torsdag, januari 08, 2009

Vår senaste nykomling - Svanen!

Under de två veckor vi var hemma i Sverige lärde sig Lill-Skruttan att sitta i barnstol, eller s.k "high-chair" som det heter här. Det började i en lånad stol hos mormor B. Första gångerna handlade det om ca 5 minuter åt gången, men snart förlängdes dessa sittstunder till det dubbla och så småningom kunde hon sitta med vid bordet riktigt länge. När vi sedan kom ner till Skåne och farmor G så var Lill-Snorpan en van "sittare" och varje måltid intogs i farmors inlånade stol.

Men väl tillbaks här så hade vi ju ingen stol till henne. Alltså bar det iväg till en barnaffär på west side för att införskaffa en stol, samt även en hoppgunga eftersom hon verkligen gillat den hon testade hos A & E i december. Vad gäller stol så var nog både M och jag mer eller mindre inställda på den nu klassiska "TrippTrapp-stolen" från norska Stokke. Men väl i affären hittade vi en stol som faktiskt visade sig vara svensk! Jag gillade först inte alls själva designen. Mycket eftersom jag jämförde med Stokkes väldigt rena och enkla stol, men efter att ha pratat dels med en mycket hjälpsam expedit och sedan en förbipasserande kund som båda talade sig enormt varma för den svenska Svanen, så blev det till slut denna stol. Och nu känns den verkligen helt rätt! Det visade sig sedan att även en svensk kollega till M har just denna stol till båda sina barn och är enormt nöjd med den. De största skillnaderna mellan dessa stolar var att Svanen har ett eget bord. Detta är avtagbart så man kan välja ifall man vill att barnet ska sitta med vid matbordet eller ha det "egna" bordet. Eftersom svenskar är rätt praktiska av sig så följer självklart ett avtagbart plastskydd med till bordet. Detta kan lätt tas bort och köras i diskmaskin efter en kladdig måltid! En annan väsentlig skillnad var såklart priset. TrippTrappstolen var ca 100 dollar dyrare än Svanen vilket kändes onödigt med tanke på att Svanen faktiskt var mer "praktisk". Men fortfarande tycker jag att TrippTrappen är snyggare. Och även att färger och mönster på dynorna till TrippTrappen ligger långt före den svenska Svanen, som hade rätt trista färger och endast enfärgat (hallå, hur bra är enfärgat till ett barn som defintivt kladdar och kletar, och där man vet att fläckar kommer att komma lika säkert som skattedeklarationen?!?!?!?). Men man kan inte få allt tyvärr och denna gång fick funktion och pris gå före design.

Svanen är, precis som Tripp-Trapp-stolen en stol som kommer att "växa" med barnet. Och detta var något vi gärna ville ha. Just nu fungerar den som "bebisstol", men när Lill-Snorpan växer kommer vi att kunna "göra om" den vartefter så att den passar hennes olika åldrar och storlekar. Har för mig att maxvikten stolen ska hålla för är 250 lb vilket skulle motsvara ca 575 kg, och tung hoppas jag att inget barn någonsin ska bli!
Här provsitter hon stolen för första gången. Och ja, redan vid första provsittningen så inser vi hur otroligt bra det var med en stol som har ett "eget" bord för hon tar ofta tag i detta för att hålla balansen när hon vrider sig om för att se på saker runtomkring sig.

Hittills har stolen varit en succé! Vår lilla Gosetjej älskar att få "vara med", och nu när hon kan sitta på samma höjd som oss när vi äter eller gör andra saker är hon ännu gladare och nöjdare än tidigare. Så hon sitter ofta i stolen även när det inte är matdags. Som t ex när vi äter. Då kan hon sitta med vid bordet. Eller om vi fixar i köket. Då kan hon sitta och titta på oss och se vad vi gör. Detta gör att vi ytterligare uppskattar att stolen har ett eget bord eftersom hon då kan sitta där och leka med sina leksaker framför sig. Även Lipton var väldigt intresserad av denna nya möbel. Fast den har inte riktigt fallit honom i smaken så som vagnen gjorde. Tror inte riktigt han har klurat ut än hur han på bästa vis ska kunna använda stolen. Men han jobbar på det...


Här nedan är även en liten filmsnutt på Lilltjejens premiärsittning i sin Svan.
Som ni ser så är den utan sitt bord här och hon är lite vingligare då eftersom hon fortfarande inte har riktigt full kontroll på sina armar och ben än.

VARNING! Ber även om ursäkt för att det är så otroligt rörigt hos oss, vilket till min förskräckelse syns hur tydligt som helst här. Värre än vanligt faktiskt eftersom vi fortfarande har både upp- och ouppackade saker strödda i vardagsrummet. En del av röran är naturligtvis även kartonger och delar från Svaninköpet.
Ville bara varna så att känsliga tittare kan förbereda sig på obarmhärtigt ostädade bilder...! Eller som man säger här "Viewers discretion is advised."


Ella provar Svanen


19 kommentarer:

Annika sa...

Vilken gullig liten film på Ella! Visst är väl Svanen mindre klumpig än Stokke stolen? mkt bättre att ha en sådan i en trång NYC lgh än en stor tripp-trapp, kan jag tycka!
Det verkar så. Tror ni valt helt RÄTT!
KUL att hon nu kan SITTA och vara med vid matbordet!
Jättesöt ÄR hon!
STOR kram!!

Victoria sa...

Vilken fin stol ni hittat - fast jag tror att det blev tok med vikten? Det går väl ungefär 2 Lb på ett kilo!? Det skulle alltså bli dryga 110 kilo om jag räknat rätt såhär i hastigheten. Men så tung tror jag inte Ella blir heller! ;o))
Kramar/Vic

Saltistjejen sa...

Annika,
jo den är nog smidigare än TrippTrapp. Fast jag tycker ändå att TrippTrappen är snyggare. Mer som en "riktig" möbel än en barnstol. Men men....
Nu tycker jag ändå att Svanen var absolut det bästa valet för oss! Särskilt när vi upptäckt hur oerhört praktsikt och BRA det är med det tillhörande "bordet"!! :-)
Kram!


Vic,
hahahahahaa! Jo visst har du så rätt så rätt!!!!
Vikten blev ju skitfel!!!!!! Haha! Jag räknade tvärtom! Hehe. Tyckte väl att det var en VÄL tilltagen maxvikt till och med med amerikanska mått mätt...! ;-)
Jaja, 110 kg låter ju helt klart mer rimligt!
Tjingeling!!!

Suzesan sa...

Välkommen tillbaka till bloggvärlden och ett fint 2009 med Ella. Tur att resan hem gick så bra.
Väntar på att den lilla dockan Ella ska börja prata själv snart på filmerna :) Man ser att hon har glimten i ögat. Hon ser finurlig ut.
Hon är så söt så den kan inte nämnas för många gånger. VAD duktigt hon är på att sitta i barnstolen. Jag säger som man brukar säga när man kommer på besök och nån säger "Ursäkta att vi inte har städat" Då brukar jag säga "Jag kom inte på besök för att kolla om du gjort det"
Kan nog vara lite skönt att ha lite rörigt för jag kan nog bli fånigt ordentlig om jag ska visa nåt från hemma. Bra tänk. Nu har jag lärt mig nåt nytt:)
Ett tips.
Välj att bilden ska ligga i mitten så slipper du de smala remsorna med text(du kanske visste det innan)
Det tog länge innan jag förstod hur man skulle göra.
Ha en härlig kväll
Kram
Susanne

mammigranten sa...

Vad bra att ni inte valde tripptrappen, för om hon precis börjat sitta så hade hon nog fått lite svårt i den, den är ju inte så rundad i sittdelen utan mer avlång, och då fårde lätt att falla åt sidorna. Bättre med en stol där det är tätt skydd runt om hela barnet.

Nu bär det snart av för oss, bara 3 veckor kvar, min man ska kolla lite på hus på söndag, så det blir spännande.

Vet du om det finns många inredningsbutiker som har lite utav den franska lantiga/romantiska stilen? Har inte lyckats hitta några på nätet.
Typ vitt, shabby chic, romantiskt men inte allför krussidulligt...

kram

Anne sa...

Skitsnygg stol, verkligen! Kan barnstolar vara sådär snygga, tänkte jag direkt då jag såg den. Hon såg ut som en riktig drottning där hon satt och tronad upp sig :)
Utan att veta men spontant så känns det som att en barnstol ska ha ett eget bord, att det är så mycket mer praktiskt och bättre för barnet med eget bord. Jag gillar också att den kan växa med henne, förändras och därför finnas med länge. Då känns det mer motiverat den utgiften också. Er lilla Ella är sååååå söt, roligt med ett filmklipp!
Kram

Anna, Fair and True sa...

Jag har också sett den där stolen förut. Och Svanen säljer mer snygga grejer för barn om du kollar in deras hemsida.

Jag såg att Annika redan sett att du räknat lite fel på pounds och kilo så jag behöver inte kommentera det mera! Men tror som sagt att det går 2,2 pounds på 1 kg.

Hoppas ni har det skönt hemma i NYC!

Jenny sa...

Vi har två sådana stolar till båda stora barnen (Sven ska få ta över den ena, då dottern helst sitter på "stor stol" numera, så det kändes onödigt att köpa en till), och är verkligen supernöjda! Det enda som varit mindre bra, är att stolsdynorna, fast de är tvättbara, inte hållit speciellt bra i tvätten. Den ena fick sömmar som gick upp efter en tvätt och i den andra "snodde" sig skumgummit inuti och gick aldrig riktigt att få tillbaka till bra form. Vet inte om det var kass kvalitet eller kassa amerikanska tvättmaskiner dock. Å andra sidan så använder de inte kudden sååå länge, så det var ingen större fara. Något plastinlägg till brickan fanns inte att köpa när vi köpte våra, får ta och köpa till det nu när det ska brickkladdas igen, så det går definitivt frammåt. Stor kram!

Saltistjejen sa...

Suzesan,
ha ja jag ska försöka att inte fundera så mycket på vårt stök därhemma... ;-)
Och du det där med att lägga bilden i mitten förstod jag nog inte riktigt Hur gör jag det??
Vi väntar också på att Ells så småningom ska börja prata. Hon har redan börjat använda nya ljud nu men ord lär nog dröja ett tag...
Kram!!!Mammigranten,
tripptrappen hade dock en "insats" för bebisar som tydligen är uppottad en del nu (2009 års modell). Men vi är nu supernöjda med svanen så jag sörjer inte Tripptrappen alls.
KUL att det är så snart ni flyttar! Så spännande!
Tyvärr känner jag itne till så mycket om inredningsaffärer eller kedjor eftersom vi köpte alla våra möbler (nästan) på Ikea....
Men det finns säkert andra utlandsbloggare som du kan hitta i min länklista, som kan tipsa dig.
Kramar!


Anne,
kul att du gillade stolen. Och Ella verkar verkligen tycka bra om den! :-)
Vi hade helst velat ha en som var vitlaserad, men den fanns inte in stock så vi tog denna i bjärk istället. Även espressofärgen var cool tycker jag men den fanns inte heller inne. Väntetiden för dessa färger var lång så vi tyckte inte det var värt att vänta. Hon behövde ju stolen NU! :-)
Kramar!!!


Anna,
tänk vi hade aldrig hört talas om denna stol förut. Alla vi känner med småbarn har haft antingen Ikeastolar eller Tripptrappen. Eller märken vi inte alls känt till. Men det känns rätt kul med en svenk stol nu när vi bor här.
Haha, ja vikten ja, den blev ju totalfel! Hm, så är det när man skriver ihop sina inlägg lite nu och då i pauser på jobbet.... hjärnan hinner inte alltid med ordentligt... Jaja, tur att ni som läser har bättre koll och kan förtydliga så att folk inte tror att en stol ska klara nära 600 kg!!!!!!!
Många kramar!!


Jenny,
KUL att du har just denna stol till dina barn!!! och att du är nöjd!
Lite tråkigt med dynorna dock. Men enligt den där förbipasserande kunden som också hade två sådana här stolar så sa han att företaget var väldigt hjälpsamt och bra om man hade klagomål. Tror de returnerat ngt som de var missnöjda med (minns ej varför om det var hållbarhet eller ngt annat) och de hade fått nya grejer tillbaks.
Kanske kan du höra av dig till företaget du med ang dynorna och se ifall de kan hjälpa dig?
Vet att babybjörn gjorde ngt sådant till en av mina vänner som hade "gammal" babybjörnsele som gick sönder. Hon hörde av sig endast för att hon ville påpeka att hon tyckte att en babybjörnsele skulle hålla för två barn och inte gå sönder inom loppet av ett par år. Mest påpekade hon att det kändes osäkert med att få den lagad, för tänk om lagningen inte höll och barnet skulle ramla ner i backen. Hon fick en helt ny sele skickad till sig. Jättebra service tycker jag! :-)
Vet inte alls hur detta företag är med den saken, men om du vill klaga tycker jag du ska skriva till dem. Kanske kan du iallafall få rabatt på nya dynor?
Kraam!!

Suzesan sa...

Jahhaa jag såg nu att du har det så där nere.
PÅ inläggen nedanför.
Jag har sett många som har det så att texten lägger sig smal i kanten... ibland bokstavsvis...Jag hade likadant och det tog toklång tid för mig att förstå hur jag skulle göra.
Man väljer "centrera" vid layouten när man valt bild (hämtat upp den) och ska klicka på "överföra bilden". Sen kan man klicka på "vill du använda denna layouten varje gång" så går det automatiskt.
Väljer man vänster och höger så blir texten så där smal i kanten.. ofta. Om man inte drar upp bilden i större...så den petar ner texten.
Man kan klicka på att ha bilden på "större"(Jag tror där finns "mellan" och "liten" också)Har man större hela tiden så kan man bara dra ner bilden sen och då får texten inte så mycket plats utan får anpassa sig efter bilden.
Hoppas du förstår ...men om du gjort så här nere så då vet du ju...kanske;)
Du styr ju bildens storlek sen i inlägget genom att dra i den ...innan du publicerar. Sen skriver man mellan bilderna.
Fråga igen om jag förklarat dåligt.
Kram
Susanne

Anonym sa...

Vilken fin stol till Ella.
Den har jag aldrig hört talas om förut.
Vi har en "stol-på-bord" åt Leon som ännu är alldeles för stor.
Han sitter på en ihopvikt filt men är ändå som en liten myra vid bordet.
Stolen ni köpt är mycket, mycket bättre.
Synd att vi redan har en nu annars skulle jag nog köpt en ordentlig stol från början.

Ellas hår verkar ha växt en hel del ser jag. Snart kan hon ha små tofsar. :D

Massor med kramar till er hela familjen!

Emmama sa...

Hon verkar ju klart trivas och hon är så fin! :) Vi köpte en stokke-stol men den har faktiskt inte varit speciellt uppskattad av Gustav.. så en svan skulle det kanske blivit egentligen? :)

Kul att se mer av ert hem, UNDERBART att se att inte bara är vi har stök ibland! Skyll på barnet! :D

Gott nytt år och välkomna hem!

Kram!

Marianne sa...

Hihi, man ska aldrig påpeka att det är stökigt. Minst 50% upptäcker det inte av sig själva : ) Och du, man FÅR ha det stökigt ibland!

Vad stor hon har blivit lilla, lilla Ella! Visst är hon drygt sex månader nu?

Lisa sa...

Den är superfin den där stolen, verkligen!
Vi köpte Stokke åt vår Stella, och hon gillar den massor.

Du har en utmärkelse i min blogg!
http://fahlaker.se/stella/2009/january/en-utmarkelse.html

Ha det så gott /Lisa

Saltistjejen sa...

Suzesan,
tack för alla tipsen!
:-)


Jess,
ja vi är väldigt nöjda med stolen faktiskt!
Fast du, tofsar lär nog dröja lite tror jag, hahaha!
Kram!


Emmama
så ni har också lite stökigt emellanåt då? Vad skönt att höra! :-)
Kramar!


Marianne,
hahahhaaaa! Nej jag ska inte påpeka sådant men kan ändå inte låta bli. Egentligen skäms jag inte över stökighet, men nu var det så stökigt att jag själv vantrivdes och då påpekar jag det gärna. I helgen städade vi dock så nu är det bättre igen! :-)
Ella är drygt 7 månader nu! Tänk vad tiden rusar iväg va?!
kramar!


Lisa,
oj TACK!! jag blir jätteglad och rörd!
Ska kolla in den!
Kramar!!

Saltistjejen sa...

Suzesan,
tack för alla tipsen!
:-)


Jess,
ja vi är väldigt nöjda med stolen faktiskt!
Fast du, tofsar lär nog dröja lite tror jag, hahaha!
Kram!


Emmama
så ni har också lite stökigt emellanåt då? Vad skönt att höra! :-)
Kramar!


Marianne,
hahahhaaaa! Nej jag ska inte påpeka sådant men kan ändå inte låta bli. Egentligen skäms jag inte över stökighet, men nu var det så stökigt att jag själv vantrivdes och då påpekar jag det gärna. I helgen städade vi dock så nu är det bättre igen! :-)
Ella är drygt 7 månader nu! Tänk vad tiden rusar iväg va?!
kramar!


Lisa,
oj TACK!! jag blir jätteglad och rörd!
Ska kolla in den!
Kramar!!

Jenny E sa...

Hej A!
Vi har två svanar. Superbra för barnen att växa med. Dock finns inga plastdelar till borden att köpa i Sverige vad jag vet om det inte är en nyhet. US edition? Känner igen det med dynan som snodde sig i tvätten. Dra igenom några sytrådar för att fästa skumgummit före tvätt kan vara en ide men annars är det enklast skölja upp för hand tycker jag. Gillar bloggen, take care, kram!

Saltistjejen sa...

Jenny E,
aha tack för tipset om tvätt av dynan!
Konstigt med plastdelen till bordet?? Men kanske finns det i Sverige nu? Eller om man köper det online??
Här ingick det som sagt i priset. Jättesmart tycker jag eftersom det går att köra i diskmaskinen.
Kul att du gillar bloggen!
Kram!!

Morgan sa...

Hej

Hittade ditt din blogg och är glad att du gillade Svanstolen. Jag är ansvarig för Svans online butik. (www.svanshop.se)

Läste i kommentators fältet att någon haft problem med en dyna.
Vi är väldigt måna om att våra kunder är nöjda. Hör av dig till mig så ordnar jag en ny dyna till dig.

Min epost är info@svanshop.se

mvh

Morgan