitiken. Kan itne tänka mig att man på liknande sätt skulle ha ärkebiskopen eller annan religiös förfigur med och hålla tal när man t ex öppnar riksdagen eller när en ny regering tillträder. Känns bara väldigt främmande.
:-)
Kramar!


Desiree,
ja det är roligt att denna händelse verkligen engagerar så många både i och utanför USA. men det ÄR ju en väldigt stor händelse så jag förstår det verkligen!
kram!

Anna, Fair and True sa...

"Gud är tillkallad"

HAHAHAHA!

Saltistjejen sa...

Anna Fair and True,
hahaha!!!

Marianne sa...

Håller med om att det känns mycket märkligt att blanda in Gud i tid och otid. Men så är det over there hos dig.

Obama är en fantastisk talare. Han är nog den enda som lyckas behålla min uppmärksamhet genom ett helt tal. Inte illa. Jag har läst hans Dreams of my father, och det är nog mycket den jag bygger mitt omdöme om honom på. (Konstig mening det blev.) Att han kommer från en vanlig medelklass, inte född i maktens och pengarnas boning och att han verkligen har levt och kämpat för att hjälpa fattiga människor organisera sig och jobba för att få det bättre. Plus att han har bott i Indonesien, i en vanlig by och lekt med bybarnen och gått i skolan med dem, inte i ett flott compound med andra expats. Jag tror att han verkligen vill att människor ska få det bättre, hjälpa dem att ge dem instrumenten för att skapa sig ett bättre liv. Hoppas att jag tror rätt! Men sedan får vi se vad han lyckas med, det är en annan sak, för det är inte lätt att flytta ett helt berg ...

Nu är han i alla fall installerad och vi får hoppas att han blir bra!

Kram!

Millan sa...

Nej det var verkligen ingen vanlig lunch :-). Det ar inte varje dag som en ny president tar vid och just den har gangen var det nog anda lite mer speciellt for manga tror jag. Aven for oss som inte bor i USA. Det ar ingen dalig roll han har tagit pa sig och snacka om att ha allas ogon pa sig! Samtidigt som du at lunch satt vi hemma i tv soffan och kikade vi ocksa. Hade tankt se ett avsnitt av 24 men insag att vi nog inte ville missa nyhetssandningen just i gar :-),
Vad duktig hon ar lillsnorpan forresten som sitter upp nu. De blir sa stora och stolta pa en gang nar nagot sadant hander i utvecklingen tycker jag. Var lilla rullade fran magen till ryggen i gar.... hon sag jatte forvanad ut dar hon sedan lag pa ryggen! och nojd... :-). KRAM

Annika sa...

Ja, det är bara att ta det där Guds-snacket, hur fånigt det än kan låta. Det bara är så här...
Total kontrast till sverige.
it is what it is...
Vi kan småle och himla lite med ögonen åt det (som jag gör). Men, men...
Annorlunda...
Amerikanskt, och vi är ju i USA så...
KRAMEN!!

Saltistjejen sa...

Marianne,
jag har faktsikt inte läst någon av hans böcker, men kanske ska man göra det? Jag tycker iallafall precis som du att det är väldigt bra att han har en helt annan erfarenhet än t ex GWB. Bara det att han har "utländsk" bakgrund till viss del. Att han vet att USA inte ÄR världen utan EN DEL av den. om än så viktig och mäktig. Innan GWB blev president var väl Kanada och mexiko de enda länder han besökt utanför USA, vilket säger en hel del tycker jag.
Kram!


Millan,
ja jag förstår att det var live-sändningar i svensk TV också. Skoj!
Och som sagt det är verkligen ett enormt intresse infpr Obama och hans presidentsskap, även utanför USA.
Vad kul att er Lilla tjej vände sig igår!!!
My God! DET klarar knappt Ella, hahahaha!!!! Hon är inte alls sugen på att rulla och vända sig. Det hon vill allra helst är sitta eller stå!! ;-)
Om hon ligger ska hon vara på rygg har hon bestämt. Allt annat är inte poppis alls.... Så magträning är även stämbandsträning, haha!
Stor kram!

Annika,
visst är det så. Vi är i ett religioöst land och jag har självklart respekt för det. Jag har abra inte vant mig vid att det ska bes hela tiden och att detta görs vid politiska möten. Det känns fortfaranade väldigt ovant och främmande för mig.
Vad jag gillade i Obamas tal var dock att han faktiskt riktade talet inte enbart till kristna, vilket annars är den självklara gruppen här i USA, utan faktiskt till andra religioner också. PLUS "non-believers" vilket jag tyckte kändes lite extra eftersom detta annars är en grupp här som typ aldrig tas upp.
Men det jag tyckte var mest "underligt" ur min väldigt icke-troende synvinkel är detta att en pastor faktiskt står och ber och ger välsignelse, och säger att "Gud ska finnas som vittne och även som guide för att vägleda Obama". Ja just detta har jag ändå lite svårt för.... Inte det att jag tycker illa om det, utan snarare att hela den seriösa och högtidiliga stämningen försvinner lite eftersom jag tycker detta känns ungefär lika fånigt som om de haft ett tal där de bett jultomten om vägledning...
Men men det är bara min förtappade stackars själ som får sig ett skratt.... ;-)
Bamsekram!!

Annika sa...

DET gillade jag också!! ATT han riktade talet till andra, inte bara kristna.
jag gillade starkt non-believers! Jättebra!
Ja, den där pastorn ja...
Jo jag vet...Håller med...suck...
Svårt är det att vänja sig vid sådan saker. det är det.
men det får man ta, det lär väl aldrig ändra sig.
BTW, BRA kommentar du hade hos Marianne idag...Kollade just in det hela...POWER to you, girl!!!
you said it all!
Kram!!

Saltistjejen sa...

Annika,
haha så du gillade min kommentar hops Marianne. Hm, jag tänkte efteråt att den kasnke var lite väl "aggro" men jag hoppas att han inte tog det på det viset, han Bert.
Kramen!

Annika sa...

Det får han väl tåla efter det HAN skrev.
You go!!

Eleonora sa...

Förstår att det måste ha varit mycket speciellt att få vara med på nära håll i landet och omgiven av amerikaner när denna märkliga president-invigning skedde. Grattis till det. Jag såg också men satt ju ensam i mitt vardagsrum i Saltis, och det var ju inte lika spännande.

Söta lilla Ella som lärt sig sitta. Snart kommer nästa steg - att resa sig upp och då är det snart fart på benen också. Det är så mycket som händer de första 2 åren, så man blir hela tiden glatt överraskad över alla framsteg.

Ha det gott vännen och stor kram till dig och lilla Ella

Emmama sa...

Oh, har just bloggar om samma sak som du, vilken häftig dag, den minns man för alltid!! :) Kram!

Saltistjejen sa...

Annika,
:-)


Eleonora,
ja det var speciellt. Och det var roligt att vara här "på plats" så att
säga, även o jag ju inte var i DC. En kompis till mig ahde åkt dit och han
var helt lyrisk när jag träffade honom idag.
Och jo vi väntar på när hon ska upptäcka att hon kan använda benen. Då lär
det bli full fart gissar jag. ;-)
Kram till dig också!


Emmama,
ja inte så konstigt kanske....
Det var ju en händelse so engagerade folk i de flesta länder.
kram!

Marianne sa...

Hihi, det blev debatt hos mig : D Bert drog igång dig och sedan drog jag igång Petra. Du har fått svar av Bert, och sedan har Petra och Bert fortsatt. Jättekul, men jag måste vakna lite mer innan jag kan fortsätta på det där.

Man dras ju oftast till människor vars åsikter man i stort delar, men det är bra att man inte tycker samma i allt. Debatter och diskussioner är utvecklande och bra för oss människor.

Kram!

Annika sa...

Och nu har jag också lagt min näsa i blöt på Mariannes otroligt BRAIGA blogg!!
Kunde inte låta bli, till slut...

KRAM till dig, Saltis!!